Не багато хто знає про користь червоних ягід, які містять безліч необхідних мікроелементів і вітамінів для підтримання здоров’я. Плоди діють позитивно, покращують роботу серця, заспокоюють при неврозах. Є безліч рецептів приготування калини на зиму: джеми, настоянки, варення, компоти, сиропи, желе. Відвар плодів допомагає при гіпертонії, проблеми ШЛУНКОВО-кишкового тракту, застуді, геморої, бронхіальній астмі, відновлює обмін речовин.
Настоянка калини на зиму
Ця настоянка – холодне варення. При контакті ягід з цукром виходить сироп. При такому методі зберігаються практично всі корисні речовини.
Інгредієнти:
- калина червона – 1200 м на гілочках;
- цукровий пісок – 1000 р.
Приготування:
- Підготувати банки. Заздалегідь простерилізувати.
- Шарами викладати ягідки.
- Кожен шар пересипати цукром.
- Останній шар ягід повинен не доходити 2 см до краю.
- Простір, що залишився, засипати цукром.
- Обшпарити кришки.
- Закрутити.
- Поставити в холод.
- Через два тижні настоянка буде готова. Вживати не нагріваючи. Можна змішати з холодною водою або є просто ложкою. В такому випадку будуть збережені вітаміни.
Рецепт приготування варення
Варення з калини – це легка заготовка. Але смакові якості та корисні властивості цього варення залишаються на високому рівні. Правильно збирати калину відразу після першого морозу. Завдяки цьому вона стає солодкою.
Інгредієнти:
- меліса – 25 г;
- калина – 420 г;
- цукор – 840 г;
- м’ята – 25 г;
- імбир – пол ч. ложечки;
- чебрець – 25 р.
Приготування:
- Вибирати для приготування необхідно тільки цілі ягідки. З пошкоджених краще зварити компот або заморозити.
- Ягоди перетерти.
- Засипати цукром.
- Подрібнити зелень. Вона повинна бути свіжою.
- Посипати імбиром. Перемішати.
- Поварити масу хвилину.
- Взяти марлю. Розмістити відварену зелень. Віджати.
- Перемішати зелень з ягодами.
- Вийшло сире варення, яке необхідно помістити в баночки. Накрити кришками.
Желе з калини – покроково
Якщо ви не любите калину, то цей рецепт допоможе вам змінити своє ставлення до цієї ягоди. Ласощі виходить солодким, духмяним і зовсім не гірким.
Інгредієнти:
- ягоди – 1200 г калини;
- вода – 540 мл;
- цукровий пісок – 1200 р.
Приготування:
- Видалити гілки, листочки, зіпсовані ягоди та інше сміття.
- Добре промити ягідки.
- Залити в каструльку воду. Закип’ятити.
- Закинути ягоди. Проварити п’ять хвилинок.
- Помістити ягідки в сито. Взяти лопаточку дерев’яну. Розтерти.
- Перемістити в каструльку.
- Засипати цукор.
- Залити воду. Розмішати.
- Проварити близько години. Маса повинна загуснути. Розраховуйте, що желе в банках ще більше загусне після охолодження.
- Банки простерилізувати. Залити желе.
- Поставити в холод.
Це цікаво! Не всім відомо, що насіння калини служать замінником кави.
Заготівля калини в цукрі без варіння
Якщо зібрати ягоди до заморозків, то вони будуть гіркими. Тому слід почекати перших морозів, тоді заготівля калини на зиму вийде смачною.
Інгредієнти:
- ягоди – 750 г калини;
- цукор – 750 р.
Приготування:
- Коли зважуєте ягоди, слід враховувати чистий вага калини без гілок і сміття.
- Залишати треба тільки міцні, красиві ягідки.
- Промити.
- Помістити в друшляк. Рідина повинна стекти.
- Перекласти в ємність. Перетерти. Скористайтеся качалкою для цього.
- Посипати цукром.
- Потовкти ще масу.
- Відставити на годину.
- Перемішати.
- Простерилізувати тару.
- Викласти ягідну масу.
- Закупорити кришкою.
З медом
Калина з медом дуже корисне ласощі. Якщо хочете отримати добову норму вітаміну С, то достатньо вживати 35 г цієї солодкої маси кожен день.
Інгредієнти:
- мед – 300 г;
- ягоди – 600 г калини.
Приготування:
- Зняти ягідки з гілочок. Пошкоджені видалити.
- Промити.
- Просушити. Можна скористатися паперовим рушником або серветками.
- Ягоди потовкти.
- Взяти сито. Протерти масу.
- Відміряти кількість отриманої маси.
- Влити стільки ж меду.
- Перемішати. Все має розчинитися.
- Банки повинні бути простерилізовані.
- Викласти в ємності масу.
- Накрити кришками.
