М’ясо птиці присутній в раціоні людини практично кожен день, але, як правило, у вигляді курки. Адже ще з давніх часів склалося, що качка або гусак готувалися на святковий стіл, за яким збиралася вся рідня та близькі друзі. Качка з яблуками в духовці – це дуже смачне друге блюдо, яке при правильному приготуванні виходить ароматним, ситним і не занадто жирним, незважаючи на велику прошарок підшкірного жиру.
Качка, запечена з яблуками в духовці цілком
Качка з яблуками в рукаві виходить з відмінними смаковими якостями без особливих зусиль, якщо використовувати наступні продукти:
- качка – 1,5 кг;
- яблука (зелені) – 2 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- соєвий соус – 65 мл;
- оцет бальзамічний – 5 мл;
- мед – 15 мл;
- масло (оливки.) – 15 мл;
- сіль, перець, корінь імбиру – за смаком.
Щоб качка вийшла апетитною і менш жирною:
- З соку лимона соєвого соусу, рідкого меду, оливкової олії, тертого кореня імбиру і оцту готується маринад.
- Вимита і обсушенная тушка натирається сіллю, спеціями, після чого заливають маринадом і поміщається в холод.
- Через 12 годин тушка фарширується часточками яблук і поміщається в рукав для запікання.
- Випікається на 180°C близько півтора годин.
- За 20 хвилин до готовності рукав розрізається, щоб вийшов бронзовий відтінок страви.
Вибирайте молоду качку, вона м’ясиста і не дуже жирна.
Готуємо з додаванням чорносливу
Качка з чорносливом за рахунок додавання сухофруктів набуває пікантний смак, який надає страві вишуканості.
Для приготування потрібні:
- качка – 1 шт.;
- яблука (зелені) – 10 шт.;
- чорнослив – 1 жменя;
- вино – 200 мл;
- мед – 30 мл;
- сіль, перець, корінь імбиру – за смаком.
Готується птах наступним чином:
- Тушка натирається з усіх боків сумішшю спецій з сіллю.
- Чорнослив кип’ятиться у вині, а половина яблук ріжеться шматочками.
- Підготовлена качка фарширується яблуками, чорносливом, заколюється зубочистками, щоб начинка не випадала, після чого натирається медом.
- Після 2-3 годин перебування в холоді качка разом з рештою яблуками викладається в гусятницю і переміщається в духову шафу, де страву випікається 2,5 години.
- Протягом відведеного часу тушка кілька разів перевертається і поливається вином, що залишилися після кип’ятіння сухофруктів.
Апетитна качка з яблуками і апельсинами
Чудовий рецепт для першого приготування качки в духовці, який відрізняється простотою виконання і мінімумом компонентів:
- качка – 1 шт.;
- яблука (зелені) – 2 шт.;
- апельсин – 1 шт.;
- мед – 70 мл;
- сіль, спеції, оливкова олія – за смаком.
Спосіб створення:
- Очищена тушка натирається сіллю, приправами, маслом і залишають на холоді на 5-6 годин.
- Очищені апельсини (включаючи білі перегородки) і яблука без серцевини нарізаються кубиками.
- Птах фарширується фруктами, після чого отвір заколюється зубочистками або зашивається.
- Підготовлена качка викладається на деко, куди вливається півсклянки води.
- Протягом випікання, яке триває 2 години, кожні 15 хвилин качка поливається витоплюється жиром.
- За 20 хвилин до готовності тушка поливається медом.
Птах, фарширована гречкою і яблуками
Приготовлена без особливих хитрощів качка з гречкою і яблуками дозволить здивувати близьких апетитним стравою, використавши такі компоненти:
- качка – 1 шт.;
- яблука (зелені) – 10 шт.;
- крупа гречана – 250 г;
- масло (злив.) – 25 м;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб нагодувати домочадців смачною вечерею:
- Гречка заливається окропом і витримується 3 години.
- Яблука без серцевини діляться на кілька частин.
- Тушка натирається сумішшю спецій, солі і м’якого масла, після чого залишають у холодильній камері на 2 години.
- Птах по черзі начиняється крупою і яблуками, після чого отвір зашивають.
- Блюдо випікається в утятнице при 180°C близько 2 годин, протягом яких птах періодично поливається жиром.
Качка у фользі
Соковите і дуже ніжне м’ясо птиці виходить при запіканні качки у фользі.
