Хворост хрусткий класичний – 10 простих і смачних рецептів приготування

Хрумкий хмиз – це поширена домашня випічка. Його можна робити тонким і хрустким або повітряним та м’яким. Серед цього різноманіття рецептів завжди можна знайти той, який сподобається вам і запам’ятається надовго. Причому роблять хмиз обов’язково певної хитромудрої форми – це і виділяє його серед іншої смачної випічки.

Класичний хрумкий хмиз у домашніх умовах

Класичний хрусткий хмиз у домашніх умовах може спекти кожна господиня. Це така випічка, якій завжди виходить багато, вона зберігається при цьому кілька днів і залишається смачною. Але, як показує практика, скільки хмизу не приготуй, зникає він зі столу за одне чаювання.

Інгредієнти:

на – 10 порції

  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Молоко коров’яче – 2 ст.л.
  • Мука – 250 гр.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія – ​​200 мл.
  • Цукрова пудра – 2 ст.л.

Процес приготування:

Класичний хрумкий хмиз у домашніх умовах готується дуже просто. В об’ємну миску просійте муку|борошно| і всипте сіль|соль|.

Окремо збийте яйця із молоком.

Потім молочно-яєчну суміш влийте до борошна, вимісіть однорідне тісто.

Грудку тіста розділіть на кілька рівних частин. Кожну розкачайте на тонкий пласт.

Далі тісто розріжте на квадрати. У середині кожного зробіть невеликий надріз.

Потім протягніть один край заготовки через отвір у середині.

У глибокій сковороді або каструлі розігрійте велику кількість олії. Викладайте заготовки невеликими порціями та смажте їх до рум’яного кольору з обох боків.

Готовий хмиз витягайте з олії за допомогою шумівки і викладайте на паперові рушники, щоб вони вбрали надлишки олії.

Складіть хрусткий хмиз у миску і посипте цукровою пудрою. Чудове частування до чаю готове. Смачного!

Пишний і м’який хмиз на кефірі

Пишний і м’який хмиз на кефірі – це популярна випічка з простим рецептом і бюджетним складом. Напевно, багатьом знайома ця випічка з посипанням з цукрової пудри з дитинства. Замішане на кефірі тісто дозволяє зробити хмиз пишним і м’яким, він залишається таким навіть наступного дня.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 25-30 хв.

порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Олія – ​​35 мл. + для фритюру
  • Борошно – 400 гр. + для розкочування тіста
  • Пудра цукрова для прикраси.
  • Розпушувач для тесту – 10 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Кефір – 250 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб прогрівся або трохи підігрійте його в мікрохвильовій печі.

Крок 2. У миску розбийте куряче яйце, додайте до нього цукор-пісок, ванільний цукор, сіль, розпушувач для тіста та олію. Змішайте всі продукти до однорідного стану.

Крок 3. Поступово всипайте борошно, що просіює, і замішуйте однорідне і еластичне тісто для хмизу. Тісто зберіть у кому, покладіть у миску і затягніть ємність харчовою плівкою, залиште масу відпочивати за кімнатної температури на півгодини.

Крок 4. Робочу поверхню для розкочування тіста присипте борошном і розкачайте тісто в тонкий пласт. Розріжте його на прямокутники розміром 10 на 4 сантиметри. У середині кожної заготовки зробіть надріз і протягніть один край.

Крок 5. У каструлю влийте олію для фритюру, розігрійте її. Викладайте в нього хмиз порціями і готуйте його до рум’яного кольору.

Крок 6. Готовий пишний і рум’яний хмиз перекладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії.

Крок 7. Подавайте хмиз на стіл, коли він трохи охолоне. Смачного!

Хрумка хмиз на горілці в домашніх умовах

Хрумка хмиз на горілці в домашніх умовах – це надійний і перевірений рецепт. Такий бюджетний склад продуктів дозволить вам приготувати цілу гору смачних хрустяків. Хворост можна посипати цукровою пудрою і подавати до чаю як десерт.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 15.

Інгредієнти:

  • Ванілін – 1 г.
  • Олія вершкове – 40 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Молоко – 50 мл.
  • Мука 1 сорт – 400 гр.
  • Горілка – 3 ст.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Пудра цукрова – 70 грн.
Дивіться також:  Чебуреки з фаршем на сковороді – 10 простих рецептів соковитих хрумких чебуреків з бульбашками

Процес приготування:

Крок 1. Розбийте в глибоку миску курячі яйця, додайте до них цукор.

