Калмицький чай – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

П’ють чи солоний чай? Що ви відповісте, почувши таке питання. Багато здивуються, але в Середній Азії п’ють тільки такий. Калмицький чай – це екзотичне поєднання смаку. Він виходить солоним, дуже часто гострим і заправлений олією.

Калмицький чай — склад, харчова цінність і калорійність

В першу чергу цей чай – зелений. За основу не даремно обрали саме цей вид. Під час приготування зберігаються всі поживні речовини, якими багатий зелений чай.

До складу чаю крім заварки входить молоко, чорний перець, вода, лаврове листя, мускатний горіх, вершкове масло і обов’язково сіль. За багато століть цей напій не втратив своєї популярності завдяки ідеальному тандему молока і зеленого чаю. Адже молочний продукт багатьма погано засвоюється, тоді зелений чай приходить на допомогу і полегшує засвоєння. Тому напій підходить для всіх віків. А молоко в свою чергу допомагає пом’якшити шкідливі дії кофеїну і алкалоїдів, що містяться в чаї. Що дуже важливо, адже для напою збираються старі чайні листочки, які не піддають ферментації, тому чай виходить міцним.

В одній порції, яка дорівнює 100 р, міститься 2 г білків, 33 г жирів і 31 г вуглеводів. Таким чином видно, що у продукту багато жирів і підвищена калорійність (429 ккал).

Користь і шкода калмицького чаю для організму

Сучасні вчені довели користь напою, який зігріває в холодну пору і охолоджує в спеку.

Чай допомагає:

  • поліпшити обмінні процеси в організмі;
  • прискорити розщеплення жирових компонентів, тому рекомендується для вживання під час дієти;
  • поліпшити мозкову активність, покращити увагу і пам’ять;
  • запобігти розвитку діабету і нормалізувати рівень концентрації глюкози в крові;
  • нормалізувати артеріальний тиск і захистити від простудних та інфекційних захворювань.
Дивіться також:  Кривава Мері коктейль – 4 рецепта приготування в домашніх умовах.

Напій корисний у післяпологовому періоді. Приймаючи такий чай, годуюча мама поліпшить лактацію і збільшить кількість грудного молока.

Якщо ви страждаєте на ревматизм, то слід додати у чай мускатний горіх, а поєднуючи з чорним перцем матиме благотворний вплив на роботу кишечника.

Напій придбав популярність не тільки завдяки корисним якостям, але і з-за малої кількості протипоказань.

Не можна пити чай, якщо є індивідуальна непереносимість складових компонентів і при жовчнокам’яній хворобі. Забороняється вживати вагітним.

Рецепти приготування калмицького чаю

Приготувати калмицький чай можна по різному. Кожен може підібрати рецепт на свій смак.

Як заварити калмицька пресований чай

Пресований чай заварюють особливим способом. Спочатку його необхідно зварити, а потім настояти. В результаті вийде міцний напій, який має насичений щільний смак з пряним ароматом.

Інгредієнти:

  • мускатний горіх;
  • перець запашний;
  • молоко – 950 мл;
  • пресований чай – 75 г;
  • вершкове масло – 30 г;
  • сіль;
  • гвоздика – 2 бутона;
  • перець чорний.

Приготування:

  • У молоко покласти пресовані шматочки чаю. Закип’ятити. Засипати спеції і тушкувати на малому вогні чверть години.
  • Прибрати з вогню. Настояти чверть години. Процідити. Розігріти. Додати необхідну кількість вершкового масла. Вживати в теплому стані.

Рецепт приготування з молоком

Інгредієнти:

  • молоко – 900 мл;
  • мускатний горіх;
  • сіль;
  • плитковий чай – 25 г;
  • вершкове масло – 55 г;
  • вода – 470 мл;
  • лаврушка;
  • гвоздика – 2 бутона.

Приготування:

  • Подрібнити чай. Залити водою і закип’ятити.
  • Залити молоком і насипати прянощі. Посолити. Прокип’ятити чверть години. Взяти марлю і процідити суміш. Заварку обов’язково віджати. Додати масло. Перемішати.

Не бійтеся змінювати кількість заварки, молоко замінювати вершками, поєднувати різні прянощі. Кожен раз ви зможете відчувати незвичайний різноманітний смак чарівного напою, який тонізує, зміцнює організм, насичує енергією і дарує бадьорість.

