Йогуртовий торт має в своїй основі мус або крем, приготований з натурального йогурту. До нього додаються різні фрукти і ягоди, шоколадна крихта або шматочки желе. Десерт може являти собою цілісний шар мусу, а може мати основу з бісквіта або крихти пісочного печива. У будь-якому випадку ласощі виходить свіжий, солодкий, вітамінним і, що важливо, низькокалорійним.
Йогуртовий торт – класичний рецепт
Цей десерт в класичному виконанні в жаркий день здатний скласти конкуренцію морозиву, а готується він з натуральних продуктів, взятих у таких пропорціях:
- 20 г желатину;
- 50 мл води;
- 500 мл натурального йогурту без наповнювачів;
- 200 мл жирних (від 33%) вершків для збивання;
- 100 г цукру.
Рецепт покроково:
- Желатин замочити у воді на час, рекомендований на упаковці, потім розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі, не допускаючи кипіння суміші.
- Вершки збити до піків разом з цукром, отриману пишну масу ввести йогурт і желатин. Залити торт в підготовлену форму і залишити застигати. Після цього десерт можна подавати.
Щоб желатин не застиг одним комком, його слід «загартувати». У розпущений желатин додайте ложку йогурту (або йогурту зі збитими вершками), перемішайте і вже цю суміш вводите в загальну масу.
Як приготувати десерт із фруктами
Йогуртовий торт з фруктами найпростіше приготувати, як у класичному рецепті, перемішавши йогуртову основу з подрібненими фруктами. Але можна зробити його на основі з подрібненої пісочного печива, а можна і у вигляді бісквітного сендвіча з йогуртово-фруктової прошарком.
У цьому випадку знадобляться:
- 2 готових бісквітних коржа 1,5 – 2 см завтовшки;
- 1000 мл йогурту;
- 200 г цукру (чи за смаком, в залежності від солодощі фруктів);
- 20 г желатину;
- 60 мл води;
- 2 – 3 г ваніліну;
- 320 г фруктів і ягід в будь-якій пропорції (полуниця, малина, чорниця, банани, апельсини, ківі, яблука, груші та інші).
Технологія приготування:
- Фрукти і ягоди вимити, обсушити і при необхідності подрібнити невеликими скибочками. Розпущений у воді желатин з’єднати з йогуртом, збитим з цукром. Перекласти в цю суміш фрукти і перемішати.
- На дно рознімної форми, вистеленний харчовою плівкою, викласти один бісквітний корж, а на нього – крем з фруктами. Всі розрівняти і накрити другим коржем.
- Прибрати торт на холод, а коли він повністю охолоне, вийняти з форми і декорувати по своєму смаку.
Сирно-йогуртовий торт
Сир і йогурт зі звичайних кисломолочних продуктів можуть перетворитися у вишуканий торт, особливо якщо доповнити їх свіжими фруктами-ягодами або, як в даному випадку, консервованими вишнями і бананами.
Перелік необхідних інгредієнтів:
- 400 мл йогурту;
- 400 г сиру;
- 100 г цукру;
- 100 мл молока;
- 20 г желатину;
- 200 г печива цукрового пісочного;
- 200 г бананів;
- 200 г консервованої вишні без кісточок.
Як приготувати:
- Сир, цукор і йогурт перебити блендером до однорідного стану. В сирно-йогуртову масу ввести розпущений у молоці желатин.
- У глибоку форму влити трохи крему з сиру і йогурту, зверху викласти шар розламаного на шматочки печива, знову трохи крему, на нього – шар вишні, крем і банани. Так повторювати шари, поки закінчаться продукти. Останній шар повинен бути сирно-йогуртовий.
- Прибрати торт в холодильник для застигання. Потім потримати форму з ним хвилину в гарячій воді, щоб легше було витягти десерт на сервірувальне блюдо. Подавати, прикрасивши шоколадною стружкою або фруктами.
Бісквітний торт з йогуртовим кремом
Щоб приготувати освіжаючий бісквітний торт з йогуртовим кремом і консервованими персиками в желе для коржа-основи знадобляться:
- 2 яйця;
- 75 г цукру;
- 50 г борошна;
- 10 г вершкового масла;
- 2 – 3 г ваніліну.
Йогуртовий крем для бісквітного торта готується з:
- 700 мл густого йогурту;
- 170 г цукрової пудри;
- 25 г швидкорозчинного желатину в гранулах;
- 100 мл гарячої води;
- 2 – 3 г ваніліну.
Додатково для оформлення потрібні:
- консервовані персики по смаку;
- 1 – 2 пакетики желе для торта.
Черговість дій:
- Яйця і цукор збивати міксером на середній швидкості 5 – 7 хвилин. Потім додати в цю пінну масу ваніль, борошно і розтоплене, але не гаряче, вершкове масло. З отриманого тіста спекти бісквітний корж діаметром 22 див.
