Качка, тушкована шматочками – 7 смачних рецептів приготування

Як харчуватися не тільки корисно, але й приємно? Дуже просто — вибрати рецепт качки тушкованою шматочками! Саме це страва призначене для любителів смачної їжі. Перед вами розкішна кулінарна підбірка на тему приготування простих і доступних страв на сімейний обід або святкове застілля.

Качка, тушкована шматочками в утятниці

Зіпсувати страву в такому посуді практично неможливо навіть новачкові. Товстостінна ємність дбайливо розподіляє тепло, апетитно обробляє кожен м’ясної шматочок, зберігаючи у вітамінний і поживний склад їжі.

Список інгредієнтів:

  • масло пісне;
  • цибуля-ріпка — 1 шт.;
  • домашня качка — до 2,5 кг;
  • морква;
  • листи лавра, сіль, перець (горошини і мелений складу).

Спосіб приготування:

  • Спочатку займемося обробкою свіжої птиці.Тушку слід неодмінно обпалити над полум’ям конфорки, щоб знищити залишки пір’я. Пінцетом витягаємо залишки, видаляємо гузку, щоб виключити специфічний запах, що виходить з куприкової залози.
  • Тепер потрошимо качку, ретельно промиваємо, просушуємо паперовими рушниками. Далі напитаем соковите м’ясо додатковими смаками і ароматами спецій.
  • Поділяємо тушку на порційні шматки, обробляємо маринадом. Це може бути склад з майонезу, спецій і прянощів, поєднана з медом гірчиця або сік цитрусових плодів, безліч інших сумішей запашних і соусів.
  • Вибираємо бажаний кулінарний мікс, обробляємо продукт, залишаємо його на добу в холодильнику. Час маринування можна скоротити до 3 годин.
  • Дістаємо ароматне м’ясо, обсмажуємо шматочки до рум’яності на середньому вогні.
  • Крупно натираємо промиту солодку моркву. Звільняємо від лушпиння цибулі, рубаємо його півкільцями. Поміщаємо золотисті шматки м’яса в гусятницю, чергуючи їх з овочевою нарізкою.
  • Наливаємо в посуд гарячу питну воду, заповнивши рідиною більше половини обсягу ємності. Приправляємо складу сіллю, додаємо перець (горошини і мелену суміш), 3 листків лавра. Тушкуємо продукти 1,5 години в закритому стані на повільному вогні.

Готуємо з овочами в мультиварці

Якщо ви все ж побоюєтеся за «досвідчений» результат майбутнього страви, довіртеся мудрому кухонного агрегату. Його механічний «розум» все виконає в кращому вигляді!

Склад продуктів:

  • соус соєвий 100 мл;
  • олія соняшникова — 40 мл;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • м’ясо качки — до 2 кг;
  • мед рідкий — 40 г;
  • спеції, приправи.

Методика приготування:

  • Обробляємо тушку вже відомим способом, нарізаємо порціями.
  • Спочатку готуємо в мультиварці на програмі «Гасіння». Для цього вливаємо в чашу агрегату свіже масло, викладаємо шматочки птиці, додаємо 230 мл очищеної води. Включаємо прилад на встановлений режим, визначаємо час приготування 40 хвилин.
  • Відкриваємо пристрій після закінчення зазначеного терміну, змінюємо програму на «Смаження». Выпариваем з ємності залишки рідини, потім доводимо м’ясо до м’якого стану.
  • З’єднуємо в піалі соєвий соус, мед, подрібнений часник, підібрані спеції. Поливаємо майже готову качку одержаним складом, підсмажуємо продукт до рум’яності. Завдяки ароматної суміші утворена шкоринка вийде чудово смачною і апетитною хрусткою.
Дивіться також:  Гарбузова каша з рисом – 8 рецептів приготування вдома

Коли ми дістаємо качку з мультиварки, отримуємо практично ідеальне блюдо.

З яблуками

Представляємо чудовий спосіб святкового оформлення філе качки і кисло-солодких фруктів. Ніякої екзотики, тільки знайомі аромати соковитого м’яса і бурштинових плодів!

Необхідні компоненти:

  • мед рідкий — 80 г;
  • лимон;
  • філе качки — 4 шт.;
  • яблука — 10 шт.;
  • спеції (перець, сіль, прянощі (за смаком).

