Зробити кальмари в сметанному соусі дуже просто, але щоб вони вийшли дійсно смачними потрібно знати з якими продуктами їх поєднувати і як правильно готувати.
Кальмари в сметанному соусі – простіше простого
Рецепт-основа. Навчившись його готувати, легко можна експериментувати і змінювати смак страви.
Необхідні продукти:
- дві великі ложки борошна;
- спеції за бажанням;
- 10 грам вершкового масла;
- приблизно 500 грам кальмарів;
- маленька баночка сметани.
Процес приготування:
- Починаємо з обробки кальмарів. Їх потрібно очистити, а якщо у вас вони вже чищені, то можна пропустити цей крок.
- На сковороді розтоплюємо масло, з’єднуємо з борошном, чекаємо, поки з’явиться рум’яний колір.
- Далі викладаємо сметану, всипаємо вибрані приправи. Найчастіше використовується просто сіль і мелений перець. Тримаємо кілька хвилин на вогні.
- Залишилося подрібнити кальмар на кільця або шматки, викласти їх в сковороду, дочекатися кипіння і зняти з плити через три хвилини.
Доповнюємо рецепт цибулею
Кальмари в сметанному соусі з цибулею — ще більш насичений варіант приготування. Обсмажену цибулю добре поєднується з морепродуктом.
Необхідні інгредієнти:
- спеції на свій смак;
- півкілограма кальмарів;
- дві цибулини;
- 200 грам сметани;
- 20 грам борошна.
Процес приготування:
- Морепродукт в будь-якому з наведених рецептів добре промиваємо, видаляємо все зайве, знімаємо плівки, подрібнюємо на невеликі шматочки або кільця.
- На сковороді злегка обсмажуємо нарізану цибулю, з’єднуємо його з вказаною кількістю борошна і заливаємо сметану. На цьому етапі додаємо приправи, зазвичай це перець і сіль.
- Через кілька хвилин в соус додаємо кальмарів, тримаємо на вогні не більше чотирьох хвилин і подаємо страву.
Кальмари зі сметаною і часником
Страва, приготована за цим рецептом, відрізняється пікантним смаком. А готується вона так само швидко і просто, як і інші.
Необхідні продукти:
- 100 грам сметани;
- 300 грам кальмарів;
- спеції за смаком;
- будь-яка зелень;
- два зубчики часнику.
Процес приготування страви:
- Починаємо з кальмарів. Їх потрібно промити, обдати окропом і зняти шкірку. За бажанням, їх можна відварити. На це піде близько трьох хвилин.
- Потім морепродукт подрібнюємо на тонкі смужки або кільця.
- Нагріваємо сковороду, відправляємо туди дрібно нарізаний часник і зелень. Заливаємо вміст сметаною і кладемо кальмарів.
- На цьому етапі приправляємо блюдо спеціями за смаком і тримаємо на вогні не більше трьох хвилин.
Апетитна закуска в мультиварці
Кальмари в мультиварці – ще один спосіб зробити шедевр з мінімуму продуктів.
А з допомогою такого дива техніки цей процес значно спрощується.
Необхідні інгредієнти:
- одна морква і цибулина;
- півкілограма кальмарів;
- зелень і спеції за смаком;
- 200 грам сметани.
Процес приготування:
- Готуємо чашу мультиварки, виставляємо роботу на режим «Смаження».
- Подрібнюємо овочі: цибуля перетворюємо в кубики, а моркву натираємо і відправляємо в чашу для обсмажування на 15 хвилин.
- Кальмарів нарізаємо на смужки, додаємо в каструлю, приправляємо обраними спеціями, міняємо режим «Гасіння» і готуємо їх близько 20 хвилин.
- Через це час, вливаємо сметану, ретельно перемішуємо і доводимо до готовності ще 10 хвилин. При подачі посипаємо блюдо нарізаною зеленню.
Паста з кальмарами в сметанному соусі
Любителі італійської кухні, обов’язково оцінять це блюдо. Справжній ситний обід з великою кількістю білка ніжним і дуже смачним соусом.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- 200 грам сметани;
- 300 грам будь-пасти;
- півкілограма кальмарів;
- трохи зеленої цибулі.
