Кабачки на зиму: перевірені та смачні рецепти

Заготовки на зиму — справа корисна, але воно може бути ще й приємним. Згадайте, з чого зазвичай починається сезон заготовок? Потрібно знайти рецепти, краще всього перевірені, підготувати банки та інші ємності, а потім уже потихеньку купувати все необхідне і робити заготовки. А якщо прибрати з цього переліку самий непростий етап — пошук перевірених рецептів, то процес приготування зимових заготовок буде дуже і дуже приємним. Заготовки на основі кабачків — це корисний і смачний продукт, який легко приготувати (і притому дуже недорого).

Що можна приготувати з кабачків на зиму?

Кабачки — унікальний продукт. Як і огірки, вони практично не мають власного яскравого смаку, і це означає, що при належному умінні з них можна приготувати що завгодно. Різні салати — як овочеві, так і з різними добавками начебто рису. Можна приготувати ікру — сотні рецептів: з печених овочів і сирих, з додаванням часнику і різноманітних спецій. З кабачків готують варення і компоти, їх маринують (як огірочки і грибочки), солять. Читайте рецепти, вибирайте ті, що вам подобаються і готуйте на здоров’я!

Ікра з кабачків на зиму — покроковий рецепт

Кабачкова ікра — прекрасна і смачна закуска, яку можна їсти самостійно (просто з хлібом), використовувати в якості добавки в овочеві та м’ясні страви, чи є у вигляді гарніру.

Інгредієнти:

  • 5 кг молодих очищених кабачків
  • 250гр томат-пасти (краще взяти консервовану з магазину, а не домашню);
  • 300 мл рафінованої олії;
  • 2 ст. л. оцтової есенції (та, що 70%);
  • 100гр часнику;
  • 0,5 л води;
  • 3 ст. л. солі;
  • 2 стручка перцю чилі.

Крок 1

Сирі кабачки почистити, прибрати насіння і провернути на м’ясорубці (або блендером), провернути перець і змішати масу.

Крок 2

Воду змішати з томатною пастою, а потім перелити в каструльку з кабачково-перцевої масою.

Крок 3

У каструльку з кабачковою масою необхідно налити рафінована олія, всипати цукор і сіль, добре перемішати і поставити на середній вогонь.

Крок 4

Тушкуємо овочеву суміш близько півтора годин, періодично помішуючи.

Крок 5

Очищаємо три головки часнику і подрібнюємо.

Крок 6

Коли суміш простоїть на вогні 70-80 хвилин, покласти часник і оцет, добре промешиваем всю суміш, і варимо десять хвилин.

Крок 7

Каструлю зняти з плити, розкласти в банки і закатати кришечками, перевернути догори дном і прибрати під ковдру.

Кабачки на зиму пальчики оближеш — дуже смачна заготівля кабачків

Кабачки «Пальчики оближеш» виходять смачні, а готувати їх досить легко.


Інгредієнти:

  • 3 кг молодих очищених кабачків;
  • 1 кг болгарського солодкого (краще червоного) перцю;
  • 0,5 кг помідорів;
  • 1 ст. рафінованої олії;
  • 0,5 ст. (або більше – на ваш смак) оцту 9%;
  • 1 ст. цукру;
  • 2 головки часнику;
  • 2 перчика чилі;
  • 2 ст. л. солі.

Кабачки нарізати крупно (це потрібно, щоб кабачки не розварилися в процесі ). Помідори і перець пюрируем блендером або м’ясорубкою, кладемо в сотейник, сиплемо сіль, цукор, виливаємо туди ж масло, кладемо подрібнений часник (можна разом з помідорами і перцем провернути його в м’ясорубці або блендері). Суміш потрібно добре перемішати.

У сотейник з овочевою сумішшю кладемо кабачки, добре перемішуємо, закриваємо кришкою і ставимо на середній вогонь.

Коли суміш закипить, потрібно залишити її на плиті ще на двадцять хвилин (в тому випадку, якщо суміш вирує занадто сильно, то треба зробити вогонь трохи менше). Потім кладемо оцет, перемішуємо, прогріваємо протягом двох хвилин і розкладаємо по банках (попередньо простерилизованным), потім закатуємо.

