Імбирний чай: користь і шкода. 5 рецептів чаю з імбиром

У східних країнах імбир називають універсальними ліками. І це неспроста: вчені виділяють більше двох десятків його корисних властивостей. До того ж, завдяки його аромату і смаку, корінь рослини широко використовується в кулінарії і навіть в парфумерії.

Користь імбиру

Універсальні ліки на сході і практично скрізь використовується пряність, імбир не так широко поширений в слов’янських країнах. Багато в чому це пов’язано з тим, що не всі знають про великому переліку корисних властивостей. Хоча перші згадки про благотворну дію на травну систему (зокрема, в якості протиотрути) з’явилися ще до нашої ери. Зараз же серед корисних властивостей імбиру виділяють наступні:

  • потогінний;
  • болезаспокійливий;
  • протиблювотний;
  • відхаркувальний;
  • стимулює роботу органів ШКТ;
  • поліпшення апетиту;
  • очищає кров від холестерину;
  • очищає організм від шлаків і токсинів;
  • покращує кровообіг;
  • зміцнює стінки судин;
  • зігріває;
  • знезаражуючий;
  • підвищує статевий потяг.

Імбиру немає рівних серед інших прянощів не тільки за цілющими властивостями, але і за смаковими якостями.

Цікавий факт: дослідження довели, що не існує лікарської рослини або препарату, який би справлявся з морською хворобою ефективніше, ніж імбир.

Корисність імбиру багато в чому залежить від того, в якому вигляді його вживати. Найбільш поширений імбир в свіжому, сушеному і маринованому вигляді. У деяких випадках застосовується імбирне масло.

Сухий імбирний порошок зручно використовувати в кулінарії. У народній медицині він застосовується як протизапальний, знеболюючий засіб.

Маринований імбир найчастіше подають у кафе і ресторанах разом з стравами зі свіжої риби і м’яса. Він володіє протиглистовою і протимікробну властивість.

Масло імбиру також використовується в кулінарії, а також у медичній сфері в якості антидепресанту.

Як правильно вибрати імбир?

Є кілька поширених видів кореня цієї рослини. В основному, його країнами-експортерами є Японія, Китай і Африка. При цьому, як і зовнішній вигляд, так і смак продукту може відрізнятися.

Більш вираженим пряним ароматом і смаком володіє імбир з золотистим кольором. Цей сорт привозять із східних країн. Африканський імбирний корінь має більш темне забарвлення і гіркий смак.

Цікавий факт: у середні століття у Великобританії 1 фунт імбиру коштував стільки ж, скільки коштувала ціла вівця.

При виборі свіжого кореня рекомендується звертати увагу на:

  • забарвлення: він повинен бути золотистий;
  • структура шкірки: вона повинна бути гладкою і злегка блищати;
  • на дотик корінь повинен бути твердим, а при відламування відростка повинен бути чутний хрускіт;
  • розмір: чим більше корінь і відгалужень на ньому, тим більше в ньому корисних компонентів та ефірних масел.

Не рідко в магазини постачають старий імбир, який вже не придатний до вживання. У такому разі продавці, намагаючись приховати дефекти, обрізають зіпсовані місця. У зв’язку з цим не рекомендується купувати корінь, на якому є декілька зрізів.

Дивіться також:  Шоколадна глазур для торта – 8 рецептів

Також, в магазинах можна зустріти і пророслий імбир, який абсолютно не придатний до вживання. Єдине, що можна з ним зробити, це посадити в горщик і спробувати виростити новий корінь.

При виборі сушеного імбиру достатньо перевірити, чи ціла упаковка і не закінчився термін придатності.