Крок 2. Покладіть у миску м’яке вершкове масло, влийте молоко та горілку, всипте сіль. Все трохи перемішайте.

Крок 3. Далі всипайте частинами борошно, що просіює, і додайте ванілін для аромату.

Крок 4. Вимісіть однорідне тісто для хмизу.

Крок 5. Від тіста відщипуйте великі шматки і розкачуйте їх у тонкі коржі.

Крок 6. Нарізайте тісто смужками, у кожній робіть у середині невеликі поздовжні надрізи. Через розрізи всередині смужок протягуйте один край тіста.

Крок 7. Тепер можна переходити до обсмажування хмизу. У сковороду влийте велику кількість олії, щоб висота шару була 1,5-2 сантиметри. Викладайте хмиз невеликими порціями і смажте його з обох боків до рум’яного кольору.

Крок 8. Готовий рум’яний хмиз промокніть на паперових рушниках, потім складіть в миску і посипте цукровою пудрою. Коли випічка охолоне, можна куштувати її і подавати до чаю. Смачного!

Хрусткий класичний хмиз на яйцях

Хрусткий класичний хмиз на яйцях – ця та випічка, яку можна приготувати до приходу гостей, і всі залишаться ситі та задоволені. Хвороба за популярністю, може посоперничать з будь-яким домашнім печивом. Він виходить таким смачним і хрумким, що від нього так просто не відмовишся.

Час приготування: 70 хв.

Час приготування: 40 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Мука – 160 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Горілка – 1 ст.
  • Жовтки яєчні – 2 шт.
  • Олія – ​​для фритюру.
  • Цукрова пудра для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. У мисці збийте віночком одне яйце, два жовтки та столову ложку горілки.

Крок 2. Далі всипте 100 г просіяного борошна і починайте замішувати тісто. Далі продовжуйте підсипати муку|борошно| і вимішуйте руками однорідну пластичну масу. Готове тісто повинне перестати липнути до рук, вкрийте його харчовою плівкою і залиште на півгодини.

Крок 3. Через півгодини розкотіть тісто качалкою в тонкий шар.

Крок 4. Якщо ви подивіться через тісто на світло, воно має бути практично прозорим.

Крок 5. Розріжте тісто на ромби.

Крок 6. Тепер у кожному ромбі в середині зробіть невеликі розрізи та протягніть через них один край тіста.

Крок 7. Заготівлі хмизу смажте у фритюрі невеликими порціями до легкого рум’яного кольору. Перед тим, як подати хмиз на стіл, посипте його цукровою пудрою. Смачного!

Домашнє хмиз на молоці

Домашнє хмиз на молоці ідеально впишеться в будь-яке чаювання, повільний сніданок або ситну вечерю. Його можна їсти просто так або мачати у варення, згущене молоко, мед або посипати цукровою пудрою. Та й готується хмиз без особливих турбот.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 45 хв.

порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Молоко – 1,5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ст.
  • Борошно – 2 ст.
  • Яйця – 2 шт.
  • Пудра цукрова для прикраси.
  • Олія – ​​1 ст.
  • Сіль – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте все потрібне для випікання.

Крок 2. У миску розбийте яйця, всипте цукор та сіль, влийте молоко та 1,5 ст.л. рослинного масла. Збийте продукти віночком.

Крок 3. Потім всипте борошно, що просіює, і вимішуйте тісто до однорідного стану.

Крок 4. Готове тісто розкотіть на рівній поверхні в тонкий пласт півсантиметра завтовшки. Далі розріжте тісто на смужки. У кожній заготовці зробіть поздовжній розріз у середині. Потім беріть один край тіста та протягуйте його через розріз.

Крок 5. У каструлю або глибоку сковороду влийте велику кількість олії. Смажте на ньому хмиз по кілька хвилин з кожного боку до апетитного рум’яного кольору. Щоб позбутися залишків олії, промокніть хмиз на паперових рушниках.

Крок 6. Перед тим, як подати хмиз до чаю, посипте його цукровою пудрою. Смачного!