Салат з кабачків на зиму — покроковий рецепт фото

Щедре літо дарує нам чимало смачних овочів і фруктів, тому господині не сидять, склавши руки. Вони намагаються зробити побільше різних заготовок на зиму. В холодну пору, коли на вулиці мете і мороз покриває вікна химерними візерунками, так хочеться побачити на столі ароматну частинку літнього тепла. Варення, компоти, огірочки, помідорчики… чим ще побалувати домашніх? Якщо на ваших грядках вродили кабачки, тоді можна приготувати смачний салатик з томатним соусом.

Для цієї заготовки знадобиться:

  • 2 середніх кабачка;
  • 3 цибулини;
  • 10 невеликих морквин;
  • пучок кропу;
  • кілька зубчиків часнику;
  • 120 мл томатного соусу;
  • одна ст. ложка солі;
  • 125 мл води;
  • дві ложки рослинної олії;

Приготування

Спочатку підготуйте всі овочі. Вимийте Кабачки, зніміть з них шкірку, а потім наріжте маленькими рівними кубиками. Якщо кабачок молодий, то серединка у нього ніжна, а ось у повністю дозрілого овоча серцевину зі сформованими насінням краще видалити.

Дивіться також:  Сир для ролів: який сир додають в роли, чим можна його замінити. 5 рецептів, як приготувати м’який вершковий сир в домашніх умовах

Цибулю очистіть і наріжте кубиками.

Морква вимийте, зішкребіть ножем тонку шкірку і теж порізати на дрібний кубик.

Подрібнити потрібно і часник з кропом.

У великій каструлі змішайте кабачки, моркву і цибулю.

Додайте сіль, рослинне масло і воду. Перемішайте всі компоненти.

Накрийте каструлю кришкою і відправте в духовку.

Овочі протушкувати протягом півтори години (температура 200 градусів).

Потім зніміть каструлю з духовки, додайте овочі часник, кріп і томатну пасту.

Знову помістіть її в духову шафу і протушкувати ще 20-25 хвилин.

Ось так виглядає готовий салат з кабачків, та інших овочів з томатною пастою.

Закатка

Гарячий салат розлийте по стерилізованим баночках (краще взяти банки невеликого обсягу, наприклад, 0,5 або 0,75 л) і щільно закрийте їх кришками.

Переверніть ємності догори дном і залиште остигати на ніч.

Зберігайте баночки з кабачковым салатом в прохолодному місці.

Салат настільки смачний, що не завжди «доживає» до зими. Ще б, адже це відмінне доповнення і до багатьох літніх страв.

Салат з кабачків в томатному соусі чудово поєднується з відвареною молодою картоплею.

Подавайте його з рисом, макаронами або гречкою. Поєднання такого пікантного салату з м’ясом теж буде доречним.

Кабачки по-корейськи на зиму — кращий рецепт

Гострі закачування з кабачків меркнуть перед кабачками по-корейськи, якщо любите гостру їжу — обов’язково спробуйте.

Інгредієнти:

  • 1 кг. зрілих великих кабачків;
  • 1 ст. тертої морквини;
  • 1 ст. різаного кільцями цибулі;
  • 1 ст. тонко нарізаного болгарського перцю;
  • 6-8 часточок часнику;
  • 0,5 склянки рафінованої олії;
  • 0,5 ст. оцту 9%;
  • 3 ст. л. цукру (якщо віддаєте перевагу якнайсолодше, то з гіркою);
  • 10 гр солі;
  • спеції (для моркви по корейськи (1,5 ст. л.);
  • пучок кропу і петрушки.

Кабачки натерти, перекласти в каструльку. Потім потрібно додати моркву, цибулю, перець, подрібнений часник, рафінована олія, цукор і сіль, приправу, подрібнену зелень і оцет, все перемішуємо і залишаємо на 4 години відпочити. Потім ще раз перемішуємо, викладаємо по простерилизованным банкам і накриваємо кришками, ставимо баночки в каструлю, наливаємо в каструлю води і доводимо до кипіння. Кип’ятити таким чином заготовки потрібно протягом 25 хвилин (на 500-700-грамові баночки), після чого закриваємо кришечки і ставимо банки охолоджуватися вниз кришками.

