Хріновуха – 8 рецептів з горілки в домашніх умовах

Настоянка на корені хрону отримала особливу популярність в Петровську епоху. Але донині, вона з’являється на святкових столах. Кожен бажаючий може самостійно приготувати ароматну корисну хріновуху. Рецепти з горілки опубліковані нижче.

Класична хріновуха з горілки

Інгредієнти: півлітра якісної горілки, ½ столової ложки бджолиного меду, 8-9 см свіжого корінці хрону.

  • На першому етапі, щоб приготувати хріновуху з горілки, потрібно 120 мл алкогольного напою перелити в чашку з медом. Складові добре перемішуються до повного розчинення бджолиного продукту. Це досить тривалий процес, адже мед в горілці розчиняється погано.
  • Одержаний розчин повертається в загальну пляшку.
  • Хрін ріжеться дуже дрібними кубиками. Їх розмір повинен бути не більше 3-4 мм. Хрін теж відправляється в пляшку.
  • Ємність добре збовтується, що щільно закривається, переміщається в темряву і прохолоду.
  • Повторювати збовтування потрібно кожен день. Настоюватися пляшка буде 4-5 діб.
  • Залишається лише процідити напій.

    З додаванням меду

    Інгредієнти: 3 л горілки, цедра цілого великого лимона, паличка ванілі, 8-9 гілочок гвоздики, 200 г корінці хрону, столова ложка бджолиного меду.



  • Корінь хрону дрібно ріжеться, з’єднується з лимонною цедрою і медом. Складові містяться в скляну банку.
  • На інгредієнти виливається 2 літра горілки, додається ваніль і гілочки гвоздики. Компоненти перемішуються.
  • Настоянка залишають у темному місці на 5 діб.
  • Готовий напій проціджують через кілька шарів марлі і розбавляється залишилися алкоголем.
  • Поліпшити рецепт хріновухи на горілку з медом можна, використовуючи різні спеції. Наприклад, щіпку мускатного горіха, кориці і/або імбиру.

    На швидку руку за 15 хвилин

    Інгредієнти: півлітра горілки (підійде і самогон 45%), чайна ложка бджолиного меду, 45 г хрону, столова ложка свіжовичавленого лимонного соку, 25 г свіжого імбиру, дрібку солі.

    Дивіться також:  Полуничний лікер в домашніх умовах – 6 рецептів

  • Імбир і корінець очищаються від шкірки, після чого подрібнюються за допомогою самої дрібної терки.
  • Підготовлені компоненти солятся і поливаються лимонним соком. Спочатку продукти перемішуються, а потім залишаються на 6-7 хвилин.
  • Отримана маса перекладається в банку, додається мед і виливається обрана спиртовмісна рідина.
  • Вміст ємності ретельно збовтується і залишається ще на кілька хвилин у спокої.
  • Залишається процідити напій саме через дрібне сито і можна знімати пробу.

    З гірчицею і лимонним соком

    Інгредієнти: півлітра хорошої горілки, маленька ложка натурального меду, 8 см кореня хрону, 2 великі ложки свіжовичавленого соку лимона, маленька ложка гірчиці в зернах.



  • Корінець хрону очищається і дрібно треться.
  • Всі інгредієнти з рецепту закладаються під містку банку і заливаються горілкою. Складові потрібно дуже ретельно перемішати.
  • В теплому місці напій буде настоюватися 5 діб. Перетримувати його не варто, інакше результат може вийти занадто гірким.
  • Готова хріновуха проціджують і переставляється в прохолоду.

    Хріновуха з ваніллю і кмином

    Інгредієнти: літр горілки, 55-60 г свіжого корінці хрону, 1/3 чайної ложки немолотого кмину, стручок ванілі, 3 бутона гвоздики, 2 столові ложки меду.

  • Спочатку рідкий бджолиний мед розвести у горілці.
  • Далі медова рідина змішується з усіма іншими інгредієнтами в ємності, яка буде використовуватися для настоювання. При цьому гвоздика подрібнюється в ступці, а корінець хрону очищається від шкірки і дрібно ріжеться гострим ножем.
  • В прохолодному темному місці напій буде настоюватися близько 10 днів. Періодично його складові потрібно перемішувати.
  • Готова хріновуха проціджують, переливають в зручну бутель, закупорюється і переміщається в прохолоду.

    Як приготувати з часником?

    Інгредієнти: корінець хрону (6-7 см), 700-750 мл якісної горілки, стебло свіжого селери, 5-6 часникових зубчиків, 80 г натурального бджолиного меду, ціла паличка кориці, 3-4 горошини чорного перцю, лимон.

    Дивіться також:  Ассам – чорний чай: опис, склад, види чаю Ассам, який краще

  • Корінець хрону акуратно зачищається ножем від шкірки і ріжеться дрібним кубиком. Селера подрібнюється кружечками. Часник ріжеться спочатку навпіл, а потім – довільно. Можна і зовсім залишити його половинками.
  • З лимона знімається цедра. Зручніше за все робити це за допомогою терки з самими мініатюрними поділками.
  • Всі підготовлені компоненти, а також мед, перець і кориця перекладаються в скляну тару, після чого заливаються алкогольної основою.
  • Наполягати в прохолоді напій буде близько тижня.
  • Готову хріновуху недостатньо буде просто процідити. Фахівці рекомендують ще, і фільтрувати напій.

    З перцем

    Інгредієнти: літр якісної горілки, повний гранований стакан тертого будь-яким способом хрону, столова ложка горошин чорного перцю, два висушених гострих червоних перчиком.

  • Всі зазначені в рецепті інгредієнти укладаються у містку скляну чашу.
  • Поверх пікантних компонентів виливається горілка.
  • Заготівля залишають на 24 години в прохолодному затемненому місці.
  • Проціджений напій потрібно профільтрувати. Для цього можна використовувати і простий саморобний фільтр.
  • Відразу після проціджування і фільтрації хріновуху можна пробувати.

    Хреновуха, настояна на ніяких листі

    Інгредієнти: 2 листків хрону, 1 корінець (8-9 см).



  • На дно скляної банки укладаються добре промиті водою листочки.
  • Зверху відправляється корінець. Досить просто розрізати його на 4 частини. Заливаються компоненти горілкою.
  • Якщо настоянка готується просто як доповнення до святкового столу, то можна додавати в неї також бджолиний мед, ваніль, корицю і будь-які інші ароматні компоненти.
  • Суміш настоюватися буде близько тижня.
  • Частіше такий напій застосовується в лікувальних цілях. Настоянка готується для очищення печінки і шлунка. У такому випадку ніякі добавки використовувати не слід. Прийматися засіб буде по столовій ложці перед їжею двічі в день.

    Прокрутка до верху