Запечені в духовці кабачки — відмінний варіант закуски або основної страви. Овоч дає можливість проявити фантазію на кухні, а страви з них виходить дуже смачною і апетитно виглядає.
Кабачки, запечені в духовці з сиром
Потрібно:
- кабачків великих — 2 шт.;
- яєць — 1 шт.;
- помідор — 1 шт.;
- часничку — 2 зуб.;
- сметани — 2 ст. л.;
- твердого сиру (натертого) — 3 ст. ложки;
- олії — 2 ст. ложки для заправки і трохи для промазування форми;
- потроху солі, пряних трав і перців.
Приготування.
- Кабачки порізати шайбами сантиметрової ширини, видалити насіння.
- Овочі викласти на попередньо змащене олією деко в два шари.
- Помиті помідори подрібнити і розподілити на кабачках.
- Для заправки з’єднати зі сметаною подрібнений часник, яйце і олію. Присолити, додати спеції і змішати.
- Овочі залити отриманою сумішшю.
- Запікати орієнтовно півгодини при 180 градусах.
- Дістати блюдо, присипати натертим сиром і доготувати ще хвилин 10.
Запечені з сиром кабачки — класичне, дуже просте у приготуванні блюдо.
Поліпшити його смак можна з допомогою приправ: чорного і червоного меленого перцю, паприки, сухих пряних трав, часнику, свіжої зелені.
Кожна хазяйка зможе винайти свій оригінальний варіант корисної їжі з урахуванням свого смаку і переваг домочадців.
З помідорами
Це просто ідеальне поєднання. Вранці або ввечері страва стане повноцінним сніданком або вечерею, а в обід доповнить стіл корисними мікроелементами і вітамінами.
Потрібно:
- кабачків — 2 шт.;
- сметани — 90 г;
- часничку — 3 зубчики;
- томатів — 3 шт.;
- сиру — 140 р.
Приготування.
- Кабачки порізати шайбами, присолити і викласти у форму для випікання.
- З’єднати порубаний часник зі сметаною, вимішати і вилити на овочеву суміш.
- Томати розрізати вздовж на невеликі гуртки і перемістити на кабачки.
- Дрібно перетертим присипати сиром овочі зверху.
- Запікати 40 хвилин при 190 градусах.
Супер-страва з грибами
Для ситної закуски з приємним смаком потрібно:
- кабачків — 1 шт.;
- печериць — 350 г;
- сметани — 5 ст. ложок;
- цибулі — 1 головка;
- помідори — 2 шт.;
- борошна — 100 г;
- олії — 200 мл;
- сиру — 140 г;
- трохи солі і перцю;
- зелені цибулі або кропу за бажанням.
Приготування
- Кабачок порізати на шайби і видалити серцевину з насінням.
- Овоч присолити, приперчити і обваляти в борошні.
- На розігрітій сковорідці з олією обсмажити овочеві заготовки.
- Для начинки окремо прожарити подрібнену цибулину, додати до неї шматочки грибів, а коли вони трохи зарум’яняться, – і скибочки помідора. Суміш присолити, поперчити і тримати на вогні, поки не приготуються гриби.
- Для соусу в натертий сир влити 3 ст. ложки сметани, перемішати суміш.
- Коли грибна начинка охолоне, вбити в неї яйце, 2 ст. ложки сметани, 1 ст. ложку борошна і, при бажанні, подрібнену зелень. Все перемішати.
- Деко змастити жиром і розподілити на ньому порції кабачків.
- Наповнити їх грибний масою, зверху залити сметанним соусом.
- Запікати близько 25 хвилин при 200 градусах.
Кабачки, фаршировані овочами
Їдять такі ласощі і гарячим, і холодним.
Потрібно:
- кабачків — 3 шт.;
- моркви та цибулі — по 1 шт.;
- томатів і перцю салатного — по 2 шт.;
- цвітної капусти — 170 г;
- сиру — 90 г;
- часничку — 2 зубки;
- сметана — 80 г;
- трохи олії;
- за смаком солі, зелені, приправ.
Приготування.
- Кабачки розрізати уздовж навпіл, видалити насіння. Злегка зняти м’якоть всередині овочевих «човників».
