Кабачкова ікра – 15 рецептів ікри

Здавалося б, що може бути нам не відомо про кабачкової ікри. Це прекрасна закуска в підлогу літрових помаранчевих баночках, що продається в кожному продуктовому магазині. Ще з радянського періоду ікра знайшла своїх шанувальників та поціновувачів.

З’явилася кабачкова ікра в громадському харчуванні і на прилавках магазинів в тридцяті роки двадцятого століття. Причина такої назви є для всіх таємницею, але, мабуть, технологи вирішили трохи здивувати споживача.

Якщо уважно розглянути кабачкову ікру, а особливо докладно — її дієтичний варіант, то калорійність цього готового продукту підкорить будь-яку балерину. 78 ккал на 100 грам готового продукту, причому, вуглеводи – 7,7 гр.

І це варіант з вітрин магазинів, де до складу входить борошно, який далекий від ідеального з точки зору дієтології. Зробивши це просте і смачне блюдо будинку, самостійно, ви зможете крім особливостей приготування змінити калорійність, звести її до мінімуму.

Кабачкову ікру багато вживають в кулінарії не тільки як окрему закуску. Деякі варіанти можна використовувати як основу для супів, соусів. Але немає нічого краще, ніж шматочок бородінського хліба, густо намазала на нього кабачковою ікрою!

Кабачкова ікра – покроковий рецепт з фото

Кабачкова ікра – воістину, широкий плацдарм для творчих кулінарних шедеврів. Ви можете спробувати будь-який рецепт, вносити свої корективи. Це блюдо, завдяки нейтрального смаку кабачка, може мати абсолютно різний смак. Цей рецепт – основа, тут поєднуються простота приготування, і необхідні умови і продукти. Нам знадобляться:

  • Почищений кабачок – 1кг.;
  • Ріпчаста цибуля – 200 р.;
  • Томатна паста – половина склянки;
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Цукор – 2 столових ложки;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Соняшникова олія – 6 столових ложок;

Покрокове приготування кабачкової ікри

  • Кабачок і цибулю пропустіть через м’ясорубку. Для того, щоб домогтися більш ніжною і тонкою маси, пюрируйте блендером.
  • Всю овочеву масу перекладіть в каструлю. Додайте масло, сіль, цукор.
  • Тушкуйте протягом години.
  • На сковороді розігрійте масло і підсмажте томатну пасту.
  • За п’ятнадцять хвилин до готовності додайте пасту в загальну каструлю.

В залежності від потрібної густоти, в процесі ви можете додавати воду, але краще цього не робити, так як якщо ви будете вживати ікру для бутербродів і закуски, вона не буде триматися, і стане стікати з хліба.

Шикарний рецепт кабачкової ікри в наступному відео — не пропустіть!

Домашня кабачкова ікра — рецепт покроково

Домашня ікра з цих корисних і доступних продуктів може стати як продуктом для щоденних бутербродів, так і холодною закускою до святкового столу. Для домашньої ікри ви можете використовувати не тільки стандартний набір продуктів, який використовують для кабачкової ікри, але й інші, улюблені вами овочі. Оскільки кабачок має нейтральний смак, він чудово поєднується з будь-якими овочами.

  • Середній кабачок;
  • Дві середні моркви;
  • Дві цибулини;
  • Два середніх помідора;
  • Один червоний болгарський перець (за бажанням);
  • Один баклажан (за бажанням);
  • 200 грам свіжої білокачанної капусти (за бажанням);
  • Дві столові ложки соняшникової олії;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений;

У цьому рецепті ви можете додати або прибрати овочі, які хочете.

Всі продукти пропустити через м’ясорубку, поставити на вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати протягом сорока хвилин.

Цю ікру можна розкласти по невеликих баночках, зверху в кожну налити по 2 ложі рослинної олії – вона створить повітронепроникну плівку, під пластикову кришку і тримати в холодильнику протягом місяця. Кожен день у вас на столі буде смачний, і улюблений всіма продукт.

Кабачкова ікра з томатною пастою

Цей рецепт не відрізняється від попереднього загалом, але тут є одне «але» — в готову овочеву масу, томатну пасту не варто просто покласти і продовжувати варити. Томатна паста у вареному вигляді має присмак сирих помідорів. Для того, щоб прибрати цей нюанс, і повністю розкрити смак томати, томатну пасту варто пересмажити. Це не просто зробить аромат страви яскравіше, але і колір кабачкової ікри буде яскравіше.

