Ніжний, не надто виражений смак цього овочу чудово поєднується з багатьма продуктами, що дозволило створити різноманітні рецепти кабачків швидкого і смачного домашнього приготування. Ситні, приємні і апетитні блюда не тільки доставляють задоволення, але і надають необмежені можливості для кулінарних експериментів і творчої фантазії.
Перші страви з кабачків
Процес приготування рідкої їжі з кабачків не становить особливої праці. Проте не забуваємо, що ми їмо, насамперед, очима.
Для красивого і апетитного оформлення страви намагаємося зберегти структуру продуктів і ніколи не переварювати овочі!
Суп з кабачків, картоплі і курки
Щоб рідке блюдо отримало кращі смакові якості, поєднуємо час теплової обробки продуктів. З цією метою тверді овочі (наприклад, картопля) ріжемо менш грубо, так як вони варяться довше, ніж м’які компоненти страви.
Інгредієнти:
- бульби картоплі — 3 шт.;
- куряча грудка — 300 г;
- молоді кабачки — 2 шт.;
- невеликі цибулини — 2 шт.;
- морква — 1,5 шт.;
- чверть солодкого перцю (червоного);
- сіль, зелень — за бажанням.
Приготування:
- Наповнюємо каструлю двома літрами води, опускаємо курячу грудку, гілочку свіжої зелені, половинку очищеної моркви і маленьку цибулину з лушпинням. Відварюємо продукти. Для цього досить 20 хв. повільного кипіння рідини. Далі бульйон проціджуємо, повертаємо в чисту ємність, м’ясо і крильця відкладаємо на тарілку, решта викидаємо.
- Всі овочі перед нарізкою в обов’язковому порядку ретельно миємо й чистимо! Це правило стосується і коренеплодів. Кабачок очищаємо від шкірки, видаляємо насінну камеру, ріжемо на кубики. Другу цибулину і моркву шаткуємо соломкою. Картопля поділяємо на брусочки, шматочок перцю — на смужки.
- Багато господинь обсмажують овочі (крім кабачків). Ми чинимо інакше — закладаємо в страва свіжі продукти, зберігаючи їх корисні властивості та аромат. Любителі суповий заправки пасерують нарізані складу в сковороді з рослинним жиром, додає томати.
- Покласти в киплячий бульйон підготовлені компоненти страви, солимо і перчимо (за бажанням), відварюємо до готовності.
- В кінці теплової обробки продуктів опускаємо в каструлю розділені на фрагменти курячі крильця і м’ясо.
Не забуваємо додати в тарілку з ароматною стравою нарубаний укропчик і отримуємо повну гармонію чудових смаків!
Ніжне перше блюдо з кабачками і вершками
Оскільки в процесі приготування більшості представлених страв ми використовуємо рослинний жир (соняшникова або оливкова олія), завжди враховуємо, що для смаження бажаний рафінований продукт, а для заправки — нерафінований.
Інгредієнти:
- бульйон з яловичини або м’яса птиці — 2 л.;
- кабачки — 3 шт.;
- натертий мускатний горішок — 1 ч. л.;
- свіжі вершки (10%) — 300 г;
- морква;
- плід солодкого перцю;
- цибулина;
- олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
- картопля — 2 шт.;
- кількість спецій, перцю і солі — на розсуд господині.
Приготування:
- Овочі миємо, чистимо, ріжемо за правилами попереднього рецепта. Викладаємо у киплячий бульйон нарізані коренеплоди, відварюємо 10 хвилин.
- Цибулю, моркву, перець пасеруємо на олії до прозорого стану, приєднуємо до вже м’яким бульб.
- Покласти вершки в окрему каструлю, кип’ятимо, виливаємо в ємність з відвареними овочами.
- Додаємо натертий мускатний горішок, перчимо і солимо, вимикаємо вогонь.
- Захололий суп збиваємо блендером і доводимо до кипіння.
Прикрашаємо ніжне і дуже приємне блюдо свіжими грінками. Для дітвори таку страву — справжні ласощі!
Суп з грибами і кабачками
Інгредієнти:
- бульйон або бутильована вода — ½ кг;
- бульби картоплі — 2 шт.;
- свіжі печериці — 300 г;
- морквина;
- цибулина;
- кабачок;
- олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
- укропчик, сіль, перець — за вподобанням.
Приготування
- Кабачки очистити від шкірки, видаляємо серцевину, ріжемо на кубики. У такій же формі мельчим картоплю. Шаткуємо соломкою очищений цибулю, моркву, нарізаний кріп. Пасеруємо овочі на рослинному жирі до м’якого стану.
- Солимо і перчимо киплячий бульйон, поміщаємо коренеплоди, відварюємо до готовності. Далі викладаємо кабачки, продовжуємо приготування чверть години, потім опускаємо нарізані пластинами гриби, додаємо супову заправку.
- Через 3 хвилини вимикаємо вогонь. Ніколи не переварюємо печериці, інакше вони стануть жорсткими, наче гума!
