Ірландський кави з’явився нещодавно, але його оригінальна подача і поєднання ароматних інгредієнтів швидко прославили такий напій по всьому світу. Сьогодні ми розкриємо всі секрети створення настільки вишуканого варіанту традиційної кави.
Правильний склад кави по-ірландськи
Ірландська кава – зовсім не той напій, що ми звикли пити вранці. Все тому, що одним з його компонентів є алкоголь, тому це не просто кавовий мікс, а повноцінний алкогольний коктейль.
До речі, звідки, коли і завдяки кому з’явився на світ цей напій відомо всьому світу.
Це сталося 19 липня 1942 року, в міжнародному аеропорту Ірландії «Шаннон».
У барах цього аеропорту американські льотчики годинами чекали своїх рейсів, а бармен Джозеф Шерідан пригощав їх зігріваючим напоєм з чаю та ірландського віскі. Але в той день він вирішив змінити рецептуру і поміняв чай на каву… так з’явився на світ Irish Coffeе! А ось популярність йому забезпечив пересічний американський репортер Делаплэн, який у той день перебував за стійкою бару і зміг скуштувати настільки дивовижний напій.
Під час війни аеропорт прикрили, то Делаплэн не забув про напій і через десять років поділився рецептом з Кеппелером, власником бару в Сан-Франциско. Саме він і подарував коктейлю нове життя. Він перетворив його вершковими «хмарами» і придумав особливу подачу. З тих пір склад напою по-ірландськи передбачає наявність в ньому ірландського міцного віскі, натуральної кави, крупинок коричневого цукру і жирних фермерських вершків.
Щороку на батьківщині коктейлю організовується фестиваль, присвячений ірландського кави. З усіх країн в містечко Фойнсі приїжджають бармени і всі шанувальники Irish Coffeе, проводять змагання, та і просто діляться своїми секретами приготування міцного кави.
Келих для мартіні
Ірландська кава подають в оригінальному келиху. Це навіть не келих, а кухоль із загартованого скла на невисокій ніжці з ручкою. Завдяки прозорим стінкам келиха видно всі краса напою, а ручка дозволяє зручно тримати в руці.
У ресторанах такий келих використовують для подачі гарячих напоїв і не тільки з додаванням алкоголю. Келихи для Irish Coffeе сьогодні продаються у вільному доступі, тому такий напій можна готувати вдома і подавати згідно з усіма традиціями.
Ірландська кава – класичний рецепт
Справжній рецепт передбачає використання кавових зерен сорту «Бьюлі», але якщо вам не вдалося знайти такої кави, то можна взяти будь свіжозварений напій.
Інгредієнти:
- 37 мл віскі (приблизно п’ять ч. ложок);
- дві ч. ложки цукру (краще коричневого);
- дві неповних чашки звареної кави;
- трохи збитих жирних вершків (холодних).
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно підігріти келих, для цього у нього наливають звичайну гарячу воду.
- Тепер варимо каву. Можна використовувати кавник з пресом, куди висипається три ложечки меленої кави (з гіркою) і заливаються окропом. Такий кавник проціджує кави і зберігає всю його цінність.
- Беремо охолоджені вершки і вспениваем їх звичайним віночком, але не в щільну піну. Вони повинні вийти щільним і в той же час тягучим.
- Всі інгредієнти краще тримати під рукою, щоб швидко приготувати напій. З келиха виливаємо воду і відразу заливаємо віскі. Від зіткнення з гарячими стінками чаші алкоголь почне в повну силу роздавати свій аромат.
- Тут же вливаємо кави, всипаємо солодкий пісок, розмішуємо до зникнення солодких крупинок. Зверху укладаємо вершковий крем. Тепер можна насолоджуватися смачним, з неперевершеним ароматом спиртним напоєм.
Як приготувати з віскі
Є ще один рецепт напою з віскі, який від класичного варіанта відрізняється способом приготування. Цей напій називають «ірландська кава з вогненним віскі».
Готують ірландська кава з віскі так:
- Келих прогрівають, виливають у нього алкоголь і всипають солодкі кристали. Як тільки вони розчиняться, вміст чаші підпалюють. Такий прийом дозволяє злегка пригасити присмак алкоголю, а надати напою приємний аромат карамелі.
