Жодне застілля не обходиться без бутербродів під назвою канапе. Ця закуска ідеально підходить для різдвяного столу і додає особливу чарівність вечірок. Як правило, канапе подаються як легка закуска для аперитивів або коктейлів. Якщо вам ще не доводилося готувати канапе з оселедцем, можете не сумніватися – це страва стане святковим хітом.
Прості канапе з чорним хлібом і оселедцем
Оселедець ідеально поєднується з чорним хлібом. Щоб він добре ріжеться, краще взяти не надто свіжий батон. При бажанні за цим рецептом можна приготувати канапе з грінками із чорного хліба. Для цієї мети шматочки потрібно буде обсмажити або підсушити на вогні.
Необхідні продукти:
- 3 скибочки житнього хліба;
- філе очищеної оселедця;
- 1/3 лимона;
- червоний перець свіжий;
- свіжий огірок;
- вершкове масло;
- зелень (петрушка, кінза);
- тертий мускатний горіх;
- шпажки або зубочистки.
Приготування:
- Розріжте скибочки хліба на шматки потрібного розміру або кружечки. Вони повинні бути такого ж розміру, що і шматочки оселедця.
- Просушіть або обсмажте хліб (можна цього і не робити). Намажте кожен шматочок вершковим маслом. Щоб воно добре намазывалось, дістаньте його з холодильника заздалегідь.
- Очищену від кісток і шкіри оселедець нарізати тонкими слайсами. Робити це потрібно дуже гострим ножем. Ставити ніж слід навскіс – тоді вийдуть особливо красиві шматочки. Збризнути її лимонним соком.
- Скибочки змащеного хліба злегка присипати мускатним горіхом.
- Зверху викласти оселедець, накрити слайсами свіжого огірка.
- На шпажку надіти по шматочку червоного перцю, після чого скріпити нею весь бутерброд.
- Так вчинити зі всіма продуктами і прикрасити порції гілочками зелені.
Щоб прикрашені зеленню канапе з чорним хлібом і оселедцем довго виглядали свіжими, можна оформити їх дрібно нарубаної петрушкою і кінзою.
Рибна закуска з картоплею
Поєднання картоплі з солоним оселедцем саме виграшне. Такі бутерброди відразу зметуть зі столу і будуть просити добавки. Готується холодна рибна закуска дуже легко і швидко.
Необхідні продукти:
- 10 скибочок багета;
- половина філе оселедця;
- 3 – 4 варені картоплини;
- зелень кропу;
- не велика цибулина;
- 35 г вершкового масла;
- сіль, перець.
Приготування:
- Розім’яти виделкою з вершковим маслом картоплю або збити його блендером. Підсолити, додати трохи перцю і подрібненого кропу. Все гарненько перемішати. Картопляна маса буде служити в якості намазки.
- Нарізати тонко філе оселедця, а цибулину – кільцями.
- На шматочки хліба покласти по одному кільцю цибулі, всередину акуратно помістити картопляну масу.
- Зверху викладаємо шматочки оселедця, оформляємо зеленню.
- Подавати закуску на плоскому блюді. Якщо є необхідність відправляти її в холодильник на зберігання, потрібно зверху накривати порції харчовим целофаном.
Дуже красиво виглядатимуть канапе на шпажках, якщо намазки видавлювати на хліб за допомогою кондитерського мішка.
З солоним огірком
Необхідні продукти:
- 0,5 батона;
- 3 варених яйця;
- 90 г м’якого сиру;
- маслини;
- шпажки або зубочистки.
Приготування:
- Очистити яйця, натерти їх на тертці, змішати з м’яким сиром і при необхідності злегка підсолити.
- Скибочки хліба рясно змастити яєчно-сирної намазкой.
- Покласти зверху по одному корнишону. Якщо огірочки великі, їх нарізають часточками або кружечками.
- На зубочистку надягають маслину і сколюють нею канапе.
