Какао-порошок – це сухий макуха, що залишається після отримання какао-масла, його якість залежить від вихідної сировини і технології виробництва. У чому користь какао і є небезпека від його вживання, ви зможете дізнатися до знайомства з рецептами смачних шоколадних десертів, які представлені в цій статті.
Какао-порошок: користь і шкода для здоров’я
Користь какао відома з давніх пір, історія його вживання корінним населенням Південної Америки налічує кілька століть. В Європу продукт потрапив разом з конкістадорами, що доставили на кораблях багатства відкритих земель до себе на батьківщину.
Сучасний світ важко уявити без какао, шоколад – ласощі, відомий у всіх країнах. Корисні властивості продукту давно вивчені і визнані дієтологами. У какао міститься багато цінних вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я чоловіків і жінок. Алкалоїди, що входять до його складу, збільшують працездатність, стимулюють мислення і пам’ять.
Позитивні емоції від вживання шоколаду мають раціональне пояснення. Какао містить природний антидепресант, який приносить відчуття радості і бадьорості.
Не рекомендується вживати шоколад і какао-напій на ніч, так як він надає збудливу дію і може порушити сон. Небажано пити какао тим, хто страждає цирозом печінки, атеросклерозом і подагру.
Популярні марки какао-порошку
На полицях магазинів представлений великий вибір какао-порошку. Він відрізняється ціною і якістю, буває розчинним і заварним.
Зробити правильний вибір допоможе інформація на пачці, зазначена виробником.
Продукт повинен бути свіжим і натуральним. Але іноді вміст придбаної упаковки все одно не відповідає очікуванням, тому перед покупкою бажано почитати відгуки про товар.
До популярних марок какао-порошку відносяться:
• «Золотий ярлик» – це натуральний продукт з високим вмістом олії какао, випускається на фабриці «Червоний жовтень» у Москві;
• «Російський», «Росія – щедра душа» – натуральний порошок какао з пониженим вмістом жиру, характерним шоколадним смаком і ароматом, виготовляється в Самарі;
• Royal Forest – натуральний продукт з високим ступенем помелу, добре розчиняється в гарячій рідини під час приготування напою, виготовляється в Москві;
• Devi Marco – швидкорозчинний какао-напій, що виробляється на ЗАТ «Агроимпорт» (Росія), склад, крім какао, входить цукор, сіль, ванілін;
• Mix-Fix – смачний розчинний напій, до складу якого входить какао-порошок, цукор, емульгатор, вітаміни і ванілін, виробляється ЗАТ «Крюгер-Гранд».
Деякі популярні марки какао потрапили в чорний список споживачів з-за низької якості, до них відносяться:
• «Червона ціна» – продукт виготовлений з плодів ріжкового дерева, не містить какао в значних кількостях, є фальсифікатом, виготовляється в Санкт-Петербурзі компанією «Фаворит»;
• «Золотий якір» – суміш какао-порошку і кэроба, має низьку якість, виготовляється в Московській області на ТОВ «Кондитерська фабрика Богородская».
Від приготування напоїв, шоколадних кремів, глазурі та випічки з неякісним какао-порошком краще відмовитися. Це не принесе нічого, крім розчарування.
Як зварити з порошку какао на молоці
Варити какао бажано відразу перед вживанням, щоб зберігся дивовижний аромат напою.
Продукти:
• молоко – 225 г;
• цукор – на свій смак;
• какао – 12 р.
Опис процесу:
1. Розтерти порошок какао і цукор з частиною гарячого молока.
2. Додати в молоко, що залишилося, кипляче на вогні, перемішати і вимкнути.
Готове какао перелити по склянках і прикрасити збитими вершками.
Глазур для прикраси торта
Використовують глазур в теплому вигляді для оформлення різних десертів.
1. Для її приготування полплитки чорного шоколаду (50 г) розламують на шматки і нагрівають з двома столовими ложками гарячої води на плиті, весь час помішуючи.
2. Потім додають в масу цукрову пудру і масло, добре розтирають.