- Перець і моркву порізати кубиками. Капусту розібрати на суцвіття. На помідорах видалити шкірку, м’якоть подрібнити. Часник пропустити через чеснокодавку.
- На середній вогонь поставити сковорідку, влити в неї олію. Коли суміш прогріється, кинути перець, моркву, капусту і шматочки часнику.
- Через п’ять хвилин додати томати і м’якоть кабачків. Всипати спеції, сіль і протушкувати 5 – 10 хвилин, доки не випарується волога.
- Кабачкові «човники» наповнити овочевою сумішшю і помістити на змащений олією лист.
- Випікати при 180 градусах близько півгодини.
- Приблизно за 5 – 7 хвилин до кінця приготування фаршировані овочами кабачки заливають сметаною і присипають натертим сиром. Запіканку під вершкової «шубою» доготавливают ще хвилин 10.
Рецепт з баклажанами
Потрібно:
- баклажанів і кабачків — по 1 шт.;
- помідори — 4 шт.;
- солі і перцю — по половині чайної ложки;
- олії і соєвого соусу — 2 ст. ложки.
Приготування.
- Всі овочі помити.
- Баклажани порізати шайбами однакової ширини і залишити хвилин на 20: нехай пустять сік, щоб разом з ним вийшла гіркота. Рідину злити.
- У старих кабачків видаляють щільну шкірку і великі насіння. Якщо овочі молоді, то шкірку не зрізають. Томати беруть щільні, не перезрілі.
- Томати з кабачками нарізати не дуже товстими кругляком, присолити.
- Глибоку ємність трохи змастити олією.
- На дні помістити кабачки з баклажанами, чергуючи овочі. Трохи їх поперчити, скропити соєвим соусом і олією.
- Розташувати верхній шар — слайсы томатів.
- Помістити блюдо в духовку на 180 градусів на півгодини.
За бажанням, можна приправити страву часником. Пару зубчиків розташовують між шарами овочів перед випіканням. Страва стане смачнішою, якщо зверху його посипати твердим сиром. Він швидко плавиться, тому приблизно за 8 хвилин до готовності овочі виймають з духовки, рівномірно розміщують по їх поверхні сир і знову відправляють запіканку готуватися.
Кабачок не володіє своїм яскраво вираженим смаком, тому страви з них виходять абсолютно різними. Можна запекти кабачки з помідорами, подарувати овочу присмак грибів, баклажанів, м’яса — варіантів багато, особливо якщо використовувати різні спеції.
З фаршем — просто і смачно
Потрібно:
- кабачків — 1 шт.;
- свинячого фаршу — 600 г;
- яєць — 1шт.;
- сиру — 90 г;
- майонез — 3 ст. ложки;
- по трохи олії, солі і перцю.
Приготування.
- Вимиті і почищені від шкірки кабачки порізати кругляком, прибрати у них серцевину з насінням.
- Фарш присолити і приперчити за смаком, вбити в нього яйце і вимісити суміш.
- Деко промазати пісним маслом, рівномірно розташувати на ньому шматочки кабачка.
- Кожне кабачкове колечко наповнити фаршем.
- Змастити фаршировані овочі майонезом,
- Влаштувати кабачки з фаршем в розігрітій до 210 градусів духовці і пропікатися приблизно 35 хвилин.
- Дістати з духовки, зверху присипати перетертим сиром і доготавливать ще хвилин 10.
- Перед подачею до столу прикрасити зеленню.
Не можна однозначно відповісти, скільки запікати кабачки з фаршем, – час і температура приготування можуть змінюватися, залежно від особливостей конкретної духовки. Готовність страви перевіряють за зовнішнім виглядом. Овочі зарум’янилися, а м’ясо змінило колір? Пора закінчувати екзекуцію жаром. За допомогою зубочистки можна зрозуміти, наскільки запіканка м’яка.
Пісні кабачки, запечені в духовці
Чудовий рецепт для тих, хто на дієті або дотримується Посту – кабачок в цьому рецепті містить мінімум жиру. Їсти його можна зі сметанним соусом, для якого сметану з’єднують з подрібненим часником.
Потрібно:
- кабачків великих — 2 шт.;
- борошна — 5 ст. ложок;
- трохи солі і суміші мелених перців.