Подаємо страву в гарячому вигляді і додаємо в тарілку ложечку сметани.
Овочевий суп з кабачків в мультиварці
Для приготування цієї страви використовуємо продукти, наведені у попередньому рецепті, за винятком грибів.
- Вливаємо в чашу приладу ароматне масло, покласти підготовлені і нарізані овочі: цибулю і моркву.
- Включаємо на 10 хв. програму «Смаження», після чого додаємо шматочки картоплі, заливаємо бульйон, продовжуємо теплову обробку продуктів на режимі «Суп», встановивши на дисплеї час 30 хв.
- Через чверть години відкриваємо мультиварку, викладаємо кубики кабачків, нарубану зелень, подрібнений зубець часнику.
Звуковий сигнал розумної машини сповістить про закінчення приготування.
Готуємо з плавленим сиром
Інгредієнти:
- м’ясний бульйон — 2 л;
- морква;
- рис — 20 г;
- бульби картоплі — 3 шт.;
- кабачок;
- цибулина;
- сир плавлений — 150 г;
- рослинний жир — 20 г;
- кількість зелені, перцю і солі підбираємо за вподобанням.
Приготування:
- Підготовлений і розділений на брусочки картопля опускаємо в киплячий бульйон разом з ретельно промитим рисом. Відварюємо інгредієнти супу до готовності.
- Зрізаємо з кабачка шкірку, видаляємо насінну частину. Поділяємо овоч на кубики, відправляємо в каструлю до інших компонентів. Продовжуємо приготування ще чверть години.
- Крупно натираємо моркву, дрібно шаткуємо цибулю, припускаємо овочі в олії і додаємо в ємність з продуктами. Одночасно поміщаємо шматочки плавленого сиру і продовжуємо приготування до його повного розчинення.
Нарубану зелень викладаємо в тарілку з гарячим першою стравою.
Суп-пюре з фрикадельками
Інгредієнти:
- невеликий солодкий перець;
- кабачок;
- бульйон — 2 л;
- цибулини — 2 шт.;
- морква;
- олія (соняшникова + вершкове) — 30 г;
- фарш з яловичини (склад можна доповнити шматочком жирної свинини) — 300 г;
- бульби картоплі — 2 шт.;
- рис — 50 г;
- прованські трави, сіль, перець.
Приготування:
- Додаємо у фарш чистий рис, дрібно натерту цибулину, бажану кількість солі і перцю. Вимішуємо склад, формуємо фрикадельки.
- Шаткуємо соломкою другу цибулину, очищений солодкий перець і моркву. Пасеруємо овочі в олії (використовуємо обидва види).
- Викладаємо в гарячий бульйон картоплю, нарізану невеликими шматочками, солимо і перчимо страву. Очищаємо від шкірки кабачок, виймаємо середину, поділяємо плід на кубики і додаємо в суп.
- Відварюємо овочі до готовності, приєднуємо заправку, вимикаємо полум’я конфорки.
- Коли страва охолоне, подрібнюємо блендером його компоненти до консистенції пюре і знову доводимо до кипіння. Потім акуратно опускаємо наші маленькі фрикадельки.
Продовжуємо нагрівання ще 15 хв., додаємо порізану зелень і закінчуємо приготування.
Крем-суп з кабачків і гарбуза
Інгредієнти:
- частина стиглої гарбуза — 200 г;
- качан кукурудзи;
- вершки — 50 г;
- бутильована вода — 400 мл;
- кабачок;
- пір’я цибулі, спеції, сіль.
Приготування
- Видаляємо з м’якоті гарбуза все насіння, нарізаємо овоч кубиками. Підготовлений кабачок також поділяємо на шматочки і поміщаємо продукти в каструлю з бутильованою водою.
- Додаємо очищеного зерна качана кукурудзи, нарізаний зелений лук, сіль і спеції.
- Відварюємо компоненти страви 25 хвилин, потім зливаємо бульйон і все ретельно подрібнюємо блендером.
- Отримане пюре повертаємо в каструлю, вливаємо вершки, все перемішуємо і доводимо складу до кипіння.
Справжньою окрасою дивно смачної страви стануть хрусткі сухарики. Насолоджуємося вишуканим блюдом, на приготування якого ми витратили мінімум продуктів, грошей і часу!
З кабачків і цвітної капусти
Інгредієнти:
- бульби картоплі — 3 шт.;
- зерна маринованої кукурудзи — 50 г;
- кабачок і морквина;
- качан цвітної капусти;
- цибулини — 2 шт.;
- свіже масло (топлене або соняшникова) — 100 г;
- спеції і прянощі, улюблена зелень.
Приготування:
- Кабачок і коренеплоди звільняємо від шкірки, нарізаємо кубиками, заливаємо двома літрами бутильованої води. Солимо і перчимо рідина, відварюємо продукти 10 хвилин.
