Корінь цієї рослини містять в декілька разів більше вітамінів, ніж плоди цитрусових. Він здатний позитивно впливати на імунну систему організму, стимулювати роботу травної системи, підвищує тонус м’язів і витривалість. Це не женьшень, як можна було припустити, а відомий всім, простий корінь хрону. З нього можна приготувати різні домашні соуси, соління, прохолодні або «міцні» напої, взявши вподобаний рецепт приготування хрону з наведеної нижче збірки.
Домашній хрін — класичний рецепт
Існують різні рецепти соусів на основі незаперечного кореня, але більшість цінує класичний рецепт столового хрону за простоту приготування та чистоту смаку.
На невелику порцію соусу потрібно:
- 300 г хрону;
- 200 мл гарячої кип’яченої води;
- 5 г солі;
- 20 г цукру.
Рецепт покроково:
- Корені хрону миємо, чистимо і дрібно трьом на тертці. Можна подрібнити їх у блендері, але самий надійний спосіб – бабусина ручна м’ясорубка.
- У гарячій воді розчинити сіль і цукор. Коли температура розчину стане 40-50 градусів, влити її до подрібненого основного інгредієнта, перемішати.
- Розкласти заправку з невеликим щільно закривається банкам. Перед вживанням дати соусу настоятися хоча б 2-3 години.
Зберігатися він до 2-3 днів. Для продовження терміну зберігання слід додати трохи оцту.
Як приготувати заготівлю на зиму?
Найпростіший спосіб заготовити хрін на зиму – приготувати з нього «захоплюючий дух» соус з мінімумом інгредієнтів:
- 1000 г коренів хрону;
- 30 г солі;
- 60 г цукру;
- 1 лимон (можна замінити декількома краплями яблучного або винного оцту);
- вода.
Як зробити заготовку:
- Подрібнити будь-яким доступним способом коріння в кашку, додати до неї сіль і цукор. Гарненько все перемішати і долити окропом до густоти сметани.
- Розкласти заготовку по стерильним ємкостей невеликого обсягу, простерилізувати протягом п’яти хвилин. Потім додати в кожну банку по кілька крапель лимонного соку або оцту, закупорити кришками і зберігати в темному прохолодному місці.
Щоб аромат заправки не зникав після відкриття закачування, слід вибирати ємності маленької місткості.
Готуємо «Хренодер» в домашніх умовах
Горлодер, чортівня, хренодер – назви одного і того ж соусу з сильним смаком, основними інгредієнтами якого стали всього три продукти: корінь хрону, часник і помідори. Крім відмінних смакових якостей така заправка володіє і рядом корисних властивостей, серед яких і підвищення імунних функцій організму.
А пропорції продуктів для її приготування будуть такими:
- 2000 р стиглих томатів;
- 200-300 г коренів хрону;
- 30-50 г часнику;
- 30 г солі.
Спосіб приготування:
- Помідори вимити, обсушити, нарізати часточками і зрізати місце прикріплення плодоніжки. Часникові зубки звільнити від лушпиння. Хрін очистити, вимити й подрібнити шматочками, які буде зручно завантажувати в м’ясорубку.
- Всі підготовлені компоненти соусу перекрутити на м’ясорубці з дрібними отворами, посолити, перемішати і розкласти по підготовленим стерильним банкам.
Через добу всі компоненти соусу об’єднаються, зробивши його максимально насиченим.
Рецепт з буряковим соком
Хрін з буряком – полюбилося багатьом любителям гостренького поєднання, оскільки таке доповнення до м’ясних і рибних страв не тільки дарує незабутні смакові відчуття, але і радує око приємним кольором.
Щоб приготувати соус з буряковим соком потрібно взяти:
- 400 г коренів хрону;
- 150 мл води;
- 150 мл оцту;
- 50 мл бурякового соку;
- 30 г солі;
- 20 г цукру.
Хід роботи:
- Основний інгредієнт соусу необхідно підготувати: почистити, вимити і вимочити протягом двох діб в холодній воді. Після такої підготовки хрін подрібнюють як можна дрібніше (в м’ясорубці, блендері або на терці).