Процес приготування:
- Починаємо з підготовки пасти, її необхідно відварити. Робити це слід в киплячій солоній воді. Тримайте її на плиті не більше чотирьох хвилин — вона потрібна нам в злегка недоваренном стані.
- Морепродукти добре промиваємо і знімаємо шкірку. Якщо у вас вже очищені кальмари, то можете відразу їх подрібнювати, як вам подобається – смужками або кубиками.
- Добре нагріваємо сковороду і буквально хвилину обсмажуємо на ній кальмарів, а потім додаємо до них сметану.
- Залишилося викласти пасту до соусу, добре все перемішати і довести до готовності під кришкою. Зазвичай для цього достатньо 10 хвилин. Макарони вберуть в себе соус і стануть більш м’якими. Подавати страву на стіл слід, посипавши зеленню. І не забудьте додати сіль і перець.
З грибами
Здавалося б, кальмари з грибами не особливо поєднуються, але все ж у підсумку виходить смачне блюдо, яке стане відмінним вечерею для всієї родини.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- 400 грам кальмарів;
- 200 грам сметани;
- спеції за власним бажанням;
- 500 грам грибів.
Процес приготування:
- Морепродукти помийте і очистіть, це буде легко зробити, якщо попередньо злегка облити їх окропом. Подрібніть будь-яким способом, але краще нарізати їх обручками.
- На гарячу сковороду викладіть цибулю кубиками, потримайте деякий час до рум’яності, потім додайте гриби і тушкуйте на слабкому вогні близько 10 хвилин.
- Через це час, вливайте сметану, все добре перемішуйте і переходьте до кальмарам. Їх теж відправляємо в сковороду і приправляємо спеціями.
- Доводимо до готовності страву під кришкою протягом десяти хвилин.
По-строгановськи
Цікавий спосіб приготувати кальмари. У цьому вигляді вони ідеально підійдуть для рису або картопляного пюре.
Необхідні продукти для страви:
- 100 грам сметани;
- зелень і спеції на свій смак;
- дві цибулини;
- 400 грам кальмарів;
- ложка борошна.
Процес приготування:
- Готуємо кальмари та цибулю. Морепродукти очищаємо, якщо це необхідно, і добре промиваємо, потім нарізаємо на кільця.
- Цибуля перетворюємо на невеликі квадратики і викладаємо на гарячу сковороду. Тримаємо, поки він не стане рум’яним, і додаємо до нього кальмари. Швидко всипаємо вибрані приправи і зовсім трохи обсмажуємо.
- Потім викладаємо борошно і смажимо ще деякий час.
- Залишилося влити сметану, прикрити кришкою і довести страву до готовності на дуже слабкому вогні протягом десяти хвилин.
Тушковані з овочами
Просте, корисне і швидке блюдо, яке можна готувати на обід. У ньому ідеальне поєднання білка і вуглеводів, а тому такі кальмари добре підійдуть для дієтичного раціону.
Необхідні продукти:
- 20 грам борошна;
- 800 грам кальмарів;
- 200 грам сметани;
- дві цибулини і моркви;
- приправи за своїм бажанням;
- 150 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Нагріваємо воду і обдаємо нею морепродукт. Після цієї процедури його буде легко почистити і прибрати плівки. Якщо у вас вже чищеная тушка, то відразу приступайте до варіння. Буде досить протримати кальмарів всього дві хвилини в киплячій воді. Чим довше буде процес теплової обробки, тим жорсткіше вийде м’ясо.
- Коли м’ясо кальмара буде готове, дочекайтеся його охолодження, наріжте кільцями і обсмажте протягом п’яти хвилин.
- В іншій сковороді доведіть до м’якості терту моркву і цибулю, нарізану кубиками. Після цього влийте воду і тушкуйте все разом ще кілька хвилин, не забувши приправити спеціями за смаком.
- Готуємо соус: злегка обсмажуємо борошно з маслом, вливаємо сметану, тримаємо на слабкому вогні не менше 8 хвилин. Повинна вийти маса досить густої консистенції.
- На блюдо викладаємо кальмарів, з’єднуємо їх з овочевою заготівлею, а зверху заправляємо сметанним соусом. Всю цю красу ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин.