Йогурт в домашніх умовах – 8 рецептів приготування

Приготувати смачний і корисний йогурт в домашніх умовах можна як за допомогою йогуртниці, так і без неї. Незважаючи на достаток кисломолочної продукції в супермаркетах, більшість людей віддають перевагу натуральним виробів, приготованим будинку. Їх можна давати дітям, додаючи різні ягоди і фрукти, використовувати для заправки салатів. У натуральному йогурті міститься величезна кількість мікроелементів і корисних бактерій, незамінних для нормальної роботи травної системи. Цей дієтичний продукт – ідеальний варіант сніданку для всієї родини.

Принципи приготування домашнього йогурту

Щоб зробити йогурт вдома, не потрібно бути великим кулінаром. Достатньо невеликого набору продуктів, трохи вільного часу і прекрасна заправка до салату, смачний десерт або легкий перекус буде готовий. У домашньому йогурті відсутні консерванти, барвники, шкідливі для організму речовини. У холодильнику він може зберігатися не менше тижня, тому відразу можна заготовити його взапас на тривалий час.

Основні принципи приготування продукту:

  • Інгредієнти. Головним компонентом для приготування йогурту є натуральне молоко коров’яче або козяче. Другим за важливістю виступає закваска, яка може бути готова або приготована вдома.
  • Правильний підігрів молока. Щоб продукт вийшов, молоко підігрівати слід не вище 42 градусів. Якщо немає впевненості в якості продукту, його можна закип’ятити (зменшить користь) і охолодити до потрібної температури.
  • Додавання закваски. Закваска в молоко додається по інструкції або в потрібних пропорціях. Наприклад, якщо в якості закваски використовується магазинний йогурт, то він вводиться в коров’ячий продукт в пропорції 1/10.
  • Створення сприятливих умов для корисних мікроорганізмів. Для того щоб бактерії почали активно діяти, їм потрібно створити сприятливі умови, а саме підтримувати тепло як можна довше. Для цього ємність з теплим молочком і введеної закваскою загортають на кілька годин (від 4 до 9).

Додавати інші компоненти в йогурт слід після його приготування, інакше він може не вийти. З готового продукту можна відібрати пару ложок отриманої маси, помістити в ємність і заморозити, використовуючи в наступний раз як закваску.

Як вибрати закваску для йогурту

Для приготування йогурту можна використовувати такі закваски:

  • Готовий компонент, який можна придбати в супермаркеті або аптеці. Найчастіше він продається у вигляді порошку і містить живі бактерії. Відрізняються закваски, крім ціни і назви, різним складом і властивостями. В одних містяться пробіотики, в інших біфідобактерії. Бувають у складі болгарська паличка й стрептококи, які при попаданні в тепле молоко підсилюють вироблення молочної кислоти. Вона, в свою чергу, допомагає боротися з патогенною флорою. Є спеціальні закваски для дитячого організму, що містять ряд корисних речовин. У виборі заквасок для йогурту варто орієнтуватися на свій смак і перевіреного виробника.
  • Магазинний готовий кисломолочний продукт цілком може стати закваскою для йогурту. Його додають в пропорції 1:10. Однак важливо пам’ятати, що кількість корисних речовин в готовому продукті буде набагато нижче.
  • Хороша закваска для йогурту сам готовий продукт. Відібравши трохи густого напою і помістивши його в холодильник, можна на наступний раз заощадити на магазинної продукції. Зберігати закваску в холодильнику можна не більше чотирьох днів, в морозильній камері – до декількох місяців.
Дивіться також:  Коктейль Блакитна Лагуна — 2 рецепта в домашніх умовах

Живі бактерії гинуть при високій температурі, тому якщо молоко буде дуже гаряче, йогурт не вийде. Краще всього перевірити температуру спеціальним градусником. Заквашувати молоко обов’язково в стерильному посуді.

Класичний йогурт в йогуртниці

Вже через 5-8 годин йогурт в йогуртниці буде готовий. Чим довше він буде заквашиваться при потрібній температурі, тим густіше буде підсумковий продукт. Для приготування кисломолочного продукту в йогуртниці слід запастися жирним молоком і закваскою.

  • Молочко виливається в підходящу ємність і кип’ятити на плиті. Далі його слід охолодити до потрібної температури.
  • У невеликій ємності розвести трохи молока (близько 30 мл) з закваскою, після чого додати суміш до основного кількістю білої рідини. Перемішати.
  • Отримана рідина виливається в чашу або маленькі чашечки в йогуртниці, після чого вони ставляться на піддон, а сама йогуртниця накривається кришкою.
  • На таймері виставляється потрібний час.

Коли кисломолочний продукт приготується, його слід охолодити при кімнатній температурі, після чого відправити в холодильник на пару годин. Деякі закваски перед додаванням їх в молоко слід настояти в йогуртниці протягом 9 годин і тільки після використати для заквашування.

Готуємо в мультиварці в стаканчиках

Мультиварка – відмінна техніка для приготування різних страв, у тому числі і йогурту. У ній можна приготувати смачний дієтичний продукт без закваски.

Для цього слід запастися:

  • молоком – 2,5 л;
  • вершками – 700 мл;
  • цукровим піском – 7 ст. л.;
  • готовим йогуртом без добавок – 200 р.