Приготування:
- Кабачки помити, у старих видалити шкірку. Потім порізати плоди шайбами товщиною близько 1 см.
- Взяти два звичайних поліетиленових пакета і вкласти один з них в іншого.
- В отриману упаковку засипати сіль, спеції, борошно. Суміш добре перемішати.
- Скласти кабачки в пакет. Розмір останніх і кількість овочів підбирають так, щоб між ними залишалося вільне місце.
- Струсити пакет, щоб всі овочеві заготовки рівномірно обвалялись в борошні.
- Деко промазати пісним маслом. По його дну викласти кабачки, попередньо витягнуті з пакета.
- В прогріту до 200 градусів духовку відправити заготовки на 12 хвилин.
- Дістати кабачки, перевернути і поставити на верхній полиці в духовці. Тримати в режимі «гриль» три хвилини.
З куркою
Смак кабачка з курячим м’ясом — приємне поєднання. Страву можна пробувати гарячим або холодним.
Потрібно:
- кабачків — 2 шт.;
- філе курки — 0,5 кг;
- часничку — 2 зубки;
- оливкової олії — 3 ст. ложки;
- сиру — 60 г;
- томатного соусу — 1 ст. ложка;
- трохи солі і перемеленого перцю.
Приготування.
- Філе розрізати на тонкі пластинки, присолити і приперчити.
- Часник розчавити в часникодавці.
- З’єднати шматки філе і часник, залишити маринуватися.
- Кабачки нарізати уздовж тонкими смужками висотою близько 5 мм.
- Запекти овочі в попередньо прогрітій до 190 градусів духовці 6 – 8 хвилин.
- Дістати кабачки з духовки, покласти на них пластинки м’яса, поверхня рівномірно прикрасити краплями томатної пасти і зверху присипати тертим сиром.
- Скрутити кабачкові рулетики і закріпити їх форму за допомогою дерев’яних шпажок або зубочисток.
- Пропікатися при температурі 190 градусів близько півгодини.
Зі сметаною і часником
Потрібно:
- кабачків середніх — 2 шт.;
- твердого сиру — 50 г;
- сметана — 4 ст. ложки;
- часнику — 1 крупних або дрібних 2 зубки;
- масло пісне для обсмажування;
- свіжі кріп, петрушка (при бажанні);
- трохи солі і мікс перців.
Сметану в рецепті допустимо поміняти на майонез.
Приготування.
- Кабачки промити і порізати поперек.
- Овочі присолити і приперчити, обваляти в борошні.
- Прожарювати їх на пісному маслі 4 хвилини, поки не зарум’яняться.
- Перенести овочі в форму для запікання з високими бортиками.
- Зробити соус: з’єднати сметану з подрібненим часником, порізаної зеленню і перетертим на тертці сиром.
- Залити кабачки сметанною масою.
- Пропікатися 20 хвилин при 200 градусах.
Як запекти кабачки з картоплею
Можна запікати овочі, додавши до них зелень кропу, пряні трави. Їдять готове блюдо гарячим, прикрасивши зеленню.
Потрібно:
- кабачків — 2 шт.;
- картоплі — 0,5 кг;
- бекону — 250 г;
- часнику — 4 зубки;
- пісне масло для змазування дека;
- сіль за смаком трохи перцю.
Приготування.
- Кабачки і неочищений від шкірки картоплю розрізати на кругляш. Присолити їх, додати за бажанням прянощі і перець.
- Часник порізати подрібніше, а бекон — довгими пластинками.
- На дні змащеного маслом деко помістити шарами: спочатку шматочки кабачка, потім часник і бекон, зверху картоплю.
- Овочі накрити фольгою і пропікатися при 200 градусах приблизно 40 хвилин. Половину часу продукти повинні провести у фользі, а потім слід зняти укривний матеріал.
Обов’язково варто порадувати себе і сім’ю кабачками з духовки. Така технологія приготування дозволяє приготувати корисну їжу, яка підходить для здорового харчування. Кабачок — універсальний продукт. З-за низької калорійності його використовують при схудненні. А в поєднанні з м’ясом, картоплею і щільними соусами він перетвориться на ситний обід або вечерю.