- В кашку з коріння всипати цукор з сіллю, залити окропом і перемішати. Подрібнити деяку кількість буряків і через складену в кілька шарів марлю вичавити необхідне за рецептом кількість соку.
- Змішати буряковий сік і оцет, влити до хріну, перемішати. Готову заправку розкласти по підготовленим стерильним банкам, щільно закрити кришками, щоб не зникав аромат, і зберігати в холодильнику до півроку.
Щоб не вмиватися сльозами при перемелюванні сильного кореня через м’ясорубку, потрібно прив’язати щільний поліетиленовий пакет (наприклад, для заморожування продуктів) на решітку пристрою.
По-домашньому з яблуками
Цей соус чудово підходить не тільки до холодцю, відварного мови або сала. Невелика ложечка заправки в тарілці борщу або окрошки надасть «запальний» ефект на смакові рецептори.
До складу яблучно-хренового соусу входять:
- 200 г хріну;
- 100 г кисло-солодкого яблука;
- 5 г цукрової пудри;
- 3 г солі;
- 15 мл яблучного оцту;
- 30 г сметани.
Як приготувати хрін з яблуками:
- Підготовлений корінь хрону подрібнити з допомогою самої дрібної терки. Те ж саме проробити з очищеним від шкірки і серцевини яблуком. Щоб різкий аромат кореня не дратував слизові, подрібнювати компоненти соусу можна в чаші блендера.
- До кашки з яблука і хрону додати сіль, цукор, сметану і оцет. Перемішати гарненько соус. Зберігати закуску в щільно закритою тарі в прохолодному місці.
Варіант з додаванням сметани
Домашній соус на основі хрону з додаванням сметани хороший тим, що його гостроту можна самостійно регулювати, збільшуючи або зменшуючи кількість молочного продукту.
Базове співвідношення компонентів заправки:
- 250 г кореня хрону;
- 100 мл оцту;
- 400 мл води;
- 20 г солі;
- 20 г цукру;
- сметана за смаком.
Послідовність приготування:
- Подрібнити сильний корінь з допомогою терки або м’ясорубки, залити його окропом у кількості, зазначеному в рецепті, і залишити до повного охолодження.
- У остиглий хрін додати сіль, цукор і оцет. Старанно все перемішати і прибрати в холодильник мінімум на 2-3 години.
- Далі, безпосередньо перед подачею до столу, невелику кількість заготовки змішувати зі сметаною за смаком, наприклад, у співвідношенні 1:2.
Найпростіший спосіб приготування коренів хрону
Серед усіх варіантів соусів на основі хрону, можливо, найбільш простим буде хрін з медом по-печорски. Такий соус може зберігатися до трьох місяців, оскільки і мед, і журавлина виступають натуральними консервантами, але готувати його про запас не варто. Смак сильного кореня з часом стає м’якше.
Щоб зробити соус по-печорски слід підготувати:
- 200 г коренів хрону;
- 200 мл води;
- 50 г ягід журавлини;
- 50 г меду.
Алгоритм приготування:
- Підготовлені свіжі корені хрону подрібнити. Разом з ними через м’ясорубку пропустити ягоди журавлини.
- В теплій, але не гарячій воді розчинити мед. Температура води не повинна бути більше 70 градусів, щоб зберегти всі корисні властивості бджолиного продукту.
- Далі потрібно лише влити медовий розчин до подрібненим продуктам, перемішати їх і розкласти по підготовленим банкам.
Квашена капуста з хроном в домашніх умовах
Користь такої закуски для людського організму неоціненна: продукти бродіння благотворно впливають на мікрофлору шлунка, а пікантний корінь допоможе впоратися з шкідливими бацилами, які часто стають причиною простудних захворювань.
Для її приготування знадобиться:
- 2000 р білокачанної капусти;
- 1500 мл води;
- 200 г моркви;
- 100 г кореня хрону;
- 100 г цукру;
- 50 г солі;
- 3-4 лаврових листа;
- 8-10 горошин чорного перцю.
