Ефектно оформлені холодні закуски збуджують апетит, прикрашають святковий стіл і підвищують настрій. Запропоновані рецепти допоможуть приготувати і зовсім прості і вишукані страви для будь-якого застілля.
Смачні рулетики з сиром і шинкою
Акуратні рулетики готуються просто, а виглядають дуже апетитно. Це відмінний варіант закуски на святковий стіл і на кожен день.
Список продуктів:
- 200 г курячої шинки;
- 130 г голландського сиру;
- 2 часникового зубчики;
- 80 г майонезу (краще домашнього);
- чорний мелений перчик.
Послідовність приготування:
- На дрібній тертці сир натирають.
- Зубчики подрібнюють за допомогою чеснокодавилки і з’єднують з сиром.
- Додають перець і майонез.
- Нарізають Тонкими кружальцями шинку. Можна придбати продукт відразу в нарізці, так як якщо шматочки будуть толстоватыми, шинка при скручуванні зламається.
- На край нарізаної шинки викладають сирну начинку.
- Заготівлю закручують в рулетик і закріплюють шпажкою.
Порада: щоб закуска виглядала ще ефектніше, краю рулетика можна вмочити в майонез, а потім в терті яєчні жовтки.
Печериці фаршировані сиром та ковбасою
Просте в приготуванні, дуже ситне і ефектне блюдо обов’язково запам’ятається гостям.
Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг великих свіжих печериць;
- 100 г сиру твердих сортів;
- 100 г сирокопченої ковбаси;
- 60 г сметани;
- 40 мл рослинного масла;
- 3 г солі;
- по 10 г свіжої зелені петрушки і пір’я зеленої цибулі;
- 2 г чорного перцю.
Технологія приготування:
- Гриби миють і обсушують паперовим рушником.
- З капелюшків акуратно викручують ніжки і дрібно нарізають їх.
- На розігрітому маслі обсмажують до рум’яного кольору подрібнені грибні ніжки.
- Сир натирають і з’єднують з остиглими грибами.
- Насипають дрібно порубану зелень.
- Ковбасу нарізають кубиками і додають в загальну масу.
- Начинку солять, перчать, заправляють сметаною.
- Приготованим складом фарширують капелюшки печериць.
- Блюдо кладуть на застелений пергаментом деко і поставте в розігріту до 180°С на 12 хвилин.
- Готові гриби охолоджують і подають на салатних листках.
Простий рулет з лаваша з червоною рибою
Холодні закуски з лаваша користуються великою популярністю на будь-якому святі. За цим рецептом навіть з невеликої кількості риби вдасться приготувати ціле блюдо ситних міні-рулетиків.
Знадобиться:
- 1 великий лаваш;
- 180 г м’якого вершкового сиру;
- 200 г філе малосольною кети;
- 15 г свіжого кропу;
- 3 мл лимонного соку.
Спосіб приготування:
- Кету нарізають дрібніші.
- Кришать кріп.
- Викладають вершковий сир і додають лимонний сік.
- Всі компоненти перемішують.
- Начинку розподіляють по всьому лавашу. Шар повинен бути дуже тонким, щоб рулет вийшов рівним і легко нарізався.
- Лаваш скачують в рулет, загортають у харчову плівку і прибирають в холодильник на 30 хвилин, щоб начинка добре просочила основу.
- Охолоджений рулет нарізають на порції гострим ножем.
Оригінальні курячі ніжки в клярі
Ніжні, м’які, соковиті курячі гомілки, обсмажені в рідкому тісті, відмінно поєднуються з овочевими салатами і будь-якими соусами. Страва буде високо оцінено гостями, які люблять закуски з м’яса.
Потрібно:
- 8 курячих ніжок;
- 2 сирих яйця;
- 60 г борошна;
- 40 г майонезу;
- 40 мл рослинного масла;
- олія для обсмажування;
- сіль і спеції для курки.
Покроковий рецепт:
- Курячі гомілки миють, обсушують і кладуть в об’ємну миску.
- М’ясо засипають сіллю і спеціями. Ретельно перемішують.
