Зробити м’ясо птиці соковитим і ніжним під силу не кожній господині, тому що потрібно знати маленькі секрети правильного маринаду. Пропонуємо кілька простих, але дуже смачних рецептів приготування індички в сметанному соусі, завдяки якому філе буде танути в роті.
Індичка в сметанному соусі в духовці
Компоненти:
- індичка (філе) – 1,3 – 1,4 кг;
- сметана (15 – 20% жирності) – 300 – 350 г;
- олія соняшникова без запаху – 45 – 50 мл;
- часник – 2 зубчики;
- сіль – 1 ч. л. без верху;
- коріандр (плоди) – 1 ч. л.;
- перець чорний мелений – 3 щіпки;
- сушений базилік – 10 г;
- сушений болгарський перець – 5 р.
Приготування:
- М’ясо нарізати порційними пластами товщиною в 1 см. З усіх боків добре змастити олією і викласти на деко одним шаром.
- Сухі спеції і сіль змішати разом і посипати ними індичку.
- Відправити заготівлю запікатися в духовку на 25 хвилин при температурі 200°C.
- Часник дрібно порубати або продавити через прес. Додати в сметану і розмішати. Якщо соус вийде занадто густим, можна додати трохи води.
- Залити м’ясо сметаною і запікати ще близько 20 – 30 хвилин, не змінюючи температуру.
- Подавати з улюбленим гарніром.
А секрет соковитих шматочків індички полягає в соусі, який повністю покриває м’ясо і не дає йому висихати під час запікання.
Готуємо в мультиварці
Компоненти:
- філе індички – 0,45 – 0,5 кг;
- рослинне масло – 20 мл;
- обсмажені кунжутне зерна – 1 – 2 ст. л.;
- сіль – 2 щіпки;
- перець – 1 щіпка;
- сметана – 200 р.
Приготування:
- М’ясо промити, обсушити серветкою і порізати невеликими брусочками.
- У чашу налити олію і встановити режим «Смаження». Висипати індичатину і обсмажити протягом 5 хвилин.
- У сметану додати перець і сіль, залити філе приготованим соусом і ніжно перемішати.
- Змінити режим «Гасіння» і готувати ще 27 – 30 хвилин.
- Перед подачею філе індички в сметанному соусі потрібно викласти на блюдо і присипати кунжутом.
Як приготувати з грибами
Компоненти:
- грудка індички – 0,6 кг;
- гриби (печериці) – 200 – 250 м;
- сметана (15% жирності) – 170 г;
- гірчиця в зернах – 30 г;
- яйця – 1 шт.;
- сіль – ½ ч. л.;
- вершкове масло – 30 р.
Приготування:
- М’ясо нарізати довгастими шматочками.
- Гриби промити і порізати пластинами.
- На сковороді розтопити масло і викласти індичку з грибами. Обсмажити на сильному вогні протягом 5 – 7 хвилин, постійно помішуючи. Коли печериці почнуть давати сік, злегка зменшити вогонь і тушкувати із закритою кришкою ще 10 хвилин.
- Тим часом змішати в окремій мисці збите яйце, сметану, сіль, перець і гірчицю.
- Вилити соус в сковороду, перемішати і тушкувати протягом півгодини на невеликому вогні до повного приготування.
Філе індички в сметанному соусі на сковороді
Компоненти:
- індичка (філе) – 1 кг;
- сметана (10% жирність) – 2 ст. л.;
- цибуля – 1 шт.;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- перець – за смаком;
- масло – для смаження;
- вода питна – 20 – 50 мл
Приготування:
- М’ясо нарізати довільними шматочками і відправити на сковороду з розігрітою олією. Обсмажити протягом 5 хвилин.
- Цибулю нашаткувати, відправити до індички і тримати на вогні ще 5 – 7 хвилин, постійно помішуючи.
- Часник порізати дуже дрібно і додати в сковороду.
- В окремій ємності змішати соєвий соус, сметану, перець і воду. Залити цією сумішшю м’ясо і тушкувати 10 – 15 хвилин під закритою кришкою на середньому вогні. При необхідності долити воду.
Рецепт приготування гуляшу
Компоненти:
- гомілка індички – 200 г;
- свіжі томати – 100 – 120 г;
- сметана – 50 г;
- часник – 1 зубець;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- свіжий рубаний кріп – 20 г;
- волоські горіхи – 2 шт.;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- М’ясо промити під проточною водою. Відокремити м’якоть від кісток і плівок, нарізати невеликими кубиками товщиною в палець.
