Качина грудка – 8 рецептів приготування

Частини тушки качки набагато рідше використовуються кулінарами, ніж курятина. Господині хвилюються, що з малознайомою птахом страва вийде пересушеним і занадто прісним. Насправді існує безліч вдалих рецептів приготування качиної грудки. Кращі з них описані далі.

Качина грудка запечена в духовці

Інгредієнти: 4 грудки, 10-12 картоплин, луковичка, часник за смаком, морквина, 2 великі ложки майонезу, сіль, суміш мелених кольорових перчиком.

  • Грудки натираються сіллю, перчатся і викладаються на покритий фольгою деко.
  • Зверху птах посипається тонкими брусочками моркви, кубиками цибулі, роздавленим часником, довільними шматочками картоплі. Овочі також солятся і перчатся.
  • Лист відправляється в дуже гарячу духовку на 60 хвилин.
  • Качина грудка в духовці поливається майонезом, розведених у теплій воді. Далі готується страва ще 15-20 хвилин.

    В апельсиновому соусі

    Інгредієнти: 2 філе птиці, 4 великих соковитих апельсина, 190 мл сухого білого вина, 8 столових ложок соєвого соусу, стакан курячого бульйону, сіль, чорний перчик, 3 чайні ложки цукру. Як приготувати качину грудку з соусом з апельсинів, розказано далі.

  • Грудки натираються сіллю, присипаються перчиком і залишають на півгодини маринуватися.
  • Сік всіх апельсинів з бульйоном і вином вариться до кипіння. Потім додається цукор, суміш нудиться до загустіння.
  • У сковорідці без масла смажаться грудки. З ємності зливається жир, туди додається соєвий соус, і компоненти тушкують ще 7-8 хвилин під кришкою.
  • Готова птах ріжеться пластинками, поливається апельсиновим соусом і подається до столу.

    З яблуками і брусницею

    Інгредієнти: качина грудка, кисло-солодке яблуко, 2-3 столові ложки брусниці, сіль, пахучі трави.

  • Шкіра з птиці не знімається. Досить зробити насічки по поверхні. Грудка натирається травами і сіллю.
  • Смажиться шматок шкірою вниз без масла 5-6 хвилин. Потім з іншого боку ще пару хвилин. Дуже важливо не перепечеться птицю.
  • У що залишився від грудки жирі готуються тонкі часточки фруктів з обох сторін. Коли яблука зарум’яняться, до них висипаються ягоди.
  • Дивіться також:  Страви зі свинячого серця – 7 рецептів

    Подається птах з готовими фруктами і ягодами в гарячому вигляді.

    Салат з качиною грудкою

    Інгредієнти: 420 г качиної грудки, жменя ядерець волоських горіхів, 220 г м’якого плавленого сиру, зубок часнику, спеції за смаком, 2 щіпки сушеної журавлини, 70 г твердого сиру, 170 г свіжого салату.

  • Грудка відварюється, обсушивается, натирається пропущеним через прес часником і спеціями. Продукт повинен постояти півгодини, після чого його можна нарізати тонкими смужками.
  • Блюдо застеляється листям салату. Зверху висипаються скибочки грудинки, нарізаний кубиками сир твердий, журавлина, подрібнені горішки.
  • Залишилося посолити салат з качиною грудкою і заправити його м’яким сиром. За бажанням його можна замінити майонезом, але смак страви від цього кардинально зміниться.

    В соєво-медовому маринаді

    Цей незвичайний маринад напевно запам’ятається кулінару своїм яскравим пікантним смаком. Надалі з ним можна експериментувати при приготуванні курятини і навіть свинини. Інгредієнти: півкіло філе качки, по 2 столові ложки якісного оливкового масла і соєвого соусу без добавок, велика ложка рідкого натурального меду, половинка лимона, 3-4 часникового зубчики, сіль.