- Качан капусти розбираємо на суцвіття, ретельно миємо, викладаємо в каструлю до інших овочів, продовжуємо приготування ще чверть години.
- В цей час шаткуємо цибулю і моркву, обсмажуємо в олії до золотистого кольору, разом з жиром покласти в суп. Додаємо в бульйон підібрана кількість спецій, прянощів, нарубаної зелені і кип’ятимо буквально дві хвилини.
Приготоване блюдо придбало дивовижний смак і зовнішній вигляд. У золотистому бульйоні апетитно виглядають суцвіття капусти, зелені шматочки кабачків, яскраві смужки цибулі і моркви. Немає слів — це дійсно дуже красиво і смачно!
Другі страви з кабачками
Продовжуємо кулінарний екскурс в чудову країну кущовий різновиди гарбуза, яка подарувала нам різнокольорові плоди самих дивовижних форм. Кабачки широко використовується в других стравах, надаючи їм своєрідний смак, покращуючи аромат і зовнішній вигляд.
Запечені кабачки з сиром у мультиварці
Інгредієнти:
- кабачки — 3 шт.;
- цибулини — 2 шт.;
- незбиране молоко — 100 мл;
- яйця — 4 шт.;
- масло рослинне — 20 г;
- сир улюбленого сорту — 200 г;
- свіжа зелень.
Приготування
- Чисті кабачки нарізаємо круглими часточками товщиною до 2 див. Звільняємо цибулини від лушпиння, шаткуємо кільцями. Дрібно натираємо сир.
- Вливаємо ароматне масло на дно чаші мультиварки, викладаємо цибулю, включаємо прилад на режим «Смаження». Після того як колечка підрум’яняться, маємо на них скибочки кабачків, посипаємо овочі натертим сиром.
- В піалі з’єднуємо яйця і молоко. Коли сир розплавиться, заливаємо зелені пластини приготованою сумішшю. Включаємо режим агрегату на функцію «Випічка», виставляємо час 20 хвилин.
Цей ситний кулінарний шедевр стане прекрасним сніданком, вечерею або відмінним гарніром до м’ясних страв.
Смажені кабачки з часником
Інгредієнти:
- свіжа сметана або майонез — 200 г;
- борошно — 100 г;
- кабачки — 2 шт.;
- олія соняшникова — 100 г;
- кріп, петрушка, сіль — за бажанням.
Приготування:
- Очищені від шкірки кабачки ріжемо на кружечки товщиною до 2 см, трохи солимо, залишаємо на 5 хвилин.
- Подрібнений часник з’єднуємо зі сметаною (майонезом) і нарубаною зеленню.
- Паніруємо овочі в борошні, обсмажуємо до апетитної скоринки, викладаємо на паперові серветки, залишаючи на них жир.
Маємо страву на тарілці, заправляємо часниковим соусом. Це сама апетитна класика кабачкового жанру!
Котлети з кабачків
Інгредієнти:
- манна крупа — 50 г;
- яйця — 2 шт.;
- цибулина;
- кабачок;
- приправи, сіль — за смаком.
Приготування:
- Очищаємо молодий овоч від шкірки, натираємо середніми шматочками, трохи солимо, залишаємо на півгодини в такому стані.
- Віджимаємо зелену масу від соку, в густу м’якоть додаємо яйця і манку, витримуємо продукти 20 хвилин, щоб крупа розбухла.
- В цей час подрібнюємо цибулю пасеруємо до м’якого стану в маслі, додаємо в кабачковий фарш. Приєднуємо до нього борошно, сіль, приправи. Вимішуємо склад, отримуючи густу масу, здатну тримати форму виробів.
Мокрими руками набираємо частина фаршу, ліпимо котлети і викладаємо на добре нагріту з маслом сковороду. Підсмажуємо з обох сторін в закритій ємності. Подаємо з часниковим соусом.
Деруни з додаванням картоплі
Інгредієнти:
- бульби картоплі — ½ кг;
- яйце;
- борошно 130 г (склянку);
- кабачки — ½ кг;
- сіль, перець — за вподобанням.
Приготування:
- Очищаємо овочі, натираємо великої стружкою і залишаємо на півгодини. Потім викладаємо в сито і віджимаємо зайвий сік.
- Отриману масу заправляємо сіллю і перцем, додаємо борошно, ретельно перемішуємо лопаткою складу.
- Ложкою відбираємо частина кабачкової маси, викладаємо її на розпечену сковороду і обсмажуємо обидві сторони до щільної скоринки.
Таким способом використовуємо все тісто. Подаємо деруни з кетчупом або домашньою сметаною. Дуже ситне і приємне на смак блюдо!
Рагу з цукіні та печериць
Це страва хоч і визнано другим блюдом, але з успіхом вживається як прекрасної закуски, подається як в холодному, так і в гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- бульби картоплі — 700 г;
- цибуля — 300 г;
- печериці або гливи — 500 г;
- морква — 150 г;
- цукіні — 500 г;
- часник — 5 зубків;
- качан білокачанної капусти — 1 кг;
- пісне масло -100 г;
- паста томатна — 70 г;
- сіль, спеції і прянощі — за вподобанням.