- Обсмажити індичатину в олії на середньому вогні протягом 7 – 10 хвилин, поки не утвориться золотава скоринка.
- Помідори помити і порізати невеликими шматочками, додати до індички і обсмажити ще 5 – 6 хвилин.
- Далі потрібно приготувати соус. Для цього часник слід дрібно посікти, горіхи очистити від шкірки, перетинок і потерти на дрібній тертці (можна просто дрібно покришити ножем). Змішати сметану, часник, горіхи, сіль і кріп.
- Отриманим соусом залити індичку з томатами і тушкувати під закритою кришкою ще 7 – 8 хвилин.
Азу з птиці в сметані
Компоненти:
- філе індички – 350 г;
- велика цибуля – 1 шт.;
- печериці – 200 г;
- масло (рослинне або вершкове) – 60 – 70 г;
- пшеничне борошно – 1 ст. л.;
- солоні огірки – 3 шт.;
- сметана – 60 – 70 г;
- свіжа петрушка – маленький пучок;
- мелене паприка – 1 ч. л.;
- діжонська гірчиця – 2 – 3 ч. л.;
- сіль – 0,5 – 1 ч. л. (за смаком);
- вода – за смаком.
Найкраще для такої страви брати сметану пожирніше, без характерною кислинки. Ідеальним варіантом буде базарний продукт, в якому «варто ложка».
Приготування:
- М’ясо промити холодною водою і просушити рушником. Нарізати тонкими смужками довжиною 5 – 7 см, товщиною 0,5 – 1 див.
- У сковороді нагріти масло і викласти індичатину. Обсмажити до золотистої скоринки протягом 5 – 7 хвилин і вийняти на тарілку.
- Гриби помити і нарізати тонкими пластинками. Цибулю почистити і нашаткувати.
- Трохи обсмажити печериці з цибулею в тому ж маслі, що і м’ясо. Лук повинен стати прозорим, а гриби – пустити сік.
- Зверху присипати продукти борошном і тушкувати близько хвилини.
- Додати сметану і воду до потрібної густоти соусу. Посолити, притрусити паприкою і розмішати. Тушкувати на невеликому вогні 3 – 4 хвилини.
- В цей час дрібно порубати петрушку, а огірки порізати слайсами або їх половинками (залежить від розміру плодів і особистих переваг).
- У сковороду додати зелень, м’ясо індички, гірчицю і солоні огірки. Все розмішати і тримати на вогні ще 3 – 4 хвилини.
- Готову страву перекласти в порційні тарілки і подавати, прикрасивши зеленню.
Тефтелі з індички в сметанному соусі
Компоненти для фаршу:
- філе індички – 0,7 кг;
- рис – ½ ст.;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 1 шт.;
- сіль і перець – за смаком.
Компоненти для соусу (підливи):
- морква – 1 шт.;
- сметана – 200 г;
- болгарський перець – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. л.;
- масло – для смаження;
- сіль і перець – по ½ ч. л.;
- вода – 200 мл;
- рубаний кріп (для прикраси) – 2 ст. л.;
- сир (будь-який твердий) – 100 – 150 р.
Почнемо з приготування фаршу:
- Рис залити 2 склянками води і відварити до напівготовності. На це буде потрібно близько 10 хвилин. Потім злити рідину.
- М’ясо і цибулю порізати великими шматками. Прокрутити через м’ясорубку.
- Додати рис, яйце, сіль і перець, добре перемішати всі інгредієнти. Фарш готовий.
Тепер пора приготувати підливу:
- Моркву натерти, болгарський перець порізати невеликими кубиками.
- Овочі обсмажити на сковороді протягом 5 – 7 хвилин.
- Викласти сметану і всипати спеції. Дочекатися поки маса закипить.
- У цей час змішати борошно з водою і влити до соусу. Потримати на вогні до закипання і відразу прибрати. Головне, щоб підлива не встигла загуснути.
Оформляємо страву:
- Щоб зробити тефтелі, руки змочіть у воді, що залишилася і зліпити з фаршу кульки-тефтелі.
- Викладіть їх у форму з високими стінками або в чисту сковороду. Зверху залийте соусом.
- Залишилося поставити форму в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
- За 5 – 10 хвилин до готовності натерти сир і засипати ним страву.
- Подавати тефтелі з індички, прикрасивши їх кропом.
Приготувати індичку у вершковому або сметанному соусі можна безліччю способів, але можете бути впевнені – така страва в будь-якому випадку буде смачним.