- Зберігати в холодному приміщенні.
Калина у власному соку
Приголомшливого смаку виходить калина, приготована у власному соку. Добре підходить для приготування компоту і морсу.
Інгредієнти:
- червона калина – 2000 р.
Приготування:
- Промити ягоди, не відокремлюючи від гілок.
- Потім обірвати гілочки і промити ще раз.
- Просушити. Можна промокнути паперовим рушником.
- З 800 р калини вичавити сік.
- Залишилися помістити в каструльку.
- Влити сік, отриманий з ягід.
- Закип’ятити.
- Банки повинні бути вже підготовлені.
- Наповнити ємності.
- Взяти великий таз. Постелити тканина на дно.
- Виставити банки.
- Залити гарячою водою.
- Закип’ятити.
- Потримати чверть години.
- Закатати.
- Поставити догори дном.
- Поставити на підлогу. Вкрити ковдрою.
Заморожування ягоди на зиму
Ягоди дають протизапальний і загальнозміцнюючий ефект. Тому слід правильно заготовити їх на зиму.
Інгредієнти:
- цукор – 550 г;
- калина – 1100 м;
- вода – 1000 мл
Приготування:
- Перебрати ягідки.
- Промити.
- Покласти на рушник. Просушити.
- Взяти скляні ємності. Вони повинні бути сухими і чистими.
- Розкласти ягоди. Засипати цукром.
- Закрити кришки.
- Зберігати в холоді.
Калиновий сироп — простий рецепт
Із-за специфічного смаку свіжі ягоди вживають рідко. В заготовки на зиму калина стає ніжніше й приємніше. Спробуйте смачний сироп з цієї корисної ягоди.
Інгредієнти:
- сік калини – 1100 мл;
- цукровий пісок – 2200 м;
- лимонка – 2 ч. ложечки.
Приготування:
- Калину промити. Ягідки залишити тільки хороші.
- Віджати сік.
- Влити в ємність.
- Засипати цукром.
- Проварити сім хвилин.
- Ввести лимонку.
- Прокип’ятити хвилину.
- Взяти марлю. Процідити.
- Влити в бутлі. Зберігати в темряві.
Корисний компот
Компот допоможе вгамувати спрагу і впоратися із застудою в холодний період. Готують не тільки з свіжих, але і з заморожених ягід.
Інгредієнти:
- вода – 900 мл;
- цукор – 900 г;
- ягоди – 450 р.
Приготування:
- Прибрати з ягід сміття, гілочки.
- Вимити.
- Просушити. Скористайтеся рушником з паперу.
- У ємність влити воду. Засипати цукром.
- Проварити.
- Отриманим сиропом залити ягоди.
- У велику ємність влити окріп.
- Помістити каструлю з сиропом. Проварити чверть години.
Ягода, перетерта з цукром, без кісточок
Це дуже проста і корисна заготовка. Витративши мінімум часу, забезпечите себе вітамінами на весь холодний період року.
Інгредієнти:
- цукровий пісок – 630 г;
- ягоди – 630 г калини.
Приготування:
- Не відривати гілочки від ягід.
- Помістити в ємність. Влити холодну воду.
- Дати постояти. Завдяки цій процедурі бруд відійде.
- Промити.
- Викласти на рушник. Просушити.
- Відокремити плоди від гілочки. Зіпсовані ягідки прибрати.
- Помістити в ємність.
- Засипати цукром.
- Перетерти.
- Взяти сито.
- Порціями накладати масу.
- Пропустити.
- Весь макуха і кісточки залишаться в ситі.
- Перетерту масу помістити в баночки. Заховати в холодильник.
Як сушити ягоди калини на зиму?
Хороший спосіб зберегти плоди – це сушка. Дуже легко висушити в духовці. Зберігати ягоду слід у банках в прохолодному приміщенні не більше чотирьох років.
Інгредієнти:
- калина.
Приготування:
- Вибрати тільки найкращі, не пошкоджені плоди. Ягоди повинні бути стиглими. Зібрані тільки після першого морозу, до цього навіть птахи їх не клюють.
- Промити.
- Взяти рушник, розташувати ягоди. Висушити.
- На деко розстелити папір для випічки. Викласти плоди. Шар повинен бути тонким.
- Духова шафа потрібен прогрітий (55 гр.).
- Помістити деко.
- Сушити при відкритих дверцятах.
- Діставати слід, коли плоди зморщилися.
- Приготування в сушарці:
- Якщо на сушарці в решітці великі відстані між гніздами, то закрити піддони допоможе харчова плівка.
- Розташувати ягоди на решітці.
- Закрити.
- Виставити на 50-60 гр.
- Коли висохла, залишити на решітках до охолодження. З такої ягоди в зимовий час добре готувати чай з цілющими властивостями і варити морс.