Процес приготування:

  • Добре просушуємо рушником грудки птиці, робимо на кожній частині не дуже глибокі надрізи у формі ромбів. Солимо і перчимо продукт.
  • Всипаємо в розпечену сковороду дрібку солі, викладаємо шкірою вниз м’ясне філе. Обсмажуємо шматки по 7 хвилин з усіх боків, дістаємо з ємності, шаткуємо на пластини товщиною 2 див. Качиний жир, що виділився під час термічної обробки, зливаємо в піалу.
  • Очищаємо яблука від шкірки, видаляємо серцевини, розрізаємо кожен плід на 4 частини. Заливаємо часточки питною водою, з’єднаної з вичавленим з лимона соком.
  • Поміщаємо зібраний жир в чисту ємність, викладаємо яблука, смажимо 5 хвилин, потім додаємо ароматний мед, перемішуємо складу.
  • Приєднуємо до фруктів м’ясні шматочки, перекладаємо їх запашної масою, вливаємо півсклянки гарячої очищеної води. Приправляємо продукти ложечкою будь прянощі: кардамоном, бадьяном, імбиром, кмином, базиліком або корицею. Вибір запашних трав дуже великий!

Тушкуємо качку до готовності, красиво розміщуємо на блюді, порційні частини з часточками апетитних яблук.

Тушкована качка шматочками з картоплею

Дивовижно смачне і дуже поживна страва, забезпечене майстерним поєднанням ніжного м’яса, коренеплодів, овочів і рослин.

Набір продуктів:

  • масло пісне — 40 мл;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • звичайний цукор — 15 г;
  • качка (ніжки, стегенця) — до 800 м;
  • перець чилі, орегано — по 4 г;
  • сік томатний або паста, розведена питною водою — 450 мл;
  • квасоля, кукурудза в замороженому вигляді — по 2 склянки;
  • сіль — за смаком.

Методика приготування:

  • Шаткуємо півкільцями очищений від лушпиння цибулі. Ділимо оброблену птицю на порції.
  • Вливаємо в товстостінну посуд масло, викладаємо шматки м’яса разом з овочем, обсмажуємо до прозорого стану лука.
  • Додаємо до складу кукурудзу і квасолю, не розморожуючи продукти. Продовжуємо приготування до випаровування рідини консервованих компонентів, після чого вливаємо 250 мл овочевого бульйону. Нагріваємо складу до кипіння.
  • Приєднуємо сік томатів (пасту), спеції та прянощі, очищений від шкірки і нарізану кубиками картоплю. Продовжуємо процес ще 30 хвилин до готовності коренеплодів.
Дивіться також:  Паста з сьомгою у вершковому соусі – 8 рецептів приготування

Тушкована качка з картоплею готова до смачної презентації!

Як загасити з чорносливом

Додавання сухофруктів в м’ясну страву дає яству приголомшливу виразність. Невипадково таку страву традиційно займають центральне місце на святковому столі.

Перелік компонентів:

  • масло пісне — 60 мл;
  • цибуля ріпчаста;
  • корінець пастернаку або петрушки;
  • свіжа качка — до 2 кг;
  • морква;
  • чорнослив в’ялений без кісточок — 1 склянка;
  • мука в/с — 30 г;
  • сіль, перець.

Послідовність приготування:

  • Якщо страва призначене для сімейного обіду, птицю можна використовувати без видалення кісточок, щоб посмакувати тонкі реберця і ніжні хрящики. Коли готуємося до прийому гостей, ці компоненти страви краще видалити, щоб не викликати у присутніх почуття незручності в процесі прийому їжі.
  • Обробляємо тушку, відокремлюємо реберні кістки, шию і верхні фаланги крилець. Видаляємо сальні залози з хвоста. Ніжки залишаємо в цілому вигляді, м’якоть нарізаємо порційно, злегка все солимо.
  • Обсмажуємо дрібно посічені білі коріння, нарізані цибулю і моркву. Скоро овочі підрум’яняться, передадуть маслу свої природні відтінки. Тепер завантажуємо м’ясні шматки. Розміщуючи їх шкірою вниз, щоб витопити качиний жир.
  • Продовжуємо приготування. Коли випарується зайва рідина, ми почуємо шипіння розпеченого масла, відчуємо апетитний аромат підсмаженого до рум’яності м’яса.
  • Знаходимо просвіти між шматочками птиці, всипаємо порції борошна, пасеруємо дві хвилини до появи легкої густоти. Відразу вливаємо трохи гарячої води, покриваючи утворився соусом частини м’яса. Акуратно розмішуємо склад, нагріваємо до спокійного кипіння, тушкуємо продукти 40 хвилин в закритому вигляді.
  • В кінці приготування коригуємо кількість солі і перцю, додаємо лист лавра, бутон гвоздики, попередньо промитий чорнослив.
  • Тушкуємо страву ще чверть години у відкритому посуді, щоб рідкий склад трохи випарувався, а м’ясо трохи обвітрилися.