Приготування:
- Поділяємо качан капусти на дві половини, нарізаємо листя великими кубиками. Вливаємо в сковороду 50 грамів пісного масла, тушкуємо на невеликому вогні до готовності. В кінці процесу додаємо томат-пасту, надає нарізці апетитний колір.
- Миємо та очищаємо інші овочі. Картоплю і цукіні поділяємо на невеликі кубики, моркву шаткуємо соломкою, цибулю нарізаємо смужками.
- Гриби ріжемо на пластини і викладаємо у вільну сковороду з олією. Закриваємо кришкою, смажимо до випаровування виділилася рідини і освіти на печерицях ніжного золотистого кольору.
- Викладаємо до приготованим грибів шматочки картоплі і цукіні, цибулю та моркву, обсмажуємо продукти до готовності. При необхідності, додаємо масло. В останню чергу викладаємо капусту, порізану зелень, сіль, спеції і прянощі. Добре все перемішуємо і тушкуємо продукти ще 5 хвилин в закритому вигляді, після чого закінчуємо приготування рагу.
Овочеве рагу з баклажанами і овочами
Інгредієнти:
- картопля — 3 шт.;
- солодкий перець (червоний і зелений) — 2 шт.;
- листочок лавра;
- морква;
- помідори — 3 шт.;
- кабачок і баклажан — 1 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- куркума — 20 г;
- кількість перцю, солі, спецій, приправ і зелені — питання смаку.
Приготування:
- Очищені бульби поділяємо на невеликі кубики, обсмажуємо на сильному вогні до хрусткої скоринки. Додаємо листочок лавра, нарізані соломкою моркву і плоди перців, відправляємо продукти в сковороду з картоплею. Перемішуємо склад, продовжуємо приготування ще п’ять хвилин.
- Баклажани розрізаємо вздовж на дві половинки, ділимо у такому ж порядку ще раз, потім розрізаємо впоперек, оформляючи овочі кубиками (трохи більші, ніж картопляні). Якщо є підозра, що фіолетові плоди будуть гіркими, після нарізки посипаємо їх сіллю і залишаємо на годину під гнітом. Потім зливаємо темну рідину.
- В окремому посуді обсмажуємо в олії до золотистого кольору шматочки кабачків і баклажанів. Приєднуємо кубики картоплі, подрібнені томати, посипаємо куркумою, приправами та спеціями, перемішуємо компоненти рагу. Не забуваємо про бажаному кількості солі.
- Закриваємо ємність, тушкуємо 5 хвилин на невисокому вогні.
Подаємо овочеве рагу з баклажанами і кабачками, посипаючи великою кількістю нарубаної зелені. Страву вийшло напрочуд яскравим і ароматним. Ми немов на секунду перемістилися в кращий східний ресторан!
Незвичайне суфле з кабачків з куркою
Неймовірно ніжне, приємне, смачне блюдо, приготувати яке не становить особливої праці. Діти будуть щасливі!
Інгредієнти:
- куряче філе — 500 г;
- олія (оливкова або соняшникова) — 60 г;
- борошно — 60 г;
- кабачок;
- сир — 70 г;
- молоко — 60 мл;
- яйця — 2 шт.;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- перець, сіль — за 10 р.
Приготування:
- Філе курки ділимо на шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні. В отриману масу викладаємо 2 жовтки, 50 г панірувальних сухарів, 20 г масла, незбиране молоко, перець.
- Пропускаємо складу через м’ясорубку ще раз, приєднуємо частину панірувальної суміші, по дрібці солі і перцю, подрібнюємо третій раз. Отримуємо ніжну однорідну масу.
- Очищені кабачки крупно натираємо, викладаємо разом з дрібною стружкою сиру в приготований курячий фарш.
- Додаємо збиті до стійкої піни білки, акуратно вводимо в м’ясний склад і викладаємо його в змащену маслом форму. Відправляємо в духовку на півгодини (180°C).
Незвичайне кабачкове суфле готово!
Оладки з кабачків на кефірі
Інгредієнти:
- кабачки — 2 шт.;
- борошно — 150 г;
- яйце;
- свіжий кефір — 200 мл;
- сіль і сода — по щіпці;
- звичайний цукор — за бажанням;
- олію (соняшникову або топлене) — 100 р.
Приготування:
- Кабачки очистити від шкірки, крупно натираємо, віджимаємо від зайвої рідини.
- Гасимо соду в кефірі, додаємо в кисломолочний продукт трохи солі, цукор і збите яйце.
- Перемішуючи компоненти, невеликими порціями просіваємо борошно. Замішуємо дуже м’яке тісто.