Простий і смачний хмиз на сметані

Простий і смачний хмиз на сметані, як варіант випічки, відрізняється тим, що хмиз виходять рум’яними і пишними. Такі міні-булочки дуже смачно їсти у теплому вигляді із вершковим маслом. З такої кількості продуктів виходить досить велика гірка хмизу, на всю сім’ю вистачить.

Дивіться також:  Штрудель - 10 простих рецептів приготування яблучного штруделю в духовці

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Пудра цукрова – для декору.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Вершки – 150 гр.
  • Мука – 450 гр.
  • Сода – 0,25 ч.л.
  • Олія – ​​150 мл.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для тесту вам знадобляться яйця, сметана, борошно, цукор, сіль та сода.

Крок 2. У миску викладіть 150 г сметани.

Крок 3. Додайте до сметани цукор, сіль, харчову соду та перемішайте ложкою.

Крок 4. Всипте борошно, що просіює, і розбийте курячі яйця.

Крок 5. Замісіть круте та еластичне тісто.

Крок 6. Далі тісто на рівній поверхні розкачайте качалкою пласт приблизно 5-6 міліметрів завтовшки. Розріжте шар на прямокутники. У кожному зробіть поздовжній розріз у середині.

Крок 7. Через отвір у тісті протягніть один край тіста – у вас вийде заготівля для хмизу.

Крок 8. У каструлю або сковороду влийте олію для фритюру. Коли масло добре розігріється, викладайте в нього порціями заготовки і смажте хмиз з обох боків до рум’яного кольору. Ви побачите, як на очах тісто ставатиме все пишнішим і пишнішим.

Крок 9. Готовий піджаристий хмиз промокніть від масла на паперових рушниках.

Крок 10. Подавайте хмиз на сметані в теплому вигляді, посипавши цукровою пудрою. Смачного!

Хворост без додавання горілки

Хворост без додавання горілки теж може бути тонким і хрустким. Таку випічку можна сміливо віднести до бюджетних, коли буквально з нічого ви отримуєте відмінне частування до чаю. А оброблення тесту – це окреме задоволення, на те, як умілі руки завертають хмиз можна дивитися не зупиняючись.

Час приготування: 60 хв.

Час приготування: 60 хв.

порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Яйця – 5 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Мука – 500 гр.
  • Олія – ​​250 мл.
  • Мед – 200 мл.
  • Вода – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. У мисці збийте курячі яйця разом із водою та сіллю.

Крок 2. Далі в отриману суміш всипте борошно, що просіює, і почніть замішувати тісто.

Крок 3. Спочатку перемішуйте масу ложкою, потім переходьте на ручний заміс. Тісто має вийти однорідним та еластичним.

Крок 4. Присипте робочу поверхню мукою|борошном| і розкотіть тісто в тонкий пласт.

Крок 5. Розріжте тісто на ромби.

Крок 6. У кожному ромбі посередині зробіть невеликі надрізи, через них протягніть край тесту. Таким чином у вас вийдуть заготовки для хмизу правильної форми.

Крок 7. Добре прогрійте олію в сковороді або каструлі. Викладайте заготовки в киплячу олію невеликими порціями і готуйте до рум’яного кольору.

Крок 8. Золотисте хрустке хмиз викладете в миску і полийте медом. Смачного!

Класичний хрумкий хмиз на воді

Класичний хрусткий хмиз на воді – це варіант для тих, хто тільки починає свої перші кроки в кулінарії. Склад інгредієнтів простий та бюджетний, рецепт максимально простий, його практично неможливо зіпсувати, і ви отримуєте море задоволення від поїдання солодкого та хрумкого хмизу, зробленого своїми руками, гарантовано.

Час приготування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 15.

Інгредієнти:

  • Вода – 60 мл.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Олія – ​​для фритюру

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте все необхідне для хмизу.

Крок 2. Розбийте в миску курячі яйця, збовтайте їх вилкою.

Крок 3. До збитих яєць влийте воду і знову перемішайте масу.

Крок 4. Далі всипте борошно, що просіює, і додайте щіпку солі. Вимісіть однорідне тісто, щільне та пружне. Загорніть його в харчову плівку та залиште на 15-20 хвилин відпочивати.

Крок 5. Після цього тонко розкотіть тісто на робочій поверхні та розріжте тісто на квадрати чи прямокутники. У кожному шматочку посередині зробіть поздовжній надріз ножем. Потім акуратно через отвір протягніть один край тіста, щоб вийшли фігурні заготовки для хмизу.

