У сезон закруток кабачки одні з найбільш доступних і недорогих овочів в зелених лавках. На дачах і присадибних ділянках вони дозрівають в липні-серпні, і господині починають готувати про запас корисні вітамінні заготівки. Смачна кабачкова ікра як магазинна виходить із звичайних овочів. Важливо лише знати кілька секретів її приготування!
Вибираємо кабачки
Для варіння ікри в домашніх умовах необхідно вибрати кабачки з тоненькою ніжною шкіркою розміром до 20 см. На поверхні не повинно бути плям, видимих пошкоджень. Такі кабачки не обов’язково очищати, тонка шкірка також корисна для організму, як і ніжна соковита м’якоть. У невеликих овочах дрібні насіння, вони не відчуваються в заготовках. Якщо для ікри припасені більш великі і зрілі кабачки, їх потрібно очищати від «одежинки» і видаляти дозрілі насіння.
Рада! Для закруток на зиму краще всього використовувати врожаї, достигають у серпні і у вересні.
Класичний рецепт: кабачкова ікра як в магазині, по ГОСТу СРСР
Кабачкова ікра часів минулого 20 століття, за смаком магазинна, виходить з свіжих літніх і осінніх овочів. Рецепт по ГОСТу СРСР зберігається в кулінарних блокнотах наших бабусь, і як приготувати таку ікру на зиму дізнаються всі початківці домогосподарки.
Заготовимо продукти:
- Молоді кабачки – 3 кг;
- Моркву і цибульку – за 1 кг;
- Томат хорошої якості – 3 ст. л. з гіркою;
- Оцтову кислоту 9% — 3 ст. л;
- Сіль – 3 ч. л;
- Мелені перчики різних кольорів – по 1/3 ч. л;
- Олія соняшникова.
Кабачки не чистимо, нарізаємо разом з цибулькою на середні кубики, а морква подрібнюємо на тертці.
Замітка! У молодих овочів насіння молочні і вони не відчуваються в заготовках, а у зрілих насіння овочів хрумтять на зубах навіть після прокручування через м’ясорубку!
Кожен із заготовлених інгредієнтів будемо обсмажувати окремо. У велику каструлю або сковорідку наливаємо олію і занурюємо туди кабачки, солити не треба. Сік, який виділиться при готуванні, стане в нагоді для подальшої консервації.
Окремо обсмажуємо цибульку і моркву, залишаємо овочі до повного охолодження. В середньому на обжарку кожного інгредієнта йде по 25-30 хвилин!
В м’ясорубку встановлюємо сіточку з самими дрібними дірочками. М’які овочі будемо збивати до консистенції пюре. Після прокручування бажано ще збити блендером, щоб надати овочевої маси пишність і однорідність.
Увазі домогосподарок! Збивати ручним блендером можна не більше 2-3 хвилин, потім побутовий прилад перегрівається і може вийти з ладу!
Перемішану ікру відправляємо на середній вогник і даємо покипіти 20 хвилин. Важливо, щоб каструля з товстим дном або стояла на залізниці підставці. Не можна допустити, щоб ікра підгоріла!
У процесі варіння додаємо всі заготовлені спеції і даємо покипіти ще 15 хвилин. За цей час необхідно підготувати простерилізовані банки. Для такої маси кабачкової ікри знадобиться 7 півлітрових ємностей (3,5 л).
До кінця варіння додамо ще 1 ст. л 9% оцту, і через 5 хвилин можна вимикати. Гарячу ароматну ікру переливаємо в баночки і закатуємо підготовленими кришками.
Готова ікра кабачкова виходить апетитна і яскраво-помаранчева, як магазинна. Цей рецепт на зиму перевірений роками продукт низькокалорійний, корисний і дітям, і дорослим будь-якого віку.
Рецепт кабачкової ікри з томатною пастою
Домашня икорка з кабачків з томатом – улюблене блюдо багатьох домогосподарок. Рецепт простий і швидкий, не вимагає особливих фінансових витрат. У холодну пору року відмінно доповнює раціон смачною річної ароматною ікоркою.
