Знизить надлишкову масу тіла, нормалізує рівень інсуліну в крові, зніме біль у м’язах після тренувань, допоможе побороти віруси і мікроби в осінньо-зимовий період, освіжить у спеку і зігріє в холод, а за твердженням деяких учених, навіть запобігає розвитку ракових захворювань – все це імбирний напій. Його варіантів існує достатньо, і нижче зібрані найкращі з них на будь-який смак.
Імбирний напій для схуднення
Будь освіжаючий або зігріваючий напій з додаванням імбирного кореня сприяє прискоренню обміну речовин і кращому засвоєнню їжі. У поєднанні з правильним харчуванням і фізичними навантаженнями це сприяє плавному зниженню ваги. Одним з таких жиросжигающих напоїв є пряний чай масала.
Для його приготування знадобляться:
- 1500 мл молока жирністю 0,5%;
- 1000 мл води;
- 16 – 20 г чорного чаю;
- 200 г свіжого імбиру;
- 14 г меленої кориці;
- 5 – 7 горошин чорного перцю;
- 3 г мускатного горіха;
- 2,5 г ваніліну;
- мед за бажанням і смаком.
Алгоритм заварювання чаю:
- Імбир перетворити в дрібну стружку. Воду в ємкості відповідного літражу закип’ятити, а потім перевести рівень полум’я на мінімальний.
- Додати в рідину імбир разом з іншими спеціями. Потримати все на вогні 2 – 3 хвилини.
- Потім влити в пряний складу молоко і засипати чайну заварку. Томити все на мінімальному вогні п’ять – сім хвилин, після чого вимкнути нагрів.
- Накрити чай кришкою і настоювати ще чверть години. Перед вживанням обов’язково профільтрувати через часте сито.
Напій з імбиру і малини
Чим освіжитись у спекотний літній полудень? Можна, звичайно, зварити компот з фруктів і ягід, якими багатий жаркий сезон, але є й інший варіант.
Вгамує спрагу і подарує свіжість смачний лимонад, в який додали малину і корінь імбиру.
Для його приготування знадобиться:
- 1500 мл газованої води;
- 300 г свіжої малини;
- 100 г цукру;
- пів-лимона (сік і цедра);
- 20 г кореня імбиру;
- 20 г свіжих листків м’яти;
- лід за смаком.
Приготування:
- Очищений корінь імбиру натерти на дрібній тертці.
- Вимиті і обсушені листя м’яти разом з цукром розім’яти в ступці.
- З половинки лимона дрібної теркою зняти цедру і вичавити сік.
- Малину просто придушити виделкою, щоб вона розм’якла.
- У банку змішати підготовлений імбир, малину, м’яту, цедру і сік лимона, цукор. Гарненько цю суміш розмішати і дати їй настоятися протягом півгодини.
- У високі склянки на дно покласти по дві столові ложки підготовленої основи, влити холодну газовану воду і перемішати. Додати лід і насолоджуватися освіжаючим напоєм.
Рецепт для імунітету
Щоб сил імунітету вистачило для протистояння простудних захворювань в холодну пору року, потрібно завчасно подбати про нього. Пряний рогата корінь підходить для цього якнайкраще.
Слід взяти:
- 400 г свіжого імбиру;
- 200 – 300 г лимонів;
- 250 г меду.
Приготування імуностимулюючої коктейлю:
- Лимони вимити в гарячій воді жорсткої стороною губки для миття посуду. Потім нарізати плоди на четвертинки, щоб зручно було витягти кісточки.
- З імбиру тонким шаром зрізати шкірку і перемолоти корінь на м’ясорубці. Так само вчинити з лимонами, подрібнюючи їх разом з шкіркою.
- Лимонно-імбирну кашку змішати з медом, перекласти в стерильну і суху банку, закрити кришкою. Спочатку витримати суміш добу при кімнатній температурі в темному місці, а потім ще шість днів в холодильнику.
Для підвищення імунітету заготовку можна вживати по столовій ложці, як звичайне варення. Добре використовувати її і у вигляді напою, затока ложку суміші окропом або додавши в чай.
Імбирний напій з лимоном і медом від застуди
Якщо трапилося «підчепити» ГРВІ, то навіть без аптечних засобів вдасться полегшити її симптоми і допомогти організму впоратися з хворобою на один – два дні швидше з допомогою чудодійного чаю з лимоном і імбиром.