- Нагріваємо сковороду з олією. Формуємо оладки з кабачків і викладаємо їх в ємність. Обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору. Дістаємо красиві вироби, поміщаємо на паперові серветки (прибираємо зайвий жир), після чого подаємо з домашньою сметаною.
Тушковані кабачки
Інгредієнти:
- цибулина;
- морквина;
- молоді кабачки — 2 шт.;
- томат-паста — 20 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- сіль, зелень, перець — за смаком.
Приготування:
- Як завжди, відрізаємо у кабачків хвостик, поділяємо овоч на кубики. Ніжну і тонку шкірку молодих плодів не зрізаємо.
- Очищаємо моркву і цибулю шаткуємо соломкою і смужками, відповідно.
- Нагріваємо сковороду з олією, викладаємо томат-пасту, підсмажуємо дві хвилини на слабкому вогні. Далі приєднуємо цибулю і морквину, продовжуємо нагрівання продуктів.
- Через 5 хв. додаємо кабачки, подрібнений часник, сіль і червоний мелений перець. Перемішуємо компоненти їжі, тушкуємо в закритому вигляді чверть години.
Подаємо під шаром нарубаної зелені.
Кабачки в духовці без особливої вправності
Як ми вже відзначали, свіжі плоди мають багатогранне призначення.
Страви, приготовлені в духовці, не тільки смачні й апетитні, але і корисні, адже при такій тепловій обробці вони більшою мірою зберігають необхідні організму мікроелементи і вітаміни.
Кабачки з фаршем в духовці
Інгредієнти:
- помідори — 2 шт.;
- дрібно тертий сир — 100 г;
- фарш (свинина + яловичина в рівних частинах) — 700 г;
- цибулина;
- рис — 50 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- улюблені приправи, сіль.
Приготування:
- Відварюємо рис, пасеруємо дрібно нарізану цибулю, додаємо його разом з готовими зернами в м’ясний фарш. Приправляємо продукт сіллю, приправами і подрібненим часником. Усе ретельно вимішуємо.
- Помиті плоди поділяємо поперек великими частинами (10 см), акуратно вирізаємо серцевину. М’якоть додаємо у фарш, отриманим складом наповнюємо «барила» з овочів.
- Викладаємо (ставимо) фаршировані кабачки на деко, закриваємо кожен кришечкою з круглої шматочки нарізаного помідора, посипаємо сиром і ставимо на годину в духовку (190°C).
Кабачкові кружечки з м’ясом
- Представленим рецептом практично повторюємо склад інгредієнтів і спосіб приготування попереднього страви, хіба що інакше оформляємо страву.
- Кабачки розрізаємо на товсті кружечки (3 см), обвалюємо в борошні і розташовуємо на деку, змащеному олією. На кожен пласт викладаємо по ложці приготованого фаршу і часточці томатів.
- Викладаємо страву на деко і відправляємо кабачкові кружечки з м’ясом в духовку. Випікаємо протягом години (200°C).
За п’ять хвилин до закінчення приготування посипаємо наші конструкції дрібно натертим сиром, подаємо зі сметаною або іншим улюбленим соусом.
Рулетики з кабачків і м’ясного фаршу
Приступаємо до знайомства з третім способом оформлення кабачків з м’ясним компонентом. Отримане блюдо відрізняється особливо привабливим виглядом і чудовим смаком.
Приготування:
- Кабачки розрізаємо вздовж на тонкі пластини завтовшки до 2 мм, обсмажуємо з двох сторін у маслі до золотистого кольору.
- Витягаємо пласти з сковороди, поміщаємо на паперові серветки, залишаючи на них зайвий жир.
- Наносимо на кожен кабачковий лист шар підготовленого м’ясного фаршу, звертаємо рулетики і викладаємо у форму для запікання.
- Заливаємо вироби соусом із суміші томатного пюре і сметани (у рівних пропорціях), відправляємо на півгодини в духовці при 180°C.
Все швидко, смачно, ароматно!
Запіканка з кабачків в духовці
Інгредієнти:
- яйця — 2 шт.;
- цибулина;
- зубки часнику — 3 шт.;
- кабачки — 2 шт.;
- будь сир (бажано твердий) — 150 г;
- олія, сіль, зелень і спеції.
Приготування:
- Молоді кабачки разом з шкіркою, але без хвостика, поділяємо вздовж на дві половинки, потім розрізаємо упоперек. Викладаємо овочі красивими рядами в круглу форму для випікання, посипаємо сіллю, перцем і спеціями.
- Подрібнюємо зелень і цибулю, розміщуємо серед шматочків зеленого овоча. Дрібно натираємо сир, третю частину залишаємо для прикраси, решту кількість змішуємо з добре збитими яйцями.
- Вміст форми заливаємо отриманою сумішшю, посипаємо запіканку з кабачків сирної стружкою. Відправляємо їжу на 45 хвилин у духовку (190°C).
Чудова запіканка з овочів знайшла вишуканий і дуже спокусливий вигляд!
