Ті господині, які готували або хоча б чули про млинцевих булочках або американських поповерах, зможуть приготувати і англійська йоркширський пудинг, оскільки це практично одне і те ж. Але хоч ці страви і схожі, все ж існує ряд особливостей у приготуванні, які дозволяють готового виробу, збільшиться більш ніж у чотири рази.
Класичний йоркширський пудинг
Для класичного йоркширського пудингу необхідні продукти у таких пропорціях:
3 курячі яйця;
175 мл молока;
50 мл питної води;
125 г борошна;
сіль за смаком;
рослинне масло для змазування формочок
Як спекти:
Обов’язково перед початком замішування потрібно змастити форму для випічки кексів або мафінів маслом, поставити її в духовку, яку слід включити. Духова шафа і формочки повинні бути добре гарячими (220 градусів).
З тестом все гранично просто: всі інгредієнти скласти в миску і змішати міксером, віночком або вилкою. Повинна вийти однорідна рідка суміш, як на млинці. Тісто для цієї випічки можна приготувати за три години до випічки і поставити в холодильник. З холодного тіста виходить більш пишний пудинг із-за різкого перепаду температури.
Гарячу форму на дванадцять кексів швидко наповнити на половину, максимум 2/3 тестом і повернути в духовку. Через 15-20 хвилин дістати готовий йоркширський пудинг.
Рецепт від Джеймі Олівера
У третій серії першого сезону свого телевізійного шоу «Готуємо за 30 хвилин» Джеймі Олівер готував шикарний ситний обід з ростбіфа, смаженої картоплі, глазурованої моркви, крес-салату і йоркширського пудингу.
Для вимірювання потрібної кількості інгредієнтів йому не потрібні були ваги, він користувався мірної чашкою. Важливо відзначити, що об’єм мірної чашки, використовуваної в британських рецептах, дорівнює 250 мл. Її цілком може замінити тонкостінний гранований стакан.
Співвідношення інгредієнтів з рецепту Джеймі Олівера:
У чашу міксера або кухонного фуд процесора всипати чашку борошна, влити чашку підсоленого молока і вбити яйце. Накрити кришкою, щоб борошно і молоко не розлетілися по кухні, і змішувати кілька хвилин.
Щедро змастити, фактично полити форму для випікання маффінів на планшеті оливковою олією. Потім заповнити її готовим блинным тестом і відправити в духовку, розігріту до 220 градусів.
Коли тісто у формочки зарум’яниться, залишиться витрусити «йоркширських пустунів», як назвав їх «Голий кухар». Йоркширський пудинг від Джеймі Олівера готовий.
Ростбіф з пудингом
На столах англійців йоркширський пудинг зазвичай межує з ростбіфом з яловичини, який також готується дуже просто. Таким чином, традиційний недільний обід буде ідеальним варіантом для працюючої господині, який дозволить не тільки смачно нагодувати домашніх, але і не провести весь вихідний на кухні.
Для ростбіфа потрібно взяти:
1500 г яловичої вирізки або реберної частини;
30 г яловичого жиру;
10-15 г готової англійської гірчиці;
сіль і перець за смаком.
Для пудингів:
300 мл молока;
1 куряче яйце;
125 г борошна.
Алгоритм дій на кухні:
Шматок м’яса натерти сіллю, перцем, гірчицею і жиром. Потім викласти його на деко, застелений харчовою фольгою і відправити в духовку, розігріту до 180 градусів.
Час приготування ростбіфу в духовці буде залежати від бажаного ступеня готовності. Для м’яса з кров’ю потрібно – 60 хвилин, для ростбіфа середньої готовності – 80 хвилин, для засмаженого – 100 хвилин. Поки м’ясо запікається його потрібно час від часу поливати виділяється соком і жиром.
За 45 хвилин до закінчення готування його потрібно прикрити фольгою і переставити на нижній рівень, а підвищити температуру до 200 градусів.
Готовність ростбіфа відповідно бажаної ступеня підсмажування визначається за виділяється соку при проколюванні гострим ножем або голкою (з кров’ю, рожевий або прозорий).
Якщо м’ясо не відповідає очікуванням господині, його потрібно вийняти з духовки і дати трохи полежати у фользі, а тим часом приготувати пудинги.
З молока, борошна і яйця замісити рідке тісто млинцеве тісто, деякий час, наприклад, поки готується ростбіф, витримати його на холоді.
Заповнити охолодженим тестом на половину формочки для пудингів і запекти при 200 градусах протягом 15-20 хвилин, не відкриваючи духовки.
Доповненням до м’яса і пудингам можуть стати овочі (моркву, картоплю та інші). Англійці їх гасять, не очищаючи шкірки, просто добре вимивши, а наші господині можуть скористатися більш традиційними рецептами рідної кухні.
Як приготувати по-англійськи?
Якщо виріб у висоту вийшло менше 4 дюймів, то це не йоркширський пудинг. Так вважають англійці, і вони знають кілька секретів, як приготувати до недільного обіду невеликі, але високі пудинги, хрусткі зовні і всередині повітряні.
Щоб приготувати цю випічку по-англійськи з дотриманням всіх традицій потрібно взяти:
4 великі яйця;
200 мл молока;
200 р пшеничного борошна;
3 г солі;
рослинна олія, здатне утримувати високу температуру (соняшникову або ріпакова).
Послідовність роботи:
У металеву форму на 12 кексів налити в кожну клітинку соняшникової олії шаром в один сантиметр. Поставити форму з маслом в духовку і включити розігрів до 190 градусів.
Тим часом у великій мисці віночком збити яйця, молоко з дрібкою солі і просіяним борошном. Повинен вийти рідкий кляр, який буде стікати з ложки. Готове тісто слід перелити в мірний стакан з носиком, щоб наповнити форми тістом без напливів по краях, оскільки пригорев, вони будуть заважати підніматися виробів.
Наповнити тістом формочки і відправити на 20-25 хвилин у духовку. Дверцята в цей час не можна відкривати, щоб випічка не опало. Після закінчення цього часу справжні йоркширські пудинги можна подавати до столу.
Варіанти начинок для йоркширського пудингу
Завдяки технології випічки, всередині булочок виходить велика порожнина, яку можна заповнити будь-якою начинкою зі смаком.
Як несолодкого наповнення йоркширського пудингу можна вибрати один з наступних варіантів:
Сир з часником і майонезом. Сир (підійде будь-який) подрібнити на дрібній тертці, з’єднати з пропущеним через прес часником і заправити майонезом.
Картопляно-грибна начинка. Картопляне пюре з’єднати з смаженою цибулею і грибами.
Шинка, сир і яйце. Сир і зварене круто яйце натерти на тертці, шинку дрібно нашаткувати соломкою. З’єднати всі інгредієнти, заправити майонезом. За бажанням можна додати свіжу зелень.
Курка і гриби з вершками. Заздалегідь приготувати жульєн, наповнити їм булочки, зверху присипати сиром і на хвилинку поставити в духовку або мікрохвильову піч, щоб сир розплавився.
Малосольный лосось, свіжий огірок і сир. Всі інгредієнти дрібно нашаткувати, побризкати соком лимона і начинка готова.