- Йогурт збити з цукровою пудрою і ваніліном, з’єднати з розпущеним в гарячій воді желатином. На дно рознімної форми покласти остиглий бісквіт, залити його зверху йогуртовим кремом і прибрати на 2 – 4 години в холодильник.
- На схопився крем зверху викласти шматочки консервованого персика і залити все желе. Прибрати в холодильник до повного застигання.
Рецепт приготування з ківі і бананами
Щоб зробити йогуртовий торт з такими екзотичними фруктами, як ківі і банан, будуть потрібні наступні продукти:
- 200 г пісочного печива;
- 70 г м’якого вершкового масла;
- 4 середніх ківі;
- 2 банана;
- 500 мл натурального йогурту;
- 70 г (або за смаком) цукру;
- 20 г желатину;
- 60 мл води.
Послідовність приготування:
- Печиво розім’яти в крихту, змішати з вершковим маслом і утрамбувати на дно рознімної форми. Це буде основа майбутнього торта, яку слід прибрати на 30 – 40 хвилин у холодильник.
- Желатин залити водою і залишити набухати. Банани нарізати кружечками, а ківі – дрібними кубиками. Зелений фрукт посипати цукром, перемішати і прогріти пару хвилин на вогні, щоб цукор повністю розчинився. Потім дати масі охолонути.
- Коли шматочки ківі охолоне, змішати з йогуртом кімнатної температури і розпущеним желатином, додати кружальця банана і все перемішати. Отриману масу вилити на основу, встигла «схопитися», і прибрати годин на шість в прохолоду, щоб десерт застиг.
Торт без випічки
Щоб приготувати шоколадно-банановий йогуртовий торт без випічки, слід заздалегідь підготувати:
- 200 г печива;
- 100 г розтопленого вершкового масла;
- 400 мл йогурту;
- 2 – 3 банана;
- 100 мл молока;
- 100 мл води;
- 30 г желатину;
- 100 г темного шоколаду;
- 120 г цукру.
Готуємо без випічки:
- Розминаємо печиво в крихту і змішати з розтопленим вершковим маслом. З цієї маси в рознімної формі формуємо основу, яку ставимо в холод для застигання.
- Попередньо замочений у воді желатин разом з молоком і шоколадом слід відправити на вогонь і довести до однорідного стану. Йогурт збити зі сметаною і акуратно ввести в нього шоколадно-желатинову суміш.
- Банани очистити, нарізати на половинки вздовж і укласти на основу з печива. Зверху обережно залити фрукти йогуртовим кремом. Після його застигання прикрасити десерт по своєму смаку, наприклад, шоколадної «павутинкою» або шматочками банана.
Готуємо десерт з полуницею
Йогуртовий торт з полуницею готується з наступних інгредієнтів:
- 200 г пісочного печива;
- 50 г вершкового масла;
- 30 г какао-порошку;
- 350 мл йогурту;
- 300 г полуниці;
- 200 г сиру;
- 210 мл вершків;
- 125 г цукру;
- 50 мл молока (можна взяти полуничний сік для більш фруктового смаку);
- 20 г желатину.
Приготування:
- У чашу блендера відправити печиво, м’яке масло і какао. Короткими імпульсами ці продукти перетворити в шоколадну крихту масляну.
- Бока рознімної форми вистелити пергаментом (або ацетатної плівкою) і утрамбувати в ній рівним шаром крихти з печива. Прибрати основу в холодильник мінімум на 20 хвилин.
- Для начинки желатин розпустити в молоці або соку. Сир з йогуртом і цукром перебити заглибним блендером в однорідну масу без грудочок. Холодні вершки збити в пишну стійку масу. Акуратно з’єднати всі три складові крему.
- Гарні ягоди полуниці однакового розміру розрізати навпіл і зрізом назовні вибудувати по периметру форми. Решту полуницю нарізати кубиками, змішати з кремом і викласти у форму поверх піщаної основи.
- Після того, як крем застигне, торт готовий до подачі. Його потрібно лише вийняти з форми і прикрасити по своєму смаку.
Йогуртовий торт з ананасами
Для бісквітної основи йогуртового торта з ананасами слід підготувати:
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 50 г борошна;
- 20 г крохмалю;
- 5 г розпушувача.
До складу крему входять:
- 600 мл йогурту;
- 400 мл жирних вершків;
- 140 г цукру (в тому числі 10 г ванільного);
- 25 г желатину;
- по 1 банку ананасів кільцями і кубиками.
Додатково для желе будуть потрібні:
- 300 мл ананасового сиропу;
- 50 мл води;
- 10 г желатину
Хід роботи:
- Збиті в піну яйця з цукром акуратно змішати з сумішшю з борошна, крохмалю і розпушувача. З тіста, що вийде в результаті, спекти один бісквітний корж.
- Йогурт, ванільний і звичайний цукор збити, змішати з розпущеним желатином. Окремо збити вершки і змішати їх з йогуртовій масою.
