Настоянка на корені хрону отримала особливу популярність в Петровську епоху. Але донині, вона з’являється на святкових столах. Кожен бажаючий може самостійно приготувати ароматну корисну хріновуху. Рецепти з горілки опубліковані нижче.
Класична хріновуха з горілки
Інгредієнти: півлітра якісної горілки, ½ столової ложки бджолиного меду, 8-9 см свіжого корінці хрону.
На першому етапі, щоб приготувати хріновуху з горілки, потрібно 120 мл алкогольного напою перелити в чашку з медом. Складові добре перемішуються до повного розчинення бджолиного продукту. Це досить тривалий процес, адже мед в горілці розчиняється погано.
Одержаний розчин повертається в загальну пляшку.
Хрін ріжеться дуже дрібними кубиками. Їх розмір повинен бути не більше 3-4 мм. Хрін теж відправляється в пляшку.
Ємність добре збовтується, що щільно закривається, переміщається в темряву і прохолоду.
Повторювати збовтування потрібно кожен день. Настоюватися пляшка буде 4-5 діб.
Залишається лише процідити напій.
З додаванням меду
Інгредієнти: 3 л горілки, цедра цілого великого лимона, паличка ванілі, 8-9 гілочок гвоздики, 200 г корінці хрону, столова ложка бджолиного меду.
Корінь хрону дрібно ріжеться, з’єднується з лимонною цедрою і медом. Складові містяться в скляну банку.
На інгредієнти виливається 2 літра горілки, додається ваніль і гілочки гвоздики. Компоненти перемішуються.
Настоянка залишають у темному місці на 5 діб.
Готовий напій проціджують через кілька шарів марлі і розбавляється залишилися алкоголем.
Поліпшити рецепт хріновухи на горілку з медом можна, використовуючи різні спеції. Наприклад, щіпку мускатного горіха, кориці і/або імбиру.
На швидку руку за 15 хвилин
Інгредієнти: півлітра горілки (підійде і самогон 45%), чайна ложка бджолиного меду, 45 г хрону, столова ложка свіжовичавленого лимонного соку, 25 г свіжого імбиру, дрібку солі.
Імбир і корінець очищаються від шкірки, після чого подрібнюються за допомогою самої дрібної терки.
Підготовлені компоненти солятся і поливаються лимонним соком. Спочатку продукти перемішуються, а потім залишаються на 6-7 хвилин.
Отримана маса перекладається в банку, додається мед і виливається обрана спиртовмісна рідина.
Вміст ємності ретельно збовтується і залишається ще на кілька хвилин у спокої.
Залишається процідити напій саме через дрібне сито і можна знімати пробу.
З гірчицею і лимонним соком
Інгредієнти: півлітра хорошої горілки, маленька ложка натурального меду, 8 см кореня хрону, 2 великі ложки свіжовичавленого соку лимона, маленька ложка гірчиці в зернах.
Корінець хрону очищається і дрібно треться.
Всі інгредієнти з рецепту закладаються під містку банку і заливаються горілкою. Складові потрібно дуже ретельно перемішати.
В теплому місці напій буде настоюватися 5 діб. Перетримувати його не варто, інакше результат може вийти занадто гірким.
Готова хріновуха проціджують і переставляється в прохолоду.
Хріновуха з ваніллю і кмином
Інгредієнти: літр горілки, 55-60 г свіжого корінці хрону, 1/3 чайної ложки немолотого кмину, стручок ванілі, 3 бутона гвоздики, 2 столові ложки меду.
Спочатку рідкий бджолиний мед розвести у горілці.
Далі медова рідина змішується з усіма іншими інгредієнтами в ємності, яка буде використовуватися для настоювання. При цьому гвоздика подрібнюється в ступці, а корінець хрону очищається від шкірки і дрібно ріжеться гострим ножем.
В прохолодному темному місці напій буде настоюватися близько 10 днів. Періодично його складові потрібно перемішувати.
Готова хріновуха проціджують, переливають в зручну бутель, закупорюється і переміщається в прохолоду.
Як приготувати з часником?
Інгредієнти: корінець хрону (6-7 см), 700-750 мл якісної горілки, стебло свіжого селери, 5-6 часникових зубчиків, 80 г натурального бджолиного меду, ціла паличка кориці, 3-4 горошини чорного перцю, лимон.
Корінець хрону акуратно зачищається ножем від шкірки і ріжеться дрібним кубиком. Селера подрібнюється кружечками. Часник ріжеться спочатку навпіл, а потім – довільно. Можна і зовсім залишити його половинками.
З лимона знімається цедра. Зручніше за все робити це за допомогою терки з самими мініатюрними поділками.
Всі підготовлені компоненти, а також мед, перець і кориця перекладаються в скляну тару, після чого заливаються алкогольної основою.
Наполягати в прохолоді напій буде близько тижня.
Готову хріновуху недостатньо буде просто процідити. Фахівці рекомендують ще, і фільтрувати напій.
З перцем
Інгредієнти: літр якісної горілки, повний гранований стакан тертого будь-яким способом хрону, столова ложка горошин чорного перцю, два висушених гострих червоних перчиком.
Всі зазначені в рецепті інгредієнти укладаються у містку скляну чашу.
Поверх пікантних компонентів виливається горілка.
Заготівля залишають на 24 години в прохолодному затемненому місці.
Проціджений напій потрібно профільтрувати. Для цього можна використовувати і простий саморобний фільтр.
Відразу після проціджування і фільтрації хріновуху можна пробувати.
Хреновуха, настояна на ніяких листі
Інгредієнти: 2 листків хрону, 1 корінець (8-9 см).
На дно скляної банки укладаються добре промиті водою листочки.
Зверху відправляється корінець. Досить просто розрізати його на 4 частини. Заливаються компоненти горілкою.
Якщо настоянка готується просто як доповнення до святкового столу, то можна додавати в неї також бджолиний мед, ваніль, корицю і будь-які інші ароматні компоненти.
Суміш настоюватися буде близько тижня.
Частіше такий напій застосовується в лікувальних цілях. Настоянка готується для очищення печінки і шлунка. У такому випадку ніякі добавки використовувати не слід. Прийматися засіб буде по столовій ложці перед їжею двічі в день.