Ікра з грибів – 7 рецептів приготування

Практично у кожної господині є свої хитрощі, якими вона користується, роблячи заготовки на зиму, щоб зберегти всі корисні властивості, а також здивувати смаком. Людям здається, що ікру з грибів можна приготувати тільки в сезон збору. Це не так. Користуючись рецептами в статті, ви дізнаєтеся, як навіть взимку можна поставити на стіл цю свіжу закуску.

Як приготувати на зиму

Щоб зберегти страву на зиму, можна скористатися будь-яким з рецептів, які запропоновані в статті, додавши консервантів.

До них можна віднести:

• лимонний сік (1,5 кг вистачає половинки);
• столовий оцет з концентрацією 9% (2 ст. л. на 2 кг);
• деякі спеції теж володіють антибактеріальними якостями (наприклад, лавровий лист, перець, куркума).
Банки для заготовок на зиму обов’язково ретельно промивають і обробляють на пару близько 15 хвилин.
Крім цього краще, якщо ви ще їх пастеризуете. Помістіть їх у велику і глибоку ємність, поставте на вогонь, заповнивши не менше, ніж на половину водою і кип’ятіть 30 хвилин.

Краще скористатися додаванням одного з консервантів і пастеризацією.

Класична ікра з варених грибів

Використовуючи мінімальний набір продуктів, приготуємо смачну закуску.

Нам знадобиться:

• 1, 5 кг основного компонента;
• 250 г цибулі;
• 4 ст. л. рослинного масла;
• 7-8 зубчиків часнику;
• сіль і спеції.
Свіжі гриби очищають, зрізують всі пошкоджені ділянки і кілька разів промивають.

Ніколи не готуйте з грибів, в якості яких є найменші сумніви.

Переміщаємо їх у велику каструлю і ставимо на вогонь. Як тільки вода закипить, відразу зливаємо і ставимо на плиту зі свіжою рідиною. Варимо обов’язково не менше години, після чого відкидаємо порціями на друшляк і охолодити природним способом.
У цей час можна зайнятися цибулею, який нарізаємо в довільній формі і підсмажити на сковороді з маслом до зарум’янювання. Встановлюємо м’ясорубку. З її допомогою 2 рази прокручуємо всі підготовлені продукти для ікри з варених грибів.
Розігріваємо товстостінну сковороду або казан. Наливаємо масло і тушкуємо суміш на повільному вогні з додаванням улюблених приправ, подрібненого часнику і сіллю. Тушкуємо під кришкою 15 хвилин.

Дивіться також:  Мариновані шампіньйони – 7 рецептів приготування на зиму

З морквою та цибулею

Пікантна закуска сподобається всій родині. Її барвистий вид зачаровує око.

Підготуємо:

• 300 г цибулі;
• 6 зубчиків часнику;
• 300 моркви;
• 1 ст. л. солі;
• 1 кг грибів;
• ½ Склянки рослинного масла;
• 2 лаврових листа;
• суміш перців.
Завжди першим ділом видаляйте сміття, який принесли гриби. Промивати краще під струменем проточної води, чистимо, якщо це необхідно, видаляємо пошкоджені місця.
Ставимо варити в каструлі з водою, після закипання міняємо рідина, підсолюємо і додаємо лаврушку.
Приблизно через 25 хвилин гриби повинні опуститися на дно, відкидаємо на друшляк, даємо трохи охолонути.
Чистимо моркву і цибулю нарізаємо. Обсмажуємо на розпеченій сковороді з маслом. Разом з головним компонентом перекручуємо на м’ясорубці.
Відправляємо гаситися ще на півгодини, але вже при повільному нагріванні.

Із заморожених

За своїми якостями ікра із заморожених і варених грибів ні чим не відрізняються. Досить їх заздалегідь дістати і дати полежати при кімнатній температурі.