Коров’ячий продукт високої жирності разом з вершками виливається в чашу і кип’ятити протягом 7 хвилин в режимі «Випічка». Після, коли він охолоне до потрібної температури, вводиться йогурт і суміш готується в режимі «Підігрів» 120 хвилин. Після настоювання протягом 4 годин продукт переливається в стерильну ємність і відправляється в холодильник. Йогурт в мультиварці має гарну густоту і смак. За бажанням можна додати будь-які натуральні наповнювачі.

Дивіться також:  Ірландська кава – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Простий варіант приготування йогурту в термосі

Відмінний рецепт без йогуртниці приготування кисломолочного напою в звичайному термосі. В склад рецепта входить молоко і закваска.

Далі слід здійснити поетапно кілька дій:

  • Закип’ятити і остудити до 39 градусів коров’ячий продукт.
  • Розмішати закваску з невеликою кількістю молока, ввести в основну масу.
  • Перелити рідину в термос і залишити на 5 годин.

Для надійності ємність можна укутати. Перед використанням термоса його слід обов’язково обдати окропом. Готовий напій використовувати за призначенням.

Домашній рецепт в духовці

Для приготування кисломолочного продукту слід запастися:

  • молоком – 3 л;
  • закваскою або баночкою готового йогурту;
  • цукровим піском (за бажанням).

Рідина кип’ятиться і остуджується до 39 градусів. Поки вона холоне, слід розігріти духову шафу до 45 градусів. В остигле молоко вводиться продукт для закваски, цукор, і воно в стерильній ємності відповідного обсягу відправляється в таз з водою, а після разом з ним в духовку. Там продукт повинен бути не менше 4 годин. Кожні 60 хвилин духова шафа протягом декількох хвилин необхідно прогрівати до 45 градусів.

Як готувати грецький йогурт

Грецький йогурт відрізняється низькою калорійністю, густотою. Він не згортається, багатий магнієм, рибофлавіном і корисними бактеріями. Готується йогурт із стандартного набору продуктів – молочка і бактеріальної культури для закваски.

Перші етапи приготування нічим не відрізняються. Спочатку рідина кип’ятиться, після остуджується до 41 градуса. В неї вводиться потрібну кількість закваски, все перемішується. Далі ємність з продуктом закутується і залишається мінімум на 10 годин.

Коли молоко стане густим, його слід вилити складену в 4 рази марлю, опустити в каструлю і відправити в холодильник на пару годин. Отриманий густий йогурт розливають по банках і використовують для харчування, приготування різних страв.

Дивіться також:  Пряжене молоко – 6 варіантів як зробити в домашніх умовах: в мультиварці, в духовці, в скороварці

Густий кисломолочний продукт для дітей

Для зміцнення імунної системи, хорошої роботи органів ШКТ дітям обов’язково слід вживати кисломолочні продукти.

Приготувати вдома йогурт для малюків дуже просто. Для цього слід:

  • Купити хороше, не дуже жирне молоко (можна козяче), прокип’ятити його і охолодити до потрібної температури.
  • Трохи білого гриба, закваски або йогурту слід змішати з теплим молочком, залити його в стерильну ємність, укутати і залишити так на 6 годин.
  • У готовий продукт можна додати трохи перетертих ягід, фруктів і цукру.

Дітям давати продукт дозволяється з року. Приготований в домашніх умовах йогурт стане відмінною альтернативою магазинної продукції. Він натуральний, безпечний і обійдеться в рази дешевше.

Шоколадний напій в домашніх умовах

Смачний і ніжний шоколадний десерт сподобається дорослим і дітям.

Готується дуже просто:

  • спочатку на будь заквасці і молоці готується йогурт, остуджується;
  • на водяній бані топиться шоколад (можна використовувати кілька видів);
  • за допомогою блендера збивається кисломолочна маса, в яку тонкою цівкою вводиться шоколад. Розмішати до однорідної консистенції.

Готовий продукт розливається по невеликих ємкостей і відправляється на холод. Подати десерт, прикрасивши листочками м’яти, шоколадною стружкою або ягодами.

Питний йогурт з молока

Щоб приготувати питний йогурт, слід запастися:

  • молоко – 2 л;
  • готовим йогуртом – 4 ст. л.

Молоко закип’ятити, остудити до 45 градусів. Додати потрібну кількість кисломолочного продукту, перелити в стерильну ємність, укутати. Настояти протягом 8 годин, охолодити. Пити, додаючи мюслі, ванілін, соуси.

Що можна додати в домашній йогурт: ягоди, фрукти, сухофрукти

Поліпшити смак звичайного кисломолочного продукту можна з допомогою:

  • апельсинових часточок. Їх потрібно філірувати, закип’ятити, додавши цукровий пісок. Готові фрукти викладаються на дно ємності і заливаються молочним напоєм;
  • сухофруктів. Трохи родзинок, чорносливу та кураги необхідно промити, нарізати невеликими шматочками. Після вони засипають цукром, заливаються водою і кип’ятять протягом 1-2 хвилин. Готова маса розливається по баночках, які після заповнюються йогуртом;
  • ягід. Полуниця (малина, ожина, чорна смородина) збиваються блендером і після змішуються з готовим йогуртом.

Взимку в йогурт добре додавати ягідні або фруктові джеми. Поліпшити смак також допоможуть горіхи, злаки, сироп шипшини.

Прокрутка до верху