Способів приготування овочевої ікри існує безліч. Завдяки простим рецептами, корисна ікра з гарбуза стане улюбленим блюдом на столі. З гарбуза виходить апетитна ікра з чудовим смаком!
Класична ікра з гарбуза
Необхідні продукти:
- гарбуз — 1, 5 кг;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- рослинна олія-30 мл;
- сіль, спеції, часник — за смаком.
Технологія приготування:
- Очистити гарбуз від шкірки. Нарізати часточками, щоб зручно було натерти на тертку. Відкласти масу в бік.
- Подрібнити цибулю і натерти моркву. Обсмажити їх на рослинній олії до світло-золотистого кольору.
- До обсмаженою овочам додати гарбуз. Перемішати, всипати сіль, цукор. Накрити кришкою, нехай ікра тушкується.
- Через деякий час гарбуз зменшиться в обсязі, стане м’якою і змінить колір. Її потрібно періодично заважати, коли випарується волога, зняти кришку.
- Якщо масла мало, щоб ікра не подгорала можна, влити ще, також слід додати спеції.
- Перед тим, як зняти ікру з вогню за 5 хвилин до готовності, видавити зубки часнику, добре перемішати.
- Подають в охолодженому вигляді або намазують на бутерброди, прикрашають зеленню.
Проста зимова заготівля
Смачна ікра з гарбуза на зиму готується дуже легко і не вимагає стерилізації.
Необхідні продукти:
- гарбуз — 2,5 кг;
- рослинна олія — 150 мл;
- 500 г цибулі;
- 300 г помідор;
- сіль — 1 ст. ложка;
- оцет 9% 70 мл;
- суміш перців, лавровий лист, чебрець, базилік.
Технологія приготування:
- Цибулю нарізати і обсмажити на вершковому маслі у великій сковороді або казані, де буде готуватися ікра.
- Необхідно очистити гарбуз, нарізати кубиками і пробланшировать 3-5 хвилин. Шматочки мають розм’якнути. Злити воду, подрібнити блендером до однорідної консистенції.
- З помідорів зняти шкірку і перетерти їх до стану томатного соку. Помідори влити до цибулі. Загасити, всипати частина солі. Коли маса стане густіше, додати гарбуз.
- Уварювати масу на середньому вогні, регулярно помішуючи до загустіння і зміни кольору.
- Через 30-40 хвилин додати решту сіль, спеції, оцет. Ще раз перемішати і розкласти в стерилізовані баночки. Закрити кришками.
З додавання кабачків
Якщо додати ікру кабачки, гарбузовий присмак практично зникне. У підсумку для приготування ікри потрібно менше кабачків, вийде вона більш корисною.
Необхідні продукти:
- гарбуз — 900 г;
- кабачок — 500 г;
- цибулина — 2 штуки;
- 1 морква;
- олія для смаження — 50 мл;
- томатна паста — 2 ст. ложки;
- сіль, спеції, часник — за смаком.
Технологія приготування:
- Натерти на тертці очищену гарбуз і кабачки. Присолити їх і поставити, щоб пустили сік.
- Далі підготувати з цибулі і моркви піджарку, всипати туди гарбуз, кабачки, попередньо з них віджати сік.
- Тушкувати під кришкою до розм’якшення овочів. Періодично помішувати. Як випарується сік, додати томатну пасту, сіль, спеції, часник.
- Якщо прилипає до сковороді, додати ще масла. Спробувати на смак, якщо всього вистачає, вимкнути вогонь. Дати ікрі настоятися. За цим рецептом з гарбуза і кабачків можна готувати смачну ікру замінюючи інгредієнти і склад.
Якщо користуватися антипригарними сковорідками, кількість рослинного масла для овочевої ікри значно скоротиться.
Швидка і смачна ікра з гарбуза
Необхідні продукти:
- гарбуз — 900 г;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 2-3 зубки часнику;
- сіль, спеції, зелень — за смаком.