Дивіться також:  Кава з медом чи можна пити? Так, якщо правильно приготувати! 5 незвичайних рецептів смачного і корисного напою

Калмицький чай з чорним чаєм

Якщо ви не знаєте, як варити калмицький чай, то спробуйте приготувати напій з дуже простим рецептом.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 25 г;
  • сіль;
  • вода – 240 мл;
  • гвоздика – 1 бутон;
  • чорний чай – 35 г;
  • мелена кориця – 3 г;
  • молоко – 200 мл

Приготування:

  • Закип’ятити воду і засипати чай. Поварити п’ять хвилин. Залити гарячим молоком. Посолити. Додати гвоздику, потім корицю. Перемішати.
  • Поварити масу сім хвилин, потім процідити. Змішати з маслом. Закип’ятити.

Калмицький чай з прянощами і спеціями

Склад компонентів:

  • чорний перець;
  • зелений чай – 1 ст. ложка;
  • кориця;
  • вода – 240 мл;
  • сіль;
  • вершкове масло — 1 ч. ложка;
  • молоко – 240 мл;
  • лаврушка;
  • мускатний горіх.

Приготування:

  • У воду насипати чай. Довести до кипіння і тушкувати вісім хвилин. Закип’ятити молоко і залити в чай. Посолити і приєднати прянощі. Готувати сім хвилин. Додати масло і добре перемішати.
  • Настояти суміш півгодини. Процідити і прогріти.

Готуємо із запашним перцем

Спробуйте приготувати чай з молоком за оригінальною варіації з додаванням борошна. Він нагадає суп і допоможе втамувати голод.

Інгредієнти:

  • борошно – 3 ст. ложки;
  • сіль – 1,5 ч. ложки;
  • чорний чай – 110 г плитковий;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • вода – 470 мл;
  • запашний перець – 5 горошин;
  • молоко – 530 мл;
  • вершкове масло – 110 р.

Приготування:

  • Розкришити чай і додати у воду. Закип’ятити. Потомити чверть години на вогні.
  • Залити молоком. Проварити шість хвилин. Готувати на маленькому вогні, інакше рідина втече.
  • Насипати в суху сковороду борошно. Підсмажити. Змішати з лаврушкой і перцем. Відправити в чай. Перемішати. Посолити і додати масло.Розмішати і настояти чверть години без вогню під кришкою.
Дивіться також:  Морс з журавлини – 8 рецептів приготування з свіжої та замороженої журавлини

Рецепт з мускатним горіхом

Інгредієнти:

  • сіль;
  • вода – 125 мл;
  • мускатний горіх – 1 ч. ложка;
  • пресований чай – 30 г;
  • вершкове масло – 10 г;
  • молоко – 125 мл

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Розкришити чай і відправити в окріп. Залити молоком. Розмішати.
  • Кип’ятити сім хвилин. Насипати сіль з мускатом і додати масло. Розмішати. Накрити кришкою і настояти чверть години без вогню.

Як приготувати напій із зеленим чаєм

Інгредієнти:

  • сіль – 1 ч. ложка;
  • зелений листовий чай – 35 г;
  • вода – 530 мл;
  • вершкове масло – 45 г;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • молоко – 470 мл;
  • чорний мелений перець – щіпка.

Приготування:

  • Вода знадобиться гаряча. Засипати основний компонент і залити молоком.
  • Поставити на вогонь. Використовуючи мінімальну полум’я довести до кипіння.
  • Додати спеції. Посолити і розмішати. Поварити чверть години. Процідити. Змішати з маслом.

Універсальні правила приготування калмицького чаю

Напій готується дуже просто, але незважаючи на це, необхідно дотримуватися простих рекомендацій.

  • Не скрізь можна знайти чай в брикетах, тому використовуйте будь-розсипний зелений або чорний компонент.
  • Цей чай не заварюють, а тільки варять, як суп.
  • Подають напій у піалах і вживаю тільки гарячим.
  • Молоко для приготування використовують тільки жирне, яке можна замінити вершками.
  • Чайні брикети зберігають тільки при кімнатній температурі. Щоб не розгубити аромат трав, поміщають у вакуумний пакет попередньо загорнувши в папір.
  • Якщо ви використовуєте напій для схуднення, замініть молоко знежиреним компонентом і виключіть масло. Чай вийде менш насиченим, і не зіпсує фігуру.
  • Залежно від індивідуальних уподобань, в напій можна додавати прянощі в будь-якій кількості.