Хумус класичний – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Турецький горох (нут) з’явився на нашій кухні не так давно, але його відразу оцінили всі шанувальники здорового харчування. Особливо його люблять на Близькому Сході, де готують з гороху найрізноманітніші салати, гарячі страви і закуски. В тому числі і хумус, класичний рецепт якого ви дізнаєтеся в нашій статті.

Класичний хумус з нуту

Хумус «прийшов» до нас з країн Близького Сходу.

Його готують на основі нуту з додаванням різних спецій і оливкової олії. Подають закуску в лаваші, коржику, в піті або у вигляді паштету.

Особливо таке блюдо популярне серед вегетаріанців, адже в ньому присутній натуральний рослинний білок.

Інгредієнти:

  • стакан нуту;
  • три ложки оливкової (соняшникової) олії;
  • сіль, перець, сушений чебрець;
  • два лаврових листа;
  • трохи лимонного соку.

Спосіб приготування:

  • Як відомо, боби вимагають тривалого процесу приготування, і щоб не витрачати дорогоцінний час, нут краще замочити на ніч, а потім відварити, додавши у воду половину ч. л. соди.
  • В глибокий сотейник вливаємо дві ложки масла і 50 мл води. Потім закладаємо готовий нут разом зі спеціями, лимонним соком і перемелюємо все блендером.
  • Готовий хумус перекладаємо в піалу, робимо невелике поглиблення, вливаємо ложку масла з приправами і прикрашаємо зеленню.

Домашній варіант з гороху

Приготувати хумус можна не тільки з нуту, але і з гороху. Поєднання бобів і прянощів розкриє вам усі секрети єврейської кухні.

Інгредієнти:

  • чашка гороху;
  • дві ложечки пасти тахін (масло кунжуту);
  • два зубці часнику;
  • приправа (коріандр, червоний перець, кумін);
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Замочуємо Горох, а потім відварюємо протягом 40 хвилин. Рідина не варто зливати, частину залишаємо.
  • До гороху висипаємо спеції і часник, додаємо за смаком сіль, тахін і збиваємо блендером. Якщо хумус вийшов дуже густим, то розвести його водою, яку залишили після варіння бобів.
  • Готову страву за бажанням подаємо із зеленню.

Як зробити з квасолі?

З квасолі можна приготувати смачну пасту під назвою хумус.

Дивіться також:  Долма у виноградних листках – 5 рецептів

Його головний секрет полягає в тому, що використовувані в рецепті інгредієнти потрібно збити в легку пишну піну.

Якщо паста виходить занадто щільною, то не варто впадати у відчай – просто додаємо кип’яченої води, головне не перестаратися, щоб не вийшла рідина.

Інгредієнти:

  • 280 г білої квасолі;
  • три ложки олії оливи;
  • приправи (сушений часник, чебрець, лавровий лист, куркума);
  • сіль;
  • 60 г кунжутного насіння.

Спосіб приготування:

  • Щоб скоротити час варіння бобів з двох годин до 50 хвилин, замочуємо квасолю на ніч, а при відварюванні додаємо соду на кінчику ножа, яка пом’якшить тверду оболонку квасолі. Через 20 хвилин киньте до квасолі лаврове листя і додайте трохи солі.
  • Насіння подрібнюємо і змішуємо з ложкою оливкової олії.
  • З’єднуємо відварену квасолю з кунжутною пастою, вливаємо ще ложку рослинної олії, додаємо спеції і збиваємо все блендером.
  • Готовий хумус перекладаємо в піали.

Хумус з авокадо

Якщо вам подобається класичний хумус, то закуска з авокадо вам точно припаде до душі, тим більше, що такий екзотичний фрукт багатий вітамінами і цінними речовинами. Хумус виходить поживним і дуже смачним, його можна подати з хлібцями та овочами.

Інгредієнти:

  • дві жмені нуту;
  • авокадо;
  • два зубці часнику;
  • сіль, щіпка зіри;
  • лимон.

Спосіб приготування:

  • Замочений на ніч нут відварюємо до готовності, охолодити, воду зливаємо в чашу.
  • Авокадо нарізаємо дрібно, а зіру прожарим пару хвилин на сухій сковорідці.
  • Потім пряність прибираємо, вливаємо олію і пасеруємо дрібно нарізаний часник.
  • З’єднуємо всі інгредієнти, видавлюємо в них сік з одного лимона і збиваємо блендером.
  • Хумус повинен мати кремову консистенцію, тому при необхідності розбавляємо його водою з-під варіння бобів.

Класичне виконання від Юлії Висоцької

В одній із своїх передач Юлія Висоцька розповіла, що найсмачнішою стравою в Ізраїлі для неї виявився хумус, який подавали з хрусткою пітою. Тому вона не могла не дізнатися всі секрети його приготування, щоб потім поділитися зі своїми телеглядачами. Пропонуємо і ми рецепт від Юлії Висоцької.

