Другі страви з кабачками
Продовжуємо кулінарний екскурс в чудову країну кущовий різновиди гарбуза, яка подарувала нам різнокольорові плоди самих дивовижних форм. Кабачки широко використовується в других стравах, надаючи їм своєрідний смак, покращуючи аромат і зовнішній вигляд.
Запечені кабачки з сиром у мультиварці
Інгредієнти:
- кабачки — 3 шт.;
- цибулини — 2 шт.;
- незбиране молоко — 100 мл;
- яйця — 4 шт.;
- масло рослинне — 20 г;
- сир улюбленого сорту — 200 г;
- свіжа зелень.
Приготування
- Чисті кабачки нарізаємо круглими часточками товщиною до 2 див. Звільняємо цибулини від лушпиння, шаткуємо кільцями. Дрібно натираємо сир.
- Вливаємо ароматне масло на дно чаші мультиварки, викладаємо цибулю, включаємо прилад на режим «Смаження». Після того як колечка підрум’яняться, маємо на них скибочки кабачків, посипаємо овочі натертим сиром.
- В піалі з’єднуємо яйця і молоко. Коли сир розплавиться, заливаємо зелені пластини приготованою сумішшю. Включаємо режим агрегату на функцію «Випічка», виставляємо час 20 хвилин.
Цей ситний кулінарний шедевр стане прекрасним сніданком, вечерею або відмінним гарніром до м’ясних страв.
Смажені кабачки з часником
Інгредієнти:
- свіжа сметана або майонез — 200 г;
- борошно — 100 г;
- кабачки — 2 шт.;
- олія соняшникова — 100 г;
- кріп, петрушка, сіль — за бажанням.
Приготування:
- Очищені від шкірки кабачки ріжемо на кружечки товщиною до 2 см, трохи солимо, залишаємо на 5 хвилин.
- Подрібнений часник з’єднуємо зі сметаною (майонезом) і нарубаною зеленню.
- Паніруємо овочі в борошні, обсмажуємо до апетитної скоринки, викладаємо на паперові серветки, залишаючи на них жир.
Маємо страву на тарілці, заправляємо часниковим соусом. Це сама апетитна класика кабачкового жанру!
Котлети з кабачків
Інгредієнти:
- манна крупа — 50 г;
- яйця — 2 шт.;
- цибулина;
- кабачок;
- приправи, сіль — за смаком.
Приготування:
- Очищаємо молодий овоч від шкірки, натираємо середніми шматочками, трохи солимо, залишаємо на півгодини в такому стані.
- Віджимаємо зелену масу від соку, в густу м’якоть додаємо яйця і манку, витримуємо продукти 20 хвилин, щоб крупа розбухла.
- В цей час подрібнюємо цибулю пасеруємо до м’якого стану в маслі, додаємо в кабачковий фарш. Приєднуємо до нього борошно, сіль, приправи. Вимішуємо склад, отримуючи густу масу, здатну тримати форму виробів.
Мокрими руками набираємо частина фаршу, ліпимо котлети і викладаємо на добре нагріту з маслом сковороду. Підсмажуємо з обох сторін в закритій ємності. Подаємо з часниковим соусом.
Деруни з додаванням картоплі
Інгредієнти:
- бульби картоплі — ½ кг;
- яйце;
- борошно 130 г (склянку);
- кабачки — ½ кг;
- сіль, перець — за вподобанням.
Приготування:
- Очищаємо овочі, натираємо великої стружкою і залишаємо на півгодини. Потім викладаємо в сито і віджимаємо зайвий сік.
- Отриману масу заправляємо сіллю і перцем, додаємо борошно, ретельно перемішуємо лопаткою складу.
- Ложкою відбираємо частина кабачкової маси, викладаємо її на розпечену сковороду і обсмажуємо обидві сторони до щільної скоринки.
Таким способом використовуємо все тісто. Подаємо деруни з кетчупом або домашньою сметаною. Дуже ситне і приємне на смак блюдо!
Рагу з цукіні та печериць
Це страва хоч і визнано другим блюдом, але з успіхом вживається як прекрасної закуски, подається як в холодному, так і в гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- бульби картоплі — 700 г;
- цибуля — 300 г;
- печериці або гливи — 500 г;
- морква — 150 г;
- цукіні — 500 г;
- часник — 5 зубків;
- качан білокачанної капусти — 1 кг;
- пісне масло -100 г;
- паста томатна — 70 г;
- сіль, спеції і прянощі — за вподобанням.
Приготування:
- Поділяємо качан капусти на дві половини, нарізаємо листя великими кубиками. Вливаємо в сковороду 50 грамів пісного масла, тушкуємо на невеликому вогні до готовності. В кінці процесу додаємо томат-пасту, надає нарізці апетитний колір.
- Миємо та очищаємо інші овочі. Картоплю і цукіні поділяємо на невеликі кубики, моркву шаткуємо соломкою, цибулю нарізаємо смужками.
- Гриби ріжемо на пластини і викладаємо у вільну сковороду з олією. Закриваємо кришкою, смажимо до випаровування виділилася рідини і освіти на печерицях ніжного золотистого кольору.
