Тільки корисні і смачні страви можуть мати тисячолітню історію. Хумус, що це таке? Це питання виникає у багатьох при згадці цієї страви. У статті ми відповімо на найчастіші питання та розкриємо секрети приготування. Вивчайте рецепти і вибирайте підходящі для вас.
Хумус — що це таке, з чим його їдять?
Це блюдо – перлина арабської кухні. Якщо ви пробували у країнах Сходу-це страва, то точно погодьтеся з цим твердженням.
Ця закуска традиційно подається в холодному вигляді. Готують її з нуту з додаванням кунжутною пасти. Потім щедро присмачують оливковою олією і пряними травами. Для нашої країни – це екзотика. А у арабів – це звичайна страва, як у нас ковбаса.
З чим їдять хумус? Вживають його традиційно з арабськими коржами, які називаються піта. Правильно вживати хумус, зачерпуючи його відірваним шматочком коржі, який згорнуть ложечкою. Якщо ви не знайшли піту, то сміливо замінюйте її на лаваш.
Калорійність і харчова цінність страви
Паста містить 9,6 г білків, 19,7 г жирів і 21 г вуглеводів. Калорійність хумуса в 100 грамах продукту 300 ккал.
Класичний рецепт хумуса з нуту
Спробуйте приготувати знамените пюре з нуту у себе вдома. Це чудова заміна м’яса під час посту, адже страва містить велику кількість білка.
Інгредієнти:
- часник – 2 зубки;
- нут – 210 г;
- сіль;
- кунжутна паста – 2 ст. ложки;
- червоний перець – 0,5 ч. ложки;
- зіра – 0,5 ч. ложки;
- лимонний сік -35 мл;
- коріандр – 0,5 ч. ложки;
- оливкова олія – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Нут краще замочувати звечора у воді і залишати до ранку. Якщо ви забули це зробити, то варити продукт доведеться більше трьох годин.
- Змінити воду і проварити годину. Готовність визначайте по м’якості бобів. Якщо м’які – готові.
- Відвар перелити в окрему ємність, залишивши невелику кількість в бобах і збити блендером. Маса повинна стати однорідною. Якщо вийшла дуже густий, додати трохи відвару.
- Натерти дрібно часник. Відправити в пюре. Підсолити. Залити соком. Всипати спеції і додати кунжутную пасту. Зіру подрібнити за допомогою ступки, можна скористатися кавомолкою. Змішати з пастою.
- Перед вживанням охолодіть протягом години.
Домашній варіант з гороху
Якщо нут в господарстві мало у кого знайдеться, то горох є практично в кожному будинку. Пропонуємо приготувати бархатисту і ніжну пасту.
Щоб скоротити час приготування, замочуйте боби на ніч. Таким чином підготовлений горох швидше звариться і буде ніжніше на смак.
Інгредієнти:
- горох – 320 г;
- сіль;
- кунжут – 0,5 гуртки;
- холодна вода – 1 склянка;
- перець чилі;
- лимонний сік – 35 мл;
- коріандр;
- часник – 3 зубки;
- куркума;
- оливкова олія – 4 ст. ложки.
Приготування:
- Залити водою боби і настояти ніч. Проварити годину.
- Кунжут обсмажити на сковороді без олії дві хвилини. Якщо пересмажити, стане гірчити. Остудити і подрібнити в чаші блендера. Додати половину від норми оливкової олії. Влити трохи лимонного соку і залити водою.
- Злити рідину з гороху в окрему ємність. Боби збити. У процесі подрібнення додавати за потребою гороховий відвар.
- У пюре покласти підготовлену масу. Видавити часникові зубки. Засипати спеції. Підлити лимонний сік і оливкову олію. Підсолити і збити суміш блендером.
Як зробити з квасолі
Багате білками страва виходить смачним і ситним. Якщо хочете відчути більш ніжний смак, то слід замінити нут на квасолю.
Інгредієнти:
- паприка;
- квасоля – 650 г;
- лимонний сік – 0,5 ч. ложки;
- перець;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- сіль;
- часник – 2 зубки;
- рідина з квасолі – 0,5 ст. ложки;
- лимонний сік – 1 ст. ложка.
Інгредієнти:
- Замочити на кілька годин квасолю. Поміняти воду і проварити півтори години. Частину відвару перелити в чашку, решті злити.
- Натерти часникові зубки. Змішати з гарячими бобами. Влити квасолевий відвар. Збити. Використовуйте блендер. Маса повинна стати схожа на паштет. Якщо надто густий – додати ще відвар.
- Залити масло. Підсолити і присипати паприкою. Додати лимонний сік. Перемішати.
Хумус з авокадо
Ще одна цікава варіація страви. Звичайно – це зовсім нетрадиційний варіант, але він також заслуговує уваги. Виходить оригінальним на смак і таким же поживним.
Інгредієнти:
- соус табаско – 0,5 ч. ложки;
- авокадо – 1 шт.;
- піта – 6 шт.;
- нут – 420 г;
- морська сіль;
- часник – 1 зубчик;
- мелена зіра – 0,5 ч. ложка;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Відварити заздалегідь замочений нут. Авокадо очистити і порубати. Змішати з бобами. Додати зубчик часнику. Залити сік з лимона, табаско і насипати зіру.
- Підсолити і перемолоти блендером. Накрити плівкою і відправити на годину в холодильник.
- Подавати разом з пітою.
Фалафель з козячим сиром
Це блюдо готують з нуту, з якого скачують кульки і обсмажують у фритюрі. У багатьох при розрізі — це блюдо викликає подив, адже всередині куля насиченого зеленого кольору.
Інгредієнти:
- нут – 460 м;
- олія для фритюру;
- цибуля – 3 шт.;
- зіра;
- часник – 3 зубки;
- булочка – 1 шт.;
- запашний перець;
- петрушка – 35 г;
- сіль;
- піта;
- кінза – 35 р.
Приготування:
- Замочити ввечері нут. Вранці промити. Змішати всі перераховані продукти крім масла і подрібнити у блендері. Можна використовувати м’ясорубку.
- Скачати кульки. Прогріти масло і смажити заготовки поки вони не придбають красивий золотий відтінок.
- Подавати страву загорнувши в піту.
Рецепт приготування з гарбузом
Цей рецепт стане в нагоді багатьом восени, коли зібрано багатий урожай гарбуза.
Інгредієнти:
- нут – 245 г;
- часник – 4 зубки;
- куркума – 1 ч. ложка;
- гарбуз – 240 г;
- тхина – 1 ст. ложка;
- зіра – 1 ч. ложка;
- лимон – 0,5 шт.;
- паприка – 1 ч. ложка;
- сіль;
- оливкова олія – 5 ст. ложок.
Приготування:
- Відварити заздалегідь замочені на ніч боби. Потрібно півтори години. Якщо було не замочувати нут, то на приготування доведеться витратити більше трьох годин. Перевіряйте ступінь готовності. Боби повинні стати повністю м’якими.
- Відварити окремо гарбузову м’якоть. Вичавити сік з лимона.
- Змішати всі продукти і збити. Якщо пюре вийшло дуже густим, то необхідно налити трохи відвару, в якому варилися боби і перемішати. Подавати охолодженим.