Дивіться також:  Перловка з тушонкою — 6 смачних рецептів приготування

Інгредієнти:

  • 240 г сухого нуту;
  • 80 г пасти тахін;
  • чашка овочевого бульйону;
  • лимон;
  • 70 мл олії оливи;
  • три листочки м’яти;
  • по дрібці червоної паприки і куміна;
  • сіль.

Для закуски можна взяти сухий нут або вже готові боби у власному соку.

Спосіб приготування:

  • У чашу висипаємо нут, вливаємо бульйон. Якщо варилися боби, то замість овочевого навару можна використовувати воду, яка залишається після варіння.
  • Також до бобів додаємо спеції, сік лимона і пасту тахін, збиваємо все блендером. Бульйоном регулюємо консистенцію складу, яка повинна нагадувати нежирну сметану.
  • Пробуємо хумус на сіль, якщо все в нормі, перекладаємо пасту в красиву піалу, беремо ложку і починаємо робити кругові рухи від центру. У утворилися колії вливаємо олію, злегка посипаємо все паприкою і кайенским перцем.

Рецепт приготування з гарбузом

З сонячної гарбуза й бобів можна приготувати ситний і смачний хумус. При цьому така закуска виявиться вельми корисною, адже подібне поєднання продуктів подарує організму білок, клітковину та цінні вітаміни.

Інгредієнти:

  • гарбуз вагою 1 кг;
  • дві чашки нуту;
  • шість зубців часнику;
  • сік лайма;
  • дві ч. л. прованських трав;
  • перець, сіль;
  • щіпка паприки для кольору;
  • трохи олії.

Спосіб приготування:

  • Очищену від шкірки і насіння гарбуз ріжемо шматочками. Викладаємо на пергамент разом з часником, зубчики якого потрібно загорнути у фольгу.
  • Поливаємо гарбуз олією, перчимо, присаливаем і запікаємо 40 хвилин. Шматочки овочі повинні стати м’якими і покритися рум’яною скоринкою.
  • До запеченої гарбуза додаємо зварений (або консервований) нут, а також масло, сік лимона, трохи води і приправи.
  • За допомогою блендера подрібнюємо інгредієнти до кремової консистенції. Водою або маслом регулюємо густоту пасти.

Буряковий хумус

Сьогодні хумус популярний не тільки на Сході, але і по всьому світу. Подорожуючи, він приходив і для його приготування кулінари стали використовувати всі нові, незвичайні для традиційного закуски інгредієнти. Так з’явився рецепт бурякового хумуса, який часто подають в Австралії, Америці та Європі.

Дивіться також:  Дієтичний сніданок – 17 смачних, корисних і поживних рецептів

Інгредієнти:

  • 400 г буряків;
  • чотири ложки тахін;
  • два зубці часнику;
  • ложка соку лайма;
  • ложка олії;
  • 1 ч. л. зіри;
  • дві ложки сухарів для панірування;
  • сіль.

Якщо ви не змогли знайти пасту тахін, то можна взяти насіння кунжуту, просушити їх на сковороді і перемолоти в кавомолці.

Спосіб приготування:

  • Кожен коренеплід загортаємо у фольгу і запікаємо в духовці протягом години. Потім буряк очищаємо і нарізаємо довільними шматочками.
  • У чашу блендера кладемо шматочки буряка, часник, спеції і тахині (або кунжутную борошно). Перемелюємо склад і для густоти використовуємо панірувальні сухарі. Якщо хумус вийшов потрібної консистенції, паніровку використовувати не обов’язково.

Готову закуску зберігаємо в холодильнику і подаємо з лавашем, хлібцями або чіпсами.

Готуємо з сочевиці

Якщо ви не є шанувальником нуту, але хумус спробувати дуже хочеться, то можна використовувати інші бобові культури, наприклад, сочевицю.

Для закуски можна взяти сочевицю будь-якого кольору, але з темних сортів хумус виходить набагато симпатичніше.

Інгредієнти:

  • 90 г червоної сочевиці;
  • дві ч. л. кунжутного насіння;
  • ложка соку лайма (лимона);
  • зубчик часнику;
  • щіпка перцю чилі, чорного перцю і орегано;
  • масло.

Спосіб приготування:

  • Червону сочевицю відварюємо протягом півгодини, потім воду зливаємо в окремий чашу.
  • Насіння кунжуту змішуємо з маслом оливок і перемелюємо до консистенції пасти.
  • В сочевицю вливаємо цитрусовий сік, спеції, рубаний часник і трохи олії. Збиваємо складу, при необхідності підливаємо сочевичний навар.
  • Готовий хумус перекладаємо в піалу, скроплюємо маслом і прикрашаємо листочками петрушки.

Одним з головних інгредієнтів закуски є паста тхини (тахін), яка надає хумусу горіховий присмак. Але якщо ви не змогли знайти кунжутную пасту, то просто візьміть насіння кунжуту, просушіть їх на сковороді і подрібніть разом з оливковою олією до консистенції густої сметани.

В іншому ж приготування хумуса не повинно викликати жодних проблем. Пробуйте і у вас обов’язково вийде!

Прокрутка до верху