Дві столові ложки томатної пасти покладіть в сковороду з рослинним маслом, підсмажте, перемішуючи на повільному вогні протягом трьох хвилин. Ви зрозумієте, що довше не треба, як тільки паста стане густішим і темнішим.

Додайте пересмажену пасту в овочеву масу за 5 – 8 хвилин до готовності.

Кабачкова ікра з майонезом

Ця ікра відрізняється від своїх кабачкового сестер підвищеною, за рахунок майонезу, калорійністю, але набуває ніжний, більш м’який смак. При цьому, вона дещо гостріше і колір світліше.

У цьому рецепті ви самі маєте можливість розрахувати потрібну кількість майонезу, додаючи потроху, і пробуючи результат. Також можна вибирати найбільш низькокалорійні соуси майонезні, але смак їх значно відрізняється від 65% майонезів, а значить, і страва буде мати не такий ніжний смак.

  • Один кабачок середнього розміру;
  • Дві середні моркви;
  • Дві цибулини;
  • Сіль за смаком;
  • Столова ложка цукру;
  • Майонез – 250 грам;
Дивіться також:  Лінива вівсянка у банці – 8 простих рецептів смачного і корисного сніданку

Овочі почистити, пропустити через м’ясорубку, тушкувати на середньому вогні протягом 40 – 60 хвилин. Майонез потрібно додати за 5 хвилин до кінця варіння. Готову закуску зберігати в холодильнику не довше декількох тижнів.

Кабачкова ікра «пальчики оближеш»

Це досить складний рецепт, порівняно з іншими, оскільки процес варіння має два рівня, але витрачений час того варто. Це дуже ніжне блюдо, за смаком і консистенцією.

  • Кабачки – 1 кг;
  • Морква – 500 р.;
  • Цибуля ріпчаста – 300г.;
  • Соняшникова рафінована олія – 0,5 склянки;
  • Томатна паста – 0,5 склянки;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Вода – ¼ склянки;
  • Терпіння і бажання здивувати – величезна!

Всі овочі почистити, порізати невеликими шматочками, додати воду і гасити протягом 40 – 60 хвилин, відкинути на друшляк, дати воді повністю стекти. Заглибним блендером пюрировать варені овочі в каструлі, додати соняшникову олію, цукор, сіль і поставити на повільний вогонь. Гасити овочеву масу протягом 30 хвилин.

Томатну пасту пересмажити на соняшниковій олії протягом 5 – 8 хвилин. Додати до овочів, дати прокипіти протягом ще десяти хвилин, гарячим розкласти у банки і зберігати в холодильнику не довше двох тижнів.

Проста кабачкова ікра – рецепт простіше нікуди

Цей варіант освоїть навіть старшокласник. Інгредієнти для простої кабачкової ікри:

  • 2 середніх кабачка;
  • 2 середніх цибулини;
  • 1 морква;
  • 1 великий помідор;
  • часник;
  • інші овочі за бажанням;
  • томатна паста;
  • сіль, спеції.

Всі ваші улюблені овочі для ікри і кабачок — пропустіть через м’ясорубку або кухонний комбайн.

Співвідношення – на одну частину кабачків – 0,5 частини інших овочів.

Поставте тушкувати на середній вогонь – зайва рідина повинна википіти. Через 10 хвилин додайте томатну пасту, посоліть за смаком.

Готуйте на невеликому вогні 40-60 хвилин. Якщо ви хочете зробити закуску більш ароматною, можете додати улюблені приправи за смаком.

Кабачкова ікра з помідорами

Інгредієнти:

  • 1 великий кабачок;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • 4 середніх помідора;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування кабачкової ікри з помідорами:

  • Всі овочі порізати кубиками.
  • Глибоку сковороду нагріти, додати рослинне масло і висипати підготовлені овочі.
  • Тушкувати овочі 40 хвилин.
  • Дрібно порізані томати обсмажити на соняшниковій олії, а після цього додати до овочів. тушкувати ще 30 хвилин, поки не випарується вся зайва волога.якщо ви бачите що овочі готові, але ікра вийшла рідкувата, протушкувати додатково з відкритою кришкою.
  • Додайте в ікру з помідорами трохи цукру за смаком. Цукор згладить кислинку, яку дають помідори.

Як приготувати кабачкову ікру по ГОСТу

Всі ми пам’ятаємо смак справжньої кабачкової ікри, ці смачні бутерброди служили як сніданком, так і холодною закускою. Овочі для такої ікри проходили спеціальну обробку, готувалися окремо, і нам здається, що приготування такої кабачкової ікри можливо лише у виробництві.