Як правильно заварювати чай з імбиром для максимальної користі

Здавалося б, що може бути простіше, ніж заварювання чаю? Однак щоб бути впевненими в тому, що в імбирному чаї збережеться максимум корисних властивостей, рекомендується дотримуватися деяких порад:

  • Температура води повинна бути в межах 50-60°С. При дотриманні цієї рекомендації в чаї зберігається більша кількість вітаміну С.
  • Для поліпшення смакових якостей напою використовують підсолоджувачі, зокрема цукор. Для підвищення корисності краще замінити його медом.
  • Для підвищення властивостей рекомендується додавати листочок м’яти і пару скибочок лимона.
  • Щоб підсилити дію імбиру, рекомендується додавати часник. Однак у зв’язку з тим, що такий чай володіє специфічним запахом, його рецепт не дуже поширений.
  • Найбільш корисний свіжий імбирний чай, який тільки заварили. Тому заварювати чай краще всього щодня. Вчорашній чай вже не буде таким корисним, як свіжозаварений.
  • Для заварювання корінь імбиру подрібнюють кількома способами: ріжуть маленькими кубиками, слайсами або труть на тертці. Даний параметр кожен вибирає для себе сам. Однак, найбільш виражений смак імбир дає, якщо його натерти на тертці.
  • Якщо чай п’ється з метою позбавитися від зайвої ваги, його рекомендують приймати до початку трапези, оскільки імбир сприяє притуплення апетиту.
  • Не рідко в чай додається мед. Робити це найкраще безпосередньо перед вживанням, а не коли вода закипіла. У такому разі всі цінні властивості меду збережуться.
  • Для приготування імбирного чаю найкраще віддавати перевагу тим сортам чаю, які не мають у своєму складі добавок.
  • Якщо немає в наявності свіжого кореня імбиру, можна додати мелений порошок, але в половинній дозі (не більше половини чайної ложки).

Чай з імбиром та лимоном – покроковий рецепт

Щоб насолодитися імбирним чаєм з лимоном, знадобляться наступні продукти:

  • ½ Лимона;
  • свіжий корінь імбиру величиною приблизно 3-3,5 см;
  • вода – 1,5 літра.

Час приготування напою складається третину години. Покрокова інструкція:

  • з імбиру потрібно зняти шкірку, а сам корінь нарізати тонкими слайсами;
  • лимон помити, обдати гарячою водою, після чого нарізати кружечками;
  • закип’ятити воду;
  • у заварювальний чайник додаємо слайсы імбиру, шматочки лимона, залити окропом і накрити кришкою;
  • через 15 хвилин ароматний чай можна розлити по чашках.
Дивіться також:  Зефір домашній – 8 рецептів приготування

Для поліпшення смакових якостей можна додавати цукор, мед.

Зелений чай з імбиром

Необхідні продукти:

  • свіжий корінь імбиру – 2 на 2 см;
  • ¼ Частину лимона;
  • зелений чай.

Імбир необхідно піддати первинній обробці.

Із чверті лимона потрібно віджати сік. У невелику ємність наливається 1/5 літра води, додається віджатий лимонний сік і очищений корінь імбиру. Рідину потрібно довести до кипіння, після чого зменшити вогонь і варити ще 10-12 хвилин.

В цей же час заварюємо зелений чай. Сорт можна вибрати виходячи з особистих переваг.

Готовий зелений чай змішують з імбирним відваром. При бажанні можна додати трохи цукру або меду.

Такий імбирний чай добре тонізує, допомагає скинути зайву вагу і сприяє стимуляції метаболізму.

Чай з імбиром і медом

Імбирний чай з лимоном і медом – незамінний напій в осінньо-весняні періоди, коли підвищується ризик простудних захворювань і грипу. Він не тільки підвищує захисні функції організму, але і бадьорить, знімає напругу, допомагає зменшити головні болі, сприяє зниженню маси тіла і покращує обмінні процеси в організмі.

Щоб зробити такий чай, необхідні наступні інгредієнти (кількість приведено на 1 чашку чаю):

  • свіжий імбир – 1 шматочок на 1 см;
  • часточка лимона;
  • мед – чайна ложка;
  • 200-250 мл води.

У першу чергу потрібно закип’ятити воду.

