Італійська піца – 11 рецептів в домашніх умовах

Італійська піца! Цим чудовим блюдом можна не тільки поласувати в піцерії, але швидко і просто приготувати вдома. А продукти підійдуть ті, що є в холодильнику.

Історія появи страви

Страви, схожі на піцу, з’явилися кілька тисячоліть тому. Ще древні народи викладали на хліб, м’ясо, гриби, сир, трави, підігрівали на вогні і насолоджувалися стравою. В 16 столітті, коли в Європу завезли помідори, італійці першими використовували їх при приготуванні страви на основі з тіста. Смак оцінили, і з того моменту піца щільно увійшла в раціон місцевих жителів. Оскільки тоді тісто замішували ногами, це блюдо вважалося для простолюдин і не подавалося на королівський стіл. Пізніше освоїли інші способи приготування піци з різноманітними начинками. Сьогодні світові кухаря налічують понад двох тисяч видів піци.

Класичний соус для італійської піци

Інгредієнти:

  • майоран;
  • одна чайна ложка біле сухе вино (або лимонний сік);
  • 2 ч. л. пасти (томатної);
  • базилік;
  • орегано;
  • 5-6 свіжих томатів.

Приготування:

  • Томати обдають окропом і знімають з них шкірку.
  • М’якоть тушкують на вогні хвилин десять. Потім солять і додають приправи.
  • Готову суміш перетирають на ситі, відкидаючи насіння.
  • Для пікантності додають вино або сік лимона. Класичний соус для піци готовий!

Основна рецептура тіста на піцу

Для приготування тіста для піци завжди знадобиться, звичайно, пшеничне борошно, вода і масло. Борошно висипають на стіл або іншу рівну поверхню і роблять її гіркою з ямкою по центру. В серединку наливають рослинне масло, додають сіль/цукор. При приготуванні дріжджового тіста з сухими дріжджами – їх також насипають у центр борошняний гірки. В опару, приготовану на основі свіжих дріжджів, спочатку додають трохи борошна, а потім з’єднують з борошняною гіркою. Замішують тісто для піци, добре проминая руками.

Крім основної рецептури тіста на піцу, є безліч варіацій з додаванням молока, кефіру, яєць, вершкового або оливкової олії, маргарину. Яке б тісто ви не замішували, йому потрібно дати час постояти. Залежно від рецептури – у теплому або холодному місці.

Справжня італійська піца — класичний рецепт

Інгредієнти:

Для тіста:

  • дві чайні ложки дріжджів (бажано в гранулах);
  • літр води;
  • пшеничне борошно (300 г);
  • дві ст. л. олії (рослинного);
  • жир (маргарин або вершкове масло – ¼ пачки);
  • дві ст. л. цукру-піску;
  • сіль – 1 ст. л.

Для начинки:

  • гриби (200 г);
  • шпик (100 г);
  • два яйця (С1);
  • півсклянки води;
  • сік лимона;
  • зелень свіжа.

Приготування:

  • В борошняну гірку розбивають яйця і наливають трохи теплої води.
  • Додають інші інгредієнти і замішують тісто напіврідкої консистенції. Дають йому підійти в теплому місці, укривши тканиною/целофаном.
  • Тісто обминають, додає ще борошно і вимішують, поки воно не перестане прилипати. Тісто розкачують тонко-тонко.
  • Гриби і шпик подрібнюють і засипають основу.
  • Яйця збивають вінчиком, змішують з водою і соком лимона. Солять, перчать, додають рубану зелень.
  • Поливають сумішшю тісто, посипане грибами.
  • Випікають у духовці при середній температурі. Хвилин 20-25 і італійська піца на тонкому тесті готова!
Дивіться також:  Піца з ананасами – 7 смачних і простих рецептів

Правило двох: дріжджового тіста має стати в два рази більше за дві години. Тоді воно ідеально підходить для випічки.

Готуємо з морепродуктів по-італійськи

Інгредієнти:

Для начинки:

  • яйце куряче (С2);
  • 30 р масла (вершкового);
  • цибуля;
  • філе рибне (півкіло);
  • зварені креветки;
  • 100 г тертого сиру;
  • борошно – 30 г;
  • морква;
  • 100 г сметани;
  • рубана свіжа зелень кількох видів;
  • кетчуп;
  • півсклянки горіха (волоського);
  • сіль, перець.

Приготування:

Тісто для піци готують по основній рецептурі.

