Кабачкова ікра на зиму пальчики оближеш – 10 рецептів

Настає пора домашніх заготовок, і всі господині насамперед прагнуть зробити ікру з кабачків. Вона дуже легко готуватися, довго зберігається і найголовніше, її смак просто божественний. Кабачкова ікра на зиму “пальчики оближеш” виходить легкою, повітряною і неймовірно смачною. Заготовлюйте побільше банок, так як ваші домочадці будуть вимагати тільки її.

Кабачкова ікра на зиму “пальчики оближеш”

Така легка закуска підійде як для урочистих заходів, так і для обіднього столу або добавки до сніданку.

Простота в приготуванні приверне початківців кулінарів, а досвідчених господинь порадує ніжний тонкий смак ікри.

Основні інгредієнти

  • невеликі кабачки — 5 шт;
  • цибуля — 0, 75 кг;
  • морква середньої величини — 15 шт;
  • томатна паста — 350 гр;
  • олія соняшникова — 250 мл;
  • цукор — 190 гр;
  • сіль — 45 гр;
  • вода — 50 мл

Покрокова технологія приготування

Плоди і коріння овочів необхідно помити і почистити. Якщо у кабачків шкірочка тонка — її можна не прибирати. Моркву потріть на тертці, щоб вийшла дрібна соломка. Кабачки з цибулею порізати кубиками. Всі підготовлені компоненти відправити в каструлю, налити в неї воду і поставити тушкуватися на газову плиту, включивши середній вогонь. Залишити так на 40 хвилин, іноді помішуючи. Після цього злити сік з овочів з допомогою друшляка, а самі шматочки обробити в блендері. Отриману суміш відправити назад на теплову обробку, додати туди ж залишилися інгредієнти і прянощі. Все змішати і кип’ятити протягом 10 хвилин. Настав час консервації. Банки стерилізуємо і викладаємо туди апетитну овочеву масу, закатуємо кришки. Далі перевертаємо судини догори дном і закутуємо теплою тканиною. В такому вигляді вони повинні простояти всю ніч. Вранці прибираємо їх в прохолоду.

Рецепт пікантною ікри з кабачків

Якщо ви любитель гостренького — то цей рецепт для вас. Купіть або візьміть в городі три кабачка, один помідор, чотири цибулевих кореня, один болгарський перець(червоний), три часникового зубчики, три моркви, 2,5 гр меленого чорного перцю і солі в потрібній вам кількості.

Приготування:

Різновид гарбуза очищаємо від шкірки (якщо вона жорстка), насіння і нарізаємо по формі квадратиків. Перекладаємо гору порізаних кабачків в посуд і заливаємо водою, не покриваючи верхній шар кабачків. Тушкувати 20 хвилин. Якщо овоч став м’яким, можна вимкнути газ. Моркву натираємо на середній тертці, цибулю ріжемо маленькими кубиками. Отриману масу кладемо на сковорідку, наливаємо олію і обсмажуємо. Як тільки все приготоване охолоне, змішати все разом і засипати в блендер. Ріжемо перець, часник і помідори дрібними шматочками і додаємо до інших заготовок. Зверху насипаємо сіль з перцем. Всі перемелюємо до однорідності. Є другий спосіб подрібнення овочів — прокрутити через м’ясорубку. Жовто-помаранчеву суміш вивалюємо в каструлю і доводимо до кипіння на маленькому вогні. Розливаємо по банках. Але готову ікру можна з’їсти відразу ж в теплому вигляді.

З болгарським перцем і часником

Страва має дуже м’яким смаком. З одного боку, пряний часник, а з іншого — солодкий перець. Не забудьте вибрати три кабачка середніх розмірів, пів кіло моркви, 0,3 кг цибулі, чотири болгарського перцю, чотири зубчики часнику, олії з насіння соняшника і солі за вашим смаком

Дивіться також:  Як приготувати курячі шлунки: Рецепт з фото

Що вам знадобиться

  • три штуки середніх кабачків;
  • Чотири великих болгарських перцю;
  • Четвертинка часнику;
  • П’ять штучок моркви;
  • Сім цибулин;
  • Рослинна олія будь-якого напрямку і сіль — за смаком.

Як приготувати

  • Обробляємо овочі, очистивши від непотрібної шкірки і промивши під краном.
  • У каструлі ємністю 2 літри кип’ятимо 400 мл води.
  • Кидаємо в окріп моркву і залишаємо на 15 хвилин.
  • Під час готування моркви, залишилися компоненти рецепту нарізати квадратиками.
  • Цибулю нашаткувати у вигляді кілець і провести смаження на сковороді до отримання ним золотистого відтінку.
  • Всі оброблені овочі пропускаємо через блендер або м’ясорубку.
  • Відправляємо подрібнену суміш нудитися в каструлі на середньому вогні до тих пір, поки вона не стане оранжевого кольору.
  • У процесі готування посолити і поперчити майбутню ікру.
  • Підготувати банки з кришками і залити в них готову кабачкову ікру.