Це не так, тому що озброївшись рецептом за Гостом, можна приготувати це блюдо, родом з Радянського Союзу, легко і з невеликою втратою часу.

Кабачки повинні бути зрілими, з сухими хвостиками і твердою шкіркою, так вони складно переробляються, але саме ця умова робить ікру «тієї самої» кабачковою ікрою. Нам знадобляться наступні продукти:

  • Очищені від насіння і шкірки стиглі кабачки – 1 кг;
  • Морква очищена – 150г.;
  • Цибуля ріпчаста, очищений – одна невелика цибулина;
  • Дрібно порізаний корінь селери – 1 ст. л.;
  • Томатна паста – 2 ст. л.;
  • Соняшникова олія – 5 ст. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Сіль – 1 год.л.;
  • Перець чорний горошком – 10 шт;
  • Запашний перець горошком – 3 – 5 шт., в залежності від вашого смаку.

Приготування кабачкової ікри за Гостом

  • Кабачки, нарізані кружальцями товщиною в половину пальця, підсмажити на олії до золотистої скоринки з обох сторін. Додати в сковороду до обсмаженою кабачків 2-3 ложки води, тушкувати на повільному вогні протягом 20 хвилин.
  • В іншій сковороді посмажити терту моркву, дрібно порізані цибулю і селеру. Так – же, долити води і тушкувати до повного розм’якшення продуктів.
  • Овочі з обох сковорідок, разом з маслом, на якому смажилися овочі, скласти в загальне блюдо і пюрировать до дуже тонкого стану. Краще всього використовувати занурювальний блендер. М’ясорубка не дасть того тонкого помелу, який необхідний.
  • Отриману масу покласти в каструлю і тушкувати на повільному, а після – мінімальному вогні протягом 15 – 20 хвилин до загустіння маси.
  • Розмолоти перці, додати цукор і сіль. Додати в овочеву суміш за 3 – 5 хвилин до готовності.

Найважливіший секрет цієї страви вживати тільки після того, як ікра відстоїться протягом пари доби на холоді. Вона повинна повністю увібрати в себе аромат перцю, трохи загуснути.

Ви здивуєтеся, але зробивши бутерброд з чорним хлібом, ви перенесетеся в «той» час, коли кабачкова ікра коштувала кілька копійок!

Дивіться також:  Локшина Харусаме: що це таке, як приготувати? Склад і 3 рецепти страв з скляної локшини

Кабачкова ікра через м’ясорубку

Структура кабачкової ікри – дрібний помел овочевої маси. Її навіть можна назвати пюре, але кабачки не розпадаються як картопля, і тому в ній все одно присутні вкраплення. Але, тим не менш, ця ікра повинна бути як можна більш тонше і однорідніше.

М’ясорубка не повністю справляється з цим. Але якщо ви не маєте можливість використовувати блендер – це не біда. Використавши будь-який рецепт вище, можна приготувати цю закуску з допомогою м’ясорубки з дрібною сіткою.

Сирі овочі, пропустивши через м’ясорубку, згасити на середньому вогні протягом 40 хвилин. Охолодити і пропустити ще раз. Це перемеле ті частинки, які в перший раз не подужала ваша м’ясорубка.

Додайте необхідні спеції, і знову доведіть до кипіння.

Кабачкова ікра в мікрохвильовці

Цей рецепт досить швидкий, оскільки процес варіння тут займає всього 30 хвилин. Потрібні: скляна ємність з кришкою, набір продуктів з будь-якого, вышеперечисленого рецепту, і м’ясорубка.

Сирі овочі перемеліть на м’ясорубці, якщо є можливість, пюрируйте блендером після м’ясорубки. Додайте трохи води, так як зневоднення в мікрохвильовці відбувається швидше, ніж при варінні на вогні. Поставте мікрохвильовку на високу потужність, але стежте за процесом, оскільки кожна має свої особливості, і ви швидше за все, про них знаєте.

Кришка повинна бути закрита протягом усього приготування. У вас є можливість пробувати і додавати або зменшувати час, досолювати або додавати в процесі потрібні приправи.

Кабачкова ікра в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Дуже смачний і простий рецепт приготування ікри з кабачків в мультиварці. Вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • Кабачки — 2 великих штуки
  • Морква — 1 велика штука
  • Цибуля — 1 штука
  • Солодкий перець — 1 штука
  • Томатна паста — 2 столові ложки
  • Сіль — 2 чайні ложки

Готуємо овочі, для чого кабачки миємо, цибулю чистимо, моркву очищаємо, а у солодкого перцю видаляємо серцевину з насінням.