Рецепт запікання з куркою
Інгредієнти:
- куряча грудка;
- молоді кабачки — 2 шт.;
- цибулина і зубки часнику;
- жирні вершки — 100 г;
- яйця — 2 шт.;
- сир — 150 г;
- сіль і спеції.
Приготування:
Як бачимо, компоненти цієї страви майже такі ж, як і в попередньому рецепті, за винятком додавання м’яса курки і вершків.
- Нарізаємо грудинку (без шкіри і плівок) і цибулю дуже дрібними шматочками, з’єднайте з підготовленими кабачками, часником, сіллю, спеціями, прянощами і яйцями.
- Добре перемішуємо отриману масу викладаємо у форму будь-якого діаметру, поливаємо вершками і посипаємо натертим сиром.
Відправляємо такий варіант «тортика» з кабачків на 45 хвилин у піч (190°C).
Страви із заморожених кабачків
Приступаючи до приготування з використанням такого роду овочів, дотримуємося головне правило — продукти піддаємо тепловій обробці відразу після відтавання. Якщо кабачки потрібно відварювати, то розморожувати їх не слід, а час теплової обробки необхідно зменшувати в 2-3 рази.
Заморожені цукіні, тушковані з овочами
Інгредієнти:
- заморожені кабачки — 2 шт.;
- пакет суміші з інших заморожених овочів — упаковка (100 г);
- домашня сметана — 150 г;
- олія (оливкова або соняшникова);
- томат-паста — 20 г;
- зубки часнику, сіль, кріп — за смаком.
Приготування:
- Витягаємо заморожені кабачки і вміст пакета овочевої суміші і відразу викладаємо на сковороду. Нагріваємо під кришкою на слабкому вогні. До складу сполучених продуктів може входити горошок, квасоля, перець, цибулю та інші компоненти. Таке доповнення створює особливий смаковий букет і надає страві яскравий апетитний вигляд.
- Отже, після випаровування рідини додаємо ароматне масло, страва солимо, перчимо, додаємо подрібнений часник.
- Заливаємо майже готову страву сметаною і тушкуємо буквально 5 хвилин.
Отримуємо чудовий гарнір до рибного або м’ясного блюда.
Оладки з заморожених кабачків
Інгредієнти:
- яйце;
- заморожені кабачки — 2 шт.;
- борошно — 100 г;
- невеликий пучок кропу, сіль, олія.
Приготування:
Ми вже знайомі зі способом одержання оладок з кабачків. Тепер враховуємо, що у нас заморожений продукт.
- Дістаємо упаковку з овочами, викладаємо на сковороду, тушкуємо зелені шматочки 10 хвилин під кришкою. Потім охолоджуємо і віджимаємо зайву рідину.
- Викладаємо кабачки в чашу. Товкачкою розминаємо шматочки, з’єднуємо з борошном, яйцями, сіллю і подрібненою зеленню. Вимішуємо однорідне тісто.
- Формуємо оладки і підсмажуємо в сковороді з маслом. Подаємо зі сметаною.
Готуємо кабачки в клярі
Інгредієнти:
- курячі яйця — 4 шт.;
- борошно — 100 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- заморожені кабачки — 2 шт.;
- масло (рослинне або оливкове);
- кількість солі, зелені, приправ підбираємо за смаком.
Приготування:
- Поміщаємо яйця в піалу, додаємо борошно, трохи перцю і солі, ретельно вимішуємо до консистенції домашньої сметани.
- Розморожені кабачки нарізаємо кружечками, віджимаємо зайву рідину. Кожну часточку занурюємо в кляр, поміщаємо на гарячу сковороду з олією. Таким способом заповнюємо всі дно посуду.
- Швидко обсмажуємо овочі з обох боків до золотистої скоринки, викладаємо на тепле блюдо, посипаємо подрібненою часничком і нарубаною зеленню.
Подаємо нашу розкішну зелену галявину» на швидкий сніданок або виставляємо на святковий стіл. Смачна і ситна їжа — розкішна прикраса урочистої трапези!
Дієтичні рецепти страв з кабачків
Цей вид овочів особливо затребуваний при складанні низькокалорійного меню. Кабачки — прекрасний компонент дієтичного харчування, яке і насичує, і приносить справжнє задоволення.
Пісний овочевий суп
Інгредієнти:
- кабачок;
- морква;
- картопля — 2 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- сіль, перець, олія.
Приготування:
Згадуємо вже знайомі рецепти супу з кабачками.
- Вливаємо в каструлю 2 л бутильованої води, опускаємо очищений, порізаний на брусочки картоплю. Солимо і перчимо рідина, відварюємо картоплю до готовності.
- Пасеруємо в маслі нашатковану соломкою моркву, додаємо порізану зелень. Через п’ять хвилин викладаємо вміст сковороди в каструлю, доводимо до кипіння і закінчуємо приготування.