Ікра кабачкова по ГОСТу

Багато хто з нас сумують за часами СРСР, коли продукти і готові страви були смачнішими, якісніше і корисніше. Сьогоднішня кабачкова ікра, яка продається в магазині не задовольняє смаки споживачів. Тому можна приготувати ікру по ГОСТу в домашніх умовах.

Основні інгредієнти

  • Кілограм великих кабачків;
  • 60 мл томатного соку;
  • 10 грам солі;
  • 8 грам цукру;
  • 85 мл будь-якого рослинного масла;
  • 1 шт селери;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • Одна цибулина;
  • дві штучки моркви.

Процес приготування

  • Нарізаємо цибулю, кабачки, моркву і корінь селери на маленькі кубики.
  • На сковороду вилити олію і поставити зігріватися.
  • Як тільки посуд розжариться, покласти туди кабачки і смажити до набуття ними золотистого відтінку.
  • Готувати цибулю, селеру і моркву в іншій сковороді.
  • Після їх обжарювання залити в ємність воду і тушкувати овочі до розм’якшення продуктів.
  • Після всі разом закласти в блендер і перемолоти.
  • Вийде однорідна маса. Її перекладаємо в каструлю, додаємо томатну пасту, сіль і перець. Варимо на повільному вогні 15 хвилин.
  • Після того, як ікра стане густою, вимикаємо газ.
  • Закуска повинна вийти світло-коричневого кольору без грудочок. Можна закатати її в банки, а можна відразу ж з’їсти.

Рецепт з майонезом

Якщо ви ставите питанням, як приготувати кабачкову ікру на зиму, зверніть увагу на цей рецепт. Це не звичайний спосіб приготування закуски, але він може приємно урізноманітнити ваше меню. Основними інгредієнтами стануть чотири кабачка, один часник, 0,25 л томатної пасти, 0,1 кг цукру, 15 г солі, 30 мл оцту, 0,22 кг майонезу і меленого червоного перцю за смаком.

Процес приготування

Рецепт кабачкової ікри на зиму дуже простий. Кабачок звільняємо від шкірки і насіння і нарізаємо кубиками. Чистимо часник і разом з кабачками перемелюємо через м’ясорубку. Викладаємо отриману масу в каструлю. Туди додаємо майонез, томатну пасту, сіль, цукор, масло і насипаємо перець. Чекаємо поки ікра закипить. Після цього згасити на повільному вогні 3 години. За 10 хвилин до готовності заливаємо оцет. Закатуємо овочі в банки або охолоджуємо, і використовуємо в їжу на наступний день.

Кабачкова ікра з яблуком

Бажаєте додати родзинку в улюблену кабачкову ікру? У цьому вам допоможуть яблука. Смак вийде більш легкий і приємний. Яблука обов’язково повинні бути кислими.

Дивіться також:  Паста болоньєзе з фаршем – 7 рецептів смачної і ароматної страви

Склад рецепта

  • кабачки — 5 шт;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • чорний хліб — 1 шматочок;
  • часник — 3 зубчики;
  • лимон — 1 шт;
  • яблуко — 2 шт;
  • оливкова олія — 15 мл;
  • борошно;
  • сіль — за смаком.

Процес приготування

Всі овочі почистити і промити. Кабачки нарізати кільцями. Цибулю порізати середніми шматочками. Хліб очистити від кірочок і порізати кубиками. Змішати борошно з сіллю і обваляти в цій суміші кабачки. На сковороду налити олію і обсмажити кабачки в борошні, поки на них не утворюється легка скоринка. Часник розчавити і додати в нього сіль. Яблука порізати на четвертинки. Все окрім часнику прокрутити в м’ясорубці або в блендері. В отриману масу додати часник, посолити за смаком. Залишити остуджуватися в холодильнику на 6 годин. Блюдо готове.

Ікра з помідорами

Томатна паста може бути ненатуральною, і тоді в справу вступають свіжі помідори. Звичайно головними продуктами в цьому рецепті є томати. Вони нам знадобляться в кількості двох кілограм, не забуваємо про підвид гарбуза — кабачки, використовуємо півтора кілограма, а також беремо коріння цибулі і моркви по пів кілограма, цукор 0,1 кг, сіль 40 гр і 0,25 л рослинного масла.

Як приготувати

Помийте і почистіть овочі. Помідори нарізати великими шматочками, як і кабачки. Цибулю порізати півкільцями, моркву потерти на крупній тертці. Всі інгредієнти обробити за допомогою блендера. Поміщаємо масу в каструлю, додаємо масло, цукор і сіль. Варимо на повільному вогні 40 хвилин. Готову кабачкову ікру помістити в банки і закатати.

Гостра кабачкова ікра

Якщо ви і ваші домочадці любите гострі закуски, то цей простий рецепт ідеально вам підійде.

Інгредієнти

  • Чотири штучки моркви;
  • Два великих кабачка;
  • Один перчик чилі;
  • Одна цибулина;
  • Три часточки часнику;
  • масло рослинне — 70 мл;
  • сіль — за вашим смаком.

