У східних країнах імбир називають універсальними ліками. І це неспроста: вчені виділяють більше двох десятків його корисних властивостей. До того ж, завдяки його аромату і смаку, корінь рослини широко використовується в кулінарії і навіть в парфумерії.
Користь імбиру
Універсальні ліки на сході і практично скрізь використовується пряність, імбир не так широко поширений в слов’янських країнах. Багато в чому це пов’язано з тим, що не всі знають про великому переліку корисних властивостей. Хоча перші згадки про благотворну дію на травну систему (зокрема, в якості протиотрути) з’явилися ще до нашої ери. Зараз же серед корисних властивостей імбиру виділяють наступні:
- потогінний;
- болезаспокійливий;
- протиблювотний;
- відхаркувальний;
- стимулює роботу органів ШКТ;
- поліпшення апетиту;
- очищає кров від холестерину;
- очищає організм від шлаків і токсинів;
- покращує кровообіг;
- зміцнює стінки судин;
- зігріває;
- знезаражуючий;
- підвищує статевий потяг.
Імбиру немає рівних серед інших прянощів не тільки за цілющими властивостями, але і за смаковими якостями.
Цікавий факт: дослідження довели, що не існує лікарської рослини або препарату, який би справлявся з морською хворобою ефективніше, ніж імбир.
Корисність імбиру багато в чому залежить від того, в якому вигляді його вживати. Найбільш поширений імбир в свіжому, сушеному і маринованому вигляді. У деяких випадках застосовується імбирне масло.
Сухий імбирний порошок зручно використовувати в кулінарії. У народній медицині він застосовується як протизапальний, знеболюючий засіб.
Маринований імбир найчастіше подають у кафе і ресторанах разом з стравами зі свіжої риби і м’яса. Він володіє протиглистовою і протимікробну властивість.
Масло імбиру також використовується в кулінарії, а також у медичній сфері в якості антидепресанту.
Як правильно вибрати імбир?
Є кілька поширених видів кореня цієї рослини. В основному, його країнами-експортерами є Японія, Китай і Африка. При цьому, як і зовнішній вигляд, так і смак продукту може відрізнятися.
Більш вираженим пряним ароматом і смаком володіє імбир з золотистим кольором. Цей сорт привозять із східних країн. Африканський імбирний корінь має більш темне забарвлення і гіркий смак.
Цікавий факт: у середні століття у Великобританії 1 фунт імбиру коштував стільки ж, скільки коштувала ціла вівця.
При виборі свіжого кореня рекомендується звертати увагу на:
- забарвлення: він повинен бути золотистий;
- структура шкірки: вона повинна бути гладкою і злегка блищати;
- на дотик корінь повинен бути твердим, а при відламування відростка повинен бути чутний хрускіт;
- розмір: чим більше корінь і відгалужень на ньому, тим більше в ньому корисних компонентів та ефірних масел.
Не рідко в магазини постачають старий імбир, який вже не придатний до вживання. У такому разі продавці, намагаючись приховати дефекти, обрізають зіпсовані місця. У зв’язку з цим не рекомендується купувати корінь, на якому є декілька зрізів.
Також, в магазинах можна зустріти і пророслий імбир, який абсолютно не придатний до вживання. Єдине, що можна з ним зробити, це посадити в горщик і спробувати виростити новий корінь.
При виборі сушеного імбиру достатньо перевірити, чи ціла упаковка і не закінчився термін придатності.
Як правильно заварювати чай з імбиром для максимальної користі
Здавалося б, що може бути простіше, ніж заварювання чаю? Однак щоб бути впевненими в тому, що в імбирному чаї збережеться максимум корисних властивостей, рекомендується дотримуватися деяких порад:
- Температура води повинна бути в межах 50-60°С. При дотриманні цієї рекомендації в чаї зберігається більша кількість вітаміну С.
- Для поліпшення смакових якостей напою використовують підсолоджувачі, зокрема цукор. Для підвищення корисності краще замінити його медом.
- Для підвищення властивостей рекомендується додавати листочок м’яти і пару скибочок лимона.
- Щоб підсилити дію імбиру, рекомендується додавати часник. Однак у зв’язку з тим, що такий чай володіє специфічним запахом, його рецепт не дуже поширений.
- Найбільш корисний свіжий імбирний чай, який тільки заварили. Тому заварювати чай краще всього щодня. Вчорашній чай вже не буде таким корисним, як свіжозаварений.
- Для заварювання корінь імбиру подрібнюють кількома способами: ріжуть маленькими кубиками, слайсами або труть на тертці. Даний параметр кожен вибирає для себе сам. Однак, найбільш виражений смак імбир дає, якщо його натерти на тертці.
- Якщо чай п’ється з метою позбавитися від зайвої ваги, його рекомендують приймати до початку трапези, оскільки імбир сприяє притуплення апетиту.
- Не рідко в чай додається мед. Робити це найкраще безпосередньо перед вживанням, а не коли вода закипіла. У такому разі всі цінні властивості меду збережуться.
- Для приготування імбирного чаю найкраще віддавати перевагу тим сортам чаю, які не мають у своєму складі добавок.
- Якщо немає в наявності свіжого кореня імбиру, можна додати мелений порошок, але в половинній дозі (не більше половини чайної ложки).
Чай з імбиром та лимоном – покроковий рецепт
Щоб насолодитися імбирним чаєм з лимоном, знадобляться наступні продукти:
- ½ Лимона;
- свіжий корінь імбиру величиною приблизно 3-3,5 см;
- вода – 1,5 літра.