Смачні кабачки на зиму — простий, але дуже смачний рецепт

Відмінний рецепт, який легко приготувати. Зберігати такий салат потрібно в холодильнику.

Інгредієнти:

  • 1 літрова банка різаних кабачків;
  • 1 літрова банка різаних помідорів;
  • 1 літрова банка натертих на тертці цибулі, моркви і часнику (співвідношення на ваш смак, часнику не більше головки на це кількість овочів);
  • 0,5 склянки рафінованої олії;
  • 2 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. оцту 70%.

Всі продукти змішати і протушивать на середньому вогні близько півтора годин (залежить від стиглості кабачка), а потім розкласти по стерилізованим банкам і закатати. Остуджувати денцем вгору, в ковдрі.

Тещин язик з кабачків на зиму — покроковий детальний рецепт

Гостра закуска під назвою «Тещин язик» сподобається всім — це дуже смачно.

Нам буде потрібно:

  • 2 кг. зрілих великих кабачків;
  • 1 кг солодкого перцю;
  • 1 ст. рослинного масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 перчика чилі;
  • 1 головка часнику;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 кг. томатного кетчупу;
  • 1 ст. л. оцту 70%;
  • кілька лаврових листочків, упаковка перець горошком.

Крок 1

Перець і кабачки потрібно вимити, очистити від хвостиків і насіння і нарізати великими шматочками в каструлю.

Крок 2

Гострий перчик потрібно нарізати кільцями, змішати з продавлений через спеціальний прес часником і додати в овочеву суміш.

Крок 3

Потім в кастрюлюку необхідно покласти кетчуп (якщо любите погостріше, можна взяти гострий сорт кетчупу), налити олію і оцет, покласти спеції, сіль і цукор. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом години.

Крок 4

Суміш потрібно розкласти по стерилізованим банкам і закатати.

Мариновані кабачки — ідеальна заготівля на зиму

Найпростіший спосіб приготувати кабачки на зиму — замаринувати.

Для короля столу — маринованого кабачка, нам знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 кг молодих кабачків;
  • половина головки часнику;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. оцту 9%;
  • 2 ст. л. горілки.

Можна додати листя і коріння, які ви додаєте в огірки чи помідори — це може бути смородиновий і малиновий лист, кріп, хрін, петрушка.

Дивіться також:  Макарони в мультиварці — 7 рецептів приготування

Кабачки необхідно нарізати тонкими кружечками, розкласти по банках (краще всього брати 500-700 грамові банки), в кожну банку покласти кілька зубчиків часнику і пару горошин перцю. Закип’ятити воду (2 л), додати в неї сіль, цукор і оцет, розмішати і залити кабачки, а потім закатати кришками і поставити остигати вгору денцем (краще всього в ковдрі).

Аджика з кабачків — просто і смачно

Аджика з кабачків готується менш, ніж за годину, але попереджаю — це гостра і смачна закуска.

Інгредієнти:

  • 3 кг молодих кабачків;
  • 0,5 кг солодкого перцю;
  • 0,5 кг моркви;
  • 1 кг помідорів;
  • 1 ст. рафінованої олії;
  • По 2 столові ложки солі, цукру, червоного пекучого перцю і оцту 9%.

Все потрібно подрібнити зручним способом (я віддаю перевагу блендер), змішати зі спеціями, маслом, і варити сорок хвилин. Потім додаємо оцет, варимо пару хвилин і розкладаємо по банках, закриваємо кришками і закриваємо кришкою.

Рецепт лечо з кабачків на зиму

Чи Любите ви лечо з кабачків так як люблю його я? Якщо так, то увагу на рецепт!


Інгредієнти:

  • по 2 кг м’ясистих помідорів, солодкого болгарського перцю (смачніше з жовтим або червоним перцем, зелений дає різкий присмак) і кабачків (якщо вони не занадто молоді, то краще зняти шкірку і видалити насіння).
  • Для сиропу потрібно по 0,5 склянки рафінованої олії, яблучного оцту і цукру, а також 2 ст. л. солі.

Це базові інгредієнти для класичного лечо, якщо ви хочете урізноманітнити смак, то можна покласти перець, часник, кріп та інші спеції.