Всі овочі ріжемо невеликими кубиками.

Далі мультиварим — включаємо мультиварку на режим гасіння, додаємо в чашу трохи рослинного масла, висипаємо наші овочі.

Коли наші овочі виділять сік почне кипіти, засічіть 20 хвилин, після чого додайте томатну пасту.

Тушкуйте овочі ще хвилин 40 як мінімум. Якщо рідини буде багато — відкрийте кришку мультиварки і тушкуйте до тих пір, поки ікра не стане потрібної консистенції.

Кабачкова ікра в мультиварці готова! Приємного апетиту!

Кабачкова ікра на зиму

У більшості випадків, кабачкова ікра готується саме як заготівля на зиму, так як кабачки не зберігаються довго, і після Нового року знайти свіжий овоч в магазині неможливо.

Існує маса рецептів для задоволення смаків икролюбов, хтось готує по одному рецепту, а є господині, які постійно шукають нові варіанти. Друге – правильно, оскільки постійно з’являються рецепти з різним складом, калорійністю і смаковими відтінками.

Розглянемо найцікавіші, опробированные господинями рецепти. Якщо не вказані пропорції, значить можна орієнтуватися по першому, покрокового рецептом.

Кабачкова ікра з майонезом на зиму

Необхідні інгредієнти:

  • Зрілі очищені від шкірки і насіння кабачки – 3 кг;
  • Очищена морква – 2 шт.;
  • Майонез високої жирності – 250мл.;
  • Томатний соус – 200мл., або томатна паста – половина склянки;
  • Очищений часник – 5 – 10 зубчиків в залежності від того, на скільки ви його любите;
  • Очищений ріпчаста цибуля – 3 шт;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Цукор – 100г.;
  • 9% оцет – 2ст.л.;
  • Перець горошком і запашний – по 3 шт.;
  • Червоний мелений перець – на кінчику ножа;

Приготування:

  • Овочі, на ваш розсуд, можна обсмажувати чи ні. Пропущену овочеву масу тушкувати на повільному вогні протягом години, помішуючи дерев’яною ложкою.
  • Розмолоти перець, і разом з сіллю, цукром, томатним соусом, майонезом, тушкувати ще 40 хвилин. За пару хвилин до готовності влити оцет. Не вимикати вогонь. Ікра повинна трохи кипіти, коли ви будете викладати її по банкам.
  • Ретельно стерилізовані банки (краще брати банки об’ємом 0,5 л, 0,7 літра) наповнити киплячій ікрою, закатати, перевернути, і вкрити «шубою».
  • Через місяць ікра стане дуже ніжною, вона вбере в себе смак спецій, сформується.

Кабачкова ікра «Пальчики оближеш» на зиму

Для цього рецепта підійде вище наведений приклад з такою ж назвою. Співвідношення продуктів ідентично, крім одного – в кінці варіння, на наведене кількість продуктів, потрібно додати 1 столову ложку 9% оцту за хвилину до початку розкладки по банкам.

Добре перемішавши суміш, розкладіть по стерилізованим банкам. Краще, якщо ви будете прожарювати банки в духовці, і виймати, а також наповнювати ікрою – гарячими. За 20 хвилин до готовності ікри, увімкніть духовку з чистими банками, і в потрібний момент у вас буде готова посуд. Так ви уникнете бомбажа і здуття. Уважно ставитеся до банків, які, як вам здається, підтікають.

Дивіться також:  Гречка зі свининою – 7 рецептів, як приготувати в мультиварці, в духовці на сковороді

Кабачкова ікра з томатною пастою на зиму

Для цього рецепта чудово підійде співвідношення вищеописаного рецепта кабачкової ікри по ГОСТу. Єдине, потрібно додати на вищенаведений обсяг продуктів 1 столову ложку 9% оцту.

Томатну пасту краще загасити окремо з соняшниковою олією, до моменту закладки в овочеву масу. Так, закуска крім смаку, буде мати дуже гарний колір.

Цю закуску, нерідко використовують як густий томатний соус для м’ясних страв, як соус до макаронів, або пельменів. На її основі можна приготувати суп – пюре, просто додавши воду, приправи, та інші овочі. Її можна використовувати як соус для гуляшу, і порізане м’ясо варити безпосередньо в кабачкової ікри, трохи додавши воду.

