Італійська паста – 11 кращих рецептів приготування в домашніх умовах

Кожна людина, хоч раз відвідав гостинну Італію, не лише милувався її неземною красою, але і з задоволенням смакував шедеври національної кухні. Головним страв, що становлять гордість майстрів, є італійська паста. Отримати блюдо в домашніх умовах не так складно, вивчивши секрети його приготування.

Італійська паста Карбонара

Склад інгредієнтів:

  • свинина (грудинка Панчетта) — 100 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • сир «Пекоріно Романо» — 120 г;
  • спагетті — 450 г;
  • масло оливи — 50 мл;
  • сіль, перець, базилік.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо спагетті в трохи підсоленій питній воді, враховуючи наступні пропорції: на літр рідини — 100 грамів продукту. Визначаємо готовність борошняних виробів за станом al dente, при якому макарони зовні робляться м’якими, а всередині залишаються злегка твердими.
  • Збиваємо яйця, додаємо ½ кількості тертого сиру, приправляємо складу сіллю і перцем.
  • Розрізаємо свинину на невеликі шматочки, обсмажуємо до золотистого відтінку, залишаємо на час в тарілці.
  • Замість м’яса викладаємо сирну суміш і готуємо, постійно перемішуючи масу, поки яйця не згорнуться.
  • Повертаємо бекон в сковороду, приєднуємо залишилася стружку сиру, зверху маємо откинутые на друшляк спагетті. Швидко і активно заважаємо продукти, доводимо соус до готового стану і прикрашаємо страву гілочками базиліка.

У представленому рецепті наведена паста Карбонара в класичному варіанті приготування. Однак існує величезна кількість варіацій такого страви з додаванням різноманітних компонентів.

З баклажанами

Список продуктів:

  • pasta colorata (паста з паприкою) — 130 г;
  • сир (вибираємо м’який сорт) — 120 г;
  • баклажан;
  • вершки (жирність 20%) — 100 мл;
  • перець солодкий;
  • томати — 3 шт.;
  • зубок часнику;
  • масло пісне — 40 мл;
  • сіль, прованські трави, перець.

Порядок приготування:

  • Відварюємо пасту у відповідності з рекомендованими вище правилами.
  • Чистий баклажани поділяємо на кубики, які швидко обсмажуємо в олії до рожевого кольору.
  • Додаємо в них томати, нарізані на такі частини. Приправляємо складу сіллю, перцем і прованськими травами. Продовжуємо приготування 3 хвилини при постійному перемішуванні компонентів страви, потім вимикаємо вогонь.
  • Викладаємо макарони на тарілку, зверху розміщуємо овочевий соус. Приєднуємо смужки нарубаного солодкого перцю (без насіння) і завершуємо збірку страви шматочками сиру і зеленню.

Ось так, швидко і просто на нашому столі з’являється дуже смачна паста з баклажанами по італійськи.

Готуємо з креветками

Набір продуктів:

  • сир (бажано, «Пармезан») — 100 г;
  • цибулина;
  • паста — 250 г;
  • оливки (маслини) — 40 г;
  • великі тигрові креветки (можна і інші) — 300 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • масло оливи;
  • перець, сіль, спеції, зелень.

Етапи приготування:

  • Відварюємо пасту відомим способом. Щоб макарони вийшли по-італійськи, обов’язково вивчаємо зазначення виробника про правила приготування продукту. Додаємо в відварені вироби масло оливок.
  • Очищаємо креветки від панцирів, голів і хвостиків. Розрізаємо підводних мешканців навпіл, видаляємо темні смужки.
  • Нагріваємо в сковороді олію, в яку поміщаємо гілочки чебрецю. Коли жир просочиться запашною травою, зрушуємо її до борта посуду, потім дуже швидко підсмажуємо морепродукти в запашному складі.
  • Вливаємо в окрему сковороду трохи рослинного жиру, який викладаємо нарізану слайсами нарубаний часник і чебрець. Через кілька секунд приєднуємо нашатковану цибулю, подрібнені томати, розділені на колечка оливки і підготовлену зелень.
  • Обсмажуємо компоненти соусу до м’якого стану, поміщаємо в нього креветки і прогріваємо страва дві хвилини.
  • Гарячу пасту викладаємо на тарілку, оформляючи макарони у вигляді гнізда. В його середині розміщуємо соус з креветками і посипаємо страва разломанным на частини «Пармезаном».
Дивіться також:  Як правильно смажити картоплю на сковороді?