Всі овочі потрібно нарізати однаковими кубиками, скласти в сотейник і варити 15 хвилин після початку кипіння, потім додати сіль, цукор, масло і оцет. Готовий продукт розкладають у банки (неодмінно після стерилізації), простерилізувати ще 20 хвилин, закатати і перевернути. Остуджувати під ковдрою.

Як приготувати кабачки як грузді на зиму — покроковий рецепт

Здивувати домашніх і гостей нової закускою дуже легко — приготуйте кабачки під грузді. Хрусткі, з насиченим смаком… ммм — це шедевр!


Інгредієнти:

  • 2 кг будь-яких кабачків (якщо занадто великі, то різати потоньше);
  • 1 ст. л. морської солі;
  • 0,5 ст. л. перцю (меленого або горошинками);
  • 3 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. рафінованої олії;
  • 0,5 ст. оцту 9%;
  • часник і кріп за смаком.

Крок 1

Овочі потрібно очистити і нарізати так, щоб візуально шматочки нагадували нарізані грибочки.

Крок 2

Часник і кріп треба порубати, змішати все (включаючи оцет, олію і спеції) і залишити на кілька годин.

Крок 3

Простерилізувати банки і кришечки.

Крок 4

Розкласти кабачки з кропом і часником в банки, накрити кришками і стерилізувати банки кип’ятінням протягом 10 хвилин.

Крок 5

Після цього банки закочують, перевертають і остуджують. Прикривати ковдрою не потрібно.

Кабачки з помідорами на зиму

Рецептів маринованих овочів безліч, але цей рецепт здивує навіть досвідчених господинь.

Інгредієнти на 0,5-0,7 л банку:

  • 4 твердих помідора;
  • невеликий молодий кабачок;
  • половинка солодкого перцю;
  • трохи моркви і часнику.

Для маринаду потрібно 3 часточки часнику, 1 ч. л. зерен гірчиці, 3-5 горошин перцю, 1.ст.л оцту, сіль і цукор за смаком.

Овочі потрібно нарізати пятачками. На дно сухої банки укладаємо часничок, горошинки перцю і гірчицю. Потім викладаємо шарами солодкий перець, морква, кабачок і помідори.

Щоб приготувати маринад, потрібно закип’ятити 300 мл води, покласти сіль, цукор (приблизно по 2 ст. л. або на свій смак) і оцет і залити овочі маринадом. Накрити банки кришками і стерилізувати протягом 10 хвилин. Потім закатати кришками, перевернути банки і накрити рушником.

Кабачки з майонезом — рецепт смачної заготовки для зими

Якщо ви хочете приготувати кабачки з майонезом на зиму, то тут слід визначитися, що саме ви хочете готувати майонез можна додати практично в будь-зимовий салат. Дуже смачною виходить кабачкова ікра з майонезом.

Кабачки (близько 3 кг) потрібно очистити і натерти на тертці (або подрібнити на м’ясорубці), змішати з банкою томатної пасти (250 гр), покласти прокрученные луковкицы на м’ясорубці (0,5 кг) і додати 250-грамову пачку жирного майонезу. Потім потрібно додати 3 ст. л. цукру, 2 ст. л солі, трохи перцю на свій смак, а також півсклянки олії.

Суміш потрібно проварювати на повільному вогні близько години, а потім додати спеції і варити ще годину. Банки потрібно простерилізувати (так, як вам зручніше), ікру розкласти і закрити кришками. Банки перевернути догори дном, закрити ковдрою і остуджувати близько доби.

Дивіться також:  Баранина – 15 найсмачніших рецептів приготування

Кабачки як ананаси — оригінальний рецепт зимової заготівлі

Любите експерименти? Спробуйте приготувати компот з кабачків — смачний і солодкий, а кабачки в ньому схожі на ананаси. Рецепт дуже простий і приготувати компот вийде навіть у молодої господині.

Інгредієнти:

  • 1 середній кабачок (краще взяти не занадто старий — молоді кабачки набагато ніжніше);
  • 5-7 слив, по можливості слід використовувати аличу;
  • 1 гранований стакан цукрового піску;
  • 1 літрова банка води;
  • 1 ч. л. оцту (найбезпечніше використовувати 9% столовий оцет);
  • пару скибочок лимона.

