Кожна людина, хоч раз відвідав гостинну Італію, не лише милувався її неземною красою, але і з задоволенням смакував шедеври національної кухні. Головним страв, що становлять гордість майстрів, є італійська паста. Отримати блюдо в домашніх умовах не так складно, вивчивши секрети його приготування.
Італійська паста Карбонара
Склад інгредієнтів:
- свинина (грудинка Панчетта) — 100 г;
- яйця — 3 шт.;
- сир «Пекоріно Романо» — 120 г;
- спагетті — 450 г;
- масло оливи — 50 мл;
- сіль, перець, базилік.
Спосіб приготування:
- Відварюємо спагетті в трохи підсоленій питній воді, враховуючи наступні пропорції: на літр рідини — 100 грамів продукту. Визначаємо готовність борошняних виробів за станом al dente, при якому макарони зовні робляться м’якими, а всередині залишаються злегка твердими.
- Збиваємо яйця, додаємо ½ кількості тертого сиру, приправляємо складу сіллю і перцем.
- Розрізаємо свинину на невеликі шматочки, обсмажуємо до золотистого відтінку, залишаємо на час в тарілці.
- Замість м’яса викладаємо сирну суміш і готуємо, постійно перемішуючи масу, поки яйця не згорнуться.
- Повертаємо бекон в сковороду, приєднуємо залишилася стружку сиру, зверху маємо откинутые на друшляк спагетті. Швидко і активно заважаємо продукти, доводимо соус до готового стану і прикрашаємо страву гілочками базиліка.
У представленому рецепті наведена паста Карбонара в класичному варіанті приготування. Однак існує величезна кількість варіацій такого страви з додаванням різноманітних компонентів.
З баклажанами
Список продуктів:
- pasta colorata (паста з паприкою) — 130 г;
- сир (вибираємо м’який сорт) — 120 г;
- баклажан;
- вершки (жирність 20%) — 100 мл;
- перець солодкий;
- томати — 3 шт.;
- зубок часнику;
- масло пісне — 40 мл;
- сіль, прованські трави, перець.
Порядок приготування:
- Відварюємо пасту у відповідності з рекомендованими вище правилами.
- Чистий баклажани поділяємо на кубики, які швидко обсмажуємо в олії до рожевого кольору.
- Додаємо в них томати, нарізані на такі частини. Приправляємо складу сіллю, перцем і прованськими травами. Продовжуємо приготування 3 хвилини при постійному перемішуванні компонентів страви, потім вимикаємо вогонь.
- Викладаємо макарони на тарілку, зверху розміщуємо овочевий соус. Приєднуємо смужки нарубаного солодкого перцю (без насіння) і завершуємо збірку страви шматочками сиру і зеленню.
Ось так, швидко і просто на нашому столі з’являється дуже смачна паста з баклажанами по італійськи.
Готуємо з креветками
Набір продуктів:
- сир (бажано, «Пармезан») — 100 г;
- цибулина;
- паста — 250 г;
- оливки (маслини) — 40 г;
- великі тигрові креветки (можна і інші) — 300 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- масло оливи;
- перець, сіль, спеції, зелень.
Етапи приготування:
- Відварюємо пасту відомим способом. Щоб макарони вийшли по-італійськи, обов’язково вивчаємо зазначення виробника про правила приготування продукту. Додаємо в відварені вироби масло оливок.
- Очищаємо креветки від панцирів, голів і хвостиків. Розрізаємо підводних мешканців навпіл, видаляємо темні смужки.
- Нагріваємо в сковороді олію, в яку поміщаємо гілочки чебрецю. Коли жир просочиться запашною травою, зрушуємо її до борта посуду, потім дуже швидко підсмажуємо морепродукти в запашному складі.
- Вливаємо в окрему сковороду трохи рослинного жиру, який викладаємо нарізану слайсами нарубаний часник і чебрець. Через кілька секунд приєднуємо нашатковану цибулю, подрібнені томати, розділені на колечка оливки і підготовлену зелень.
- Обсмажуємо компоненти соусу до м’якого стану, поміщаємо в нього креветки і прогріваємо страва дві хвилини.
- Гарячу пасту викладаємо на тарілку, оформляючи макарони у вигляді гнізда. В його середині розміщуємо соус з креветками і посипаємо страва разломанным на частини «Пармезаном».
Прикрашаємо страву трьома тигровими особинами, листочками петрушки і базиліка. Надзвичайно смачна краса готова до дегустації!
Паста Болоньєзе з фаршем по-італійськи
Необхідні компоненти:
- пачка тальятеллі — до 450 м;
- томати — 150 г;
- фарш яловичий — 500 г;
- вино біле — 120 мл;
- готовий бульйон — 300 мл;
- солодка морква — 100 г;
- свинина (бекон) — 200 г;
- вершки — 100 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- селера — 40 г;
- цибулина;
- олія (оливкова і вершкове) — по 30 м;
- сіль, базилік, перець.
Технологія приготування:
- Відварюємо Tagliatelle. Ця паста спеціально призначена для Болоньєзе.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Нарізаємо цибулину смужками, шаткуємо тонкими пластинами стебло селери. Натираємо крупно моркву, подрібнюємо зубки часнику.
- Пасеруємо овочеву нарізку в сковороді з рослинним і вершковим жиром. Прогріваємо продукти 5 хвилин на середньому вогні.
- Бекон поділяємо на тонкі скибочки і обсмажуємо в окремій сковороді. Коли витопиться достатню кількість жиру, викладаємо в нього яловичий фарш і готуємо, перемішуючи дерев’яною лопаткою.
- Вливаємо вино, продовжуємо приготування до випаровування алкоголю, потім приєднуємо яловичий бульйон, дрібно нарубані томати і овочевий склад. Приправляємо страву сіллю і перцем. Можна використовувати різні спеції, але сушений базилік — обов’язково!
- Тушкуємо продукти близько години на тихому вогні в закритому вигляді. В кінці процесу додаємо вершки і закінчуємо приготування після початку нового кипіння. Викладаємо макарони на блюдо, в центрі розміщуємо гарячий соус.
По своїй популярності паста з фаршем по італійськи порівнянна хіба що з французьким соусом бешамель. Невипадково рагу Болоньєзе все частіше з’являється в нашому повсякденному та святковому меню.
З куркою
М’ясо птиці у сонячній Італії так само прекрасне, як і в нашій країні. Можливо, з цієї причини паста з куркою відразу здобула загальне визнання.
Список продуктів:
- свіжі печериці — 300 г;
- макаронні вироби — 400 г;
- куряче філе — 400 г;
- цибулина;
- нежирні вершки — 30 мл;
- сир — 250 г;
- олія оливок, сіль, перець, зелень.
Метод приготування:
- Звільняємо філе від плівок, нарізаємо невеликими шматочками.
- Очищаємо гриби, промиваємо і відразу просушуємо серветками. Печериці, як і всі гриби, швидко вбирають рідину, що суттєво погіршує їх смак, тому не тримаємо продукт довго в воді.
- Поділяємо гриби на тонкі пластини. Цибулю шаткуємо кубиками. Крупно натираємо сир.
- Відварюємо пасту відповідно до інструкції виробника, зливаємо через друшляк рідина, обробляємо макарони маслом оливи.
- Обсмажуємо в рослинному жирі цибулю і додаємо частині філе. Продовжуємо приготування ще 10 хвилин, після чого приєднуємо гриби, сіль, перець, спеції. Залишаємо продукти нудитися чверть години.
- Тепер всипаємо стружку сиру і вливаємо не дуже жирні вершки. Добре перемішуємо компоненти страви, нагріваємо до утворення трохи густої консистенції страви.
Традиційно викладаємо гарячу пасту з куркою на тарілку, посипаємо блюдо залишилася сирної стружкою і прикрашаємо зеленню.
З томатним соусом
Особливістю італійських помідорів є їх надзвичайна солодкість і дуже тонка шкірка. Не дивно, що паста з томатним соусом має настільки яскраво виражений смак.
Перелік продуктів:
- спагетті — 300 г;
- масло оливи — 70 мл;
- томати черрі — 300 г;
- сир — 130 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- протерті помідори — 600 г;
- сіль, перець, базилік, свіжа зелень.
Приготування страви:
- Відварюємо макаронні вироби, відкидаємо на друшляк, покласти в глибокий посуд і заправляємо олією оливок.
- Нагріваємо в сковороді рослинну олію й обсмажуємо в ньому чисті помідори черрі. Коли вони стануть м’якими, додаємо дрібно нарізаний часник, а через 2 хвилини приєднуємо протерті томати.
- Все перемішуємо і тушкуємо ще 3 хвилини. Приправляємо соус перцем і сіллю, посипаємо нарубаної зеленню і сушеним базиліком.
Викладаємо пасту в глибоку тарілку, поливаємо ароматним соусом і прикрашаємо блюдо стружкою сиру.
Італійська паста з гарбузом
Кращий спосіб отримати швидке, поживне і корисне блюдо на обід — приготувати італійську пасту з гарбузом!
Необхідні компоненти:
- цибуля ріпчаста — 1 головка;
- солодка морква;
- зубки часнику — 3 шт.;
- гарбуз — 600 г;
- масло пісне;
- італійська паста — 300 г;
- перець, сіль, мускатних горіх, петрушка.
Послідовність приготування:
- Відокремлюємо від солодкої гарбуза шкірку і все насіння, розрізаємо овоч на маленькі кубики. Шаткуємо цибулю невеликими смужками, крупно натираємо моркву.
- Подрібнюємо зубки часнику, підрум’янюємо шматочки на сковороді з маслом, потім викладаємо до них підготовлені овочі. Приправляємо все сіллю і невеликою кількістю тертого горіха. Все перемішуємо і тушкуємо близько 20 хвилин до м’якого стану гарбуза.
- Відварюємо макарони. Для цієї страви вони повинні бути короткими, типу рігатоні або джемелли. Приєднуємо пасту до овочів, готуємо ще 2 хвилини. Якщо страва здалося трохи сухим, додаємо трохи рідини, в якій варилися борошняні вироби.
Отримане блюдо стане ще смачніше, якщо його посипати подрібненими сухарями, натертими часником і підсмаженими до золотистого відтінку.
Зі свинячою вирізкою
Склад інгредієнтів:
- сир «Пармезан» — 100 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- стручки чилі — 2 шт.;
- томат-пюре — 800 мл;
- помідори черрі — 12 шт.;
- вирізка свиняча — 500 г;
- масло оливи — 60 мл;
- базилік зелений, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Відварюємо пасту до злегка твердого стану і зливаємо з рідиною на друшляк. Залишаємо в посуді, збризкуємо ароматним маслом.
- М’ясо добре промиваємо, зрізаємо плівки, сухожилля, зайвий жир. Поділяємо шматок на тонкі смужки, які обсмажуємо 8 хвилин в олії до появи рум’яної скоринки.
- Додаємо в сковороду з м’ясом нашатковану півкільцями цибулю, половинки чері та нарубану зелень.
- Видаляємо з стручків чилі насіння. При бажанні, залишаємо їх, щоб яству надати більшу гостроту. Подрібнюємо пекучий овоч і приєднуємо до інших компонентів страви.
- Через 3 хвилини поміщаємо сюди ж томат-пюре, приправляємо страву сіллю і перцем. Все перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин в закритому вигляді.
Гарячу пасту викладаємо в тарілку. В середину гірки макаронних виробів поміщаємо ароматний соус і посипаємо продукти шматочками «Пармезану».