Прикрашаємо страву трьома тигровими особинами, листочками петрушки і базиліка. Надзвичайно смачна краса готова до дегустації!

Паста Болоньєзе з фаршем по-італійськи

Необхідні компоненти:

  • пачка тальятеллі — до 450 м;
  • томати — 150 г;
  • фарш яловичий — 500 г;
  • вино біле — 120 мл;
  • готовий бульйон — 300 мл;
  • солодка морква — 100 г;
  • свинина (бекон) — 200 г;
  • вершки — 100 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • селера — 40 г;
  • цибулина;
  • олія (оливкова і вершкове) — по 30 м;
  • сіль, базилік, перець.

Технологія приготування:

  • Відварюємо Tagliatelle. Ця паста спеціально призначена для Болоньєзе.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Нарізаємо цибулину смужками, шаткуємо тонкими пластинами стебло селери. Натираємо крупно моркву, подрібнюємо зубки часнику.
  • Пасеруємо овочеву нарізку в сковороді з рослинним і вершковим жиром. Прогріваємо продукти 5 хвилин на середньому вогні.
  • Бекон поділяємо на тонкі скибочки і обсмажуємо в окремій сковороді. Коли витопиться достатню кількість жиру, викладаємо в нього яловичий фарш і готуємо, перемішуючи дерев’яною лопаткою.
  • Вливаємо вино, продовжуємо приготування до випаровування алкоголю, потім приєднуємо яловичий бульйон, дрібно нарубані томати і овочевий склад. Приправляємо страву сіллю і перцем. Можна використовувати різні спеції, але сушений базилік — обов’язково!
  • Тушкуємо продукти близько години на тихому вогні в закритому вигляді. В кінці процесу додаємо вершки і закінчуємо приготування після початку нового кипіння. Викладаємо макарони на блюдо, в центрі розміщуємо гарячий соус.

По своїй популярності паста з фаршем по італійськи порівнянна хіба що з французьким соусом бешамель. Невипадково рагу Болоньєзе все частіше з’являється в нашому повсякденному та святковому меню.

З куркою

М’ясо птиці у сонячній Італії так само прекрасне, як і в нашій країні. Можливо, з цієї причини паста з куркою відразу здобула загальне визнання.

Список продуктів:

  • свіжі печериці — 300 г;
  • макаронні вироби — 400 г;
  • куряче філе — 400 г;
  • цибулина;
  • нежирні вершки — 30 мл;
  • сир — 250 г;
  • олія оливок, сіль, перець, зелень.

Метод приготування:

  • Звільняємо філе від плівок, нарізаємо невеликими шматочками.
  • Очищаємо гриби, промиваємо і відразу просушуємо серветками. Печериці, як і всі гриби, швидко вбирають рідину, що суттєво погіршує їх смак, тому не тримаємо продукт довго в воді.
  • Поділяємо гриби на тонкі пластини. Цибулю шаткуємо кубиками. Крупно натираємо сир.
  • Відварюємо пасту відповідно до інструкції виробника, зливаємо через друшляк рідина, обробляємо макарони маслом оливи.
  • Обсмажуємо в рослинному жирі цибулю і додаємо частині філе. Продовжуємо приготування ще 10 хвилин, після чого приєднуємо гриби, сіль, перець, спеції. Залишаємо продукти нудитися чверть години.
  • Тепер всипаємо стружку сиру і вливаємо не дуже жирні вершки. Добре перемішуємо компоненти страви, нагріваємо до утворення трохи густої консистенції страви.
Дивіться також:  Біфштекс зі свинини – 7 рецептів приготування

Традиційно викладаємо гарячу пасту з куркою на тарілку, посипаємо блюдо залишилася сирної стружкою і прикрашаємо зеленню.