  • Для приготування начинки – рибу дрібно нарізають (соломкою).
  • Тісто розкочують і викладають на нього фарш з риби.
  • Подрібнюють томати, морква.
  • Підготовлені інгредієнти і цілі хвостики креветок розкладають на основу.
  • У сметану вбивають яйце, з’єднують з рубаною свіжої зеленню, перемішують.
  • Додають подрібнені горіхи і тертий сир. Поливають отриманим соусом.
  • Запікають у духовці до готовності.

Перед подачею до столу піцу з грибами можна прикрасити. Посадіть в її центр невеликий грибок і посипте зеленню.

Італійська піца «Маргарита»

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно пшеничне (півкіло);
  • дріжджі (міні-упаковка);
  • масло (соняшникова) – 60 г;
  • сіль, вода.

Для начинки:

  • сир сметанковий (300 г);
  • помідори (свіжі) – півкіло;
  • сир гострий (100 г);
  • приправи за смаком;
  • половина чайної л. солі;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • В борошняну гірку додають дріжджі, попередньо размягчив їх.
  • Теплу воду солять і змішують з борошном.
  • Замішують м’яке еластичне тісто.
  • Залишають підходити в теплому місці до збільшення в два рази.
  • З приготовленого тіста розкачують круглі коржі.
  • Духовку розігрівають до 220 градусів, два дека змащують оливковою олією.
  • Помідори ошпарюють окропом і знімають з них шкірку. Потім нарізають пластинками, а сир – кусочками і розкладають все на тесті.
  • Перчать і солять за смаком, присипають тертим гострим сиром, збризкують оливковим маслом і випікають піцу в духовці 15-20 хвилин.
  • Перед подачею до столу розрізають на порції.
  • Прикрашають квіточками з сиру.

Рецепт з грибами і пепероні

Інгредієнти:

Для начинки:

  • один болгарський перчик;
  • 200 г пепероні (салямі);
  • два томата;
  • 100 г грибів;
  • цибулина;
  • 200 г сиру;
  • масло.
Дивіться також:  Піца – 8 рецептів в домашніх умовах в духовці

Приготування:

  • Тісто для піци готують по основній рецептурі.
  • Для приготування начинки гриби і цибулю дрібно нарізають і обсмажують на сковороді.
  • Нарізають перець, салямі і помідори.
  • Перемішують всі інгредієнти начинки, приправляють майонезним соусом.
  • Тісто розкочують, викладають на нього начинку, попередньо змастивши кетчупом.
  • Запікають близько 20 хвилин.

Для зручності – тісто на піцу можна розкачувати прямо на змащеному олією деку.

З сіцілійським рецептом

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно пшеничне – півкіло;
  • 0,2 літра води;
  • маргарин (третина пачки);
  • сіль за смаком.

Для начинки:

  • куряче яйце;
  • селера (корінь) – 2;
  • два свіжих томата;
  • гриби (100 г);
  • яблуко – 3 шт.;
  • маслини – 10-15 шт.;
  • часточка часнику;
  • майонезний соус (150 г);
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • На дерев’яну поверхню просівають борошно у вигляді гірки.
  • В середині роблять поглиблення, і вливають склянку крижаної води з сіллю. Обережно, за допомогою ножа, борошно з’єднують з водою.
  • Руками замішують круте, без грудок, тісто. Накривають його рушником і ставлять у холодильник на 1,5-2 години.
  • Надають размягченному маргарину поздовжню форму, ставлять його в холодильник на годину.
  • Коли тісто і маргарин охолонуть, розкочують тісто, додавши йому форму, як у маргарину, але вдвічі більше.
  • На середину тіста кладуть маргарин і защипують його, як конверт.
  • Присипають стіл і тісто борошном, кладуть тісто швом вниз і розкачують у довжину як можна тонше. Складають тісто втричі і знову розкачують. Знову складають тісто втричі і витримують в холодильнику протягом години. Тепер воно готове для оброблення.
  • З яблук видаляють шкірку і звільняють від насіння, подрібнюють ножем на квадратики. Селера підсушують на сухій сковорідці і подрібнюють. Помідори ошпарюють окропом, знімають шкірочку, ріжуть на часточки і видаляють насіння. Гриби дрібно рубають.
  • Все перемішують, додають чорний мелений перець, майонез, сіль, натертий часник.
  • Випікають у духовці при температурі 220 градусів 20-25 хвилин. Для прикраси використовують маслини, розрізані навпіл.

Як приготувати традиційну піцу «Фокачча»

Інгредієнти:

  • 0,2 л води;
  • оливкова олія;
  • три склянки борошна;
  • півкілограма м’якого сиру.

Приготування:

  • Воду змішують з борошном, поступово всипаючи, солять.
  • Вимішують однорідне тісто. Потім вкривають його харчовою плівкою і залишають на дві години в холодильнику.
  • Форму для запікання змащують оливковою олією.
  • Тісто розділяють на чотири порції і тонко розкочують.
  • Зверху викладають шматочки сиру і накривають другим пластом тіста.
  • Прищипують краю, злегка розкачують верхній шар тіста, роблять кілька прорізів, змащують маслом і випікають.

Італійська піца «Порчіні» з моцарелою

  • 300 г тіста;
  • 200 г сиру моцарелла;
  • 100 г грибів;
  • оливкова олія.
Дивіться також:  Піца з ковбасою: 10 кращих рецептів

Приготування:

  • Гриби відварюють і подрібнюють.
  • Моцарелу пропускають на тертці.
  • Тісто розкачують, розкладають сир і посипають грибами.
  • Краї змащують маслом і ставлять в духовку на 15 хвилин.
  • Пам’ятайте, що справжня італійська піца завжди на тонкому тісті.

При приготуванні дріжджового тіста пропустіть борошно через сито. Вона насититься киснем і тісто підійде швидше.

Болоньєзе в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • півкіло свино-яловичого фаршу;
  • стебло селери;
  • томатна паста;
  • цибулю, моркву – по 1 шт.;
  • бекон (кілька шматочків);
  • 3-4 томати;
  • оливкова олія;
  • три часточки часнику;
  • склянка вершків;
  • склянка сухого вина;
  • свіжий базилік.

Приготування:

  • Овочі, часник, бекон – подрібнюють. Обсмажують на оливковій олії.
  • Томати звільняють від шкірки і разом з фаршем додають до овочів.
  • Тушкують до напівготовності.
  • Потім додають вершки, томатну пасту і тушкують ще десять хвилин.
  • В кінці – збризкують вином, посипають базиліком. Соус готовий!

Піца по-неаполітанськи

Інгредієнти:

Для тіста:

  • пшеничне борошно – стакан;
  • дріжджі (пакетик);
  • 0,1 літра теплого молока;
  • масло (раст.) – 2 ст. л.;
  • сіль.

Для начинки:

  • півкіло помідорів;
  • сир (200 г);
  • масло (раст.) – 40 г;
  • сосиски (5 шт.);
  • перець, приправи, сіль.

Приготування:

  • Замішують тісто на дріжджах і дають йому постояти протягом години (для підняття).
  • Викладають на сковороду з високими бортами, розподіляючи по всій поверхні.
  • Тісто збризкують маслом, розподіляють рівномірно тертий сир.
  • Потім подрібнюють помідори і розподіляють їх по основі.
  • Сосиски розрізають на декілька частин вздовж і розкладають на тісто, щоб вийшла решітка.
  • Півгодини і неаполітанська піца готова!

Не робіть основу для піци вище одного сантиметра. Все що вище – це вже пиріг.

Рецепт приготування по-тосканськи

Інгредієнти:

  • три свіжих томата;
  • 200 г сиру (тертого);
  • болгарський перець,
  • цукіні,
  • маслини;
  • часточка часнику;
  • цибуля.

Приготування:

  • Тісто для піци замішують дріжджове.
  • Для начинки – томати і цукіні нарізають кубиками, перець – соломкою, цибулю – кільцями.
  • Тісто розкачують тонким шаром, змащують маслом і ставлять в духовку на десять хвилин.
  • Потім викладають на нього підготовлені інгредієнти, зверху густо посипають сиром, прикрашають маслинами.
  • Запікають ще 20 хвилин.

Біла піца з сиром

Інгредієнти:

  • готове дріжджове тісто;
  • рікотта (100 г);
  • м’який сир (100 г);
  • олія (бажано оливкова);
  • розмарин;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Тісто розкочують і вистилають на змащену круглу форму для запікання.
  • Сир і рікотту розминають, викладають на основу для піци і посипають розмарином.
  • Зверху збризкують оливковим маслом.
  • Випікають чверть години при температурі 220 градусів.
Прокрутка до верху