Для найпростішого варіанта його приготування слід підготувати:
- 10 г очищеного і подрібненого кореня імбиру;
- ¼ Частина середнього лимона (сік потрібен);
- 5 – 10 г меду;
- 300 – 350 мл окропу.
Спосіб заварювання:
- На дно чайничка для заварювання чаю покласти подрібнений корінь і залити його окропом. Накрити ємність кришкою і дати настоятися вмісту 5 – 7 хвилин.
- З четвертинки цитрусового плоду вичавити сік і по закінченні зазначеного часу додати його в заварник до імбирного настою. Дати чаю постояти ще 10 хвилин.
- Ще не повністю остиглий напій розлити по чашках, додавши в кожну по смаку бджолиний мед.
Також в чай від застуди разом з імбиром можна додавати різні спеції: корицю, кардамон і навіть чорний мелений перець для посилення зігріваючого ефекту.
Чай з імбиру і кориці
Очищаючі властивості рогатої кореня в поєднанні з корицею розкриваються по-новому. Такий чай допомагає не тільки прискорити метаболізм, але і избиваться від холестерину і нормалізувати рівень цукру в крові.
Одним з компонентів напою є чай. Його можна вибирати в залежності від своїх уподобань (чорний, зелений або білий), але не варто використовувати пакетований продукт.
Пропорції інгредієнтів імбирно-коричного напою:
- 20 г імбирного кореня;
- 1 паличка або 5 г меленої кориці;
- 7 г листового чаю;
- 500 мл води.
Послідовність приготування:
- З імбиру тонко зрізати шкірку, а сам корінь нашаткувати тонкими пластинками.
- Підготовлений рогата корінь і корицю залити окропом і настояти протягом півгодини.
- Після цього настій проціджують через ситечко, трохи підігрівають і заварюють чай, як зазвичай.
Пити чай з імбиру і кориці слід двічі на день за двадцять хвилин до їжі.
Готуємо з м’ятою і кардамоном
Імбир, м’ята і кардамон – освіжаючий тріо, яке допоможе перемогти спрагу в спекотний час року, а також запустити процеси самоочищення в організмі.
Для такого корисного напою знадобиться:
- 20 г імбиру;
- 20 г листя м’яти перцевої;
- 3 г кардамону;
- 85 мл лимонного соку;
- 50 мл апельсинового соку;
- 1000 мл води;
- бджолиний мед за смаком.
Хід роботи:
- Чайник з водою відправити на вогонь, щоб він встиг закипіти.
- Очищений корінь імбиру з листям м’яти і кардамоном перебити в блендері в однорідну кашку.
- Далі подрібнену масу залити окропом і залишити настоюватися приблизно півгодини.
- Потім відфільтрувати настій, додати до нього обидва соку цитрусових і мед.
Подавати напій, добре охолодивши і додавши в келих лід і гілочку м’яти.
Щоб прикрасити келих для освіжаючого імбирного напою його слід трохи занурити у воду, а потім в цукор або цукрову пудру для створення ефекту інею або снігу.
Освіжаючий імбирний ель
В часи «сухого закону» в США цей імбирно-лимонний напій був надзвичайно популярний, оскільки, незважаючи на деякий вміст алкоголю, ель вважався не хмільним, а освіжаючим напоєм. Зараз для приготування в домашніх умовах доступні рецепти як безалькогольного варіанти імбирного елю, так і газованого за рахунок бродіння напою.
Для класичного варіанту імбирного елю потрібно:
- 100 г свіжого імбиру;
- 2 середніх лимона;
- 250 г цукру;
- 5 г сухих дріжджів;
- 1800 мл води.
Послідовність приготування:
- Натертий на дрібній тертці імбир змішати з цукровим піском і залити 300 мл окропу. Коли температура суміші опуститься до 25 – 28 градусів, в ній розчинити сухі дріжджі і додати вичавлений з двох лимонів сік.
- Отриману суміш акуратно перелити в дволітрову пластикову пляшку, долити звичайною питною водою, залишивши не заповнений до горлечка обсяг 2 – 3 см.
- Добу – двоє пляшку з суслом витримують при 18 – 25 градусах, а потім ще 3 – 5 діб у холодильнику. Після цього ель проціджують і розливають по пів-літровим стерильним скляним пляшкам.
Выстоявшийся ще кілька годин у холодильнику ель готовий до вживання. Але для отримання більш газованого напою в кожну пляшку слід додати по чайній ложечці цукру, щільно закрити ємності пробками і витримати в темному місці при кімнатній температурі. Перед вживанням охолодити.