З томатним соусом

Особливістю італійських помідорів є їх надзвичайна солодкість і дуже тонка шкірка. Не дивно, що паста з томатним соусом має настільки яскраво виражений смак.

Перелік продуктів:

  • спагетті — 300 г;
  • масло оливи — 70 мл;
  • томати черрі — 300 г;
  • сир — 130 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • протерті помідори — 600 г;
  • сіль, перець, базилік, свіжа зелень.

Приготування страви:

  • Відварюємо макаронні вироби, відкидаємо на друшляк, покласти в глибокий посуд і заправляємо олією оливок.
  • Нагріваємо в сковороді рослинну олію й обсмажуємо в ньому чисті помідори черрі. Коли вони стануть м’якими, додаємо дрібно нарізаний часник, а через 2 хвилини приєднуємо протерті томати.
  • Все перемішуємо і тушкуємо ще 3 хвилини. Приправляємо соус перцем і сіллю, посипаємо нарубаної зеленню і сушеним базиліком.

Викладаємо пасту в глибоку тарілку, поливаємо ароматним соусом і прикрашаємо блюдо стружкою сиру.

Італійська паста з гарбузом

Кращий спосіб отримати швидке, поживне і корисне блюдо на обід — приготувати італійську пасту з гарбузом!

Необхідні компоненти:

  • цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • солодка морква;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • гарбуз — 600 г;
  • масло пісне;
  • італійська паста — 300 г;
  • перець, сіль, мускатних горіх, петрушка.

Послідовність приготування:

  • Відокремлюємо від солодкої гарбуза шкірку і все насіння, розрізаємо овоч на маленькі кубики. Шаткуємо цибулю невеликими смужками, крупно натираємо моркву.
  • Подрібнюємо зубки часнику, підрум’янюємо шматочки на сковороді з маслом, потім викладаємо до них підготовлені овочі. Приправляємо все сіллю і невеликою кількістю тертого горіха. Все перемішуємо і тушкуємо близько 20 хвилин до м’якого стану гарбуза.
  • Відварюємо макарони. Для цієї страви вони повинні бути короткими, типу рігатоні або джемелли. Приєднуємо пасту до овочів, готуємо ще 2 хвилини. Якщо страва здалося трохи сухим, додаємо трохи рідини, в якій варилися борошняні вироби.

Отримане блюдо стане ще смачніше, якщо його посипати подрібненими сухарями, натертими часником і підсмаженими до золотистого відтінку.

Зі свинячою вирізкою

Склад інгредієнтів:

  • сир «Пармезан» — 100 г;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • стручки чилі — 2 шт.;
  • томат-пюре — 800 мл;
  • помідори черрі — 12 шт.;
  • вирізка свиняча — 500 г;
  • масло оливи — 60 мл;
  • базилік зелений, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо пасту до злегка твердого стану і зливаємо з рідиною на друшляк. Залишаємо в посуді, збризкуємо ароматним маслом.
  • М’ясо добре промиваємо, зрізаємо плівки, сухожилля, зайвий жир. Поділяємо шматок на тонкі смужки, які обсмажуємо 8 хвилин в олії до появи рум’яної скоринки.
  • Додаємо в сковороду з м’ясом нашатковану півкільцями цибулю, половинки чері та нарубану зелень.
  • Видаляємо з стручків чилі насіння. При бажанні, залишаємо їх, щоб яству надати більшу гостроту. Подрібнюємо пекучий овоч і приєднуємо до інших компонентів страви.
  • Через 3 хвилини поміщаємо сюди ж томат-пюре, приправляємо страву сіллю і перцем. Все перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин в закритому вигляді.

Гарячу пасту викладаємо в тарілку. В середину гірки макаронних виробів поміщаємо ароматний соус і посипаємо продукти шматочками «Пармезану».