Для варіння заготовимо:
- Кабачки – 2 кг;
- Моркву і цибулини — 1 кг;
- Томат – 1 склянка;
- Олія соняшникова – 1 склянка;
- Цукор – 4 ст. л;
- Сіль – 2 ст. л.
На замітку домогосподаркам! Якщо у приготуванні використовується оцтова кислота 70%, то в заготовку можна додавати тільки 1 чайну ложку!
В каструлю або сковорідку з товстим дном наливаємо склянку олії і відправляємо туди моркву, нарізану кубиками. Додамо туди воду, сіль, цукор і протушкуйте під кришкою 5-7 хвилин.
За цей час підготуємо інші овочі і стручок гіркого перцю для любителів гостренького! Всі наріжемо середнім кубиком і відправимо тушкуватися до морквині під кришку.
Після закипання масу перемішуємо і тушкуємо ще 20 хвилин. В м’які ніжні овочі додаємо томат і проварюємо 15 хвилин без кришки, щоб випарувалася зайва рідина.
Ароматну кабачкову ікру прокручуємо в чаші блендера і знову перекладаємо в сковорідку. Після закипання закочує в стерильні баночки, вийде близько 3 л корисною і смачною заготовки на зиму.
Калорійність кабачкової гри — 97 кКал на 100 грамів продукту. Блюдо відмінно підходить тим, хто стежити за фігурою і харчується правильно, з користю для здоров’я!
Рецепт ікри з кабачками і помідорами
Кабачкова ікра з помідорами готується швидко і без особливих зусиль. Господині за цей час встигають переробити масу інших справи по дому, зрідка відволікаючись на помішування ароматного страви.
Заготовимо продукти:
- Кабачки – 2,5 кг;
- Стиглі томати, морква і цибуля – 1 кг;
- Олія соняшникова – 250 гр;
- Цукор – 5 ст. л;
- Сіль – 3 ст. л;
- Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
- Стручок гіркого перчика на любителя!
У велику ємність наливаємо масло і відправляємо туди моркву, порізану великими кубиками. З помідорів шкірку можна не знімати, але тоді перед готуванням бажано прокрутити їх в измельчителе до консистенції пюре.
У каструлю з морквою додаємо крупно нарізані овочі і стручок гіркого перчика. Заливаємо прокрученными томатами, і залишаємо гаситися під кришкою 30-40 хвилин.
Рада! Якщо процес готування йде на сильному вогні, то необхідно постійно помішувати!
М’які овочі знімаємо з плити, пробиваємо бендером або пропускаємо через м’ясорубку. В однорідну пишну масу додаємо всі приготовані спеції і розливаємо готову ікру по стерильним банкам. Залишаємо смачні заготовки під теплою «шубою» до повного охолодження!
Кабачкова ікра з майонезом: рецепт для мультиварки
Ікру з кабачків з улюбленим соусом простіше варити в мультиварці. Завантажуємо туди всі корисні інгредієнти і натискаємо кілька кнопочок. Розумна каструлька легко впорається з процесом гасіння, зберігаючи у страві всі важливі природні компоненти.
Запасаємося продуктами:
- Кабачками – 3 невеликими;
- Морквиною – 1 великий;
- Цибулинами — 2 середніми;
- Томатною пастою – 3 ст. л;
- Майонезом – 3 ст. л;
- Сіль – 1 ст. л;
- Перчиком і лаврушкой за смаком!
Овочі нарізаємо на кубики, а моркву можна натерти на тертці. У чашу розумною каструльки наливаємо трохи олії і завантажуємо туди компоненти. Солимо, додаємо улюблені спеції і включаємо режим «Гасіння» на 120 хвилин.
Коли овочі стануть м’якими, присмачую їх томатом і майонезом. З’єднуємо лопаткою всі інгредієнти страви і чекаємо повної готовності. При необхідності можна долити води.