Під вершковим соусом «Песто»
Компоненти страви:
- сир — 150 г;
- спагетті — 300 г;
- бекон — 100 г;
- вершки (жирність 20%) — 180 мл;
- олія оливок;
- соус «Песто» — 1 ч. л.;
- сіль, перець.
Особливості приготування:
- Відварюємо пасту в підсоленій воді, відкидаємо на друшляк, покласти в чашу і збризкуємо свіжим маслом.
- Соус «Песто» купуємо в спеціалізованому магазині або отримуємо у домашніх умовах. Для це з’єднуємо в склянці блендера 4 зубки часнику, 180 мл олії оливи, 50 мл соку лимона, 100 г кедрових горіхів, 2 пучка базиліка і 100 г Пармезану.
- Подрібнюємо складу до однорідної маси. Частина соусу використовуємо для нашого страви, решті продукт зберігаємо в закритому посуді в холодильнику.
- Дрібно нарізаємо бекон, кладемо на сковороду і обсмажуємо на тихому вогні. Коли м’ясо придбає золотистий колір, додаємо «Песто» і свіжі вершки. Продовжуємо нагрівання продуктів, поки суміш злегка не загусне.
Викладаємо на тарілку спагетті, посипаємо сиром і поливаємо ароматним соусом.
Паста з овочами по-італійськи
Необхідні компоненти:
- цибулини — 2 шт.;
- молоді баклажани — 500 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- макаронні вироби — 450 г;
- перець солодкий;
- томати — 300 г;
- морква;
- масло пісне;
- стручок чилі, сіль.
Процес приготування:
- Відварюємо пасту в звичайному порядку.
- «Синенькі» шаткуємо невеликою соломкою, дрібно кришимо цибулю і обсмажуємо овочі в олії.
- Ошпарюємо томати і відразу занурюємо в холодну воду, знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть кубиками. Покласти овочі в окремий посуд, де смажимо їх 2 хвилини разом з перцями, нарізаними смужками (насіння заздалегідь видаляємо).
- З’єднуємо компоненти, приготовані в обох сковородах, додаємо зелень, подрібнені зубки часнику, сіль і перець. Все добре перемішуємо.
Оформляємо пасту з овочами в красивому блюді, в центр якого, як завжди, викладаємо ароматний соус.
Італійський рецепт з соусом із зеленого горошку
Склад інгредієнтів:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- готовий краб;
- паста диталини (порожнисті короткі трубочки) — 200 г;
- італійська «Панчетта» (різновид грудинки або бекону) — 100 г;
- олія оливок — 100 мл;
- сир «Пармезан» — 30 г;
- горошок зелений — 400 г;
- томати черрі — 150 г
- перець чилі — 10 р.
Спосіб приготування:
- Відварюємо пасту до стану аль денте. Ми вже добре знаємо секрет отримання таких макаронних виробів. А поки вони «відпочивають» у чаші, насолоджуючись маслом оливи, організуємо для вишуканого продукту гідну компанію«.
- Нарізаємо панчетту на невеликі частини і обсмажуємо в сковороді з маслом разом з дрібно нашаткованим цибулею. Приєднуємо до золотистим шматочках половину кількості горошку і нагріваємо, поки вони не почнуть «с’ежіваться».
- Поміщаємо вміст посуду в блендер, добре пробиває продукти, а потім перетираємо через дрібну решітку сита. Решті зелений компонент нагріваємо протягом хвилини в сковороді з маслом, потім з’єднуємо з пастою і добре перемішуємо масу.
Викладаємо соус із зеленого горошку в глибоку тарілку, зверху розміщуємо макаронний складу. Прикрашаємо страву розкішним крабом і дрібно нарубаним перцем чилі.
Приготувати пасту по італійськи будинку зовсім нескладно. Мінімум зусиль і максимум бажання — ось головний «інгредієнт» смачної страви!