- Для кляру змішують борошно, рослинне масло і майонез. Вбивають яйця, добре розмішують і залишають на 15 хвилин.
- У сковороду з високими бортами наливають стільки масла, щоб воно повністю покрило курку.
- Кожну ніжку цілком опускають в кляр і викладають в киплячу олію.
- Заготовки обсмажують у фритюрі до появи апетитною скоринки.
- Готові гомілки викладають на серветки, щоб вони увібрали зайвий жир.
Пікантна закуска на чіпсах
Це блюдо зручно подавати на фуршетах. Начинку можна готувати з будь-яких інгредієнтів.
Склад:
- 100 г моркви по-корейськи;
- 100 г копченої ковбаси;
- 100 г пошехонського сиру;
- 2 відварних яйця;
- 60 р майонезу;
- цілісні чіпси.
Кроки приготування:
- Яйця і ковбасу нарізають дрібними кубиками.
- Сир крупно натирають.
- Моркву нарізають коротші.
- Інгредієнти змішують і заправляють майонезом.
- Приготований салат викладають на чіпси.
Готуємо крабові палички в кляре
Дуже ніжна ситна закуска подобається і дорослим, і дітям.
Потрібно:
- 300 г охолоджених крабових паличок;
- 50 г сиру;
- 30 г легкого майонезу;
- 15 г кропу;
- сіль;
- 1 яйце;
- 100 г борошна;
- 100 мл молока;
- 2 г соди;
- 5 мл лимонного соку;
- соняшникова олія.
Етапи готування:
- Яйце збивають з молоком кімнатної температури, сіллю і содою. Частинами засинаючи борошно, перемішують складу до однорідності. Кляр повинен вийти досить густим.
- Сир натирають, змішують з рубаною зеленню, заправляють майонезом.
- Кожну крабову паличку акуратно розгортають, збризкують соком лимона і начиняють сирною масою.
- Палички згортають назад і розрізають на 2 частини поперек.
- Кожну частину опускають в кляр, потім обсмажують в олії до рум’яної скоринки.
- Готові вироби кладуть на паперовий рушник для видалення надлишків жиру.
Закуска з фаршем з листкового тіста
Апетитні м’ясні рулетики чудово виглядають на святковому столі. Їх можна подавати до бульйону, овочевого салату або як самостійне блюдо.
Список продуктів:
- 150 г курячого фаршу;
- 150 г свинячого фаршу;
- 50 г панірувальних сухарів;
- 1 цибулина;
- 10 г свіжої петрушки;
- сіль і чорний мелений перець за смаком;
- 300 г листкового дріжджового тіста;
- 20 г борошна.
Процес приготування.
- Обидва види фаршу змішують. Додають панірувальні сухарі, які не дозволять рідини з м’яса виділитися в тісто.
- У фарш кладуть подрібнену цибулину і петрушку. Солять, перчать.
- Приготовану начинку ділять на 2 рівні частини. З кожної формують ковбаски і обвалюють їх у борошні.
- Тісто розкочують і так само ділять на 2 половини.
- На край однієї частини тесту поміщають ковбаску з начинки. Вона повинна збігатися по довжині з основою. Повторюють з рештою інгредієнтами.
- Тісто з фаршем згортають в рулет і кладуть на обробну дошку швом вниз.
- Гострим ножем рулетик розрізають на шматочки шириною 3 див.
- Отримані вироби кладуть на деко з пергаментом і випікати при 190°С 25 хвилин.
- Готові рулетики охолоджують і подають на листі салату.
«Рафаелло» з крабових паличок, сиру, маслин
Ця ефектна закуска зовні нагадує однойменні цукерки. В середину кульок, крім маслин, можна поміщати горіхи або шматочки червоної риби.
Необхідні компоненти:
- 100 г заморожених крабових паличок;
- 2 плавлених сирка;
- 1 яйце;
- 3 часникового зубчики;
- 100 г маслин без кісточок;
- сіль за смаком;
- 50 г майонезу;
- 30 г білої кокосової стружки.
Порядок приготування.
- Яйце відварюють круто і подрібнюють на середній тертці.
- Так само натирають сирок.
- Часник пропускають через прес.