Корінь імбиру очищають і натирають на великій тертці. У результаті повинно вийти приблизно ½ чайної ложки тертої маси, яку заливають окропом. Через 10-12 хвилин до імбирного чаю додається часточка лимона і мед. Компоненти перемішуються, після чого імбирний чай з медом можна пити.

Щоб поліпшити травні процеси, вивести токсини і поліпшити засвоєння їжі, чай рекомендується приймати тричі на добу. Є один нюанс прийому цього чаю: якщо кислотність шлунка підвищена, то напій п’ється під час трапези, а якщо знижена – до ½ години до початку трапези.

Чай з імбиром для схуднення – рецепт з 100% ефективністю

Одним з найкращих поєднань, які себе добре зарекомендували при проблемах із зайвою вагою, це імбир і часник. Часник не тільки істотно посилює дію кореня, але і перешкоджає появі нових холестеринових відкладень.

Такий напій рекомендується пити протягом всього дня.

Для приготування чаю на цілу добу необхідно:

  • вода – 2 л;
  • корінь імбиру – 4 на 4 см;
  • часник – 2 зубчики.

Воду закип’ятити. Імбир очистити, нарізати слайсами або натерти на тертці. Часник потрібно нарізати слайсами. Скласти інгредієнти в термос і залити водою. Тривалість настоювання – 1 годину. Після цього чай проціджують і випивають протягом одного дня.

Дивіться також:  Французька ватрушка – 6 рецептів приготування

Недолік цього напою в тому, що, незважаючи на високу ефективність, він не дуже приємний на смак.

Протипоказання до імбирного чаю

Імбир, який також іменую універсальним ліками, може принести не тільки користь, але і шкоду організму. Не рекомендується приймати імбирний чай при наступних захворюваннях:

  • при ентериті, виразці, коліті, гастриті (імбирний чай може завдати шкоди і без того пошкодженої слизової оболонки органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту);
  • при цирозі печінки, гепатиті;
  • при жовчнокам’яної хвороби;
  • при будь-яких видах кровотеч;
  • при високому артеріальному тиску, ішемічної хвороби серця, передінфарктному стані;
  • при температурі тіла понад 39ºС;
  • при вагітності у другій і третій триместр;
  • при наявності алергічної реакції.

Також, з обережністю до цього напою слід ставитися під час прийому препаратів, які мають стимулюючий вплив на роботу серця, знижують тиск і сприяють стабілізації серцевого ритму. При одночасному прийомі препарату і чаю можлива поява ефекту передозування.

Категорично не можна приймати напій разом з препаратами, які розріджують кров, оскільки корінь має таку ж властивість.

Чай з імбиром для вагітних жінок і дітей: небезпека і нюанси прийому

Здавалося б, вагітність – найважливіший період для жінки. І використання в цей час будь-яких сильно діючих препаратів або лікарських трав неможливо, оскільки це негативно позначається на розвитку плоду.

Імбир не тільки позитивно позначається на стані майбутньої мами, але і допомагає впоратися з токсикозом. Однак, це тільки в перший триместр вагітності.

У другій і третій триместр ця рослина переходить в категорію заборонених продуктів. Це обумовлено наступними причинами:

  • імбир може призвести до порушень гормонального фону ембріона;
  • може погіршити ситуацію, якщо у матері є проблеми зі згортанням крові, діабет або серцево-судинні захворювання;
  • при вживанні у другому і третьому триместрі може привести до сильного стрибка артеріального тиску.

В перший триместр рекомендується заварювати чай з імбиром. Причому найкраще використовувати лише свіжий корінь, оскільки мелений порошок може стати причиною появи алергічної реакції і підвищеної нервозності.

Крім вагітності, не менш важливим питанням є вік, з якого імбирний чай можна давати дітям. Адже цей чай – відмінний тонізуючий і зміцнюючий засіб. Діткам до трьох років цей напій давати не рекомендується. Після, якщо не було виявлено алергічної реакції, а також протипоказань до вживання цієї рослини, малюкам можна давати не концентрований імбирний чай з медом (для поліпшення смакових якостей).

Прокрутка до верху