Апетитні яскраві канапе з фруктів – прекрасний варіант закуски для святкового столу. Особливо люблять таке частування діти. Але якщо доповнити фрукти, наприклад, сиром, беконом, шинкою або оливками, то страву можна подати вже до дорослого столу з алкогольними напоями.
Фруктові канапе на шпажках, як прикраса столу
Щоб перетворити фруктові канапе на шпажках в справжнє прикраса для багатого святкового столу, в першу чергу потрібно правильно вибрати для них основи. Шпажки можна використовувати не тільки прості дерев’яні, але також пластикові цікавих незвичайних форм. Наприклад, у продажу є кольорові яскраві варіанти з мініатюрними сердечками, бантиками на кінцях. А чоловіків більше залучать вироби, виконані у вигляді довгої шпаги або викрутки.
Інші секрети приготування канапе для прикраси святкового столу:
- Дуже довгі шпаги більше підходять для подачі закусок з м’ясними складовими. Якщо планується використовувати для приготування страви тільки фрукти, краще вибрати короткі варіанти основ.
- Завжди потрібно стежити за тим, щоб на шпажці були присутні хоча б пару яскравих акцентів. Наприклад, закуску з шматочків банана, світлого винограду і яблука варто доповнити кружечком полуниці, великої малини, персика або манго. Інакше гості можуть просто не звернути свою увагу на частування і залишити його не зворушеним.
- Подати канапе також варто незвичайним яскравим чином. Відмінний варіант – увіткнути їх у великий фрукт, наприклад, диню або просто зробити одну сторону закуски стійкою (кубик сиру, ананаса) і встановити на неї всі заготовки. У другому варіанті готові канапе зручно розташовувати на великій яскравою тарілці навколо піали з підходящим до страви соусом.
Канапе на довгих шпажках можна подавати за принципом шашликів на прямокутному або круглому блюді. Укладати їх в такому разі стоїть на листочки м’яти, розсип свіжих ягід або тонкі кружальця цитрусів. Деякі господині вважають за краще встановлювати шпажки з канапе в стакани високі стійкі. Така сервіровка дозволяє гостям зручно їх брати.
На дитячий стіл варто подати закуску з оригінальним оформленням у вигляді кумедних тварин. Наприклад, вирізати з груші їжачка (носик і очі зробити з темного винограду). Колючки звірка замінити короткими мініатюрними канапе з фруктами і ягодами. Увіткнути шпажки в грушу.
Як красиво нарізати фрукти для оригінальної закуски
При нарізці фруктів для обговорюваної закуски головне правило – не дрібнити. Інакше плоди втратять багато соку і є їх буде дуже незручно.
- Ягоди краще всього залишити цілими або просто розрубати навпіл (наприклад, велику полуницю).
- Цитруси для канапе зазвичай ріжуться тонкими кружечками, після чого згортаються «вітрилом».
- Банани подрібнюються товстими кружечками.
- Виноград залишають цілими ягодами.
Найефектніше виглядають закуски, фрукти для яких нарізаються шматочками, однаковими за формою і розміром. Наприклад, дуже виграшно виглядають канапе, складені з рівних акуратних кубиків сиру, ананаса, ківі і банани, а також інші подібні варіанти.
Покрокові рецепти канапе з фруктів для дорослих
На святковий стіл, за яким зберуться дорослі гості з хорошим апетитом, варто подати канапе, складаються не тільки з фруктів, але ще і з більш ситних продуктів. Найкраще підійде для цього сир різних сортів, шинка або м’ясо в інших видах.
До фруктовим канапе для дорослих актуально додатково подати несолодкі соуси. Наприклад, гострий часниковий або медово-гірчичний. Вони зроблять смак закуски ще яскравіше та цікавіше.
З виноградом і сиром
Інгредієнти:
- якісний сир (твердий/напівтвердий) – 80 – 100 м;
- світлий і темний виноград – 80 – 100 м;
- цілі серцевинки волоського горіха – за кількістю шпажок;
- свіжий тархун – невеликий пучок.
Приготування:
- Для такого рецепта потрібно брати не дуже солоний сир. Його потрібно порізати акуратними однаковими за розміром кубиками.
- Виноград вимити, просушити і ягоди залишити цілими. Першими нанизати на шпажки ближче до «ручки».
- Далі розташувати горішок і невелика кількість зелені.
- Останнім нанизується кубик сиру.
- Розташувати шпажки не великій плоскій тарілці стійкою частиною вниз. Прикрасити по своєму смаку.
Тархун – необов’язковий компонент закуски. Але він дарує гурманам приголомшливе пікантне післясмак. Готові канапе відмінно поєднуються з сухим білим вином, будь вермутами та деякими більш міцними алкогольними напоями.
З динею і Пармською шинкою
У приготуванні такої закуски особливу увагу потрібно приділити нарізування інгредієнтів. Скибочки повинні бути дуже тонкими і акуратними, інакше зовнішній вигляд частування виявиться негідним святкового столу.
Інгредієнти:
- невелика диня (дуже солодка) – 1 шт.;
- Пармська шинка – 120 – 140 р.
Приготування:
- Дуже солодку, але не переспелую диню (щоб шматочки вийшли міцними і не розвалювалися) очистити від шкірки і кісточок, порізати середніми кубиками.
