Останнім часом традиційні для нас страви з курки стала витісняти фарширована качка. З’явилося багато рецептів приготування птиці з різними начинками. Для тих, хто віддає перевагу класиці, рекомендуємо приготувати гречану, грибну або овочеву начинку. Витонченим гурманам радимо звернути увагу на рецепти з фруктами, айвою, горіхами та вишнями.
Качка, фарширована рисом в духовці
Фарширована качка в духовці – це ніжне м’ясо з апетитною скоринкою і ситним гарніром. Сьогодні ми приготуємо фаршировану качку з рисом. Рецепт не складний, а результат приголомшливий.
Інгредієнти:
- качка;
- рис — 200 г;
- цибулина;
- морквина;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Качку натираємо спеціями, можна використовувати стандартний набір з солі і перцю, або купити вже готовий купаж приправ спеціально для качки.
- На олії підсмажити нарізані овочі, рис відварюємо і змішуємо його з овочами, для різноманітності можна додати трохи родзинок.
- Приготованою начинкою фаршируємо качку, при повному наповненні краю зашивати не обов’язково.
- Кладемо птицю в пакет для запікання, спочатку маринуємо її п’ять годин у холодильнику, а потім дві години запікаємо в духовці при температурі 180 градусів, за півгодини пакет розрізаємо і розкриваємо качку, щоб зверху з’явилася апетитна скориночка.
Рецепт приготування з яблуками
Качка, фарширована яблуками – це не просто смачна страва, а справжня класика в кулінарії. У багатьох країнах можна зустріти рецепти запеченої качки з фруктами. Правда, деякі господині відмовляються готувати качине м’ясо з-за його специфічного запаху. Напевно, вони не знають, що в качці потрібно вирізати огузок, який і є джерелом неприємного аромату.
Інгредієнти:
- качка;
- 500 г яблук;
- лимон;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Яблука ріжемо на брусочки і збризкуємо соком цитруса. Для начинки краще використовувати зимові сорти, так як вони за структурою більш щільні і не розварюються при запіканні. Для більшого аромату фрукти можна посипати корицею.
- Качку натираємо будь-якими, на ваш вибір, спеціями і фаршируємо її фруктом.
- Викладаємо птицю у форму і ставимо в духовку на дві години, кожні півгодини тушку треба поливати соком, що виділився.
Як зробити з капустою
Качка по суті важке, ситне і жирне м’ясо, тому для начинки підходять більш легкі інгредієнти. Це можуть бути не тільки фрукти, але і овочі, наприклад, капуста. У нашому рецепті ми будемо використовувати кисле квашену капусту, смак який чудово поєднується з качиним м’ясом.
Інгредієнти:
- качка;
- 500 г кислої капусти;
- цибулина;
- 50 г вершкового масла;
- дві ложки меду;
- ложечка соку лимона;
- два зубці часнику;
- 20 г гірчиці;
- 50 г масла олива;
- суміш перців, сіль;
- ложка пряних трав.
Спосіб приготування:
- Першим ділом готуємо маринад для качки. Для цього оливкове масло з’єднайте з медом, гірчицею, пряними травами, рубаним часником і соком лимона. Готовим маринадом змащуємо птицю, закриваємо плівкою і ставимо в прохолодне місце на 12 годин, мінімум на 8.
- Цибулю шаткуємо маленькими кубиками і підсмажити у вершковому маслі. Потім кладемо кислу капусту, і тушкуємо овочі п’ять хвилин.
- Приготованою начинкою фаршируємо качку і перекладаємо її в форму, поливаємо маринадом, прикриваємо фольгою і відправляємо в духовку при температурі 200°С, готуємо від 1,5 до 2-х годин, за півгодини до готовності фольгу можна прибрати.
Фарширована качка з гречкою
У процесі запікання з качки виділяється багато жиру і соку, тому гречка в птиці виходить дуже смачною і ароматною. Разом з крупами можна запікати сушені фрукти, волоські горіхи і кунжут, виходить дуже незвичайне і насичене блюдо.
Інгредієнти:
- качка;
- морква;
- цибулина;
- 150 г гречаної крупи;
- п’ять часникових зубчиків;
- лимон;
- перець червоний і чорний;
- щіпка мускатного горіха;
- кілька гілочок зелені.
- сіль.
Спосіб приготування:
- Щоб качине м’ясо вийшло ніжним і соковитим, його варто витримати в маринаді. Для цього ми з’єднуємо цитрусовий сік з невеликою кількістю масла, перцем, рубаний часником, мускатним горіхом і сіллю. В приготованому розчині залишаємо качку на 4-5 годин.
- Для начинки, відварюємо гречку, пасеруємо на олії цибулю і моркву. З’єднуємо крупу з овочами, подрібненою зеленню і наповнюємо тушку птиці.
- Качка фарширований гречкою вийде більш апетитною, якщо її запекти в рукаві. Готуємо страву протягом години при температурі 200 градусів.
Запікаємо птицю без кісток
Зустріч гостей завжди вимагає особливого підходу до приготування святкових страв. Звичайно, можна не напружуватися і запекти качку в рукаві або згасити в утятнице, але якщо ви бажаєте похвалитися перед гостями своєю кулінарною майстерністю, то приготуйте їм святкову качку без кісток з сушеними грибами, рисом і італійськими ковбасками.
Інгредієнти:
- качка;
- 100 г сушених грибів;
- склянку рису;
- чотири італійські сосиски;
- сіль, перець;
- свіжий імбир, пряні трави.
