Індичка в сметанному соусі – 7 рецептів приготування на сковороді в духовці і в мультиварці

Зробити м’ясо птиці соковитим і ніжним під силу не кожній господині, тому що потрібно знати маленькі секрети правильного маринаду. Пропонуємо кілька простих, але дуже смачних рецептів приготування індички в сметанному соусі, завдяки якому філе буде танути в роті.

Індичка в сметанному соусі в духовці

Компоненти:

  • індичка (філе) – 1,3 – 1,4 кг;
  • сметана (15 – 20% жирності) – 300 – 350 г;
  • олія соняшникова без запаху – 45 – 50 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л. без верху;
  • коріандр (плоди) – 1 ч. л.;
  • перець чорний мелений – 3 щіпки;
  • сушений базилік – 10 г;
  • сушений болгарський перець – 5 р.

Приготування:

  • М’ясо нарізати порційними пластами товщиною в 1 см. З усіх боків добре змастити олією і викласти на деко одним шаром.
  • Сухі спеції і сіль змішати разом і посипати ними індичку.
  • Відправити заготівлю запікатися в духовку на 25 хвилин при температурі 200°C.
  • Часник дрібно порубати або продавити через прес. Додати в сметану і розмішати. Якщо соус вийде занадто густим, можна додати трохи води.
  • Залити м’ясо сметаною і запікати ще близько 20 – 30 хвилин, не змінюючи температуру.
  • Подавати з улюбленим гарніром.

А секрет соковитих шматочків індички полягає в соусі, який повністю покриває м’ясо і не дає йому висихати під час запікання.

Готуємо в мультиварці

Компоненти:

  • філе індички – 0,45 – 0,5 кг;
  • рослинне масло – 20 мл;
  • обсмажені кунжутне зерна – 1 – 2 ст. л.;
  • сіль – 2 щіпки;
  • перець – 1 щіпка;
  • сметана – 200 р.

Приготування:

  • М’ясо промити, обсушити серветкою і порізати невеликими брусочками.
  • У чашу налити олію і встановити режим «Смаження». Висипати індичатину і обсмажити протягом 5 хвилин.
  • У сметану додати перець і сіль, залити філе приготованим соусом і ніжно перемішати.
  • Змінити режим «Гасіння» і готувати ще 27 – 30 хвилин.
  • Перед подачею філе індички в сметанному соусі потрібно викласти на блюдо і присипати кунжутом.
Дивіться також:  Кефаль – рецепти смачного приготування Чорноморської Кефалі

Як приготувати з грибами

Компоненти:

  • грудка індички – 0,6 кг;
  • гриби (печериці) – 200 – 250 м;
  • сметана (15% жирності) – 170 г;
  • гірчиця в зернах – 30 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • вершкове масло – 30 р.

Приготування:

  • М’ясо нарізати довгастими шматочками.
  • Гриби промити і порізати пластинами.
  • На сковороді розтопити масло і викласти індичку з грибами. Обсмажити на сильному вогні протягом 5 – 7 хвилин, постійно помішуючи. Коли печериці почнуть давати сік, злегка зменшити вогонь і тушкувати із закритою кришкою ще 10 хвилин.
  • Тим часом змішати в окремій мисці збите яйце, сметану, сіль, перець і гірчицю.
  • Вилити соус в сковороду, перемішати і тушкувати протягом півгодини на невеликому вогні до повного приготування.

Філе індички в сметанному соусі на сковороді

Компоненти:

  • індичка (філе) – 1 кг;
  • сметана (10% жирність) – 2 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • перець – за смаком;
  • масло – для смаження;
  • вода питна – 20 – 50 мл

Приготування:

  • М’ясо нарізати довільними шматочками і відправити на сковороду з розігрітою олією. Обсмажити протягом 5 хвилин.
  • Цибулю нашаткувати, відправити до індички і тримати на вогні ще 5 – 7 хвилин, постійно помішуючи.
  • Часник порізати дуже дрібно і додати в сковороду.
  • В окремій ємності змішати соєвий соус, сметану, перець і воду. Залити цією сумішшю м’ясо і тушкувати 10 – 15 хвилин під закритою кришкою на середньому вогні. При необхідності долити воду.

