Приготувавши індичку в духовці, господиня зможе пригостити всю сім’ю не тільки смачним, але і дієтичним обідом. М’ясо індички можна вводити в раціон навіть самих маленьких членів сім’ї. Якщо немає потреби стежити за калоріями, допускається поєднувати птицю з картоплею, молочними соусами, сиром.
Індичка, запечена в духовці цілком
Інгредієнти:
• тушка птиці на 3 кіло;
• 3 десертні ложки олії оливи;
• 5 десертних ложок класичного соєвого соусу;
• сіль і спеції (обов’язково – кілька гілочок розмарину);
• свіжий часник за смаком;
• 1 лимон.
Приготування:
1. Тушку птиці промити з усіх боків. При необхідності обробити пальником. Вилучити нутрощі. Обмазати маслом.
2. Часник почистити, розчавити. З’єднати з соусом і спеціями. Суміш посолити.
3. Натерти отриманою кашкою підготовлену тушку індички. В процесі інтенсивно втирати інгредієнти в м’ясо руками.
4. Цитрус промити, обшпарити окропом. Вкласти в черевце птиці разом з парою гілочок ароматного розмарину. Ще кілька покласти зверху тушки.
5. Прибрати індичку в рукав для запікання. Зав’язати конструкцію. Залишити птицю маринуватися в прохолоді мінімум на 1,5 години.
6. Укласти у форму в рукаві. Готувати цілком 1,5 години при 190°.
Полити індичку, запечену в духовці, що виділився в процесі соком і подати до обіду.
Рецепт приготування з картоплею
Інгредієнти:
• 750 г філе птиці;
• 800 г картоплі;
• по щіпці меленої паприки, каррі, базиліка, гранульованого часнику, суміші спецій для птиці та картоплі;
• 1 гілка розмарину;
• пара пір’я зеленої цибулі;
• сіль і перець;
• соняшникова олія;
• 2 листочка лаврушки.
Приготування:
1. Нарізати почищену картоплю скибочками. Покласти в миску. Додати сіль, всі спеції, крім каррі і призначених для птиці.
2. Добре перемішати картопляні шматочки руками. Залити їх невеликою кількістю масла.
3. Філе птиці порізати на середні шматочки. Скласти в миску поперчити, посолити, присипати каррі.
4. З’єднати м’ясо з картоплею. Додати лаврушку, розмарин.
5. Викласти продукти в прямокутну скляну форму.
Спочатку запікати індичку з картоплею під шаром фольги 70 хвилин при 180°). Потім залишити в духовці зарум’янитися ще на 20 – 25 хвилин.
Запечений стейк з птиці
Інгредієнти:
• 2 великих стейка з птиці;
• 40 мл олії;
• 2 зубки часнику;
• сіль, перець;
• 1 ч. л. чебрецю.
Приготування:
1. Промиті і підсушені стейки покласти в миску.
2. Надіслати до птиці дрібні кубики часнику, розім’ятий чебрець, сіль і перець за смаком.
3. Залити продукти маслом і залишити на півгодини.
4. Помістити індичку в керамічну форму. А саму ємність – в рукав для запікання.
Готувати стейки з індички спочатку 25 хвилин при 230 – 240°. Потім акуратно розрізати рукав посередині і дати птахові підрум’янитися ще чверть години.
Котлети з індички в духовці
Інгредієнти:
• 750 г філе індички;
• орегано, базилік, червоний і чорний перець, сіль;
• масло;
• сухарна крихта;
• по 1 шт. цибулі, картоплі і моркви;
• 1 яйце;
• 1 ст. л. сухого кропу.
Приготування:
1. Підготовлене філе порізати. Відправити його разом з шматочками цибулі в чашу блендера. Подрібнити на високій швидкості.
2. Додати скибочки картоплі і моркви. Перебити продукти разом. Повинен вийти однорідний фарш.
