Протягом століть калина заслужила до себе особливе ставлення. Вона не тільки прикрашає, але і лікує, і приносить плоди для приготування компотів, вин, наливок і солодощів. Ні для кого вже не секрет, що ягоди калини містять в собі більше вітаміну С, ніж лимон, тому сьогодні ми дізнаємося, як зробити корисні заготовки з калини з цукром на зиму без варіння.
Найпростіший рецепт
Про те, яку користь несе в собі червона ягода, можна говорити нескінченно. Це відмінний засіб для профілактики простудних захворювань, на її основі можна робити смачні напої з додаванням м’яти, меліси і лимона. Багато господинь намагаються зробити заготовки на зиму, щоб зберегти максимальну користь калини.
Спосіб приготування:
- Калину можна придбати практично на будь-якому ринку. В середньому, один пучок ягід важить 300 г, тому нам знадобитися баночка об’ємом 250 мл і пакет цукрового піску вагою в 300 р.
- Гілочки з калиною промиваємо, обсушуємо і обриваємо ягоди.
- Складаємо їх в ємність, починаємо розминати, щоб з плодів вийшло якомога більше соку.
- Насипаємо в ягоду 2/3 частини цукру, перемішуємо, перекладаємо в простерилизованную баночку, залишивши в ній трохи місця зверху.
- Висипаємо цукор, що залишився, закручуємо ємність кришкою і зберігати в прохолодному місці.
Як зробити в блендері
За лікувальними властивостями калину часто порівнюють зі смородиною, але на відміну від чорної ягоди, калина невибаглива і спокійно переносить заморозки. Багато хто не дуже люблять калину з-за її гіркого присмаку, але вони просто не знають, що ягоди потрібно збирати саме після заморозків, коли вона стає солодше.
Спосіб приготування:
- Приготувати смачну зимову заготовку можна за допомогою блендера. Для цього ягоди перебираємо, промиваємо і кладемо в чашу.
- Перемелюємо плоди в пюре і додаємо цукор у співвідношенні 1:1.
- Перекладаємо отриманий склад в баночки, закручуємо їх і ставимо в холодильник.
Готуємо «через м’ясорубку»
Якщо ви бажаєте убезпечити свій організм від застуд, то обов’язково зробіть на зиму заготовку з калини. Один з найбільш швидких методів обробки свіжої корисної ягоди — через м’ясорубку.
Спосіб приготування:
- Перебираємо плоди, гілочки викидаємо, залишаємо тільки ягоди.
- Промиваємо їх, просушуємо і перетираємо через м’ясорубку. Посипаємо цукровим піском в співвідношенні 1:1, змішуємо і перекладаємо в прозорі ємності.
- Горлечка присипаємо цукром, закочує банки і зберігаємо корисне ласощі в прохолодному місці.
Калина, протерта з цукром без кісточок
Зима – це не тільки пора веселих снігових ігор і новорічних свят, але і період найбільш небезпечних простудних захворювань. Саме взимку наш організм потребує особливої підтримки. Але не варто бігти в аптеку і ковтати перші-ліпші таблетки, а краще звернемо увагу на такий корисний подарунок природи, як калина.
Зробити заготовки з калини можна різними методами, але головне вибрати свіжі ягоди, не надто зелені, але і не перестиглі. Зіпсовані і м’яті використовувати не варто.
Спосіб приготування:
- Беремо глибоку миску, зверху кладемо друшляк, засипаємо в нього ягоди, які попередньо перебрали, промили і обсушили. Товкачиком починаємо розминати плоди, час від часу струшуємо друшляк, щоб з калини вийшло, якомога більше рідини.
- Розтираємо до того моменту, поки в друшляку не залишаться тільки шкіра і кістки. До речі, з макухи можна зварити компот. Досить залити його окропом, проварити 10 хвилин, додати цукор, процідити і дати настоятися.
- У протерту калину висипаємо цукор. Як правило, за рецептом потрібне співвідношення 1:1, але пропорції можна підбирати за смаком.
- Розмішуємо ягідну масу без кісточок з цукровим піском, розкладаємо по банках, прикриваємо і ставимо в холодильник. Через кілька годин калина почне густіти і перетвориться на желе.
Холодне варення на зиму без варіння
Якщо пропустити ягоди калини через сито або соковарку, то можна приготувати корисне варення без кісточок.
А якщо додати в нього інші корисні інгредієнти, то можна експериментувати зі смаками готового продукту.
Спосіб приготування:
- Ягоди перебираємо, добре промиваємо і сушимо.
- Складаємо їх в блендер і подрібнюємо до консистенції пюре. Тепер всипаємо цукор (на 500 г ягід нам буде потрібно 1 кг цукрового піску) і залишаємо заготовку на ніч.
- З ранку змішуємо інгредієнти, розкладаємо по заздалегідь підготовленим ємкостей і ставимо їх на полицях в підвалі або в холодильнику.
Заморожування перетертої калини з цукром
Калина – корисна ягода, яка допомагає подолати багато хвороби. При цьому вона зміцнює судини, знижує тиск і нормалізує рівень цукру в крові. Тому такий засіб завжди має бути під рукою. І найкращий спосіб його заготівлі – це заморожування.
Спосіб приготування:
- Відокремлюємо ягоди від гілочок, зіпсовані плоди викидаємо. Складаємо добірну калину в чисту ємність, заливаємо водою і залишаємо на 15 хвилин, щоб плоди очистилися від пилу.
- Потім просушуємо ягоди на рушник і приступаємо до заморожування. Існує два способи заморозки – ягоди розсипом або калина, перетерта з цукром.
- Якщо ви хочете заморозити плоди цілими, то розкладіть їх на піддоні, накрийте плівкою і надішліть в морозилку на 3 години при температурі -18 градусів. Потім замерзлі ягоди перекладіть в контейнер або в звичайний пакет. Зберігати ягоди можна від 10 місяців до одного року.
- Якщо ви хочете використовувати інший спосіб заморожування, то знадобиться перекласти ягоди в чашу і за допомогою сита або блендера подрібнити їх. Потім додайте цукор (пропорції 1:1), перемішайте склад, покладіть його в контейнер і відправте на заморозку. Зберігати перетерті ягоди можна до дев’яти місяців при температурі -18 градусів.
Як правильно зберігати заготовки
Використовувати плоди калини взимку можна і свіжими. Для цього просто розвішуємо гілочки в прохолодному темному місці. Є ще один варіант – це зберігати свіжі плоди в холодильнику. Просто кладемо кисті в сухий лоток, прикриваємо його і тримаємо у відділенні для овочів в холодильнику до півроку.
- Заморожування — це ще один спосіб зберігати заготівлі ягід взимку. До речі, підготовлені таким чином, вони смачніші, ніж свіже, так як в процесі заморожування втрачають свій гіркий присмак. Заморозити калину досить легко, для цього розфасовуємо її по лотках або пакетах і тримаємо в морозилці до року.
- На зимовий період плоди можна засушити. Беремо деко застеляємо його пергаментом, розкладаємо ягоди і ставимо в духовку сушитися при температурі 50 градусів. Дверцята духової шафи залишаємо злегка прочиненими. Засушити калину можна і на відкритому просторі, головне вибрати місце в тіні. Зберігаємо висушені ягоди в скляній тарі або в тканинних мішечках.
А ще з калини можна зробити смачні і живильні соки, варення, морси, компоти, желе і навіть повидло. Її можна перетерти не тільки з цукром, але і з медом, і лимонною цедрою.