Частини тушки качки набагато рідше використовуються кулінарами, ніж курятина. Господині хвилюються, що з малознайомою птахом страва вийде пересушеним і занадто прісним. Насправді існує безліч вдалих рецептів приготування качиної грудки. Кращі з них описані далі.
Качина грудка запечена в духовці
Інгредієнти: 4 грудки, 10-12 картоплин, луковичка, часник за смаком, морквина, 2 великі ложки майонезу, сіль, суміш мелених кольорових перчиком.
Грудки натираються сіллю, перчатся і викладаються на покритий фольгою деко.
Зверху птах посипається тонкими брусочками моркви, кубиками цибулі, роздавленим часником, довільними шматочками картоплі. Овочі також солятся і перчатся.
Лист відправляється в дуже гарячу духовку на 60 хвилин.
Качина грудка в духовці поливається майонезом, розведених у теплій воді. Далі готується страва ще 15-20 хвилин.
В апельсиновому соусі
Інгредієнти: 2 філе птиці, 4 великих соковитих апельсина, 190 мл сухого білого вина, 8 столових ложок соєвого соусу, стакан курячого бульйону, сіль, чорний перчик, 3 чайні ложки цукру. Як приготувати качину грудку з соусом з апельсинів, розказано далі.
Грудки натираються сіллю, присипаються перчиком і залишають на півгодини маринуватися.
Сік всіх апельсинів з бульйоном і вином вариться до кипіння. Потім додається цукор, суміш нудиться до загустіння.
У сковорідці без масла смажаться грудки. З ємності зливається жир, туди додається соєвий соус, і компоненти тушкують ще 7-8 хвилин під кришкою.
Готова птах ріжеться пластинками, поливається апельсиновим соусом і подається до столу.
Подається птах з готовими фруктами і ягодами в гарячому вигляді.
Салат з качиною грудкою
Інгредієнти: 420 г качиної грудки, жменя ядерець волоських горіхів, 220 г м’якого плавленого сиру, зубок часнику, спеції за смаком, 2 щіпки сушеної журавлини, 70 г твердого сиру, 170 г свіжого салату.
Грудка відварюється, обсушивается, натирається пропущеним через прес часником і спеціями. Продукт повинен постояти півгодини, після чого його можна нарізати тонкими смужками.
Блюдо застеляється листям салату. Зверху висипаються скибочки грудинки, нарізаний кубиками сир твердий, журавлина, подрібнені горішки.
Залишилося посолити салат з качиною грудкою і заправити його м’яким сиром. За бажанням його можна замінити майонезом, але смак страви від цього кардинально зміниться.
В соєво-медовому маринаді
Цей незвичайний маринад напевно запам’ятається кулінару своїм яскравим пікантним смаком. Надалі з ним можна експериментувати при приготуванні курятини і навіть свинини. Інгредієнти: півкіло філе качки, по 2 столові ложки якісного оливкового масла і соєвого соусу без добавок, велика ложка рідкого натурального меду, половинка лимона, 3-4 часникового зубчики, сіль.
Філе птах промивається і злегка обсушивается паперовим або тканинним рушником.
Щоб приготувати маринад для качиної грудки, необхідно змішати всі рідкі компоненти рецепта (з лимона сік віджимається). До них додаються тонкі часникові слайсы і при необхідності сіль. Останній інгредієнти може не знадобитися, так як соєвий соус і без того солоний.
На шкірі птиці роблять невеликі надрізи. При цьому потрібно не пошкодити м’ясо.
Грудки залишаються в маринаді мінімум на годину.
Підготовлене м’ясо позбувається залишилися на ньому пластинок часнику, після чого обсмажується на сухій сковорідці. За бажанням на цьому етапі птицю можна посолити. Шматки готуються тільки з одного боку 7-8 хвилин – шкірою вниз.
У форму наливається качиний жир з пательні. Зверху викладаються грудки (знову шкірою вниз). В духовій шафі частування запікається близько півгодини.
Потім птах заливають маринадом і готується під кришкою ще 45 хвилин.
При подачі скибочки качки тонко ріжуться вздовж волокон і поливається соусом з мультиварки.
Під соусом каррі
Такий соус готується просто і швидко. Він відмінно доповнює качку з рисом. Інгредієнти: зубок часнику, склянка рису, 630 г качиної грудки, 30 г борошна, цибулина, 4 г карі, 2 великі ложки томат-пасти, склянка будь-якого бульйону, дрібку меленого імбиру, сіль.
Підготовлені грудки спочатку обсмажують з обох боків до скоринки на оливковій олії. Далі вони запікаються в духовці 12-14 хвилин при високій температурі.
Цибулю і часник страхуються в сковороді з рештою жиром. В зажарку виливається бульйон, додається томат-паста і борошно. Інгредієнти нудяться 2-4 хвилини. За цей час потрібно ложкою розбити навіть самі дрібні грудочки борошна. У соус додається сіль, імбир, каррі. Маса нудиться на повільному вогні ще 20 хвилин.
Рис відварюється в солоній воді до готовності.
Грудки заливаються сумішшю з сковорідки і повертаються в духовку ще на 10 хвилин.
На порційні тарілки викладається рис, а поверх нього — качка з соусом.
В маринаді з червоної смородини
Це по-справжньому святковий урочистий варіант страви. Він точно дозволить приємно здивувати гостей. Інгредієнти: 4 великі качині грудки, півпачки жирного масла, 3 бутона гвоздики, 150 г рідкого меду, 4 гілочки майорану, 320 г свіжої або замороженої червоної смородини, маленький корінець імбиру, сіль, суміш перчиком.
Спочатку у заздалегідь промитого і просушеного м’яса робляться надрізи на шкірці, після чого вони обсмажуються на оливковій олії з обох сторін.
У невеликому сотейнику розтоплюється мед. В нього додають вершкове масло. Коли маса стане рідкою, у неї відправляється сіль, перець, очищений і натертий імбир, подрібнена гвоздика.
Як тільки суміш почне карамелизоваться, можна потроху вводити в неї ягоди. Готується соус до однорідності.
Далі маса виливається в сковороду з шматочками качки. Потрібно гарненько прогріти вміст, щоб грудка наситилася ароматами соусу.