Суп-пюре з кабачків для дітей
Інгредієнти:
- овочевий бульйон — 300 мл;
- кабачки — 2 шт.;
- морквина;
- цибулина;
- молоко (1% жирності) — 100 мл;
- олія оливок — 50 г;
- чабер, кріп використовуємо смаків дітей.
Приготування:
- Очищені і нарізані кабачки опускаємо в овочевий бульйон, трохи солимо і перчимо, відварюємо продукти до готовності.
- Шаткуємо цибулю і моркву, обсмажуємо в олії до прозорого вигляду, додаємо в суп.
- Коли кабачки стануть м’якими, зливаємо бульйон, остиглі овочі перетворюємо блендером в пюре. Додаємо молоко, кип’ятимо не більше двох хвилин.
У чергу за таким супом стануть не тільки малюки, а й щасливі батьки!
Готуємо корисну запіканку
Інгредієнти:
- бринза + інший сорт сиру для прикраси — 200 та 50 м відповідно;
- цибулини — 2 шт.;
- кабачки — 1 кг;
- яйця — 4 шт.;
- зубки часнику — 3 шт.;
- пісне масло, зелень, сіль.
Приготування:
- Крупно натираємо очищені кабачки, викладаємо в друшляк.
- Дрібно нарізаємо головки цибулі, припускаємо до м’якого стану.
- Поки ми були зайняті біля плити, з шматочків овочів вже стекла зайва рідина. Додаємо в густу масу підсмажену цибулю, збиті яйця, подрібнену бринзу, часник, сіль, перець і нарізану зелень.
Отриману масу викладаємо у форму, посипаємо натертим сиром і відправляємо запіканку на півгодини в духовці (190°C).
Дієтичні оладки на пару
Інгредієнти:
- яєчний білок;
- борошно — 50 р;
- кабачок — 1 шт.;
- сіль, зелень, перець — за бажанням
Приготування:
- Про те, як підготувати овочі для оладок ми вже знаємо. В подрібнену і віджату кабачкову масу додаємо збитий яєчний білок, борошно, сіль і спеції, нарубану зелень. Вимішуємо однорідне тісто.
- Наливаємо воду в ємність пароварки, чашу приладу змащуємо маслом, формуємо оладки.
- Викладаємо вироби на дно посуду і залишаємо на пару чверть години від початку кипіння рідини.
Зимові заготовки з кабачків
Головна умова якісного консервування продуктів — суворе дотримання гігієни і чистоти.
Ця вимога стосується як сировини для заготовок, так і предметів кухонного начиння, що використовується в технологічному процесі.
Кабачки по-корейськи на зиму
Інгредієнти:
- морква — 300 г;
- солодкий перець — 100 г;
- цибуля — 300 г;
- зубки часнику — 10 шт.;
- молоді кабачки без насіння — 1 кг;
- олія соняшникова — 60 г;
- оцет столовий (9%) — 30 г;
- приправа для корейських салатів — 1 ч. л.;
- звичайний цукор — 60 р.
Приготування:
- Зрізаємо з кабачків шкірку, очищаємо моркву. Подрібнюємо овочі на спеціальній корейської тертці і викладаємо в зручну чашу.
- Додаємо до овочів нашатковану перець і цибулю, подрібнені зубки часнику.
- З’єднуємо в піалі масло, корейські приправи, цукор, щіпку солі. Виливаємо отриманий маринад в овочеву масу, злегка утрамбовуємо складу, в закритому вигляді відправляємо на добу в холодильник.
- Дістаємо салат, розкладаємо по чистим банкам. Заливаємо утвореним за ніч маринадом, стерилізуємо 40 хвилин і щільно закатуємо ємності.
Охолоджені заготовки відправляємо в прохолодне місце для зимового зберігання.
Ікра з кабачків «Пальчики оближеш»
Ми вже наковталися слинок, знайомлячись з рецептами всякої смакоти з кабачків, але це ще не всі випробування! Наступна консервація викличе не менш яскраві і дуже відчутні враження.
Інгредієнти:
- солодка морква — 800 г;
- томат-паста — 30 г;
- цибуля — 350 г;
- олія (оливкова, соняшникова) — 150 мл;
- кабачки — 1,5 кг;
- перець — ½ ч. л.;
- звичайний цукор — 60 г;
- велика сіль без йоду — 30 г;
- бутильована вода — ½ гранчастого стакана.
Приготування:
- Зрізаємо з кабачків шкірку, рубаємо плоди на кубики. Крупно натираємо очищену моркву. Маємо на увазі, що в рецепті вказана вага вже підготовлених овочів.
- Викладаємо продукти в каструлю, вливаємо очищену воду і тушкуємо 40 хвилин в закритому вигляді на тихому вогні. Періодично перемішуємо.
- Готові овочі охолоджуємо, подрібнюємо блендером, повертаємо в каструлю. Додаємо пасту томатів, сіль, білий цукор, перець і олію. Продовжуємо нагрівання страви під кришкою.
