Без гострої закуски не обходиться застілля. Пікантний за смаком хрін подають до холодцю, заливних, м’ясних, рибних страв. Крім класичного варіанту можна незвично приготувати хрін з буряком, рецепти здивують навіть самих досвідчених кулінарів!
Класичний хрін з буряком домашнього приготування
Необхідні продукти:
- корінь хрону — 150 г;
- буряк — 1 шт.;
- цукор — 2 ст. л;
- сіль — 1 ч. л;
- оцет 5% — 6 ст. л.
Технологія приготування:
- Корінці гарненько промити, очистити, насухо протерти серветкою.
- Подрібнювати хрін можна на дрібній тертці або через м’ясорубку. Якщо потрібно приготувати невелику кількість закуски, підійде терка, однак простіше скористатися м’ясорубкою.
- Сам по собі хрін дуже їдкий. Коли його готують, потрібно дотримуватися заходів обережності, щоб не обпалити очі. Тому, якщо подрібнити м’ясорубкою, то краще прив’язати до неї пакет, тоді гіркі пари не будуть завдавати незручності.
- Очистити буряк, натерти на тертці або подрібнити м’ясорубкою, віджати сік, додати до хріну. Хто не любить дуже гостру закуску, можна покласти буряк разом з м’якоттю.
- Далі додаємо сіль, цукор, перемішуємо, вливаємо оцет. Розкладаємо по чистим баночках, закриваємо кришечками.
- Працювати з хріном потрібно швидко. Тому краще відразу підготувати все необхідне.
- Така закуска зберігається досить довго в холодильнику, однак, з часом втрачає свою міцність. Ідеальний варіант — готувати закуску невеликими порціями.
Готуємо у вигляді соусу
Гостру закуску готують з будь-якого класичного або з добавками рецептом. Єдина відмінність — у складі присутня вода. Потрібно додати кип’яченої води, довести закуску до стану рідкого соусу.
- Воду краще брати кип’ячену, вливати порціями. По мірі додавання консистенція буде змінюватися.
- Слід розуміти, що при додаванні води потрібно буде збільшити порцію цукру, солі, оцту. Інгредієнти можна разом прокип’ятити, залити ними подрібнений корінь.
- Зафарбовувати соус буряком без м’якоті, тоді менше потрібно води.
Важлива інформація: варити соус не потрібно! Готувати швидко в провітрюваній кімнаті.
Без додавання оцту
Щоб збереглися корисні властивості хрону, багато господинь вважають за краще готувати без оцту. Також вони відзначають, що оцет вбиває гостроту, тому смак закуски буде вибуховим!
Необхідні продукти:
- 300 г коренів хрону;
- 1 ст. ложка цукру;
- 1 ч. ложка солі;
- 1 буряк.
Технологія приготування:
- Замочити у воді коріння, добре очистити, просушити. Подрібнити зручним способом.
- Очистити буряк, натерти на тертці. Віджати сік, влити його в ємність, де знаходиться закуска.
- Всипати сіль, цукор, перемішати, розкласти по банках.
- Поставити в холодильник на 10 годин, за цей час він встигне настоятися.
Зберігається закуска без оцту не так довго, однак смак виходить чудовим!
Хрін з буряком на зиму
Щоб насолоджуватися гострої закускою круглий рік, потрібно приготувати хрін з буряком на зиму за особливим рецептом. Банки, стерилізувати, зберігати в прохолодному місці.
Необхідні продукти:
- корінці хрону — 500 г;
- вода — 300 мл;
- оцтова есенція — 50 мл;
- цукор — 3 ст. ложки;
- сіль — 1,5 ч. ложки;
- буряк — 1 шт.
Технологія приготування:
- Очищені і промиті коріння з буряком натерти на тертці або подрібнити. Гарненько перемішати.
- Закип’ятити воду з цукром, сіллю. Коли з’являться бульбашки— влити есенцію. Зняти з вогню, залити розсолом подрібнені корінці.
- Швидко перемішуємо, їдкий запах буде! Викладаємо по банках, закрити кришечками або закатуємо.
- Коли охолоне, для зберігання потрібен холод. Їсти можна через 12 годин.
Щоб цілий рік відчути свіжий смак гострого хрону, слід його заморозити. Діставати й використовувати за потребою.
Як зробити з помідорами
У поєднанні з помідорами закуска подарує неймовірний і не зовсім стандартний смак. Він буде відрізнятися від хрону з буряком домашнього приготування не тільки смаком, але і кольором. Рецепт підійде любителям експериментів з гострими закусками з хрону!
Необхідні продукти:
- корені хрону — 400 г;
- цукор — 2 ст. л;
- сіль — 1, 5 ч. л;
- помідор великий — 2 шт.
Технологія приготування:
- Надрізати шкірку помідорів, залити їх окропом. Після чого помістити під кран з холодною водою. Зняти шкірку, подрібнити помідори бедлендом. Якщо бентежать зернятка, помідорний сік протерти через сито.
- Подрібнений корінь залити соком, додати сіль, цукор. Все перемішати і накрити кришкою.
- Витримати без холодильника 3 дні. Акуратно відкрити кришку, ще раз перемішати. Спробувати, повинен з’явитися злегка кислий присмак. Він утворюється в процесі бродіння помідорів.
Рецепт з яблуками
Хрін з яблуками — це щось, що виходить за рамки, адже традиційно всі звикли до закуски з буряком. Завдяки цим рецептом можна зламати стереотипи, готувати його навіть з яблуками!
Необхідні продукти:
- корені хрону — 250 г;
- 1 велике яблуко;
- цукор — 3 ст. л;
- сіль — 1,5 ч. л;
- оцет 9% — 3 ст. л.
Технологія приготування:
- Подрібнити хрін з яблуками. Брати яблука можна як зелені, так і червоні. Переваг за їх вибором немає, також для кольору можна покласти трохи буряків, але це не обов’язково.
- Всипати цукор, з сіллю в воду, закип’ятити розсіл. Коли закипить, влити оцет. Відразу ж зняти з вогню, залити закуску, все перемішати.
- Швиденько покласти в баночку, накрити кришкою. Коли охолоне, витримати 7 годин в холодильнику, після чого закуска буде готова.
До яких страв підходить хрін з буряком
Найчастіше гострий соус подають взимку, коли прийнято готувати холодець. Сучасні господині не відходять від російських традицій, однак постійно експериментують з рецептами і смаками. Його подають до будь-яких м’ясних, а також рибних страв. На його основі готують дуже смачні соуси, бутерброди і прикрашають страви. Подають у соусницах або розміщують невелика кількість безпосередньо на тарілку до основної страви. Хрін з буряком стане прикрасою й корисним доповненням до застілля!
Поради та рекомендації
- Щоб не плакати під час приготування гострих корінців, можна набрати в рот води і затримати дихання. Набираючи кожного разу ковток свіжої води, зробити це буде легше.
- Якщо корінці привяли, їх потрібно залити на кілька годин холодною водою.
- Заморожують коріння в очищеному і просушеної вигляді.
- Легше треться на тертці попередньо підморожені коріння.
- Щоб не попекти руки, потрібно користуватися рукавичками. Не можна заважати закуску руками.
- Урізноманітнити смак можна спеціями, часником, сухими травами.