У середні століття ароматний напій набув великої популярності. Як і зараз, пили його в чистому вигляді і додавали в алкоголь. Імбирний ель можна зробити в домашніх умовах і вразити гостей чудовим смаком свіжо приготованого напою.
Історія напою
У 18 столітті імбирне пиво користувався славою. Гурмани натирали імбир і насипали стружку в келих з пивом. Відвідувачі Англійських пабів мали можливість перетворити будь-який напій в імбирний ель. На вході закладу виставляли бочку, наповнену імбирною стружкою, всі бажаючі засипали її в пивні кухлі.
Популярністю імбиру скористався аптекар, який проживає в США. Томас Кэнтерел представив публіці свій винахід у 1870 році. Ель став порятунком для багатьох любителів пива, так як за часів сухого закону він зміг замінити алкогольні напої.
Спочатку напій був алкогольних.
Потім виробники розділили його на:
- алкогольний;
- безалкогольний.
Найчастіше імбирним елем називають газований напій без вмісту алкоголю. За смаковими якостями він нагадує лимонад.
Також виробляють і справжній алкогольний ель, який зберіг давні традиції виробництва. За кольором випускають темний напій і світлий. Перший – має більш насиченим імбирним смаком.
Склад і пропорції алкогольного лимонаду
Багато хто не знають, що таке імбирний ель. Його відносять до сильногазированному напою з насиченим смаком імбиру.
В оригінальну рецептуру еля входять:
- сік лимона;
- імбирний корінь. Для темного елю використовують сорти чорного корінь, для світлого — звичайний;
- дріжджі. Застосовують не тільки свіжі пресовані, підходить сухий компонент у пакетику;
- цукровий пісок. За допомогою солодкого компонента можна змінювати смакові якості еля, використовуючи звичайний білий цукор або коричневий;
- вода. Застосовують тільки очищену.
Суміш настоюють 3 доби, після чого виходить чудове імбирне пиво.
Крім традиційних компонентів часто включають:
- мед натуральний;
- лайм. Використовують тільки зрілі плоди без пошкоджень;
- свіжі пелюстки чайного дерева;
- фрукти.
Приготувати імбирний ель будинку можна алкогольний.
Для цього його розводять з:
- горілкою (будь-якої міцності);
- віскі;
- ромом;
- джином.
Пропорція 1:1.
Як правильно пити напій
Пити ель рекомендується холодним. Ступінь охолодження повинна бути максимальною. Саме в такому стані він втамовує спрагу.
Якщо хочете за допомогою еля відновити силу і позбутися від застуди, пийте напій гарячим.
Імбирний ель — класичний рецепт
Для отримання темного напою використовуйте чорний імбирний корінь. З білим корінням виходить світлий, найбільш збалансований ель.
Знадобиться:
- 5 см імбиру;
- 9 ст. ложок цукрового піску;
- 5 г сухих дріжджів;
- 1/8 ч. ложки солі;
- 2 лимона;
- 1800 мл води.
Як готувати:
- Подрібнити на маленькій тертці корінь. У гарячу воду насипати цукровий пісок. Підсолити і додати імбирну стружку. Розмішати. Закип’ятити. Остудити.
- Розвести дріжджі. На упаковці зазначено як правильно робити. Влити разом з вичавленим з лимона соком в імбирну рідина.
- Для приготування використовувати пластикову пляшку (2 літри). Тара зі скла не підходить, існує велика ймовірність вибуху.
- Залити суміш. Налити воду, залишивши до горла 3 сантиметри. Закрутити Пробку.
- На дві доби перенести посудину в затемнене місце. Температура повинна бути кімнатної. Пляшка стане щільною. Перенести на 4 дні в холодильник.
- Дбайливо відкрити. Профільтрувати. Перелити в ємності. Пробувати можна через 3 години. У напої міститься 2% алкоголю.
З додаванням родзинок
Зробити домашній імбирний ель можна алкогольних. Зберігається такий напій не більше 1,5 тижня в холодильнику.
Знадобиться:
- 210 г очищеного кореня імбиру;
- 4100 мл води;
- 110 г родзинок;
- 3 середніх лимона;
- 520 г цукру.
Як готувати:
- У літрову банку насипати столову ложку тертого імбиру, пару маленьких ложок цукру. Налити сік з одного лимона і 320 мл води. Додати родзинки.
- Обв’язати марлею в три шари і відставити на три доби.
- Суміш забродить. Після цього кожен день додавати столову ложку тертого імбиру і дві маленьких ложки цукру. Процес повторювати тиждень.
- Закип’ятити півлітра води. Насипати цукор. Перемішати і охолодити до 30 градусів. Влити сік з двох лимонів. Процідити.
- Залити імбирну закваску і воду, що залишилася. Перемішати. Настояти 4 дні.
З апельсином і медом
Напій славиться своїми цілющими властивостями. Завдяки протизапальним властивостям ефективно бореться з простудними захворюваннями.
Знадобиться:
- 150 г цукру;
- 2 ст. ложки меду;
- 2 г сухих дріжджів;
- 2350 мл теплої води;
- 3 ст. ложки натертого кореня імбиру;
- 1 апельсин.
Як готувати:
- Віджати сік з апельсина. Перемішати з водою і процідити. Насипати дріжджі. Перемішати. Відставити три години. Додати цукор і влити мед. Перемішати.
- Відставити на пару днів. Процідити. Залити в пляшки. Настояти 2 дні.
Безалкогольний імбирний ель
У цій варіації не потрібно бродіння, тому приготування займає менше часу. Виходить ароматна газована вода з присмаком імбиру.
Знадобиться:
- 7 лимонів;
- 2100 мл звичайної води;
- 550 г цукру;
- 7 см кореня імбиру;
- 7 г перцю (горошком);
- 2100 мл мінералки.
Як готувати:
- Натерти корінь у літр води. Насипати перець. Закип’ятити і варити 6 хвилин. Вогонь використовуйте мінімальний.
- Процідити отриману суміш через три шари марлі. Залийте залишилася водою. Проваріть ще 6 хвилин. Процідити.
- Насипати цукор і розмішати. Вичавити сік з лимонів. Залити у відвар. Перемішати. Остудити.
- Залити мінеральною водою. Перемішати.
Медовий
У запропонованому варіанті, цукор повністю замінюється медом. Від цього смак стає м’яким, а аромат – солодким.
Знадобиться:
- 1100 мл мінералки;
- 4 ч. ложки меду;
- 55 г кореня імбиру;
- 1 лимон.
Як готувати:
- Очистити лимон. М’якоть нарізати і видалити кісточки. Імбир натерти.
- Налити мед в імбирну стружку. Перемішати і настояти 17 хвилин. Додати лимонні шматочки. Перемішати. Відставити на 7 хвилин.
- Залити мінералкою. Перемішати. Помістити в холодильник.
- Через годину дістати і процідити.