Для виконання рецепта знадобиться:
- качка – 1 шт.;
- яблука (зелені) – 10 шт.;
- лимон – 2 шт.;
- мед – 40 г;
- гірчиця – 50 г;
- сіль, спеції, соєвий соус – за смаком.
В процесі приготування:
- Яблука нарізати кубиками
- Тушка натирається сіллю зі спеціями і начиняється яблучними кубиками і одним цілим лимоном.
- Після того, як отвір зашивають, качка викладається на деко, застелене фольгою.
- З меду, соку другого лимона і гірчиці готується маринад.
- Навколо тушки, яка поливається маринадом, розміщуються не ввійшли при фаршируванні яблука.
- Випікання здійснюється протягом 3 годин при 140°C.
- За 15 хвилин до готовності фольга розрізається, щоб на птиці утворилася рум’яна кірочка.
Різдвяна качка з яблуками
У минулі часи слов’яни запікали качку до Різдва у печі.
Однак розвиток технологій дозволило полегшити процес, для якого необхідні:
- качка – 1 шт.;
- яблука (зелені) – 3 шт.;
- лимон – ½ шт;
- кориця – 5 г;
- сіль, спеції, майонез – за смаком.
Щоб приготувати качку на святковий стіл, слід дотримуватися таких етапів:
- Сумішшю солі і спецій натирається тушка зовні і зсередини.
- У глибокій мисці змішуються яблучні шматочки, кружечки лимона, сіль, спеції і кориця.
- Птах начиняється підготовленою сумішшю, після чого укладається в гусятницю.
- Випікання здійснюється протягом 90 хвилин при 180°C.
Ситне блюдо з картоплею
Апетитне блюдо, яке корінням сягає в царські часи, коли після полювання готувалася дичину з ситним гарніром.
Для приготування «панської трапези» необхідні:
- качка – 1,5-2 кг;
- яблуко – 150 г;
- картопля – 1,5 кг;
- часник – 1 головка;
- майонез – 100 г;
- сіль, спеції, майонез – за смаком.
Процес створення полягає у наступних кроках:
- З подрібненого часнику, майонезу, солі та спецій у невеликій мисочці готується соус однорідної консистенції.
- Тушка ретельно обмазується соусом і залишають на 30 хвилин.
- Картоплю і яблуко ріжуться кубиками.
- Фруктові кубики використовуються для начинки птиці, а овочеві – викладаються на деко.
- По центру на картоплю викладається зашита тушка, після чого деко накривається фольгою.
- Страва готується близько півтора годин при 200°C.
- За 20 хвилин до закінчення відведеного часу фольга видаляється.
Качка з яблуками та медом
Щоб зробити з качки ніжне і соковите блюдо, необов’язково використовувати багато компонентів, достатньо взяти наступні:
- качка – 2 кг;
- яблука кисло-солодкі – 500 г;
- мед – 80 мл;
- часник – 3 зубчики;
- масло (підступах д.) – 60 мл;
- сіль, спеції, майонез – за смаком.
При приготуванні:
- В окремому посуді добре змішуються розтоплений мед, масло, подрібнений часник, сіль і спеції.
- Підготовлена тушка натирається маринадом і отставляется на 1 годину.
- Яблука ріжуться невеликими шматочками.
- Качка начиняється частиною яблук і поміщається в гусятницю.
- Залишилися фруктові кубики викладаються навколо птиці.
- Запікається качка при 180°C близько 2 годин, протягом яких м’ясо систематично поливається власним соком.
Як смачно запекти качку з яблуками і корицею?
Завдяки прекрасному поєднанню лимона і кориці качка з яблуками виходить ще смачніше й пахучіше.
Для виконання рецепта необхідно придбати такі інгредієнти:
- качка – 2 кг;
- яблука – 600-700 г;
- лимон – 1 шт.;
- майонез – 50 мл;
- лавровий лист – 3 шт.;
- кориця – 5 г;
- сіль, спеції, яблучний оцет – за смаком.
Приготування полягає в наступному:
- Тушка птиці заливається маринадом із суміші солі, спецій, оцту, лаврових листочків, розбавлених водою і залишають на 2 години.
- Яблука нарізати скибочками, кожен з яких посипається корицею.
- Лимон ділиться навпіл: з однієї частини вичавлюється сік, а інша – ошкурюєиься і нарізається тонкими пластинками.
- Тушка натирається сіллю з майонезом, після чого фарширується яблуками і лимоном.
- Після скріплення отвори зубочистками тушка викладається в гусятницю і поливається лимонним соком.
- Випікається страву 1,5 години при температурі 180-190°C.