Технологія приготування:
- Зварити на пару шматочки гарбуза з цибулею і морквою. Остудити їх, пропустити через блендер.
- Масу викласти в сотейник, влити рослинне масло. Посолити і приперчити.
- Уварити до густоти ікри, за смаком додати зелень, спеції.
- Даний рецепт не тільки простий, але і дієтичний. Якщо ікру скласти в баночку і зберігати в холодильнику кілька днів. Ідеально підходить для низькокалорійних бутербродів з тостами, зеленню.
Готуємо в мультиварці
Мультиварка для сучасних хазяєчок стала паличкою виручалочкою, готувати в ній ікру — задоволення!
Необхідні продукти:
- гарбуз — 1 кг;
- 2 цибулини;
- 3 помідори;
- гіркий перець за смаком;
- олія рослинна 25 мл;
- сіль, спеції, зелень.
Технологія приготування:
- Очистити і нарізати не дуже всі овочі. Включити режим мультиварки «Гасіння». Влити рослинне масло.
- Помістити всі овочі в чашу мультиварки, додати сіль, спеції, зелень. Закрити кришку, готувати до завершення функції гасіння. За цей час овочі розм’якшаться, напитаются сіллю і спеціями.
- Далі слід розім’яти вміст до стану ікри або збити блендером. Дати настоятися, викласти в інший посуд і остудити.
Гострий рецепт з томатною пастою
- Якщо додати гіркий стручковий перець, дотримуючись будь-якого із запропонованих рецептів, можна приготувати гостру ікру з гарбуза. Чим більше перцю, тим яскравіше буде смак.
- Томатна паста не завжди додається до ікру, однак вона надає особливого смаку й дає гарний колір. Томатною пастою можна замінювати в рецепті помідори, і навпаки.
- Гостру ікру з томатною пастою можна готувати на зиму, на якість консервації ці інгредієнти не впливають. Така ікра здатна зберігатися всю зиму, в підвалі.
Ікра з гарбуза на зиму через м’ясорубку
Необхідні продукти:
- гарбуз — 2,5 кг;
- 3 цибулини;
- томатна паста — 2 ст. л;
- рослинна олія — 150 мл;
- цукор — 2 ст. л;
- сіль 1, 5 ч. л;
- оцет 9% — 90 мл;
- спеції (прованські трави.
Технологія приготування:
- Очистити і нарізати всі овочі, пропустити їх через м’ясорубку.
- Розігріти масло в казані, додати туди спеції, прованські трави і подрібнені на м’ясорубці овочі. Перемішати, зменшити до середнього рівня вогонь. Накрити кришкою і протушкувати півгодини.
- Якщо ікра прилипає до дна казана додати масло і частіше заважати.
- Коли маса зменшиться на половину, покласти томатну пасту, сіль, цукор.
- За 5 хвилин до готовності влити оцет, ще трохи протушкувати. Розкласти в стерилізовані баночки, відразу ж закупорити.
- Накрити баночки ковдрою, залишити до повного остигання, після чого відправити на зберігання в прохолодне місце.
Якщо закручувати ікру кришками з закрутками їх перевертати до повного охолодження не потрібно.
Овочева ікра з баклажанів
- До гарбуза можна додавати будь-які інгредієнти, цей овоч як губка вбирає в себе смак. Ікра по цьому рецепту буде мати смак баклажанів. Готується вона будь-яким із запропонованих способів.
- Овочі можна бланшувати або подрібнювати в сирому вигляді. Додати піджарку з лука і моркви.
- Готується овочева ікра на рослинній (оливковій) олії. Її можна гасити, уварювати, готувати на пару, в мультиварці або смажити в казані.
- Перш ніж класти в ікру баклажани їх краще очистити. Якщо вони гірчать витримати в солі.
Готується ця цікава на смак ікра з найпростіших інгредієнтів, а на смак виходить дуже вишуканою і смачною!