- Через пару секунд полум’я гасять і наливають каву. Багато професіонали воліють арабіку середньої прожарки. Напій можна зварити в кавомашині або приготувати у френч-пресі.
- Келих прикривають, щоб всі інгредієнти почали між собою взаємодіяти.
- Потім прикрашають напій злегка збитими охолодженими вершками.
З допомогою солодких сиропів (начинки) можна вберегти напій від швидкого охолодження.
Гарячий напій з лікером «Бейліс»
Віскі – це напій чоловіків, тому спеціально для жінок придумали рецепт кави «Ірландський крем» з ароматним і ніжним вершковим лікером «Бейліс». Такий напій, на думку професіоналів, є кращим засобом проти будь-якої депресії, якої так часто схильні багато жінок.
Інгредієнти:
- 155 мл кави;
- 45 мл лікеру «Бейліс»;
- 45 мл вершків.
Вершковий лікер «Бейліс» на смак солодкий, тому в коктейль цукор краще не додавати, щоб він не вийшов занадто нудотним.
Спосіб приготування:
- В теплий келих відправляємо лікер, потім поступово вливаємо гарячий кави.
- Збовтуємо вершки і прикрашаємо напій. Якщо кава без цукру, то вершковий крем можна посипати шоколадною крихтою.
Кава по-ірландськи з корицею
Є рецепти з використанням інших компонентів, які дарують напою особливий смак і аромат. Пропонуємо спробувати міцний коктейль з корицею.
Інгредієнти:
- 245 мл води;
- дві ч. ложки кави (на одну порцію);
- 65 мл віскі;
- 0,5 ч. ложки меленої кориці (1/4 ароматною палички);
- 110 мл вершків;
- за смаком у рівних пропорціях білий і коричневий цукор.
Спосіб приготування:
- Каву ми будемо готувати в турці. Для цього подрібнюємо зерна, перемішуємо їх з корицею, двома видами підсолоджувача, заливаємо водою і варимо напій.
- Гріємо келих, вливаємо кави через ситечко, вводимо алкоголь і укладаємо зверху вершковий крем. Присипаємо меленою корицею.
Європейський варіант напою
Європейський «Айріш кава» багато в чому відрізняється від оригінального рецепту. Такий напій більше схожий на латте, ніж на ірландський. Але, незмінне тут одне – це присутність віскі. Тому такий напій також відноситься до алкогольних гарячих коктейлів, а не до кавових напоїв з молоком.
Для його приготування потрібно трохи більше кави, близько 200 мл.
- Від цього обсягу беруть четверту частину алкоголю.
- У келиху з’єднують два напою, всипають цукру. Тут використовується тростинний, але якщо його немає, то можна взяти білий підсолоджувач і підсушити його до рум’яного кольору на сухій сковороді.
- Потім потрібно взяти вершки або жирне молоко, підігріти і влити в чашу з вмістом.
Готовий напій виходить більш ніжним, підходить для тих, хто не дуже любить міцну каву.
Оформлення і подача
Як сказано вище, для подачі використовується оригінальний прозорий келих з ручкою, на низькій ніжці. Стінки келиха зберігають тепло, а ручка не дасть обпекти пальці. Плюс прозорість келиха дає можливість оцінити весь контраст відтінків готового напою.
Перемішувати вміст келиха не потрібно, все вже зроблено до того моменту, коли напій прикрасили вершками.
П’ють каву «Ірландські вершки» великими ковтками, але не через трубочку, щоб не порушити гармонію смаку. Заїдати напій різноманітними десертами також не варто. Але якщо дуже хочеться, то краще вибрати легкий десерт на кшталт «Тірамісу» або суфле.
Також можна приготувати безалкогольний напій, де віскі компенсуються різними сиропами і соками. Наприклад, в теплий келих вливають кави, потім додають ложку апельсинового соку і трохи менше лимонного. Все змішують і подають з білосніжними вершками.
Тепер ви знаєте, що кава може бути не просто бадьорить напоєм, а зігріває і заспокійливим. Так що сміливо запрошуйте своїх друзів на чашечку такого оригінального і душевного коктейлю!