Готову ікру остуджуємо, викладаємо в салатницю і прикрашаємо свіжою зеленню.
Ікра кабачкова з гарбузом в мультиварці
Смачну ікру з кабачків і гарбуза можна приготувати в мультиварці або в каструлі з однаковим рецептом. Блюдо виходить апетитним на вигляд, смачним і дуже корисним для дітей і дорослих!
Заготовимо компоненти:
- Стиглий гарбуз – 2 кг;
- Зрілі кабачки – 1 кг;
- Ріпчаста цибуля – ½ кг;
- Томат хорошої якості – 300 гр;
- Соус «Майонез» – 250 гр;
- Олія соняшникова – 200 гр;
- Цукровий пісок – 4 ст. л;
- Сіль – 2 ст. л;
- Перець – 1/2 ч. л;
- Лаврушку.
Свіжі овочі очистити від усього зайвого. Разом з ріпчастою цибулею пропускаємо через дрібну сіточку м’ясорубки. У повітряну овочеву масу додаємо томат, улюблений соус і соняшникову олію. Включаємо електричну каструльку на режим «Гасіння» і готуємо страву 60 хвилин. В процесі важливо кілька разів помішувати і додати всі заготовлені спеції.
Якщо ікра готується для закруток на зиму, то важливо наприкінці варіння влити 2 ст. ложки 9% оцту!
Кабачкова ікра з печених овочів
Не всі господині знають, що розумну каструлю – мультиварку можна використовувати для приготування нестандартних страв. Наприклад, в режимі «Випічка» запікаються кабачки і баклажани, виходить чудова холодна закуска з ароматним димком!
Підготуємо продукти:
- Кабачки або баклажани – 3 великі;
- Стиглі соковиті томати – 3 великі;
- Перчик болгарський – 2 шт;
- Цибулину і моркву – по 1 шт;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Пучок зелені;
- Сіль і цукор по смаку господині.
В гущавину електричної каструльки наливаємо масло і викладаємо всі овочі шарами. Спочатку кабачки і моркву, потім болгарський перчик і цибулю. Помідори краще подрібнить, щоб вони дали необхідну соковитість для запеченої страви. Додаємо всі необхідні спеції, крім часнику і готуємо в режимі «Випічка» близько 1 години.
У кінці за бажанням господині можна додати подрібнений часник і свіжу зелень. Блюдо краще подавати у вигляді холодної закуски шматочками або подрібнити блендером до стану пюре. Вид страви чудовий, а смак такої ікри набагато краще, ніж в магазині!
Ікра з кабачків з майонезом і часником
На зиму господині готують кабачкову ікру з запашним часником і улюбленим соусом — майонезом. На диво, вона не тільки дуже смачна і корисна, але довго зберігається в закручених банках.
Для приготування підготуємо інгредієнти:
- Кабачки – 3 кг;
- Часник – 2 голівки (10-12 зубчиків);
- Томат і соус «Майонез» – по 250 гр;
- Олія соняшникова – 100 гр;
- Цукровий пісок – 100 гр;
- Сіль – 1 ст. л;
- Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
- Перці мелені кольорові – по щіпці.
Пузаті кабачки і часник очищаємо від усього зайвого і разом перепустками через дрібну сіточку м’ясорубку. Викладаємо ароматну суміш у велику сковорідку або каструлю з товстим дном. Додаємо білий соус, томат, соняшникова олія, сіль і цукор. Виходить красива рожева овочева маса, яку треба протушкувати на повільному вогні близько 3 годин.
У процесі варіння важливо стежити за стравою, періодично помішувати, щоб воно не підгоріло. В кінці додаємо 2 ст. л 9% оцтової кислоти і в гарячому вигляді перекладаємо в стерильні баночки. Надійно закручуємо кришками і ставимо на «голову» під ковдру на кілька годин. У холодну пору року всі домочадці будуть раді поласувати смачною і корисною кабачковою ікрою!