Кальмари в сметані стануть смачною закускою, яка прикрасить будь-який стіл. Крім того, кальмар, як і більшість морських мешканців, є дуже корисним продуктом, що містить в собі безліч мікроелементів, які благотворно впливають на людський організм.
Кальмари, смажені в сметані — простий рецепт
Кальмари, тушковані в сметані, не викличуть ніяких складнощів у приготуванні, як у досвідчених домогосподарок, так і у дилетантів.
Що знадобиться:
- очищені кальмари (філе) – 4 шт.;
- шматочок масла грам на 50;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сметана – 2 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Покладіть кальмарів у підсолену воду, доведену до кипіння, і відварюйте їх приблизно пару-трійку хвилин. Потім вийміть, дайте їм охолонути і наріжте колечками середнього розміру. Розігрійте на сковороді олію і злегка обсмажте на ньому отримані шматочки. При цьому повинен бути включений сильний вогонь.
Покладіть в сковороду борошно, ретельно перемішайте і продовжуйте смажити буквально хвилину. Після додаються сметана і гаряча вода, яка повинна повністю покривати кальмари. Покладіть спеції, накрийте кришкою і припустіть морепродукти пару хвилин на повільному вогні. Після цього закуска готова.
З цибулею
Що знадобиться:
- кальмари – 1,5 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- пісне будь-яке масло – 4 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Розморозьте кальмарів, залийте їх ненадовго окропом, потім остудіть і очистіть від шкірки. Лук ріжеться півкільцями і злегка пассируется до золотистого кольору разом з маслом протягом 3-5 хвилин. Очищені кальмари нарізати кільцями і додаються до цибулі.
Ретельно перемішайте, додайте улюблені спеції і тушкуйте під кришкою на сильному вогні 2 хвилини.
Також буде доречним покласти до морепродуктів сушену або свіжу зелень. Вона прикрасить їх смак, надавши особливу родзинку.
З часником
Що знадобиться:
- кальмари – 1 кг;
- сметана – 1 склянка;
- часник – 3 зубчики;
- зелень;
- ложка олії;
- сіль;
- перець.
Розморозьте кальмарів, очистіть їх від шкірки, попередньо поклавши в окріп і наріжте кільцями. Потім відваріть морепродукти в підсоленій воді 3-5 хвилин.
Наріжте зелень. Найкраще підійдуть до цієї страви петрушка або кріп. Візьміть три зубчики часнику і подрібніть їх за допомогою чеснокодавкі або просто наріжте пластинками.
Обсмажте на сковороді часник разом із зеленню та маслом приблизно 5 хвилин. Слідом викладіть туди кільця кальмарів і добре перемішайте. Потушкуйте ще трохи і в кінці додайте до суміші сметану. Така закуска відмінно підійде до будь-якого гарніру.
Рецепт для мультиварки
Кальмари в мультиварці — дуже простий і легкий рецепт, який під силу виконати навіть новачкові.
Що знадобиться:
- кальмари – 0,8 кг;
- соєвий соус – 2 ст. ложки;
- шматочок масла вершкового і ложка — пісного;
- часник – 2 зубчики;
- сіль;
- перець.
Очистити кальмари від шкірки, наріжте їх кільцями і залиште маринуватися, затока рівномірно соєвим соусом. Досить буде протримати їх в такому маринаді півгодини. Потім викладіть кальмарів в чашу мультиварки, додавши подрібнений часник і приправи. Поставте режим «Смаження».
Все ретельно перемішайте і через 5 хвилин злийте вологу, яку виділили морепродукти. Покладіть в чашу масло, ще раз перемішайте і продовжуйте обсмажувати 7-10 хвилин. Після цього страву повністю готове до подачі на стіл.
Кальмари з грибами, тушковані в сметані
Що знадобиться:
- кальмари – 0,5 кг;
- шампіньйони – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сметана – 1 склянка;
- ложка олії;
- сіль;
- перець.
Розморозьте кальмарів, замочивши їх ненадовго в воді.
Можна зробити і іншим способом: спочатку обдайте морепродукт окропом, а потім відразу покладіть в крижану воду.
Після цього зніміть шкірку і наріжте тушки кільцями довільного розміру. Їх товщина в даному випадку не має особливого значення.
Ретельно промийте гриби і наріжте їх тонкими пластинками — так вони будуть легше обсмажуватися. Цибуля очищається і дрібно шинкуется, а потім обсмажується з маслом на сковороді до легкого прозорості. Додайте до нього гриби, зменшіть вогонь до середнього і продовжуйте обсмажувати 10 хвилин.
Через зазначений час покладіть в сковороду кільця кальмарів і додайте спеції. Ретельно перемішайте і тушкуйте під закритою кришкою протягом 7-10 хвилин. Після цього кальмари з грибами в сметані готові до подачі на стіл.
В сметанному соусі по-строгановськи
Смачний варіант приготування, який підійде для будь-якого застілля.
Що знадобиться:
- тушки кальмарів – 0,5 кг;
- пара ложок олії;
- борошно – ½ ст. ложки;
- сметана – ½ склянки;
- каррі – щіпка;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- спеції для овочів.
Замочіть кальмарів, щоб звільнити їх і очистіть від верхньої шкірки. Наріжте морепродукти соломкою середньої товщини. Розігрійте на сковороді олію і викладіть туди отримані шматочки. Додайте вибрані спеції і злегка обсмажте на середньому вогні.
Цибулю очистіть, наріжте півкільцями і додати до морепродуктів. Добре перемішайте і тушкуйте, поки цибуля не розм’якшиться. Посипте закуску борошном і обсмажте до золотистої скоринки. Після, зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте страву вже разом зі сметаною 10 хвилин.
Часник пропустити через чеснокодавку і перед самим завершенням покладіть його до кальмарам разом з каррі. Доведіть пряну смакоту з морепродуктів до повної готовності і подавайте до столу з гарніром.
З овочами
Що знадобиться:
- тушки кальмара – 6 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- морква – 1 шт.;
- стручок болгарського перцю;
- стебло селери – 1 шт.;
- олії – 3 ст. ложки;
- соєвого соусу – 4 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Наріжте тушки кальмарів в довжину, розділіть їх на квадратики і зробіть кілька невеликих надрізів по діагоналі. Всі овочі наріжте тонкою соломкою.
Розігрійте на сковороді олію і викладіть туди часник разом зі спеціями. Як тільки він стане золотистим, надсилайте до нього кальмарів. Через кожні 3-4 хвилини їх потрібно виймати і злегка остуджувати.
Таким чином, морепродукти обсмажуються в декілька підходів, щоб вони завернулися трубочками.
Витягніть кальмарів в окрему миску, а коли з них стече масло, поверніть назад в сковороду. Обсмажте овочі, додайте морепродукти і всі разом полийте соєвим соусом. Тушкуйте кілька хвилин і подавайте страву до столу.