Технологія приготування

З Самого головного інгредієнта зняти шкірку почистити і нашаткувати маленькими кубиками. Ту ж саму процедуру провести з морквою, цибулею, часником і перцем. У високу сковороду або каструлю, залийте масло і залиште нагріватися. Через хвилину закиньте всі овочі в посуд і тушкуйте 2 години. Не забудьте налити 50 мл води. Після готування овочі повинні бути м’якими. Необхідно провести їх через блендер. Вийшло пюре перекладаємо назад в каструлю, додаємо спеції і тушкуємо ще 5 хвилин. І взимку насолоджуйтеся чудовим смаком кабачкового наїдки.

З грибами

Купіть 1 кг кабачків, 0,4 кг печериць, чотири помідора, три цибулини, чотири часникового зубчики, одна середня морква, два болгарського перцю, кріп, сіль, томатну пасту і цукор додати за смаком.

Процес приготування

З овочами проводимо стандартну процедуру, чистимо і ріжемо — цибулю кільцями, кабачки квадратиками, гриби соломкою. Спочатку смажимо гриби на сковороді до тих пір, поки не зникне вся рідина. Після цього в тій же порожній посуд на теплову обробку пускаємо цибулю і моркву. Через 15 хвилин покласти до них шматочки кабачків, помідорів, перцю. Підлити трохи води і тушкувати до придбання овочами м’якості близько години. Через 30 хвилин закинути туди ж гриби, томатний соус і кріп з приправами.

Дивіться також:  Фаршировані гриби, рецепти з фото

Кабачкова ікра на зиму в мультиварці

В мультиварці кабачкова ікра готується в 2 рази швидше. Можете залишити всі продукти в чаші, а самим в цей час займатися своїми справами. Кухонна техніка зробить все за вас. Для страви візьміть один болгарський перець, два кабачка, одну цибулину, дві морквини, підлогу головки часнику, щіпку цукру, томатної пасти та олії по 70 мл, кріп, кількість якого ви вибираєте самі і сіль за смаком.

Як готувати

Обробити овочі за стандартною схемою. Залити в каструлю необхідну порцію олії, покласти в неї дрібно порізані цибульно-морквяні шматочки. Закрити кришку і встановити функцію “випічка”, час — 20 хвилин. Поки працює розумна кухонна техніка, кабачки позбавити від шкірки і нашаткувати квадратиками. Покласти їх у каструлю разом з усіма іншими інгредієнтами. Продовжити випічку на 20 хвилин. Після цього переставити на «гасіння». За 5 хвилин перед закінченням програми покласти продавлений часник і нарізану кріп. Після повного приготування овочів перелити масу в блендер і подрібнити. Ніжне блюдо готове.

Скільки варити і треба стерилізувати

Смак приготованого блюда залежить від багатьох обставин: правильних хороших кабачків, способу підготовки овочів, подрібнення кабачкової маси і часу варіння ікри. Овочева варіння ділиться на два етапи: до подрібнення і після нього. У перший раз варимо на середньому вогні 30-40 хвилин до повного розм’якшення кабачків, томатів або моркви. Другий раз перемелену в блендері або м’ясорубці масу ставимо на плиту хвилин на 10-15. Це робиться для того, щоб дати овочам протомиться, витягти з них більше соку і змішати зі спеціями. Багатьох господинь хвилює питання, чи треба кабачкову ікру закочувати в простерилізовані банки і прибирати на зиму, або можна відразу ж подавати до столу. Найкращі рецепти приготування ікри передбачають закочування приготованої страви. Бажано влаштувати стерилізацію баночок, щоб туди не потрапили зайві мікроорганізми, і ікра не пропала.

Деякі секрети приготування ікри

Щоб домашня заготовка вийшла м’якою, ніжною і дуже смачною, важливо не помилитися з вибором інгредієнтів і збалансувати спеції. Ось деякі рекомендації, які допоможуть вам зробити гідну закуску на святковий стіл.

  • Для варіння і тушкування слід використовувати каструлі з товстим дном. Матеріал посуду повинен бути зроблений або з чавуну, або з нержавіючої сталі. Таким чином икряная маса буде розподілятися по каструлі рівномірно, і смак буде більш насиченим.
  • Не використовуйте у процесі готування емальовані каструлі, інакше ікра в них буде підгоряти.
  • Найкраще із завданням подрібнення продуктів справляється блендер. Якщо прокрутити через м’ясорубку овочева маса однорідної не буде, все одно залишаться якісь великі шматочки.
  • Молоді кабачки можна не очищати від шкірки, а от великі і старі потрібно рятувати від товстої шкірки і насіння.

Питання того, вийшла справжня смачна кабачкова гра може вирішити її колір: у самої кращої закуски колір повинен бути світло-коричневим. Якщо ікра даного відтінку, в ній немає зайвої рідини і вона відмінною густоти (при перевертанні ложки ікра повільно стікає) знайте, що ви приготували ідеальну кабачкову ікру.

Прокрутка до верху