- Шинку порізати найтоншими, напівпрозорими смужками по ширині скибочки дині. Якщо вдома немає хорошого гострого ножа, краще відразу купити м’ясо вже в пластинках або попросити порізати його в магазині спеціальним пристосуванням.
- На край кожної смужки шинки покласти по кубику дині і загорнути мсо рулетом.
- Скріпити отримані конструкції невеликими шпажками або зубочистками.
Викласти готову закуску на блюдо прямокутне. Подати з гострим соусом, до складу якого входить велика кількість перцю і/або часнику.
Лимон з мармеладом і сиром
На перший погляд, таке поєднання продуктів може здатися дивним. Але в підсумку на шпажці виявиться справжня яскрава веселка смаків, яка підкорить будь-якого гурмана.
Інгредієнти:
- сир – 80 – 100 м;
- мармелад з лимонним смаком – 80 – 100 м;
- оливки – 80 – 100 м;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Оливки для такого частування відразу потрібно вибирати без кісточок і без начинки. Викласти їх на друшляк і дати стекти зайвої рідини з банки.
- Сир порізати великими кубиками. Наколоти його на шпажки першим.
- Поверх сиру розташувати по мініатюрної часточці лимона, попередньо вибравши з них кісточки.
- Далі потрібно розмістити по невеликому шматочку лимонного мармеладу. Відмінно, якщо він буде приготований в домашніх умовах. Але і магазинна солодкість теж підійде.
- Завершальний штрих – оливка на кінчику шпажки.
Пробувати всі складові необхідно відразу, а не окремо. Тільки разом вони дозволяють відчути незвичайний смак частування.
Фруктова закуска на святковий стіл для дітей
Якщо готується святковий стіл для дітей, то канапе краще зробити повністю солодкими. Фрукти в такому випадку можна доповнити шматочками улюблених десертів. Наприклад, зефіром, шоколадом, карамеллю.
Для подачі страви підійдуть солодкі соуси – звичайна згущене молоко (рідка/варена), сметана, збита з цукром і размятым бананом, розтоплений шоколад.
Банани, полуниця і зефір в шоколаді
Зефір для частування можна взяти будь – та саморобний, і магазинний, і фруктовий, ягідний. Краще всього використовувати десерт в шоколаді.
Інгредієнти:
- полуниця – 80 – 100 м;
- банан – 1 шт.;
- зефір – 4 – 5 шт.;
- будь шоколадний соус – за смаком.
Приготування:
- Полуницю ретельно промити і обсушити. Кожну ягоду розрізати на дві рівні частини. Половинки потрібно буде розмістити на шпажках в двох місцях – на самому початку і в кінці.
- Посередині розташувати начинку – кружальця банана і шматочки зефіру в шоколаді. Вони не повинні бути занадто великими. Важливо брати стиглі м’які плоди, але не зелені або почорнілі.
- Чергувати інгредієнти можна в будь-якому порядку. Деякі господині збільшують кількість полуниці на одній шпажці відразу до 2 – 3 ягід.
- Вже готові канапе полити зверху будь-яким рідким шоколадним соусом. Підійде для цієї мети і глазур, приготована самостійно з сметани, цукру, какао і вершкового масла.
Подати закуску на великий яскравою тарілці. За бажанням прикрасити яскравими листочками свіжої м’яти.
Незвичайний рецепт – Желе на шпажках
Інгредієнти:
- желе «ківі» і «полуниця» – по 1 упаковці;
- згущене молоко (неварені) – 1/2 банки;
- желатин – 4 – 5 ст. л.
Приготування:
- Змішати желатин з половиною склянки гарячої води. Коли сухий інгредієнт розчиниться, додати згущене молоко і ще стільки ж рідини.
- По інструкції приготувати зелене і червоне желе.
- Суміші залити у форму шарами: зелений – білий – червоний. Дати застигнути.
- Перевернути форму і порізати її вміст трикутниками, що нагадують кавунові часточки.
- У кожну вставити по шпазі.
Подати готове желе в якості десерту на дитячому святі.
Фруктове асорті для дитячого свята
Інгредієнти:
- будь-які цілі ягоди – 2 ст.;
- асорті фруктів – близько 1,5 – 2 кг.
Приготування:
- Для дитячих закусок у вигляді канапе потрібно взяти довгі тонкі шпажки. На них будуть по черзі насаживаться то цілі ягоди, шматочки різноманітних фруктів.
- Всі підготовлені плоди ретельно промити. Ягоди відкласти в сторону, фрукти при необхідності очистити від шкірки, порізати великими або середніми кубиками.
- Насадити отримані шматочки на шпажки. Бажано чергувати яскраві і світлі плоди. Наприклад, кубики яблука і шматочки полуниці, світлий виноград і яскраву м’якоть манго, шайбочки дині і кавуна.
Фрукти і ягоди для такого частування підійдуть будь-які. Крім зазначених вище, можна використовувати також персики, груші, темний виноград, вишню і черешню без кісточок, малину, ківі, ананас, чорницю.
Канапе з фруктів на шпажках не варто готувати заздалегідь. Краще зробити безпосередньо перед святом. Зберігати закуску навіть пару годин треба під щільною харчовою плівкою.