Ще в Середні віки пили чай з імбиру для профілактики різних захворювань. У наш час відомо безліч поживних властивостей білого кореня. Щоб зробити напій ще корисніше і пахучіше, можна застосовувати різні добавки. Рецепт імбирного чаю з лимоном і медом славиться насиченим смаком і легким у приготуванні.
Корисні властивості імбирного чаю з лимоном і медом
Користь імбирного чаю незаперечна:
- допомагає впоратися із запорами;
- напій має потогінну, відхаркувальну, аналгетичну та жовчогінну дію;
- вживаючи при кашлі зможете вивести мокротиння з бронхів;
- напій допомагає розріджувати кров і правильно працювати серцевої системі;
- нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- усуває діарею;
- допомагає полегшувати м’язові і суглобові болі;
- при регулярному вживанні значно знижується ризик розвитку простатиту;
- позбавляє від здуття живота;
- допомагає підвищити апетит;
- при регулярному вживанні покращується обмін речовин, завдяки чому настає зниження ваги;
- поліпшується потенція;
- нормалізує артеріальний тиск;
- знижує холестерин;
- підвищується імунітет;
- при розтягуванні допомагає зняти набряки;
- корисно вживати діабетикам;
- завдяки насиченню крові киснем, настає поліпшення пам’яті;
- знімає депресивні стани;
- допомагає усунути токсикоз;
- зменшує менструальні болі;
- допомагає нормалізувати гормональний фон і розсмоктати спайки малого таза, тому рекомендується для вживання при безплідді;
- знімає болі при мігрені;
- рекомендується приймати при морській хворобі, так як напій допомагає усунути нудоту.
Класичний спосіб приготування напою
Приготування імбирного чаю не займає багато часу. Зате результат не змусить себе чекати. Напій, перевірений роками, справляється з багатьма захворюваннями.
Інгредієнти:
- меліса – 3 гілочки;
- натертий імбир – 4 ст. ложки;
- запашний перець;
- вода – 1550 мл;
- кардамон;
- мед – 5 ст. ложок;
- кориця;
- лимонний сік – 6 ст. ложок.
Приготування:
- Закип’ятити воду. Насипати імбир. Варити 7 хвилин.
- Влити сік. Посипати спеціями. Додати мед. Використовуйте тільки натуральний. Перемішати.
- Укутати відвар на 17 хвилин. Додати м’яту і мелісу. Настояти 27 хвилин. Процідити і випивати гарячим.
Корисний чай з малиною для підвищення імунітету
Пропонуємо чудову профілактику проти сезонних застуд. Ефективний засіб – це імбирний чай з малиною, медом і лимоном.
Інгредієнти:
- мед – 1 ст. ложка;
- окріп – 240 мл;
- малинове варення – 1 ст. ложка;
- імбир – 1 ст. ложка натертого;
- лимон – 2 ст. ложки соку.
Приготування:
- Змішати всі зазначені продукти. Вкрити. Дати 5 хвилин постояти.
- Процідити. Пити теплим.
Як заварити і пити для схуднення
За допомогою напою можна позбутися зайвої ваги. Чай допомагає їжі краще і набагато швидше засвоюватися. Обмінні процеси прискорюються і відкладення жиру не відбувається.
Інгредієнти:
- імбир — 3 ст. ложки;
- мед – 1 ч. ложка;
- вода – 240 мл;
- лимон – 2 зубчики;
- лимонний сік – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Натирати корінь рекомендується на крупній тертці. Відміряти необхідну кількість і помістити у воду. Поставити на вогонь. Закип’ятити. Повністю охолодити. Процідити. Можна перелити через дрібне сито.
- Влити сік. Порубати лимонні дольки і додати в напій. Трохи нагріти. Додати мед. Перемішати.
- Чай рекомендується випивати вранці. Снідати можна тільки через півгодини.
Не завдаючи шкоди здоров’ю можна випивати в день не більше 2 літрів напою.
З додаванням кориці
Запашний, пряний напій допоможе поліпшити самопочуття і скинути зайві кілограми. Насамперед необхідно заварити чай, а потім додавати ароматну спецію.
Інгредієнти:
- лимонний сік – 1 ч. ложка;
- вода – 240 мл;
- імбир – 0,5 ч. ложки;
- кориця – паличка;
- мед – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Натерти корінь і додати необхідну кількість у воду. Варити 4 хвилини. Додати паличку кориці. Накрити рушником на 17 хвилин.
- Суміш процідити. Додати мед. Влити сік. Перемішати.
Імбирний чай з лимоном і медом в термосі
Смачний імбирний чай заварюють в термосі. Чудодійний напій допоможе позбутися від кашлю, відновити сили, зробити імунітет міцніше, вилікувати головний біль і знизити вагу.
Інгредієнти:
- лимонний сік – 4 ч. ложки;
- вода (80 градусів) – 950 мл;
- мед – 1 ст. ложка;
- імбир – 3 ч. ложки.
Приготування:
- Подрібнений корінь помістити в термос. Влити воду. Закрити кришкою. Відставити на 50 хвилин.
- Щоб напій не придбав терпкий смак, рекомендується відразу процідити його. Додати сік і мед. Перемішати.
Кому напій протипоказаний
Незаперечна користь напою.
Однак, чай не тільки лікує, але і приносить шкоду організму:
- Найнебезпечніше – це індивідуальна непереносимість. Якщо хоч раз у вас виникли алергічні реакції, дискомфорт при вживанні, хоч одного компонента, приймати напій не можна.
- Чай володіє хорошими потогінні діями. Тому використовувати в якості лікування напій не можна, якщо температура тіла перевищує 39 градусів.
- Імбир можна приймати в будь-якому вигляді при будь-якій кровотечі.
- Не рекомендується пити напій при захворюваннях травної системи (гастрит, ентероколіт, виразки).
- При застосуванні активується діяльність печінки. Тому протипоказано пити чай під час загострення та ремісії гепатиту, а також при цирозі.
- Якщо в жовчному міхурі присутні камені, то чай може спровокувати їх рух. З-за чого потрібно екстрене хірургічне втручання.
- Чай протипоказаний при будь-яких захворюваннях шкіри.
Варто утриматися від чаю жінок у другому триместрі вагітності. Напій може спровокувати різке підвищення тиску, що негативно може позначитися на здоров’ї не тільки жінки, але й плоду.
З-за пекучого присмаку, напій не рекомендується пити під час лактації. Чай проникає в грудне молоко і здатний змінювати його смак, що може не сподобатися немовляті.