Дивіться також:  Пишні оладки на молоці класичні – 10 найкращих рецептів приготування

Крок 6. Влийте в сковороду з високими бортами олію, прогрійте її. Викладайте хмиз невеликими порціями, щоб він вільно розташовувався в сковороді. Смажте його до золотистого кольору з обох боків.

Крок 7. Щоб з готового хмизу скло масло, викладіть його на паперові рушники.

Крок 8. Болі дуже смачно їсти з чаєм або кефіром. Смачного!

Хворост без яєць у домашніх умовах

Хворост без яєць в домашніх умовах – це простий і смачний додаток до будь-якого прийому їжі. Тісто для хмизу універсальне, навіть без яєць воно не липне до рук і виходить пишним. Його, до речі, можна замісити заздалегідь і зберігати у морозилці.

Час приготування: 35 хв.

Час приготування: 35 хв.

порцій – 20.

Інгредієнти:

  • Борошно – 3 ст.
  • Сіль – 0,25 ч.л.
  • Кефір – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 5 ч.л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Мак – 1 ч.л.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Цукрова пудра для декору.

Процес приготування:

Крок 1. У миску влийте кефір, додайте до нього цукор, сіль та соду, перемішайте. Соду гасити не потрібно, достатньо кефірної кислоти.

Крок 2. Додати кондитерський мак.

Крок 3. Підсипайте борошно, що просіює, і починайте замішувати тісто ложкою. Остаточно вимішуйте масу руками, в результаті вона повинна стати однорідною і не липне до рук.

Крок 4. Коли тісто буде готове, розкотіть його на пласт на робочій поверхні. Розріжте тісто прямокутники приблизно однакового розміру. У центрі кожного ножем зробіть поздовжній розріз.

Крок 5. Акуратно протягніть один край тесту через розріз тесту. У вас вийдуть фігурні заготовки для хмизу.

Крок 6. У каструлю з товстими стінками влийте олію. Коли воно добре розігріється, викладайте в нього хмиз і обсмажуйте з двох боків до золотистого кольору.

Крок 7. Готовий пишний хмиз промокніть від масла на паперових серветках.

Крок 8. Хвороба посипте цукровою пудрою і, коли він охолоне, подавайте його до чаю. Смачного!

Хрумка хмиз з медом

Хрумкий хмиз з медом – це наша відповідь пахлаві. Таку випічку сміливо можна ставити в один ряд зі знаменитими східними ласощами, вона виходить дуже смачною та оригінальною. Проте, не втрачає своєї автентичності і характерного зовнішнього вигляду.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 15.

Інгредієнти:

Для тесту:

  • Вода – 60 мл.
  • Мука – 300 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Олія – ​​60 мл.

Для сиропу:

  • Вода – 100 мл.
  • Мед – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Викладіть на робочу поверхню борошно, два яйця, воду та олію для тіста.

Крок 2. У мисці змішайте курячі яйця, воду та олію. Добре перемішайте інгредієнти віночком.

Крок 3. Далі в миску просійте через сито борошно пшеничне, почніть замішувати тісто лопаткою або ложкою.

Крок 4. Коли маса стане дуже густою, переходьте на ручний заміс. У результаті тісто має вийти пластичним і не липнутим до рук. Зберіть його в кому, оберніть у харчову плівку і залиште на півгодини.

Крок 5. Після цього поділіть тісто на три частини.

Крок 6. Кожен шматок розкачайте качалкою на робочій поверхні тонкі пласти.

Крок 7. Потім згорніть пласти в рулети, але не дуже щільні, щоб тісто не злипалося.

Крок 8. Потім розрізайте рулети на частини по діагоналі.

Крок 9. Далі заготовки обсмажте у великій кількості олії.

Крок 10. Готовий хмиз перекладіть на паперові рушники, щоб скло зайве масло.

Крок 11. Тепер приготуйте сироп для просочення хмизу. Візьміть воду, цукор та мед.

Крок 12. У каструлі змішайте воду та цукор, варіть сироп, доки цукор повністю не розчиниться.

Крок 13. До сиру додайте мед і перемішайте. У теплий медовий сироп вмочуйте хмиз і викладайте його на блюдо.

Крок 14. Додатково хмиз можна прикрасити колотим горіхом, маком або насінням кунжуту. Чудове солодке частування готове. Смачного!