Домашній квас з хрону
Користь сильного кореня неоціненна не тільки в холодну пору. Навіть спекотними літніми днями він може подарувати таку бажану прохолоду. Ті, хто не вірить у його освіжаючий ефект, можуть спробувати приготувати в домашніх умовах квас з житнього хліба і хрону.
До складу цього напою входять:
- 6000 мл води;
- 1400-2100 г житнього хліба;
- 250 г кореня хрону;
- 250 г цукру;
- 50 г пресованих дріжджів;
- 50 г меду (краще взяти луговий або різнотрав’я);
- 30 г білого родзинок.
Готуємо прохолодний напій наступним чином:
- Житній хліб нарізати маленькими шматочками і висушити в духовці до сухарів з щільною кіркою. Скласти хліб в емальовану або скляну тару і залити крутим окропом. Наполягати 3-6 годин.
- Остигле і настоявшееся сусло процідити, розчинити в ньому цукор і дріжджі. Як тільки на поверхні рідини з’явиться пінка – результат активації дріжджових грибків – додати тертий хрін і мед.
- Наполігши квас три години, відфільтрувати його і розлити в пляшки, поклавши в кожну по кілька родзинок. Після цього напій має ще два-три дні достигати в прохолодному місці. Потім його можна поставити в холодильник.