3. Додати до маси всі спеції, сіль. Вмішати яйця. Всипати сухий кріп, сухарную крихту (кілька столових ложок). Кількість панірувальних сухарів регулювати на око. Їх обсяг впливає на густоту тіста.
4. Покласти фарш в пару шарів харчової плівки або пакет і кілька разів відбити про тверду поверхню.
5. Зліпити з маси невеликі котлети. Викласти на промаслений лист.
Запікати котлети з індички при 200° близько 40 – 45 хвилин.
Стегно птиці в рукаві
Інгредієнти:
• 2 стегна на кістки;
• великий шматок вершкового масла;
• 1 ст. л. лаймового соку (свіжовичавленого);
• 1 пучок спаржі;
• сіль і спеції;
• ½ Лимона;
• оливкова олія.
Приготування:
1. Розм’якшити масло (приблизно ½ стандартної пачки). Додати до нього сіль, улюблені спеції. Збити міксером на повільній швидкості. Влити лаймовий сік, добре перемішати.
2. Отриману в першому кроці масу розподілити по индюшиным стегон, злегка піднявши шкірку.
3. Присипати птицю сіллю.
4. Відправити стегна в рукав для запікання. Готувати 35 – 40 хвилин при 220°.
5. Окремо обсмажити спаржу. Посолити, полити лимонним соком.
Подати запечені стегна птиці з гарніром з спаржі.
Запечені крила індички
Інгредієнти:
• 250 г крила індички;
• 1 ст. л. оливкової олії;
• 1 ст. очищеної води;
• ½ Ч. л. солі;
• суміш перців, сушений базилік, солодка мелена паприка, гранульований часник;
• 2 ст. л. в’ялених помідорів.
Приготування:
1. Промити і посолити м’ясні компоненти. Натерти сумішшю спецій. Викласти у термостійку форму.
2. Туди ж відправити оливкова олія і подрібнені в’ялені помідори.
3. Вилити у форму 1 ст. підсоленій гарячої води.
4. Прикрити крила фольгою.
Запікати при 200° 40 – 45 хвилин. Зняти фольгу з форми і продовжувати приготування ще чверть години.
Як смачно запекти гомілку індички?
Інгредієнти:
• 1 кіло гомілок індички;
• будь-яка суміш приправ для птиці;
• сіль;
• соняшникова олія;
• 6 – 8 картоплин;
• 1 ч. л. спецій для картоплі;
• свіжий часник за смаком.
Приготування:
1. Промити гомілки, зрушити з них шкірку. У м’ясної м’якоті зробити надрізи і вставити в них шматочки часнику.
2. Натерти птицю спеціями для м’яса, сіллю.
3. Викласти у форму і залишити, поки готується картопля.
4. Овочі нарізати скибочками, полити олією, присипати сіллю і спеціальними спеціями. Добре перемішати. Розкласти навколо м’яса картоплю.
5. Покрити форму фольгою.
Запікати гомілки індички з картоплею в духовій шафі 50 хвилин при 220°. Знизити температуру на 20 градусів і готувати страву ще чверть години.
Святковий рецепт буженини
Інгредієнти:
• 1 кг філе індички;
• морська сіль і 3 ст. л. кам’яної;
• суміш кольорових мелених перців;
• 3 десертні ложки соняшникової олії;
• 3 – 4 часникових зубки;
• 1 ч. л. солодкої паприки;
• 3 ст. фільтрованої води.
Приготування:
1. Філе без кісток і шкіри помістити в розчин з води і звичайної кухонної солі. Зверху накрити тарілкою і придавити вантажем. Відправити на всю ніч в прохолоду.
2. Вранці прибрати серветками з філе зайву рідину. Додати шматку бажану форму і перев’язати нитками.
3. Гострим ножем зробити по всій поверхні птиці невеликі отвори. Вставити в них шматочки часнику.
4. В окремому посуді змішати масло і всі заявлені спеції. Додати мінімальна кількість морської солі. Ароматною сумішшю натерти м’ясо з усіх боків. Викласти на застелений сухим пергаментом деко.
