Якщо ви любите робити заготовки на зиму, то ікра з буряка стане відмінним доповненням до вашої скарбничці рецептів.
Класична ікра з буряка на зиму
Рецепт бурякової ікри, тієї самої, яку готували ще за часів СРСР, вважається базовим.
Необхідні продукти:
- 300 грам цибулі;
- два зубчики часнику;
- приправи на свій смак;
- близько 250 мілілітрів масла рослинного;
- кілограм буряка;
- сіль і цукор за 2 великі ложки.
Процес приготування:
- Починаємо готувати з підготовки овочів. Для цього очищаємо їх і добре промиваємо.
- Далі їх треба подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера. Цибулю попередньо нарізати на четвертинки.
- Після того, як всі овочі перетворилися в однорідну масу, засипаємо до них всі сипучі інгредієнти, вводимо оцет і масло.
- Ставимо на гарячу плиту ємність з овочами, налив у неї невелику кількість води. Тримаємо на вогні не менше трьох годин, при цьому не забуваємо постійно помішувати вміст каструлі.
- Те, що вийшло, закриваємо в банки.
Рецепт «Пальчики оближеш»
Цей варіант не просто так отримав свою назву. Така ікра на зиму дійсно виходить дуже смачна.
Необхідні продукти:
- п’ять зубчиків часнику;
- прованські трави та інші спеції за смаком;
- кілограм буряка;
- дві цибулини;
- 40 мілілітрів масла;
- чотири ложки томатної пасти;
- маленька ложка оцту.
Процес приготування:
- Буряк добре промиваємо і ставимо варитися у воді зі спеціями, так щоб вона стала дуже м’яка.
- На гарячій сковороді заздалегідь подрібнений цибулю доводимо до золотистого кольору і додаємо до нього терту відварену буряк. Тримаємо овочі на слабкому вогні близько 20 хвилин.
- Через зазначений час всипаємо до них спеції, приготоване кількість томатної пасти (її можна замінити помідорами) і тримаємо на вогні ще приблизно 7 хвилин.
- Залишилося тільки додати оцет і часник, дочекатися поки ікра злегка охолоне і перекласти її в заздалегідь ретельно простерилізовані банки.
Варіант гостро–солодким бурякової ікри
Цікавий рецепт з трохи пікантним і в той же час солодкуватим смаком.
Необхідні продукти:
- 500 грам цибулі;
- ложка оцту;
- кілограм буряка;
- чотири помідора;
- півсклянки олії;
- три зубчики часнику;
- різні приправи за своїм бажанням;
- три яблука і один солодкий перець.
Процес приготування:
- Буряк звільняємо від шкірки, подрібнюємо на тертці, цибулю і перець промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Всі овочі доводимо до м’якості на гарячій сковороді.
- До готової овочевої суміші додаємо подрібнені помідори або томатну пасту, натерті яблука без шкірки і вибрані спеції. Продовжуємо тушкувати на слабкому вогні близько 30 хвилин.
- Залишилось лише викласти в суміш шматочки часнику, а в банки для закочування заздалегідь влити трохи оцту.
З морквою та цибулею
Ікра з буряка з морквою і цибулею – відмінна закуска, як для простого обіду, так і для застілля. Її можна закатати або зберігати в холодильнику.
Необхідні продукти:
- дві великі ложки рослинного масла;
- 300 грам буряка;
- спеції на свій смак;
- одна морква і цибулина;
- зубчик часнику;
- 20 грам томатної пасти.
Процес приготування:
- На гарячу сковороду викладаємо подрібнену на кубики цибулю, трохи обсмажуємо його до рум’яного кольору, з’єднуємо з морквою, натертою на крупній тертці, і продовжуємо готувати.
- Через приблизно п’ять хвилин до розм’якшеним овочів додаємо терту буряк, томатну пасту, різні приправи і трохи води.
- Робимо дуже низький рівень нагріву, прикриваємо кришкою і готуємо близько 20 хвилин.
- Викладаємо у майже готову страву часник, даємо настоятися п’ять хвилин і можна закочувати.
З манкою
Цей рецепт можна сміливо назвати справжньою знахідкою для будь-якої господині.
Таку ікру можна не тільки закочувати, але і використовувати як заправку для борщу.
Необхідні продукти:
- ложка оцту;
- різні приправи за своїм бажанням;
- 500 грам буряка;
- 100 грам манки;
- дві моркви і стільки ж помідор;
- 200 мілілітрів масла;
- цибулина;
- 50 грам цукру.
Процес приготування:
- Підготуйте м’ясорубку або комбайн. Очистіть всі овочі, промийте їх і подрібніть за допомогою одного з пристроїв.
- В овочеву масу всипте вибрані спеції, вказану кількість цукру і олії, поставте на плиту і тримайте близько двох годин на слабкому нагріванні.
- Через відведений час, викладіть крупу і варіть ще 20 хвилин так, щоб маса стала однорідною. Не забувайте постійно помішувати, щоб не пригоріла і не взялася грудочками.
- Влийте оцет і можете викладати ікру в банки для закриття.
Смажена ікра з буряка на зиму
Смажена ікра з буряка хоч і містить зовсім небагато продуктів, виходить досить поживною.
Необхідні продукти:
- дві буряків;
- дві головки часнику;
- 30 грам томатної пасти;
- спеції, сіль і перець на свій смак;
- морква і цибуля.
Процес приготування:
- Всі овочі потрібно подрібнити, але перед цим буряк обов’язково відварюється до м’якості. Після чого її і моркву натирають на крупній тертці, а цибулю нарізають на невеликі кубики.
- Спочатку обсмажуємо цибулю до рум’яності, потім додаємо до нього моркву, чекаємо, коли вона стане більш м’якою, і додаємо до овочів буряк з томатною пастою.
- Тримаємо всю цю смакоту на середньому вогні близько 30 хвилин, викладаємо до ікрі часник і додаємо спеції. Отриману масу злегка остуджуємо і розподіляємо по банкам.
З часником
Чим більш гострий смак ви хочете отримати, тим більше часнику потрібно брати. У рецепті вказано мінімальне значення.
Необхідні продукти для страви:
- дві моркви і цибулина;
- близько кілограма буряків;
- ложка томатної пасти;
- приправи за бажанням;
- три зубчики часнику;
- 20 мілілітрів масла;
Процес приготування:
- Овочі в цьому рецепті попередньо варити не треба. Очищаємо їх і відразу переходимо до подрібненню на терці. Цибулю нарізаємо невеликими кубиками.
- Викладаємо всі підготовлені овочі на гарячу сковороду з маслом і тушкуємо на низькому рівні нагріву.
- Трохи пізніше додаємо томатну пасту, перець, сіль та інші спеції, які ви вибрали. Тримаємо масу ще деякий час, не збільшуючи вогонь.
- Отриману суміш злегка остуджуємо, після чого її можна закочувати в стерилізовані банки, зберігати в холодильнику або відразу виставляти на стіл.