Рецепт холодного борщу – це порятунок для тих, хто навіть у спеку не хоче відмовлятися від рідкої їжі. До того ж страва багата вітамінами.
Класичний рецепт холодного борщу з буряками
Літнє блюдо смачне і малокалорийное.
Необхідні продукти:
- свіжий зелена цибуля – кілька пір’я;
- одна буряк разом з відваром;
- морква;
- два яйця;
- половинка свіжого огірка;
- чайна ложка оцту;
- зелень і інші спеції використовуються по своєму смаку.
Процес приготування:
- Почати готувати за класичним рецептом потрібно з підготовки овочів. Відваріть буряк і обов’язково залиште отриманий відвар. Його проціджують і залишають на деякий час, щоб він охолов.
- В іншій ємності, окремо від буряка відварюється морквина.
- Тепер всі відварені овочі, в тому числі і свіжий огірок потрібно нарізати тонкими смужками і викласти в глибокі тарілки. Зелена цибуля так само подрібнюється і додається до решти продуктів.
- Відварені яйця охолоджуються, розрізають на половинки, поміщаються в тарілки до овочів і все це заливається вже остившім буряковим відваром, попередньо змішаним з оцтом.
По-литовськи
Для багатьох це зовсім незвичайний рецепт, але якщо ви любите окрошку, то страва припаде вам до смаку.
Необхідні продукти:
- три буряків невеликого розміру;
- свіжий зелений лук;
- два огірка;
- чотири яйця;
- літр нежирного кефіру;
- кілька ложок сметани;
- зелень кропу і сіль.
Процес приготування:
- Приготуйте буряк, відваріть її, очистіть від шкірки і натріть на тертці. Помістіть її в глибоку посуд, де будуть змішуватися всі продукти.
- В обрану ємність поріжте шматочками відварені яйця.
- Теж виконайте з огірками, цибулею та іншою зеленню.
- Сюди ж покладіть сметани, сіль і перемішайте.
- Перемішайте кефір з невеликою кількістю води, і цією сумішшю залийте блюдо. Залиште на деякий час у холодильнику перед подачею на стіл.
З маринованою буряком банки
Холодний борщ з маринованою буряком банки – спосіб надати звичайному страви новий смак.
Необхідні інгредієнти:
- кілька картоплин;
- маринована буряк – приблизно 200 грам;
- два свіжих огірка;
- три яйця;
- зелень, сметана, спеції.
Процес приготування:
- Для початку відваріть картоплю прямо з шкіркою. Коли вона буде готова. Очистіть і подрібніть її на кубики.
- Далі – виконайте теж з яйцями: відваріть, дайте їм охолонути і нарубаєте на дрібні квадратики.
- Буряк в банку вже повинна бути натертої, значить з нею нічого робити не потрібно. Просто змішайте з вже порізаними продуктами.
- Тепер в цю ж ємність нарубайте огірки і зелень.
- Для подачі на стіл, суміш з овочів викладається в тарілку і заливається холодною водою змішаної зі сметаною. Якщо відразу подавати страву не планується, то краще зберігати його в холодильнику у вигляді салату.
Холодний борщ з ковбасою
Приготувати холодний борщ можна не тільки з овочами, але ще і з м’ясною продукцією, наприклад з ковбасою.
Необхідні продукти:
- 300 грам ковбаси або сосисок;
- дві буряків;
- 3-4 картоплі;
- два свіжих огірка;
- маленька ложка оцту;
- зелень;
- три яйця.
Процес приготування страви:
- У першу чергу потрібно підготувати ємність, в якій будуть змішуватися всі продукти.
- У каструлі відварюється буряк, вже очищена. Потім її потрібно дістати, натерти на тертці, а відвар залишити, щоб він остудився.
- Зварити картоплю, так само нарізати на невеликі шматочки і покласти в миску до буряка.
- Туди ж додати зварені і подрібнені яйця, ковбасу і зелень.
- При подачі отриману масу викладають у тарілку, солять і заливають охолодженим відваром, що залишився після буряків.
З копченої тріскою
Назва цього блюда може звучати не дуже апетитно, але в результаті виходить дуже смачний суп.
Необхідні інгредієнти для приготування:
- два огірка;
- копчена тріска, за бажанням можна замінити іншою рибою;
- три яйця;
- буряк – 2 штуки;
- сметана – за смаком;
- зелень і спеції.
Процес приготування:
- На відміну від інших варіантів приготування, тут буряк буде варитися в шкірці і тільки після готовності її треба охолодити, очистити і нарізати на тонкі смужки. Знову залити водою, довести все до кипіння і залишити для охолодження. Виливати буряковий відвар не потрібно, він буде рідкою основою борщу. Для швидкого остигання все це можна помістити в холодильник.
- Тепер потрібно підготувати овочі. Огірки нарізати на невеликі шматочки, теж відбувається і з зеленою цибулею. Все це міститься у вже остиглий відвар з буряком. Тепер можна додати сметани і все добре розмішати.
- Поки майбутній борщ продовжує охолоджуватися саме час відварити яйця. Як і в інших рецептах їх розрізають на половинки і використовують трохи пізніше.
- Коли ви готові подати на стіл борщ, необхідно взяти глибоку тарілку, на неї викласти спочатку половинки яєць, потім дрібно нашаткована зелень, та яку ви вирішили використовувати. Це може бути кріп, петрушка або те й інше. Потім викладається риба невеликими шматочками і все це покривається буряковим відваром з огірками та цибулею.
Рецепт приготування на кефірі
На кефірі ми звикли готувати окрошку. Це блюдо не зовсім окрошка, але таке ж малокалорийное, освіжаючу і смачне.
Для приготування знадобиться:
- кілька картоплин;
- літр кефіру, бажано не жирного;
- дві буряків;
- пучок свіжого зеленого лука;
- літр кип’яченої води;
- чотири яйця;
- маленька ложка солі і зелень.
Процес приготування:
- Перш за все, відразу відваріть все, що потрібно. Це – картоплю, буряк і яйця. Картоплю і буряк варити в шкірці, потім остудити і почистити. Яйця повинні бути круто.
- Візьміть глибоку миску, куди покладіть подрібнену цибулю і кріп.
- Огірки, картоплю та буряки краще всього натерти на крупній тертці. Потім додайте їх до зелені.
- Отриману овочеву масу добре перемішайте. Влийте туди кефір і приблизно стільки ж води, дивіться, щоб не було зовсім вже рідко.
- Не забудьте посолити страву, а при подачі покладіть в тарілки, розрізані на половинки яйця.