5. Відправити заготовку в духовку, розігріту до 250°. Готувати півгодини.
6. Вимкнути духовку. Дати м’ясу повністю охолонути в ній.
Звільнити буженину від ниток, нарізати тонкими шматочками і подати. Зберігати в холоді, загорнувши в пергаментний папір.
Рулетики з начинкою
Інгредієнти:
• 4 підготовлених філе птиці;
• 4 тонкі смужки кабачка;
• 4 шт. черрі;
• 200 г моцарели;
• сіль.
Приготування:
1. Філе відбити (стежити, щоб шматочки птиці не порвалися), присолити.
2. На кожен шматочок викласти по платівці молодого кабачка.
3. Додати сир і 1 шт. черрі.
4. Згорнути рулетики і кожен закріпити зубочисткою.
5. Викласти заготовки у форму для запікання. Готувати при 180° духовці 20 – 25 хвилин.
Кожен рулетик розрізати на дві частини. Подати гарячим.
Птах, запечена з яблуками
Інгредієнти:
• 700 г філе стегна індички;
• 1 велике яблуко;
• 1 ст. л. зернової гірчиці;
• 3 десертні ложки олії оливи;
• свіжий часник;
• перець і сіль.
Приготування:
1. Приготувати маринад із зерен гірчиці, масла оливи, розім’ятого часнику. Кількість останнього кожна господиня визначає сама для себе. Додати сіль і перець.
2. Намазати м’ясо получившимся маринадом. Залишити на пару годин.
3. Яблуко промити і разом зі шкіркою порізати часточками (видаливши серцевину з кісточками).
4. Укласти замариновану індичку на фольгу. Зверху розташувати яблучні дольки.
5. Щільно загорнути покриття.
Готувати птицю в дуже гарячій духовці 45 хвилин. Потім прибрати фольгу і ще на 10 хвилин включити функцію «гриль».
Філе індички у фользі
Інгредієнти:
• ½ Кіло філе птиці;
• 1/3 ст. класичного соєвого соусу;
• 3 десертні ложки оливкової олії;
• дрібна сіль;
• 3 часникових зубки;
• прованські трави і куркума.
Приготування:
1. Натерти промите і підготовлене філе сумішшю з солі і спецій з усіх боків.
2. Зробити на птицю проколи і нашпигувати їх невеликими шматочками свіжого часнику.
3. Покласти філе на фольгу. Полити сумішшю соусу, оливкової олії. Щільно загорнути.
4. Залишити конструкцію на 1 годину при кімнатній температурі.
Запікати філе індички в духовці в такому вигляді 45 хвилин при 200°. Потім продовжити приготування вже без фольги ще 20 хвилин.
Варіант запікання з овочами
Інгредієнти:
• півкіло філе індички;
• прованські трави, сіль і паприка;
• оливкова олія;
• 3 десертні ложки класичного соєвого соусу;
• 1 морквина;
• 150 г стручкової квасолі;
• 200 г м’якоті гарбуза;
• 1 головка часнику;
• 2 картоплини.
Приготування:
1. Невеликі шматочки філе присипати спеціями, сіллю, перемішати. Накрити миску з м’ясом плівкою і прибрати в холод, поки будуть готуватися овочі.
2. Всі овочі при необхідності почистити, нарізати великими шматочками. Часник порубати мініатюрними скибочками. Додати заморожену стручкову квасолю. Посипати масу сіллю. Полити невеликою кількістю масла.
3. Змішати овочі з замариновавшимся м’ясом.
4. Викласти в ємність для запікання і затягнути фольгою.
Готувати в духовці при високій температурі 40 хвилин під покриттям і ще 20 хвилин без нього.
Щоб страви з індички виходили смачними і ніжними, завжди варто заздалегідь маринувати птицю. Наприклад, в соєвому соусі або олії зі спеціями. Ідеальним рішенням буде залишити її в маринаді на всю ніч, а з ранку приступити до приготування.