Замість огірків можна брати будь-які овочі – маринований червоний перець, гриби, квашені помідорчики черрі.
Соління дуже вдало доповнюють закусочні страви, особливо, якщо брати невеликі огірки-корнішони.
Канапе на шпажках з оселедцем і буряком
Приготовані за цим рецептом канапе часто порівнюють з оселедцем під шубою. Ця варіація дуже красиво виглядає на столі і з’їдається дуже швидко. Вона ідеальна, коли потрібно приготувати щось смачне і оригінальне.
Необхідні продукти:
- філе оселедця – 250 г;
- варений буряк;
- ложка майонезу;
- синій лук;
- житній хліб – 300 р.
Приготування:
- Буряк очистити, натерти на дрібній тертці. Додати до нього майонез або нежирний йогурт. Все перемішати. Занадто багато майонезу класти не потрібно, інакше бурякова намазки стече, хліб швидко розм’якне. З цієї причини готують канапе безпосередньо перед подачею.
- Оселедець відібрати від кістки, зняти шкірку, нарізати красиво шматочками.
- Хліб підсушити в тостері або духовці. При бажанні зробити грінки.
- На кожну скибочку покласти бурякову намазки у вигляді невеликої гірки.
- Зверху покласти колечко цибулі і шматочки оселедця.
За цим же рецептом можна приготувати канапе з картоплею і оселедцем.
Оригінальний рецепт з ківі
Необхідні продукти:
- ківі;
- 180 г копченої грудинки;
- скибочки білого батона;
- бальзамічний соус;
- шпажки.
Приготування:
- Очистити ківі, нарізати його кубиками з гранями, приблизно, у 1 див.
- З скибочок батона круглої виїмкою виріжте основу для канапе.
- Філе конченой курки нарізати дуже тонкими слайсами або відразу взяти в магазині готову нарізку. Замість курки підійдуть будь-які м’ясні копчення.
- На блюдо укласти хліб, зверху у вигляді гармошки розподілити копченості.
- Гарно полити заготовки бальзамічним соусом.
- Покласти кубик ківі і скріпити все шпажкою.
Екзотичні фрукти і цитрусові роблять закуску особливою. Виглядає така страва від шеф-кухаря в дорогому ресторані, а готується за лічені хвилини.
Готуємо з яблуком
Свіже яблуко теж дуже вдало вписується в набір продуктів для такої закуски. Щоб фруктові шматочки не темніли, їх збризкують лимоном. Яблуко добре поєднується з сиром, рибою та м’ясом.
Необхідні продукти:
- червоне яблуко;
- сир «Дорблю» або «Рокфор» — 100 г;
- скибочки білого батона;
- оливкова олія — 0,5 ч. л.;
- сухий пекучий перець;
- шпажки або зубочистки.
Приготування:
- Нарізати скибочки батона для канапе, помістити їх в пакет, всипати туди пекучий перець, з урахуванням смаку, влити оливкове масло і все добре перемішати.
- Викласти хліб на жарова лист, щоб підсушити в духовці.
- Яблуко, не очищаючи з нього шкірку, нарізати однаковими з сиром кубиками.
- На хлібні грінки викласти по шматочку сиру з яблуком, сколоти все шпажкою.
Приготована за цим рецептом закуска гідна похвал навіть самих упереджених гурманів!
Канапе «Рибні кораблики»
Необхідні продукти:
- листя салату;
- рибна нарізка;
- скибочки багета;
- 100 г м’якого сиру;
- чорний кунжут;
- шпажки.
Приготування:
- Змастити скибочки хліба злегка сиром. Зверху покласти листя салату і залишився сир.
- Посипати його чорним кунжутом, при бажанні підсолити.
- На шпажку одягти у вигляді вітрила шматочки рибного нарізки. Закріпити шпажки на хліб так, щоб вийшли нагадують кораблики фігурки.
За цим рецептом можна приготувати канапе з рибою будь-яких делікатесних сортів.