Смачна кабачкова ікра на зиму

Крім того, що ви можете приготувати смачну кабачкову ікру для вечері або закусок до столу, ви можете заготовити цю закуску запас.

Покроковий рецепт, описаний вище, має точне співвідношення маси овочів і приправ. Що потрібно додати до цього рецепту, так тільки те, що ви можете проявити фантазію, можете збільшити або зменшити кількість того або іншого продукту.

В залежності від того, чи ви хочете отримати в результаті низькокалорійний продукт, або просто дуже смачну закуску, грайте з кількістю цукру, олії. Якщо додати моркви, можна не використовувати цукор взагалі. Можливо не додавати олію, а просто загасити протерті овочі, розкласти по стерилізованим банкам і закатати. Таку ікру можна використовувати як основу для приготування соусів, підлива. Для вегетаріанських страв, такі заготовки – актуальні і завжди затребувані.

Кабачкова ікра без оцту на зиму

Оцет в будь консервації відіграє велику роль. Він працює як консерватор, вбиває мікроби, які все ж залишилися в процесі закачування банок. Але існує можливість зберігати такі продукти як кабачкова ікра, взагалі без додавання оцту.

Якщо вас турбує здорове харчування, або ви плануєте і дітей годувати овочевий ікрою, краще уникати його застосування, але процес приготування повинен бути максимально акуратний, повинні бути дотримані всі умови.

Будь-яка кабачкова ікра, який би рецепт ви не вибрали, може зовсім не містити оцет і цукор. Вибирайте будь-який рецепт з вищеописаних, і готуйте.

Особливість приготування кабачкової ікри без оцту полягає в тому, що після розкладки по стерилізованим банкам, їх обов’язково потрібно стерилізувати. Для цього, на дно каструлі покладіть рушник, налийте воду, поставте банки з ікрою, накриті кришками, але, ні в якому разі не закатаними.

Пів літрові банки повинні бути у воді трохи більше половини. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь до середнього. Вода повинна трохи кипіти. Через 15 хвилин з часу закипання, вийміть банки і закатайте. Переверніть і укрийте шубою. Зберігайте в прохолодному приміщенні або в холодильнику.

Кабачкова ікра низькокалорійна на зиму

Це страва, без страху набрати зайву вагу, можуть вживати навіть балерини. Під час тривалого посту ви зможете побалувати себе цією закускою, оскільки вона не містить навіть соняшникової олії.

Кабачок, як і всі продукти, які перераховані, мають дуже низький вміст цукру, крім моркви. Але солодкість моркви дає можливість не додавати цукор в блюдо взагалі.

Інгредієнти:

  • Чищені кабачки – 1 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 200г.;
  • Помідори – 200г.;
  • Чищеная морква – 150 – 200г.;
  • Сіль за смаком, приблизно 1 ст. л.;
  • Цукор в залежності від вашого бажання;
  • Чорний мелений перець.

Приготування:

  • Овочі, крім помідорів, поріжте невеликими шматочками і варити в невеликій кількості води протягом 30 – 40 хвилин.
  • Помідори обшпарте окропом і зніміть з них шкірку.
  • Злийте воду з готових овочів, додайте до них помідори, і блендером розімніть до стану пюре.
  • Всю масу перекладіть знову в каструлю, додайте спеції і тушкуйте протягом 30 хвилин. Маса повинна загуснути, зайва рідина виварюється.
  • Стерилізуйте банки, і не вимикаючи вогню під каструлею, розкладіть масу по банкам.
  • Таку ікру, необхідно пастеризувати в банках ще 15 хвилин.

Краще, якщо ви відразу баночки з гарячою ікрою будете ставити пастеризоваться в киплячу воду. Для цього в каструлю налийте воду, покладіть рушник на дно. Поставте банки в каструлю. Кришки просто покладіть зверху, щоб краплі води не потрапили всередину. Від моменту закипання почекайте 15 хвилин і виймайте банки. Закрутіть машинкою, переверніть на кришки і укрийте «шубою». Через пару днів, упевнившись, що кришки не підтікають, перенесіть банки в прохолодне місце або в холодильник.

Пробувати цю закуску бажано через місяць. З чорним хлібом або хлібцями – це прекрасний сніданок, повний клітковини і низькокалорійний до непристойності.

Ікра з кабачками — королева наших столів! Сподіваємося ви вибрали свою королеву серед претенденток вище. Чекаємо ваших відгуків!

Прокрутка до верху