Можна приготувати глазур з какао-порошку, додавши його в рецепт замість шоколаду.
Шоколадний крем
В цей шоколадний крем для торта можна додати натуральний шоколад, щоб зробити його смак більш насиченим.
Продукти:
• цукор – 180 г;
• борошно – 4 ст. л.;
• молоко – 750 мл;
• яйця – 2 шт.;
• какао – 3 ст. л.;
• масло – 300 р.
Опис процесу:
1. Збивають яєчну масу, додають сухі компоненти і перемішують.
2. Доливають потроху холодне молоко в масу до консистенції тесту на млинці.
3. Залишилося молоко кип’ятять на плиті з цукром і, помішуючи, вливають шоколадну масу.
4. Варять до густої консистенції і охолоджують.
5. У вершкове масло, збите міксером, додають зварений крем і перемішують.
Крем після охолодження використовують для прошарку коржів і начинки заварних тістечок.
Незвичайні млинці з какао-порошком
В такі млинці можна загорнути будь-яку солодку начинку, наприклад, сир.
Продукти:
• молоко – 900 мл;
• цукор – 1 ст. л.;
• борошно – 390 г;
• розпушувач – 1/3 ч. л.;
• яйця – 4 шт.;
• какао – 3 ст. л.;
• пісне масло – 3 ст. л.
Опис процесу:
1. Замішують звичайне млинцеве тісто з додаванням вказаної кількості какао.
2. Дають йому «відпочити» чверть години і печуть млинці.
3. Сир з’єднують з промитим ізюмом і горіхами (за бажанням).
4. Загортають отриманий склад млинці, як начинку.
Подають десерт, прикрасивши крапельками сметани.
Простий рецепт пирога
Цей пісний пиріг не містить яєць, але виходить дуже смачним завдяки какао.
Продукти:
• цукор – 300 г;
• пісне масло – 135 мл;
• сода – 1 ч. л.;
• оцет – 1 ст. л.;
• цукор ванільний 1,5 ч. л.;
• борошно – 300 г;
• какао – 50 г;
• вода – 300 мл
Опис процесу:
1. Перемішати всі сухі компоненти рецепта.
2. З’єднати холодну кип’ячену воду, оцет і олію.
3. Замісити тісто, з’єднавши сухі і рідкі продукти. Воно повинне вийти рідким.
4. Перелити отриману масу у форму і випекти в духовці.
Готовий торт можна прикрасити шоколадною глазур’ю або цукровою пудрою.
Шоколадні мафіни на сніданок
Мафін – це американський варіант кексу з розпушувачем.
Продукти:
• борошно – 180 г;
• масло – 90 г;
• цукор – 150 г;
• какао – 45 г;
• шоколад – 120 г;
• молоко – 100 мл;
• яйця – 2 шт.;
• розпушувач – 1,5 ч. л.
Опис процесу:
1. Розтоплюють масло і цукор.
2. Сухі компоненти змішують і просівають.
3. Збивають яйця, з’єднують їх з цукрово-масляної і сухою сумішшю. Продовжують збивати.
4. Додають в тісто молоко і подрібнений шоколад.
5. Випікають десерт у формочки для мафінів при температурі 190°C близько 15 – 20 хвилин.
Основний рецепт можна доповнювати, додаючи в тісто сир, родзинки, курагу, горіхи і т. д.
Як зробити справжній шоколад з какао-порошку
Смачний шоколад з какао-порошку в домашніх умовах ще й корисний, оскільки він не містить консервантів.
1. Для його приготування змішують в каструлі близько половини пачки масла (75 г), 8 ст. л. какао і 4 ст. л. цукру.
2. Поступово вливають 150 мл молока, помішуючи масу.
3. Розливають отриманий склад по змазаним формочках і ставлять у холодильник.
Щоб домашні шоколадні цукерки вийшли ще смачніше, в них можна додати подрібнений фундук.
Какао-порошок – продукт корисний і смачний. Краще не економити на покупці, щоб не отримати замість якісного шоколаду сурогат ріжкового дерева.