В яблучно-брусничним соусом
Щоб насолодитися соковитим мисом птиці під пікантним соусом, необхідні:
- качка – 2 кг;
- яблука – 200 г;
- лимон – ½ шт;
- яблучний сік – 100 мл;
- брусниця – 1 жменя;
- кориця – 5 г;
- мед – 10 мл;
- цукор – 10 г;
- сіль, спеції (барбарис, розмарин, перець) – за смаком.
Щоб приготувати страву, необхідно дотримуватися таку послідовність дій:
- Тушка натирається соком з половини лимона, спеціями і поміщається в холодильник на 6 годин.
- Яблука ріжуться часточками, посипаються розмарином і використовуються для начинки птиці.
- Зашита тушка загортається в фольгу і відправляється для запікання в духовку, розігріту до 180°C.
- Через годину фольга розрізається, а качка продовжує запікатися ще 35 хвилин.
- Поки качка випікається, у сотейнику готується соус: до половини обсягу випаровується сік, до якого додається брусниця, мед, цукор, кориця, перець і сіль.
- Вміст сотейника перетворюється в однорідну масу, яка 7 хвилин проварюється, а потім проціджують.
- Готова качка подається до столу разом з соусом.
Соковита качка, фарширована яблуками і рисом
Ще одне м’ясне блюдо, що поєднує смак качатини, кисло-солодких яблук і пропареного рису.
Приготувати ефектний кулінарний шедевр можна з таких складових:
- качка – 2 кг;
- рис – 200 г;
- яблука – 1 кг;
- мед – 40 мл;
- часник – 4 зубчики;
- масло (злив.) – 40 г;
- сіль, спеції, лавровий лист – за смаком.
Готується качка таким чином:
- Маринад готується з рідкого меду, спецій, солі, пропущеного через прес часнику.
- Тушка натирається маринадом і залишають на 6 годин.
- Половина яблук ріжеться кубиками, які змішуються з відвареним рисом, розм’якшеним маслом і ложкою залишеного маринаду.
- Тушка начиняється яблучно-рисовою сумішшю, після чого зашивається.
- В гусятницю поміщається качка, яка обкладається яблуками, і випікається 3 години при температурі 180°C.
З додаванням квашеної капусти
Оригінальний рецепт, для виконання якого потрібно придбати такий продуктовий набір:
- качка – 2,5 кг;
- яблука – 600-700 г;
- капуста квашена – 1 кг;
- гриби сушені – 50 г;
- цибуля – 3 шт.;
- мед – 20 мл;
- сіль, спеції, соєвий соус, мускатний горіх – за смаком.
Щоб покуштувати страву з неординарними смаковими якостями:
- З меду, соєвого соусу, солі, спецій готується маринад, яким натирається тушка з усіх боків і відправляється в холодильну камеру на 14 годин.
- Гриби запарюються, а яблука нарізати часточками і змішуються з мускатним горіхом.
- На сковороді, на жирі з качки, пассеруются цибульні кільця, які викладаються на дно гусятниці.
- Цибуля покривається невеликою кількістю капусти та грибів.
- Тушка фарширується яблуками і поміщається в гусятницю.
- В кінці викладається залишилася капуста, гриби, після чого форма відправляється в розігріту до 200°C духовку на 3 години.
Фарширована яблуками, горіхами і родзинками
Соковита і ніжна качка виходить при запіканні в рукаві при використанні таких інгредієнтів:
- качка – 2 кг;
- яблука – 500 г;
- горіхи волоські-50 г;
- родзинки – 50 г;
- часник – 3 зубчики;
- кориця – 5 г;
- лимонний сік – 40 мл;
- масло (підступах д.) – 40 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Етапи приготування:
- Тушка натирається з усіх сторін сіллю.
- З подрібненого часнику, солі, лимонного соку, соняшникової олії та спецій готується маринад, яким обмазується птах зсередини і зовні.
- Качка поміщається в холод для маринування.
- В іншій мисці змішуються часточки яблук, січені горіхи, родзинки і кориця, якими начиняється промаринованная тушка.
- Після зашивання всіх отворів птах поміщається в рукав і викласти на деко.
- Випікання проводиться протягом 90 хвилин при температурі 190°C.
- За 20 хвилин до готовності рукав розрізаються для утворення золотистої скоринки.
Таким чином, качка, яка відрізняється жорсткістю і сухістю м’яса після витоплювання жиру, при приготуванні в духовці виходить дуже ніжною, соковитою і неймовірно смачною.