- Підготовлені компоненти змішують, солять, заправляють майонезом. Маса повинна вийти в’язкою, але не рідкою, інакше з неї буде складно формувати кульки.
- Крабові палички, не розморожуючи, труть на дрібній тертці. Щоб закуска виглядала більш реалістично, їх змішують з кокосовою стружкою.
- Періодично змочуючи долоні, з отриманої маси скачують однакові кульки. Всередину кожного при цьому поміщають по оливи.
- Вироби обкачують у посипання.
- Перед подачею крабові «Рафаелло» охолоджують протягом 1 години.
Оригінальний рецепт «хвіст павича»
Дуже красиву і смачну закуску з баклажанів можна ставити в центр святкового столу. У класичному рецепті використовується майонез, однак страва виходить більш ніжним, якщо замінити його на фету і сметану.
Інгредієнти:
- 4 баклажана;
- 5 помідорів;
- 2 великих огірка;
- 50 г сметани;
- 100 г маслин;
- 200 г фети;
- 2 часникові часточки;
- сіль;
- гілочки кропу;
- рослинне масло.
Кроки приготування.
- Баклажани нарізують на кружальця злегка навскоси, солять, залишають на 30 хвилин, а потім промивають. Цей прийом дозволяє позбавитися від гіркоти овоча.
- Підготовлені баклажани розміщують на змащеному олією деку і випікають чверть години при 200°С.
- Фету з’єднують зі сметаною і тиском часником.
- Томати та огірки ріжуть кружечками, маслини ділять навпіл.
- Остиглі овочеві заготовки викладають на блюдо і змащують сметано-сирною масою.
- Зверху кожної кладуть кружок помідора і знову змазують начинкою.
- Далі поміщають огірок і половинку маслини.
- Закуску укладають у формі павиного хвоста, для повної подібності прикрасивши гілочками кропу.
Кульки з печінкою тріски
Це оригінальне блюдо припаде до душі тим, хто любить закуски з риби.
Список продуктів:
- 2 картоплини;
- 2 курячих яйця;
- 50 г голландського сиру;
- 230 г консервованої печінки тріски;
- 15 г листя петрушки;
- 40 мл соєвого соусу;
- 60 г кунжутного насіння.
Рецепт покроково.
- Картоплю і яйця відварюють, охолоджують і подрібнюють на середній тертці.
- З банки з печінкою тріски зливають рідину. Вміст розминають виделкою і додають до картоплі та яєць.
- Сир дрібно натирають і кладуть в основний склад.
- Додають дрібно нарізану петрушку.
- Продукти заправляють соєвим соусом.
- З отриманого складу формують акуратні кульки.
- На сухій сковороді обсмажують кунжутне насіння і обвалюють у ньому вироби.
Закуска з шпротів, чорного хліба й часнику
Ці бутерброди виручать, коли необхідно пригостити раптово гостей або влаштувати швидкий перекус.
Потрібно:
- 10 шматочків чорного (бородінського) хліба;
- 150 г шпротів;
- 2 солоних огірка;
- 40 г майонезу;
- 15 г зеленої цибулі;
- 1 часниковий зубчик.
Порядок дій.
- Кожен скибочку хліба розрізають навскіс і підсушують в духовці.
- Зубчик часнику розрізають навпіл і натирають їм гарячий хліб.
- У майонез додають дрібно нарізану зелену цибулю.
- Огірки ріжуть навскіс тонкими слайсами.
- Після того, як шматочки хліба охолонуть, їх змащують майонезним соусом.
- Зверху укладають огірковий скибочку і одну рибку.
- Закуску прикрашають пір’ям зеленого лука.
З консервованим тунцем, огірком і яйцями
Це блюдо так само можна приготувати за кілька хвилин, маючи під рукою необхідні продукти.
Знадобиться:
- 180 г тунця у власному соку;
- 2 малосольних огірків;
- 6 маслин;
- 2 яйця;
- 10 скибочок хліба.
Покроковий рецепт.
- З банки з тунцем зливають рідину. Рибу розминають виделкою.
- Яйця подрібнюють на тертці.
- Огірки і маслини нарізають кубиками.