Тушковані з чорносливом порції качки виглядають такими ж красивими і привабливими, як якщо б запікалися в духовій шафі.Ну а смак страви — просто захоплення!

В сметанному соусі

Представлене страву з соковитого м’яса птиці, томленої в ароматному сметанному соусі, відноситься до одних з найбільш улюблених страв.Іншого і бути не могло!

Використовувані компоненти:

  • зубки часнику — 6 шт.;
  • олія соняшникова 20 мл;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 3 шт.;
  • качка — 1 кг;
  • сметана (бажано домашня) — 300 г;
  • щіпка перцю, сіль.

Техніка приготування:

  • Приготувати качку по представленому рецептом зовсім нескладно. Головною умовою смачного і апетитного страви є якісний продукт — молода птиця без сторонніх запахів.
  • Очищаємо і промиваємо овочі, шаткуємо півкільцями цибулю, подрібнюємо солодку моркву на середніх клітинках терки, рубаємо тонкими слайсами часникові зубки.
  • Ретельно обробляємо тушку, видаляємо надлишки жиру. Поділяємо качку на порції, смажимо до рум’яності. Спочатку викладаємо шматочки шкірою вниз.
  • Приєднуємо до золотистого м’яса цибульний складу. Продовжуємо теплову обробку продуктів до прозорого стану овочевого компонента, потім додаємо моркву.
  • Готуємо страву ще 10 хвилин, після чого вливаємо трохи менше двох склянок гарячої води. Нагріваємо вміст сковороди до кипіння, негайно зменшуємо інтенсивність полум’я, тушкуємо качку близько 40 хвилин. Виделкою перевіряємо м’якість м’яса.
  • Приправляємо страву сіллю і перцем, поміщаємо пластини часнику, розподіляємо по всьому складу свіжу сметану. Соус, отриманий на основі кисломолочного продукту, має дуже приємний вершковий смак, тому небажано насичувати скніє масу надмірною кількістю спецій. На останньому етапі готуємо качку не більш півгодини.
Дивіться також:  Заправка для вінегрету – 8 смачних і оригінальних рецептів

Подати страву на сімейний стіл можна прямо в жаровні. Які тут церемонії! Одне задоволення вмочати шматки свіжого хліба в сметанную підливу, доповнюючи нею чудовий смак тушкованого м’яса.

Качка з апельсинами

Французька кухня влаштувалася в державі російському ще з петровських часів, вражаючи народ своїми шедеврами. Ви здивуєтеся, але й качка з апельсинами — апетитний «відлуння» минулих століть.

Склад інгредієнтів:

  • масло пісне;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • апельсини — 2 шт.;
  • попередньо оброблена качка;
  • спеції.

Приготування страви:

  • Ретельно промокаємо тушку після всіх пророблених з нею «процедур». Нарізаємо качку на невеликі частини, обсмажуємо в сковороді з гарячим маслом. Перші 15 хвилин готуємо на середньому полум’я, потім збільшуємо інтенсивність нагріву для появи яскраво-рожевої скоринки. Прибираємо шматочки м’яса в окремий посуд.
  • Очищаємо цибулю шаткуємо великими півкільцями, викладаємо на місце качки, пасеруємо до м’якості. Витопленого жиру вистачить для подальшого процесу.
  • Добре промиваємо апельсини, просушуємо, рубаємо на кружечки, потім ділимо чвертями. Додаємо запашні шматочки в ємність з овочами, смажимо до утворення світло-коричневого кольору.
  • Нарешті, дійшла черга до качки. Розміщуємо шматки птиці серед апетитною фруктово-овочевої маси, вливаємо 100 мл гарячої очищеної води. Після початку кипіння, зменшуємо вогонь, тушкуємо продукти в закритому вигляді трохи більше години.

Ошатно сервіруємо приготовану їжу, подаємо гаряче страву у всьому його французькою пишності.

Кожен рецепт тушкованою шматочками качки — це лише ескіз, попередній начерк майбутнього кулінарного витвору. Нам залишається проявити трохи фантазії, щоб закінчити це «смачне» і дуже приємне творчість.