Використовуйте мій букет спецій — пару горошин запашного перцю, 2 гвоздички, пара листочків м’яти (або половину чайної ложки сухої м’яти), або ж складіть свій власний. Можна спробувати додати кардамон, цедру апельсина і мелісу.

Потрібно підготувати кабачок до приготування — кабачок потрібно ретельно вимити, почистити, видалити насіння при необхідності (з молодих кабачків можна не видаляти, там насіння дуже м’які), а потім нарізати кільцями — близько сантиметра завтовшки. Якщо ваш кабачок побачив у житті багато, то краще різати тонший.

Потім вимийте сливу. На дно літрової банки (порожній), укладіть спеції — запашний перець, гвоздику, м’яту і оцет. Ставимо кип’ятитися воду з цукром, в цей час викладаємо в банку кружечки кабачка, лимона і сливу, заливаємо киплячим сиропом і ставимо стерилізуватися на десять хвилин (так, щоб в банках кипіла вода), а потім зафарбовуємо герметичними кришечками, потрібно почекати кілька днів (як мінімум). Зберігати консерви в темному місці (підійде комора). Смакуйте на здоров’я!

Гострі кабачки на зиму — фото рецепт

Рецепт приготування гостреньких кабачків дуже простий. На 1 кг кабачків вам знадобиться:

  • лавровий лист – 5 середніх листочків;
  • запашний перець – 8 горошин;
  • листя хрону;
  • гілочки петрушки і парасольки кропу (для аромату);
  • кілька часточок часнику;
  • 2 гострих перцю вогник;
  • для маринаду: сіль, цукровий пісок і оцет за смаком

Вихід – 4 пів літрові баночки.

Спосіб приготування.

1. Банки вимити з содою і обшпарити разом з кришками окропом.

2. Кабачки нарізати півкільцями і перекласти в ємність.

3. На дно банки викласти листя хрону, покришити парасольку кропу і кілька гілочок петрушки. Покласти розрізану на кілька частин часточку часнику і пару кілець пекучого перцю.

Банки наповнити кабачками.

4. Закип’ятити воду для мари

наду: пропорція на літр води 100 грам цукру і 50 грам солі. Покласти для аромату лавровий лист і запашний перець. Після закипання влити оцет.

5. Готовим маринадом залити кабачки, закатати і укутати ковдрою. Залишити банки на добу, перевернуті кришками вниз.

Гострі кабачки готові!

Як приготувати кабачки на зиму без стерилізації

Хороша господиня знає, що зимові заготовки з кабачка — прекрасна альтернатива складним салатів і грибним заготівлях, але готувати кабачки набагато простіше, і коштують вони дешевше. А якщо готувати кабачки без стерилизиации, то всі приготування займе не більш півгодини.


Інгредієнти на 3л.:

  • 1,5 кг кабачків;
  • 4 гілочки петрушки;
  • 4 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. цукрового піску;
  • 3 ст. л. дрібної солі;
  • 6 ст. л. оцту (беріть 9%);
  • пара листочків лаврушки і кілька горошин чорного перцю.

Кабачки миємо й ріжемо (краще всього кружечками, але можна нарізати так, як подобається вам), замочити у воді на три години, потім злити воду.

Потім потрібно підготувати трилітрову банку — помити її, на дно налити трохи води (близько 0,5-1 см) і поставити в мікрохвильову піч. Як правило двох і трилітрові банки не стають в мікрохвильову піч на висоті, тому можна банку покласти на бік. Запустити мікрохвильовку на 2 хвилини — вода в банку закипить і знезаразить її — це шикарний варіант стерилізації. Залишилася воду вилити — банку висохне за пару секунд.

Далі необхідно покласти в банку петрушку, лаврушку, часник і горошини перцю, і викладаємо кабачки максимально щільно. Заливаємо закипілої водою, накриваємо кришкою і даємо відпочити близько двадцяти-тридцяти хвилин. Після цього зливаємо воду з банки в каструлю, кладемо в воду сіль і цукор і знову кип’ятимо, потім кладемо оцет і заливаємо розсіл знову в банку. Відразу після цього необхідно закатати банку, перевернути її і закутати ковдрою (поки не охолоне).

Легких і смачних вам заготовок кабачка на зиму!