- Всі компоненти змішують і викладають на шматочки хліба.
Гарячі бутерброди з помідорами і беконом
Це блюдо готується дуже просто, проте користується великою популярністю на будь-якому святі. Такий варіант бутербродів нагадує маленьку піцу.
Склад:
- 5 шматків сірого хліба;
- 1 цибуля-ріпка;
- 2 помідори;
- 100 г твердого сиру;
- 150 г варено-копченого бекону;
- по 2 г орегано і базиліка.
Послідовність дій.
- Кожен шматок хліба ділять навпіл і трохи підрум’янюють її в духовці.
- Бекон нарізають тонший (зручніше брати вже готову нарізку).
- Помідори ріжуть кружальцями, цибулю — тонкими півкільцями.
- На хрусткий хліб укладають томати, посипають їх приправами, зверху розміщують бекон. Далі кладуть цибулю і насипають товстий шар тертого сиру.
- Зібраний бутерброд ставлять в гарячу духовку під гриль на 2 хвилини.
Порада: приготування цієї страви можна спростити, якщо скласти всі інгредієнти і помістити в мікрохвильову піч на 2-4 хвилини.
Тарталетки з шинкою і помідорами
На святковому столі в першу чергу розходяться саме тарталетки: вони завжди виглядають ефектно, їх зручно брати і є.
Склад:
- 12 пісочних тарталеток;
- 100 г шинки;
- 80 г сиру;
- 12 помідорок черрі;
- 1 сире яйце;
- 80 г рідкої сметани;
- сіль.
Процес приготування.
- Шинку і сир ріжуть дрібними кубиками, змішують.
- Тарталетки заповнюють начинкою наполовину.
- Помідори черрі ділять навпіл і укладають на начинку.
- Заливку готують: сметану збивають з сіллю і яйцем.
- Тарталетки заливають приготовленим соусом і відправляють в розігріту до 190°С духовку на 15 хвилин.
Класичні бутерброди з червоною ікрою
Вишукана закуска з червоною ікрою завжди служить прикрасою столу. Цей продукт володіє насиченим смаком, тому його поєднують з мінімальною кількістю інших інгредієнтів.
Знадобиться:
- 1 тонкий багет;
- 100 г вершкового масла;
- 140 г червоної ікри;
- пів-лимона.
Рецепт покроково.
- Багет нарізають тонкими скибочками.
- Кожен намазують розм’якшеним маслом.
- Зверху ложкою викладають червону ікру.
- Бутерброди прикрашають тонкими лимонними часточками.
Оригінальна закуска з печінкою тріски і апельсинами
Це блюдо виглядає на святковому столі дуже оригінально, стильно і сучасно.
Необхідні компоненти:
- 8 шматочків батона;
- 120 г печінки тріски;
- 30 р сиру Пармезан;
- 1 варене яйце;
- 30 г майонезу;
- 1 апельсин;
- 40 г лимонної цедри;
- 1 часниковий зубчик;
- 2 г паприки;
- сіль за смаком.
Послідовність приготування.
- Печінка тріски ретельно розминають до однорідного стану.
- Апельсин очищають від шкірки і кісточок. М’якоть нарізають.
- Сир, часник і яйце натирають.
- Всі інгредієнти змішують, солять, доповнюють лимонною цедрою, приправою, майонезом.
- Шматочки батона підсушують на сковороді без масла.
- Кожен шматок змащують приготованим паштетом і відразу ж подають.
Простий рецепт з сиром і часником
Страва готується з бюджетних продуктів, але завжди високо оцінюється на святковому застіллі.
Склад:
- 2 плавлених сирка;
- 2 варених яйця;
- 2 зубчики часнику;
- 40 г майонезу;
- 2 г солі.
Кроки приготування.
- Яйця і злегка підморожені сирки подрібнюють на тертці.
- Додають роздавлений часник.
- Закуску солять і заправляють майонезом. Використовують для фарширування яєць або подають у порціонних піалах.
Холодні закуски чудово доповнюють основні страви на святковому столі. Кожна господиня в процесі їх приготування може проявити фантазію, поєднуючи абсолютно різні компоненти.