  • Філе птах промивається і злегка обсушивается паперовим або тканинним рушником.
  • Щоб приготувати маринад для качиної грудки, необхідно змішати всі рідкі компоненти рецепта (з лимона сік віджимається). До них додаються тонкі часникові слайсы і при необхідності сіль. Останній інгредієнти може не знадобитися, так як соєвий соус і без того солоний.
  • На шкірі птиці роблять невеликі надрізи. При цьому потрібно не пошкодити м’ясо.
  • Грудки залишаються в маринаді мінімум на годину.
  • Підготовлене м’ясо позбувається залишилися на ньому пластинок часнику, після чого обсмажується на сухій сковорідці. За бажанням на цьому етапі птицю можна посолити. Шматки готуються тільки з одного боку 7-8 хвилин – шкірою вниз.
  • У форму наливається качиний жир з пательні. Зверху викладаються грудки (знову шкірою вниз). В духовій шафі частування запікається близько півгодини.
  • Дивіться також:  Смажена картопля – 8 рецептів приготування

    Коли при проколі м’яса з нього буде виділятися блідо-рожева рідина, страва повністю готове.

    Як приготувати в мультиварці?

    В «розумній каструлі» грудка качки виходить особливою – ніжної, соковитої, дуже м’якою. Особливо, якщо вибрати рецепт з різними смачними добавками. Інгредієнти: 3 філе птиці, столова ложка гірчиці, 1,5 столові ложки тертого свіжого імбиру, 2 столові ложки світлого рідкого меду, 40-50 мл не ароматизованого коньяку, сіль, суміш перчиком.

  • Промиті і обсушені грудки натираються сіллю і перчиком. За їх шкірці робляться надрізи до м’яса.
  • Для маринаду змішується імбир (подрібнений дрібної теркою), коньяк, гірчиця, мед.
  • М’ясо повністю занурюється в суміш і залишають на кілька годин.
  • Замариновані шматочки грудки в програмі випічки обсмажуються шкірою вниз 3-4 хвилини.
  • Потім птах заливають маринадом і готується під кришкою ще 45 хвилин.
  • При подачі скибочки качки тонко ріжуться вздовж волокон і поливається соусом з мультиварки.

    Під соусом каррі

    Такий соус готується просто і швидко. Він відмінно доповнює качку з рисом. Інгредієнти: зубок часнику, склянка рису, 630 г качиної грудки, 30 г борошна, цибулина, 4 г карі, 2 великі ложки томат-пасти, склянка будь-якого бульйону, дрібку меленого імбиру, сіль.

  • Підготовлені грудки спочатку обсмажують з обох боків до скоринки на оливковій олії. Далі вони запікаються в духовці 12-14 хвилин при високій температурі.
  • Цибулю і часник страхуються в сковороді з рештою жиром. В зажарку виливається бульйон, додається томат-паста і борошно. Інгредієнти нудяться 2-4 хвилини. За цей час потрібно ложкою розбити навіть самі дрібні грудочки борошна. У соус додається сіль, імбир, каррі. Маса нудиться на повільному вогні ще 20 хвилин.
  • Рис відварюється в солоній воді до готовності.
  • Грудки заливаються сумішшю з сковорідки і повертаються в духовку ще на 10 хвилин.
  • Дивіться також:  Котлети з курячої печінки – 8 рецептів печінкових котлет

    На порційні тарілки викладається рис, а поверх нього — качка з соусом.

    В маринаді з червоної смородини

    Це по-справжньому святковий урочистий варіант страви. Він точно дозволить приємно здивувати гостей. Інгредієнти: 4 великі качині грудки, півпачки жирного масла, 3 бутона гвоздики, 150 г рідкого меду, 4 гілочки майорану, 320 г свіжої або замороженої червоної смородини, маленький корінець імбиру, сіль, суміш перчиком.



  • Спочатку у заздалегідь промитого і просушеного м’яса робляться надрізи на шкірці, після чого вони обсмажуються на оливковій олії з обох сторін.
  • У невеликому сотейнику розтоплюється мед. В нього додають вершкове масло. Коли маса стане рідкою, у неї відправляється сіль, перець, очищений і натертий імбир, подрібнена гвоздика.
  • Як тільки суміш почне карамелизоваться, можна потроху вводити в неї ягоди. Готується соус до однорідності.
  • Далі маса виливається в сковороду з шматочками качки. Потрібно гарненько прогріти вміст, щоб грудка наситилася ароматами соусу.
  • Прикрашається вийшло страва гілочки майорану.

    Прокрутка до верху