- Борти рознімної форми, в якій турбувався бісквіт, вистелити харчовою плівкою, на дно покласти бісквіт, по периметру – півкільця ананасів, а в середину – йогуртовий крем, змішаний з шматочками фруктів.
- Прибрати торт в холод на кілька годин. Потім зверху красиво розкласти кільця ананасів, які слід залити ананасовим желе.
- Ще на 5 – 7 годин поставити торт в холодильник. Перед подачею вийняти десерт з форми.
З ягідним желе
Щоб приготувати яскравий йогуртовий торт з шматочками ягідного желе, потрібно взяти:
- 200 г пісочного печива;
- 70 г вершкового масла;
- 700 мл йогурту;
- 40 г желатину;
- 120 г цукру;
- 3 упаковки сухої суміші для різнобарвного желе.
Як приготувати:
- Желе зробити у відповідності з інструкцією на упаковці і залити у форму, щоб його шар не більше 1 див.
- З печива і масла зробити крихту, з якої сформувати основу торта в інший підготовленій формі.
- Йогурт збити з цукром, змішати з розпущеним желатином і нарізаним на невеликі кубики різнобарвним желе. Все старанно перемішати і заповнити йогуртово-желейною масою форму для торта. Після застигання крему торт готовий до подачі.
Як зробити десерт з чорницею
Продукти, з яких буде приготовано бісквітне тісто:
- 120 г цукру;
- 4 яйця;
- 120 г борошна.
Чорнично-йогуртовий крем готується з наступного набору компонентів:
- 400 мл йогурту;
- 350 г чорниці;
- 200 г цукру;
- 60 мл лимонного соку;
- 30 г желатину;
- 500 мл жирних вершків.
Щоб зробити бісквітний корж соковитим, його просочують сумішшю з:
- 100 г чорниці;
- 50 мл води;
- 40 г цукру.
Зверху торт буде оформлений желе з червоної смородини, для якого пропорції будуть наступними:
- 70 г порошку «Желфикс»;
- 50 г ягід червоної смородини.
Як зробити йогуртовий торт з чорницею:
- З яєць, цукру і борошна замісити пухке бісквітне тісто. Спекти з нього один корж, який після остигання розрізати вздовж на два більш тонких пласта.
- Чорницю з цукром і лимонним соком прогріти на вогні приблизно до 60 градусів. Потім розпустити в ній желатин і з’єднати масу з йогуртом. Дати йогуртово-чорничної суміші трохи охолонути, а потім акуратно з’єднати зі збитими вершками.
- У форму для торта викласти один бісквітний корж, покрити його солодкою чорничної просоченням, потім викласти половину крему. Те ж саме повторити з іншим коржем.
- Поставити десерт на дві години в холодильник. Після закінчення цього часу покрити торт желе з ягодами смородини, приготованим у відповідності з вказівками на упаковці.
Торт «Вулкан»
Йогуртовий торт «Вулкан» по складу не відрізняється від вже наведений йогуртових тортів (бісквіт, йогуртовий крем і фрукти), але оригінальне оформлення робить десерт набагато апетитніше.
Для шоколадного бісквіта потрібні:
- 5 яєць;
- 180 г цукру;
- 8 г ванільного цукру;
- 50 г розтопленого вершкового масла;
- 130 г борошна;
- 30 г какао-порошку;
- 5 г розпушувача.
Для кремово-фруктової складової знадобляться:
- 400 мл йогурту;
- 400 мл жирних вершків;
- 850 г консервованих персиків в сиропі;
- 50 р цукрової пудри;
- 15 г желатину.
Спосіб створення солодкого «вулкана»:
- Яйця спінити з цукром і змішати з сумішшю сухих компонентів бісквіта. Потім влити негорячее рідке масло, перемішати склад і спекти з отриманого шоколадного тіста бісквіт. Готовий корж розрізати на три.
- Спочатку замочити Желатин, а потім розтопити в персиковому сиропі. З’єднати желирующую складову з йогуртом і збитими з цукровою пудрою вершки. Додати до крему 2/3 нарізаних кубиками персиків і перемішати.
- Один корж просочити сиропом від персиків і укласти на дно роз’ємного кільця для формування десертів. У другого коржа вирізати середину, відступивши 1,5 – 2 см від країв. Отримане кільце покласти на просочений корж, а коло просочити сиропом.
- На перший корж викласти 1/3 крему, прикрити вирізаним колом. Третій корж розрізати на 12 сегментів, які збудувати уздовж стінок кільця, а всередину викласти решту 2/3 крему.
- Сегменти трохи придавити до центру, щоб вийшла пірамідка. У центрі зробити невелике поглиблення в кремі і заповнити його залишилися подрібненими персиками.
- Після застигання торт дістати з кільця і трохи припорошити цукровою пудрою.
Всього кілька рецептів, а який простір для кулінарних фантазій! Експериментуйте і створюйте власні десерти на основі йогурту. Не менш смачні і красиві.