Час приготування напою складається третину години. Покрокова інструкція:
- з імбиру потрібно зняти шкірку, а сам корінь нарізати тонкими слайсами;
- лимон помити, обдати гарячою водою, після чого нарізати кружечками;
- закип’ятити воду;
- у заварювальний чайник додаємо слайсы імбиру, шматочки лимона, залити окропом і накрити кришкою;
- через 15 хвилин ароматний чай можна розлити по чашках.
Для поліпшення смакових якостей можна додавати цукор, мед.
Зелений чай з імбиром
Необхідні продукти:
- свіжий корінь імбиру – 2 на 2 см;
- ¼ Частину лимона;
- зелений чай.
Імбир необхідно піддати первинній обробці.
Із чверті лимона потрібно віджати сік. У невелику ємність наливається 1/5 літра води, додається віджатий лимонний сік і очищений корінь імбиру. Рідину потрібно довести до кипіння, після чого зменшити вогонь і варити ще 10-12 хвилин.
В цей же час заварюємо зелений чай. Сорт можна вибрати виходячи з особистих переваг.
Готовий зелений чай змішують з імбирним відваром. При бажанні можна додати трохи цукру або меду.
Такий імбирний чай добре тонізує, допомагає скинути зайву вагу і сприяє стимуляції метаболізму.
Чай з імбиром і медом
Імбирний чай з лимоном і медом – незамінний напій в осінньо-весняні періоди, коли підвищується ризик простудних захворювань і грипу. Він не тільки підвищує захисні функції організму, але і бадьорить, знімає напругу, допомагає зменшити головні болі, сприяє зниженню маси тіла і покращує обмінні процеси в організмі.
Щоб зробити такий чай, необхідні наступні інгредієнти (кількість приведено на 1 чашку чаю):
- свіжий імбир – 1 шматочок на 1 см;
- часточка лимона;
- мед – чайна ложка;
- 200-250 мл води.
У першу чергу потрібно закип’ятити воду.
Корінь імбиру очищають і натирають на великій тертці. У результаті повинно вийти приблизно ½ чайної ложки тертої маси, яку заливають окропом. Через 10-12 хвилин до імбирного чаю додається часточка лимона і мед. Компоненти перемішуються, після чого імбирний чай з медом можна пити.
Щоб поліпшити травні процеси, вивести токсини і поліпшити засвоєння їжі, чай рекомендується приймати тричі на добу. Є один нюанс прийому цього чаю: якщо кислотність шлунка підвищена, то напій п’ється під час трапези, а якщо знижена – до ½ години до початку трапези.
Чай з імбиром для схуднення – рецепт з 100% ефективністю
Одним з найкращих поєднань, які себе добре зарекомендували при проблемах із зайвою вагою, це імбир і часник. Часник не тільки істотно посилює дію кореня, але і перешкоджає появі нових холестеринових відкладень.
Такий напій рекомендується пити протягом всього дня.
Для приготування чаю на цілу добу необхідно:
- вода – 2 л;
- корінь імбиру – 4 на 4 см;
- часник – 2 зубчики.
Воду закип’ятити. Імбир очистити, нарізати слайсами або натерти на тертці. Часник потрібно нарізати слайсами. Скласти інгредієнти в термос і залити водою. Тривалість настоювання – 1 годину. Після цього чай проціджують і випивають протягом одного дня.
Недолік цього напою в тому, що, незважаючи на високу ефективність, він не дуже приємний на смак.
Протипоказання до імбирного чаю
Імбир, який також іменую універсальним ліками, може принести не тільки користь, але і шкоду організму. Не рекомендується приймати імбирний чай при наступних захворюваннях:
- при ентериті, виразці, коліті, гастриті (імбирний чай може завдати шкоди і без того пошкодженої слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту);
- при цирозі печінки, гепатиті;
- при жовчнокам’яної хвороби;
- при будь-яких видах кровотеч;
- при високому артеріальному тиску, ішемічної хвороби серця, передінфарктному стані;
- при температурі тіла понад 39ºС;
- при вагітності у другій і третій триместр;
- при наявності алергічної реакції.
Також, з обережністю до цього напою слід ставитися під час прийому препаратів, які мають стимулюючий вплив на роботу серця, знижують тиск і сприяють стабілізації серцевого ритму. При одночасному прийомі препарату і чаю можлива поява ефекту передозування.
Категорично не можна приймати напій разом з препаратами, які розріджують кров, оскільки корінь має таку ж властивість.
Чай з імбиром для вагітних жінок і дітей: небезпека і нюанси прийому
Здавалося б, вагітність – найважливіший період для жінки. І використання в цей час будь-яких сильно діючих препаратів або лікарських трав неможливо, оскільки це негативно позначається на розвитку плоду.
Імбир не тільки позитивно позначається на стані майбутньої мами, але і допомагає впоратися з токсикозом. Однак, це тільки в перший триместр вагітності.
У другій і третій триместр ця рослина переходить в категорію заборонених продуктів. Це обумовлено наступними причинами:
- імбир може призвести до порушень гормонального фону ембріона;
- може погіршити ситуацію, якщо у матері є проблеми зі згортанням крові, діабет або серцево-судинні захворювання;
- при вживанні у другому і третьому триместрі може привести до сильного стрибка артеріального тиску.
В перший триместр рекомендується заварювати чай з імбиром. Причому найкраще використовувати лише свіжий корінь, оскільки мелений порошок може стати причиною появи алергічної реакції і підвищеної нервозності.
Крім вагітності, не менш важливим питанням є вік, з якого імбирний чай можна давати дітям. Адже цей чай – відмінний тонізуючий і зміцнюючий засіб. Діткам до трьох років цей напій давати не рекомендується. Після, якщо не було виявлено алергічної реакції, а також протипоказань до вживання цієї рослини, малюкам можна давати не концентрований імбирний чай з медом (для поліпшення смакових якостей).