Як заквасити капусту з хріном:
- З качана капусти вирізати качан, а листя нашаткувати тонкою соломкою. Моркву подрібнити з допомогою великої терки, а корінь хрону – на дрібній.
- Всі овочі добре перемішати, додати спеції і щільно утрамбувати в скляний або емальований посуд.
- Закип’ятити воду, розчинити в ній сіль і цукор. Коли розчин охолоне, залити ним підготовлену капусту.
- Закрити ємність кришкою і залишити при кімнатній температурі для бродіння.
Через три–чотири дні капуста готова. Для подальшого зберігання її переміщують в холодильник.
Покроковий рецепт хріновухи
За указом Петра Першого цей напій належало видавати (звичайно, в невеликій кількості) всім працюючим на холоді людям. Але й тим, хто проводить багато часу на холоді, настоянка на хроні сподобається, оскільки мед надає напою м’якість, а хрін повністю позбавляє його алкогольного запаху.
Перелік використовуваних продуктів:
- 500 мл горілки;
- 50 г свіжого кореня хрону;
- 50 г меду.
Технологія приготування настойки:
- У ємність відповідного розміру скласти очищений і нарізаний невеликими шматочками хрін і вилити мед. Залити все горілкою.
- Далі взяти занурювальний блендер і перебити все максимально ретельно. Перелити отриману суміш в тару відповідного розміру, щільно закупорити пробками і прибрати в темне місце на 4-5 днів.
- Кожен день потрібно струшувати вміст пляшки і перевіряти, чи не зник запах алкоголю. Як тільки це відбудеться, слід настоянку процідити, через паперовий рушник, щоб позбутися не тільки від подрібненого кореня, але і меду, оскільки він має властивість випадати в осад пластівцями.
Зберігати хріновуху слід в холодильнику.
Домашній квас з хрону
Користь сильного кореня неоціненна не тільки в холодну пору. Навіть спекотними літніми днями він може подарувати таку бажану прохолоду. Ті, хто не вірить у його освіжаючий ефект, можуть спробувати приготувати в домашніх умовах квас з житнього хліба і хрону.
До складу цього напою входять:
- 6000 мл води;
- 1400-2100 г житнього хліба;
- 250 г кореня хрону;
- 250 г цукру;
- 50 г пресованих дріжджів;
- 50 г меду (краще взяти луговий або різнотрав’я);
- 30 г білого родзинок.
Готуємо прохолодний напій наступним чином:
- Житній хліб нарізати маленькими шматочками і висушити в духовці до сухарів з щільною кіркою. Скласти хліб в емальовану або скляну тару і залити крутим окропом. Наполягати 3-6 годин.
- Остигле і настоявшееся сусло процідити, розчинити в ньому цукор і дріжджі. Як тільки на поверхні рідини з’явиться пінка – результат активації дріжджових грибків – додати тертий хрін і мед.
- Наполігши квас три години, відфільтрувати його і розлити в пляшки, поклавши в кожну по кілька родзинок. Після цього напій має ще два-три дні достигати в прохолодному місці. Потім його можна поставити в холодильник.
Соус з корицею і гвоздикою
Для гострого соусу з кореневищ хрону з пряними нотками кориці і гвоздики потрібно взяти:
- 600-800 г коренів хрону;
- 500 мл води;
- 55 мл столового оцту;
- 25 г солі;
- 45 г цукру;
- 4 бутона гвоздики;
- 5-10 г кориці в порошку.
Порядок приготування:
- Очищені, вимиті і подрібнені коріння скласти в суху скляну банку відповідного розміру. Після цього можна зайнятися підготовкою пряної заливки.
- Розчинивши у воді кристалики цукру і солі, доводимо цю суміш до кипіння. Відправляємо в вируючий розчин бутони гвоздики і проварюємо три хвилини.
- Коли заливка охолоне до кімнатної температури, її потрібно процідити і ввести в неї корицю і оцет. Дати настоятися протягом доби.
- Ароматну пряну заливку влити в тертий хрін і настояти добу – дві.
Соус готовий!