Рецепт приготування гуляшу

Компоненти:

  • гомілка індички – 200 г;
  • свіжі томати – 100 – 120 г;
  • сметана – 50 г;
  • часник – 1 зубець;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • свіжий рубаний кріп – 20 г;
  • волоські горіхи – 2 шт.;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  • М’ясо промити під проточною водою. Відокремити м’якоть від кісток і плівок, нарізати невеликими кубиками товщиною в палець.
  • Обсмажити індичатину в олії на середньому вогні протягом 7 – 10 хвилин, поки не утвориться золотава скоринка.
  • Помідори помити і порізати невеликими шматочками, додати до індички і обсмажити ще 5 – 6 хвилин.
  • Далі потрібно приготувати соус. Для цього часник слід дрібно посікти, горіхи очистити від шкірки, перетинок і потерти на дрібній тертці (можна просто дрібно покришити ножем). Змішати сметану, часник, горіхи, сіль і кріп.
  • Отриманим соусом залити індичку з томатами і тушкувати під закритою кришкою ще 7 – 8 хвилин.
Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом – 7 рецептів на молоці та воді

Азу з птиці в сметані

Компоненти:

  • філе індички – 350 г;
  • велика цибуля – 1 шт.;
  • печериці – 200 г;
  • масло (рослинне або вершкове) – 60 – 70 г;
  • пшеничне борошно – 1 ст. л.;
  • солоні огірки – 3 шт.;
  • сметана – 60 – 70 г;
  • свіжа петрушка – маленький пучок;
  • мелене паприка – 1 ч. л.;
  • діжонська гірчиця – 2 – 3 ч. л.;
  • сіль – 0,5 – 1 ч. л. (за смаком);
  • вода – за смаком.

Найкраще для такої страви брати сметану пожирніше, без характерною кислинки. Ідеальним варіантом буде базарний продукт, в якому «варто ложка».

Приготування:

  • М’ясо промити холодною водою і просушити рушником. Нарізати тонкими смужками довжиною 5 – 7 см, товщиною 0,5 – 1 див.
  • У сковороді нагріти масло і викласти індичатину. Обсмажити до золотистої скоринки протягом 5 – 7 хвилин і вийняти на тарілку.
  • Гриби помити і нарізати тонкими пластинками. Цибулю почистити і нашаткувати.
  • Трохи обсмажити печериці з цибулею в тому ж маслі, що і м’ясо. Лук повинен стати прозорим, а гриби – пустити сік.
  • Зверху присипати продукти борошном і тушкувати близько хвилини.
  • Додати сметану і воду до потрібної густоти соусу. Посолити, притрусити паприкою і розмішати. Тушкувати на невеликому вогні 3 – 4 хвилини.
  • В цей час дрібно порубати петрушку, а огірки порізати слайсами або їх половинками (залежить від розміру плодів і особистих переваг).
  • У сковороду додати зелень, м’ясо індички, гірчицю і солоні огірки. Все розмішати і тримати на вогні ще 3 – 4 хвилини.
  • Готову страву перекласти в порційні тарілки і подавати, прикрасивши зеленню.

Тефтелі з індички в сметанному соусі

Компоненти для фаршу:

  • філе індички – 0,7 кг;
  • рис – ½ ст.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйця – 1 шт.;
  • сіль і перець – за смаком.
Дивіться також:  Савойська капуста – 9 рецептів приготування

Компоненти для соусу (підливи):

  • морква – 1 шт.;
  • сметана – 200 г;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • масло – для смаження;
  • сіль і перець – по ½ ч. л.;
  • вода – 200 мл;
  • рубаний кріп (для прикраси) – 2 ст. л.;
  • сир (будь-який твердий) – 100 – 150 р.

Почнемо з приготування фаршу:

  • Рис залити 2 склянками води і відварити до напівготовності. На це буде потрібно близько 10 хвилин. Потім злити рідину.
  • М’ясо і цибулю порізати великими шматками. Прокрутити через м’ясорубку.
  • Додати рис, яйце, сіль і перець, добре перемішати всі інгредієнти. Фарш готовий.

Тепер пора приготувати підливу:

  • Моркву натерти, болгарський перець порізати невеликими кубиками.
  • Овочі обсмажити на сковороді протягом 5 – 7 хвилин.
  • Викласти сметану і всипати спеції. Дочекатися поки маса закипить.
  • У цей час змішати борошно з водою і влити до соусу. Потримати на вогні до закипання і відразу прибрати. Головне, щоб підлива не встигла загуснути.

Оформляємо страву:

  • Щоб зробити тефтелі, руки змочіть у воді, що залишилася і зліпити з фаршу кульки-тефтелі.
  • Викладіть їх у форму з високими стінками або в чисту сковороду. Зверху залийте соусом.
  • Залишилося поставити форму в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
  • За 5 – 10 хвилин до готовності натерти сир і засипати ним страву.
  • Подавати тефтелі з індички, прикрасивши їх кропом.

Приготувати індичку у вершковому або сметанному соусі можна безліччю способів, але можете бути впевнені – така страва в будь-якому випадку буде смачним.

Прокрутка до верху