- Через 25 хвилин викладаємо готову ікру з кабачків в стерилізовані банки. Закатуємо ємності, перевертаємо і залишаємо в такому стані до повного охолодження.
Все робимо швидко, просто, але абсолютно однозначно, зі смаком!
Смажені кабачки з часником
Інгредієнти:
- томати — 4 шт.;
- зубки часнику — 15 шт.;
- кабачки — 4 шт.;
- масло — 70 г;
- гостра аджика — 50 г;
- спеції і приправи підбираємо за вподобанням.
Приготування:
- Чисті кабачки поділяємо на кубики, помідори нарізаємо невеликими шматочками. Нагріваємо в сковороді ароматне масло, викладаємо овочі, обсмажуємо 10 хвилин до рум’яної скоринки, періодично перемішуючи.
- Додаємо подрібнений часник, пекучий аджику, спеції і сіль. Тушкуємо 20 хвилин на тихому вогні, після чого розкладаємо по чистим ємкостей і закатуємо. Перевертаємо і залишаємо для охолодження.
Заготівля «Тещин язик»
Інгредієнти:
- томати — 1 кг;
- солодкий перець — 1 шт.;
- кабачки — 1 кг;
- звичайний цукор — 80 г;
- олія соняшникова — 130 мл;
- сіль — 60 г;
- оцет столовий (9%) — 50 мл
Приготування:
- Перець і помідори подрібнюємо в домашньому комбайні, отриману масу викладаємо в каструлю, доводимо до кипіння.
- Кабачки очистити від шкірки, нарізаємо слайсами (тонкими пластинками), і поміщаємо в гарячий томатний складу разом з сіллю, цукровим піском і свіжим маслом.
- Відварюємо все півгодини, приєднуємо столовий оцет. Через 5 хвилин закінчуємо приготування.
Розливаємо заготовку в стерилізовані банки, закатуємо ємності, перевертаємо, закутуємо. Залишаємо до охолодження.
Незвичайні в’ялені кабачки на зиму
Чудові якості овочів піднесли нам ще один сюрприз — оригінальний спосіб солодкої заготовки, прекрасно зберігає смак річного продукту.
Інгредієнти:
- кабачки — 2 кг;
- звичайний цукор — 600 р.
Приготування:
- Молоді плоди без насіння ретельно миємо, обсушуємо серветками, нарізаємо тонкими пластинами п’яти до 5 мм завтовшки. Бажано використання кружечків приблизно однакового розміру, щоб всі часточки готувалися одночасно.
- Викладаємо кабачки в чашу, засипаємо цукром і перемішуємо, ретельно розподіляючи солодкий складу. Залишаємо продукти на добу. За цей час кабачки вберуть білі кристали, пустять сік, змінять структуру і утворюють густий сироп. Періодично заважаємо компоненти страви.
- Віджимаємо фрукти від рідкого складу, викладаємо одним шаром на деко, застелений пергаментним папером, і відправляємо на 3 години в духовку (100°C). Періодично обов’язково перевіряємо стан кабачків!
- По закінченні приготування, залишаємо смакоту в печі. Чекаємо повного остигання кружечків, після чого дістаємо їх, поміщаємо в чисту, суху, герметичну ємність. Наш розкішний десерт готовий.
Ось таким простим способом ми отримали чудове ласощі для дітей і дорослих любителів солодощів!
Мариновані цукіні на зиму без стерилізації
Інгредієнти:
- зубки часнику, горошини перцю — по 15 шт.;
- листя хрону (2 шт) та смородини (3 шт.);
- цукіні — 2 шт.;
- оцет (9%) — 150 мл;
- сіль — 50 р.
Приготування:
- Зелень ретельно обполіскуємо, стряхиваем рідину і залишаємо на чистому рушнику, щоб стекли зайві крапельки води.
- Моєму і просушуємо плоди, знімаємо шкірку, поділяємо цукіні навпіл, видаляємо серцевину, ріжемо на кубики. Зубки часнику розрізаємо на тонкі пластини.
- Починаємо закладку продуктів у стерилізовані банки. На дно ємностей поміщаємо половинки листя хрону, смородини, горошини перцю і зубчики часнику.
- Далі заповнюємо ємності овочевими кубиками. Робимо це як можна щільніше, виключаючи утворення великих порожнин. Заливаємо все окропом, залишаємо на 3 години настоюватися.
- Після цього виливаємо рідину в каструлю. Додаємо трохи води (щоб вистачило для всієї консервації), сіль, цукор, оцет.
- Кип’ятимо розсіл, наповнюємо банки доверху, щільно закручуємо кришки. Охолоджені заготовки маринованих цукіні відправляємо в льох.
Представлені рецепти кабачків швидкого і смачного домашнього приготування лише відкривають двері у величезний кулінарне царство простий і корисної їжі. Для осягнення її секретів не треба їхати за тридев’ять земель, адже це сама природа дарує нам свої невичерпні можливості!