- Викладаємо до приготованим грибів шматочки картоплі і цукіні, цибулю та моркву, обсмажуємо продукти до готовності. При необхідності, додаємо масло. В останню чергу викладаємо капусту, порізану зелень, сіль, спеції і прянощі. Добре все перемішуємо і тушкуємо продукти ще 5 хвилин в закритому вигляді, після чого закінчуємо приготування рагу.
Овочеве рагу з баклажанами і овочами
Інгредієнти:
- картопля — 3 шт.;
- солодкий перець (червоний і зелений) — 2 шт.;
- листочок лавра;
- морква;
- помідори — 3 шт.;
- кабачок і баклажан — 1 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- куркума — 20 г;
- кількість перцю, солі, спецій, приправ і зелені — питання смаку.
Приготування:
- Очищені бульби поділяємо на невеликі кубики, обсмажуємо на сильному вогні до хрусткої скоринки. Додаємо листочок лавра, нарізані соломкою моркву і плоди перців, відправляємо продукти в сковороду з картоплею. Перемішуємо склад, продовжуємо приготування ще п’ять хвилин.
- Баклажани розрізаємо вздовж на дві половинки, ділимо у такому ж порядку ще раз, потім розрізаємо впоперек, оформляючи овочі кубиками (трохи більші, ніж картопляні). Якщо є підозра, що фіолетові плоди будуть гіркими, після нарізки посипаємо їх сіллю і залишаємо на годину під гнітом. Потім зливаємо темну рідину.
- В окремому посуді обсмажуємо в олії до золотистого кольору шматочки кабачків і баклажанів. Приєднуємо кубики картоплі, подрібнені томати, посипаємо куркумою, приправами та спеціями, перемішуємо компоненти рагу. Не забуваємо про бажаному кількості солі.
- Закриваємо ємність, тушкуємо 5 хвилин на невисокому вогні.
Подаємо овочеве рагу з баклажанами і кабачками, посипаючи великою кількістю нарубаної зелені. Страву вийшло напрочуд яскравим і ароматним. Ми немов на секунду перемістилися в кращий східний ресторан!
Незвичайне суфле з кабачків з куркою
Неймовірно ніжне, приємне, смачне блюдо, приготувати яке не становить особливої праці. Діти будуть щасливі!
Інгредієнти:
- куряче філе — 500 г;
- олія (оливкова або соняшникова) — 60 г;
- борошно — 60 г;
- кабачок;
- сир — 70 г;
- молоко — 60 мл;
- яйця — 2 шт.;
- панірувальні сухарі — 100 г;
- перець, сіль — за 10 р.
Приготування:
- Філе курки ділимо на шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні. В отриману масу викладаємо 2 жовтки, 50 г панірувальних сухарів, 20 г масла, незбиране молоко, перець.
- Пропускаємо складу через м’ясорубку ще раз, приєднуємо частину панірувальної суміші, по дрібці солі і перцю, подрібнюємо третій раз. Отримуємо ніжну однорідну масу.
- Очищені кабачки крупно натираємо, викладаємо разом з дрібною стружкою сиру в приготований курячий фарш.
- Додаємо збиті до стійкої піни білки, акуратно вводимо в м’ясний склад і викладаємо його в змащену маслом форму. Відправляємо в духовку на півгодини (180°C).
Незвичайне кабачкове суфле готово!
Оладки з кабачків на кефірі
Інгредієнти:
- кабачки — 2 шт.;
- борошно — 150 г;
- яйце;
- свіжий кефір — 200 мл;
- сіль і сода — по щіпці;
- звичайний цукор — за бажанням;
- олію (соняшникову або топлене) — 100 р.
Приготування:
- Кабачки очистити від шкірки, крупно натираємо, віджимаємо від зайвої рідини.
- Гасимо соду в кефірі, додаємо в кисломолочний продукт трохи солі, цукор і збите яйце.
- Перемішуючи компоненти, невеликими порціями просіваємо борошно. Замішуємо дуже м’яке тісто.
- Нагріваємо сковороду з олією. Формуємо оладки з кабачків і викладаємо їх в ємність. Обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору. Дістаємо красиві вироби, поміщаємо на паперові серветки (прибираємо зайвий жир), після чого подаємо з домашньою сметаною.
Тушковані кабачки
Інгредієнти:
- цибулина;
- морквина;
- молоді кабачки — 2 шт.;
- томат-паста — 20 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- сіль, зелень, перець — за смаком.
Приготування:
- Як завжди, відрізаємо у кабачків хвостик, поділяємо овоч на кубики. Ніжну і тонку шкірку молодих плодів не зрізаємо.
- Очищаємо моркву і цибулю шаткуємо соломкою і смужками, відповідно.
- Нагріваємо сковороду з олією, викладаємо томат-пасту, підсмажуємо дві хвилини на слабкому вогні. Далі приєднуємо цибулю і морквину, продовжуємо нагрівання продуктів.
- Через 5 хв. додаємо кабачки, подрібнений часник, сіль і червоний мелений перець. Перемішуємо компоненти їжі, тушкуємо в закритому вигляді чверть години.
Подаємо під шаром нарубаної зелені.