Спосіб приготування:
- Найголовніше в приготування такої страви – це видалення кісток. Для цього вам знадобиться 30 хвилин часу і знання анатомії качки. Але, якщо ви таким досвідом не володієте, то інтернет вам на допомогу. Ми постараємося розповісти вам, як витягнути кістки з птиці.
- Насамперед з боку шиї вивертаємо шкіру і намацуємо грудну кістку. Беремо маленький гострий ніж, навколо кістки обрізаємо і з усією силою її витягуємо. Головне добре очистити кістку від м’яса, тоді вам буде легше її витягнути.
- Тепер рухаємося далі і намацуємо дві плоскі кістки, знаходимо місце, де з’єднуються дві кістки, нижня частина скелета і лопатки, перерезаем сухожилля і витягуємо.
- Далі з боку хвоста намацуємо хребет, обрізаємо м’ясо, перерезаем його біля хвостика і витягуємо. Кісточки в крилах і ніжках залишаємо. Ось і все у вас готова тушка птиці без кісток.
- Переходимо до начинки і будемо фарширувати качку. Гриби замочуємо у воді на 15 хвилин, рис і сосиски відварюємо.
- На розпеченому олії смажимо гриби, через хвилину додаємо до них рисову крупу і ковбаски, солимо, перчимо, злегка тушкуємо і вимикаємо.
- Зсередини змащуємо птицю подрібненим імбиром, сіллю, пряними травами і начиняємо її приготовленої начинкою, скріплюємо краю.
- Духовку розігріваємо до 190 градусів, перекладаємо качку на решітку, а під нею ставимо піддон з водою, щоб жир, який буде виділяти качка, не горів. Готуємо 1,5 години.
Готуємо з картоплею
Класичної начинкою для запікання птиці є картопля. Такий продукт як не можна краще гармонує з качиним м’ясом, а також квашеною капустою, фруктами та іншими продуктами. Для того щоб качка вийшла не тільки смачною, але і красивою, зріжте зайвий жир з хвостика, ніжок і краєчок крил, так як під впливом жару вони обгорають.
Інгредієнти:
- качка;
- 12 середніх картоплин;
- дві ложки меду;
- ложечка гірчиці;
- дві ложки лимонного соку;
- три часточки часнику;
- цибулина;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Зубчики часнику і цибулину ріжемо на півкільця і пасеруємо до рум’яності.
- З’єднуємо мед, гірчицю і цитрусовий сік. Підготовленою сумішшю просочуємо качку разом сіллю і залишаємо мінімум на 2 години маринуватися.
- Для начинки попередньо відварюємо картоплю, додаванням до нього цибулю і часник.
- Замариновану птицю фаршируємо картопляною начинкою, викладаємо у форму, накриваємо фольгою і ставимо на 1,5 години в духовку, за півгодини до готовності качку відкриваємо.
Качка, фарширована млинцями
Качка, начинена млинцями — це святкове частування російської кухні. Приготування такої страви зажадає від вас багато терпіння і сил, але в результаті ви отримаєте соковите м’ясо з апетитними млинцями і ароматною начинкою.
Інгредієнти:
- качка;
- дванадцять млинців;
- цибулина;
- морквина;
- стакан відвареного рису;
- одна груша;
- один апельсин;
- 120 г винограду;
- відварна качина печінка;
- 50 г вершкового масла;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- У обсушену паперовим рушником тушку втираємо суміш з меленого перцю і солі. Залишаємо птицю на три години, а краще на добу. Після її треба промити і ще раз обсушити.
- Кладемо тушку грудкою вниз, надрізаємо і відокремлюємо кістки від м’яса, крила і ніжки залишаємо.
- Для начинки шаткуємо цибулю, моркву пасеруємо і перемішуємо з рисовою крупою.
- Качину печінку, апельсин, грушу і виноград подрібнюємо.
- Тепер фаршируємо млинці з різними начинками, тобто, робимо три млинці з рисом і грушею, три млинці з рисовою крупою і апельсином, далі з рисом і виноградом і з крупою і качиною печінкою.
- Млинцями начиняємо качку, краї міцно стягаємо ниткою. Просочуємо вершковим маслом, присипаємо спеціями і викладаємо у форму так, щоб шов виявився внизу.
- Прикриваємо фольгою й запікаємо протягом години, потім розкриваємо і готуємо ще 15-20 хвилин, температура – 190°С.
Птах, начинена чорносливом
Качине м’ясо з чорносливом, як і качка з яблуками – це безсмертна колекція світової кухні. Сушена слива надає томленому м’яса особливий смак і аромат. Птицю можна приготувати цілком або порційно, а також додати рис або фрукти.
Інгредієнти:
- качка;
- 450 г в’яленої сливи;
- три зубчики часнику;
- перець мелений і запашний;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Тушку присмачую сумішшю з солі, перцю і подрібненого часнику, залишаємо на кілька годин.
- Сушений фрукт запарюємо окропом.
- Фаршируємо птицю сухофруктам, зашиваємо і запікаємо в духовці в рукаві або під фольгою протягом 1,5-2 годин, температура не вище 190 градусів.
Якщо вам набридли банальні м’ясні страви, то обов’язково принесіть на своїй кухні таке диво кулінарії, як фарширована качка. Вам обов’язково сподобається смак соковитого м’яса з ароматною насиченою начинкою.