Трохи змінимо склад:

• 1,5 кг печериць;
• 5 томатів;
• сіль;
• зелень;
• 300 мл рослинного масла;
• 700 г червоної цибулі;
• запашний перець.
Чистимо цибулини і шаткуємо. Засипаємо на сковороду з маслом для пасерування. Як тільки відчуєте аромат, додайте натерті помідори і зменшуємо полум’я.

Для видалення шкірки досить обшпарити помідори окропом.

Розморожені гриби промиємо, приберемо почорнілі ділянки і наріжемо пластинками. Відправляємо до цибулі засмажки, додаємо необхідну приправу і сіль. Тушкувати до повної готовності.

Соєвий соус, доданий замість солі, допоможе наситити смак.

В кінці насипаємо рубану зелень, перекладаємо в чашу блендера, подрібнюємо. Трохи остудивши, оформляємо в красивій піалі.

З сушених грибів

Головна відмінність полягатиме в підготовці «лісових мешканців».

Дивіться також:  Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Потрібно:

• 1 кг сушених лисичок;
• 2 ч. л. сухої гірчиці;
• 4 цибулини;
• часник за смаком;
• сіль;
• чорний перець;
• стакан рослинного масла;
• 2 ч. л. цукру;
• лавровий лист.
На початку, для ікри їх сушених грибів, потрібно замочити лисички. Заливаємо їх водою кімнатної температури і залишаємо на ніч для розбухання. Вранці зливаємо рідину, промиваємо, заливаємо свіжу воду, підсолюємо і додаємо лаврушку. Ставимо на вогонь. Варимо 30 хвилин, постійно знімаючи пінку шумівкою. Відкидаємо на друшляк.
В казані з олією пасеруємо цибулю, додаємо лисички, і обсмажуємо до легкого рум’янцю. Потім подрібнюємо блендером. Спеції розвести невеликою кількістю кип’яченої води і вливаємо в масу. Ретельно перемішуємо.

Грибна заготовка з сухих грибів

Готувати будемо з капелюшків білих грибів, які є самими ніжними з усіх різновидів.

Нам знадобиться:

• 600 г грибів;
• 5 луковок;
• 2 моркви;
• сіль і перець за смаком;
• 3 ч. л. цукру;
• часник;
• рослинна олія для обсмажування;
• 3 ст. л. оцту.
Грибна ікра з сухих грибів готується за принципом попереднього рецепта. Тобто, замочуємо на ніч капелюшки, міняємо воду і варимо близько півгодини. Обсмажуємо першим цибулю з морквою до м’якості, після додаємо білі гриби.
Коли на капелюшках з’явиться легка золотава скоринка, перекручуємо все на м’ясорубці, приправляємо, досолює і вливаємо оцет (додавайте потроху, постійно пробуючи, щоб не переборщити). Якщо збираєтеся довго зберігати, переклавши в чисті банки, пастеризують 30 хвилин.

Ікра з солоних грибів

Це, мабуть, найпростіший спосіб приготування. Все, тому що перший етап у цієї страви вже пройдено. Нам не потрібно варити і смажити гриби, вони вже можуть бути подані на стіл. Але, додамо туди ще інгредієнтів.
Найголовнішим буде цибулю. Його кількість залежить від ваги готового продукту. Також, при бажанні, можна додати моркву. Всі овочі страхуються в рослинному або оливковому маслі.
Часу на приготування ікри з солоних грибів піде не більше півгодини. Дістаємо консервований продукт з банки, викладаємо в друшляк і ретельно промиваємо, видаляючи надлишок солі. Дамо стекти воді і трохи підсохнути.
Потім просто разом з овочами подрібнюємо будь-яким способом:
• дуже-дуже дрібно нарубаем;
• скористаємося м’ясорубкою;
• кришимо блендером.
На смак насипаємо улюблені приправи і добре перемішуємо.

Дивіться також:  Тещин язик з кабачків – 7 рецептів, як приготувати смачні закуски і заготовки на зиму
Прокрутка до верху