Дивіться також:  Яловича печінка — 13 рецептів приготування в домашніх умовах

Під вершковим соусом «Песто»

Компоненти страви:

  • сир — 150 г;
  • спагетті — 300 г;
  • бекон — 100 г;
  • вершки (жирність 20%) — 180 мл;
  • олія оливок;
  • соус «Песто» — 1 ч. л.;
  • сіль, перець.

Особливості приготування:

  • Відварюємо пасту в підсоленій воді, відкидаємо на друшляк, покласти в чашу і збризкуємо свіжим маслом.
  • Соус «Песто» купуємо в спеціалізованому магазині або отримуємо у домашніх умовах. Для це з’єднуємо в склянці блендера 4 зубки часнику, 180 мл олії оливи, 50 мл соку лимона, 100 г кедрових горіхів, 2 пучка базиліка і 100 г Пармезану.
  • Подрібнюємо складу до однорідної маси. Частина соусу використовуємо для нашого страви, решті продукт зберігаємо в закритому посуді в холодильнику.
  • Дрібно нарізаємо бекон, кладемо на сковороду і обсмажуємо на тихому вогні. Коли м’ясо придбає золотистий колір, додаємо «Песто» і свіжі вершки. Продовжуємо нагрівання продуктів, поки суміш злегка не загусне.

Викладаємо на тарілку спагетті, посипаємо сиром і поливаємо ароматним соусом.

Паста з овочами по-італійськи

Необхідні компоненти:

  • цибулини — 2 шт.;
  • молоді баклажани — 500 г;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • макаронні вироби — 450 г;
  • перець солодкий;
  • томати — 300 г;
  • морква;
  • масло пісне;
  • стручок чилі, сіль.

Процес приготування:

  • Відварюємо пасту в звичайному порядку.
  • «Синенькі» шаткуємо невеликою соломкою, дрібно кришимо цибулю і обсмажуємо овочі в олії.
  • Ошпарюємо томати і відразу занурюємо в холодну воду, знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть кубиками. Покласти овочі в окремий посуд, де смажимо їх 2 хвилини разом з перцями, нарізаними смужками (насіння заздалегідь видаляємо).
  • З’єднуємо компоненти, приготовані в обох сковородах, додаємо зелень, подрібнені зубки часнику, сіль і перець. Все добре перемішуємо.

Оформляємо пасту з овочами в красивому блюді, в центр якого, як завжди, викладаємо ароматний соус.

Італійський рецепт з соусом із зеленого горошку

Склад інгредієнтів:

  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • готовий краб;
  • паста диталини (порожнисті короткі трубочки) — 200 г;
  • італійська «Панчетта» (різновид грудинки або бекону) — 100 г;
  • олія оливок — 100 мл;
  • сир «Пармезан» — 30 г;
  • горошок зелений — 400 г;
  • томати черрі — 150 г
  • перець чилі — 10 р.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо пасту до стану аль денте. Ми вже добре знаємо секрет отримання таких макаронних виробів. А поки вони «відпочивають» у чаші, насолоджуючись маслом оливи, організуємо для вишуканого продукту гідну компанію«.
  • Нарізаємо панчетту на невеликі частини і обсмажуємо в сковороді з маслом разом з дрібно нашаткованим цибулею. Приєднуємо до золотистим шматочках половину кількості горошку і нагріваємо, поки вони не почнуть «с’ежіваться».
  • Поміщаємо вміст посуду в блендер, добре пробиває продукти, а потім перетираємо через дрібну решітку сита. Решті зелений компонент нагріваємо протягом хвилини в сковороді з маслом, потім з’єднуємо з пастою і добре перемішуємо масу.

Викладаємо соус із зеленого горошку в глибоку тарілку, зверху розміщуємо макаронний складу. Прикрашаємо страву розкішним крабом і дрібно нарубаним перцем чилі.

Приготувати пасту по італійськи будинку зовсім нескладно. Мінімум зусиль і максимум бажання — ось головний «інгредієнт» смачної страви!

Прокрутка до верху