Сир – практично постійний компонент крихітних бутербродів. Будь-який його сорт і вид гармонує з неймовірною кількістю продуктів – від бананів до солоної риби. Оригінальна викладка канапе з сиром і всілякими доповненнями завжди прикрашають святковий стіл.
Канапе з сиром і виноградом
Як ви вже зрозуміли, різновидам маленьких бутербродів числа немає. Їх смак і вигляд – виключно ваше бажання і фантазія. Наприклад, можна спробувати «бурштинові» канапе з сиром і прозорими ягодами винограду.
Для них знадобляться:
- два види твердого сиру — наприклад, «Російський» і з блакитною цвіллю;
- виноград, бажано світлого сорту і без кісточок.
Канапе – невеликі бутерброди. Тому і той, і інший сир перетворюємо в кубики зі сторонами не більше трьох сантиметрів. Розбираємо на ягоди виноградний кетяг. Приступаємо до створення їстівної краси. Наколюємо складові на шпажки в наступному порядку: кубик «російського» сиру – виноградинка – кубик сиру з цвіллю. Канапе з сиром і виноградом можуть відправлятися на стіл.
Готуємо з шинкою
Як правило, канапе з м’ясними інгредієнтами «лежать» на хлібній «платформі» – шматочки чорного або білого хліба.
Для нашого наступного виду — з шинкою і сиром — використовуємо чорний хліб.
Крім нього, візьмемо такі продукти:
- твердий сир «Голландський» чи «Російський»;
- шинку – щоб вистачило на все канапе;
- огірок – краще свіжий.
Хліб ріжемо шматками заввишки три сантиметри. Підсушуємо в тостері (можна зробити це на сковорідці або в духовці). Залишилося нарізати отримані тости (або грінки) кубиками.
Аналогічно обробляємо шинку і сир.
Огірок ріжемо тонкими кільцями.
«Будівельний матеріал» готовий.
Складаємо продукти в певному порядку: кубик хліба – кубик сиру – кубик шинки – гурток огірка (зігнутий аркою), насаджуємо бутерброди на шпажки так, щоб хліб опинився в самому низу.
Є ще один варіант з досить оригінальним поєднанням — шинки і персика. Кажуть, його дуже люблять берлінці. Щоб приготувати канапе по-берлінськи, знадобиться сир м’який і не гострий, а хліб – білий.
- Вершковим маслом намазуємо кусень хліба, який потім подрібнюємо, як потрібно.
- На кожну порцію кладемо відповідно порізану шинку, на неї — шматочок персика.
- Наверх – квадратик сиру.
- Секрет в тому, що ці бутерброди потім треба потримати в гарячій духовці, щоб сир розплавився і підрум’янився.
Закуску з ковбасою і сиром можна приготувати так само, замінивши шинку улюбленої вареною ковбаскою.
Бутерброди на шпажках з оливками
Плануєте, фуршет і не знаєте, що придумати замість банальних бутербродів? Ті ж бутерброди, але в мініатюрі – канапе. Вони будуть не тільки смачним частуванням, але і прикрасять стіл. Особливо якщо серед компонентів виявляться оливки.
Створити праці не складе. Однак навіть досвідченим і творчим господиням не завадить познайомитися з деякими тонкощами.
- Ідеальні канапе виходять з двома-трьома сортами сиру. У гостей буде вибір за їх смаку.
- Оливки потрібні без кісточок, і вони повинні бути надіті на шпажку в останню чергу.
- Основою може бути не тільки хліб, але і листкове тісто.
Канапе на шпажках з оливками будемо робити так. Спочатку перетворимо хліб і облюбовані сорти сиру в невеликі кубики приблизно однакового розміру. Оскільки вибір інших компонентів залежить тільки від нашої фантазії, ну, і ще від запасів у холодильнику, на цей раз використовуємо червоний болгарський перець. Він теж перетворюється на фрагменти, що нагадують кубики.
Порядок складових на кожній шпазі (або зубочистці) знизу вгору такий:
- хліб;
- сир;
- перець;
- оливка.
Канапе з мармеладом, сиром і лимоном
Незвичайний десерт можна створити не тільки у вигляді тістечок, кексів і тому подібних мафінів, але і в якості канапе. Фантазії вам не позичати, тому, вибравши рецепт, продумайте ще і колірну гамму, яка буде виглядати на столі найбільш виграшно. Якщо хочеться гармонії, можна врахувати колір сиру, лимона і включити до складу страви мармелад жовтого, ніжного оранжевого або прозорого салатового відтінку. А коли бешкетний настрій, віддайте перевагу контраст – яскраво-червону або соковито-зеленої солодкість. І ще один «секрет» — такі канапе можна зробити з основою з сиру. А можна підсушити шматочки солодкої здоби і викласти все на неї.
Отже, всі складові – солодкі тости, сир, мармелад і лимон – наведені в потрібний стан. На шпажці вони розмістяться в такій послідовності: в основі кубик з солодкої булочки (можна обійтися і без неї) – сирний кубик – маленька лимонна часточка – мармелад.
З полуницею
Коли намічається зустріч з подругою за келихом хорошого білого вина або коньяку, прекрасним супроводом для вишуканого напою стануть канапе з сиром «Брі» і свіжою полуницею.
Створюємо закуску з:
- сир «Брі» — нарізаємо його у вигляді невеликих трикутників;
- полуниці – кожну треба розділити навпіл, тому ягоди не повинні бути переспевшими і занадто м’якими.
У готових канапе половинки ягід «сидять» на «підставках» з сиру.
Інший варіант полунично-сирного бутерброда – з бананом і м’ятою. Виглядає дуже симпатично.
Послідовність:
- внизу – негострий сир;
- «другий поверх» — банан;
- далі – ціла ягода;
- у самому верху – листочок м’яти.
Рецепт з ананасом
Насправді варіантів безліч. І весь час з’являються нові, коли кому-небудь приходить в голову якесь незвичайне поєднання продуктів.
Наприклад:
- сир «Маасдам»;
- листя салату;
- ананас (консервований або свіжий – як захочеться).
Як повинні виглядати всі продукти до моменту, коли прийде час нанизувати їх на зубочистки, відомо. Салат, звичайно, кубиками нарізати не вдасться. Тому потрібні смужки, кожна приблизно п’ять сантиметрів завдовжки і два завширшки.
«Збираємо» канапе. Знизу маємо сир. На ньому – складена вдвічі смужка з салату. І увінчує конструкцію ананасова часточка.
Канапе з помідорами чері і сиром
Акуратні помідорчики черрі ідеально підходять для канапе. В якості закуски канапе з чері та сиром «Моцарела» стануть прекрасним початком застілля.
Щоб їх зробити, знадобляться:
- помідори черрі – вистачить шести штук;
- сир «Моцарелла» — стільки ж кульок;
- базилік – досить 12-ти листочків;
- чорний мелений перець і сіль – орієнтуємося на власний смак;
- оливкова олія – не менше двох столових ложок;
- бальзамічний оцет – не більше чайної ложки.
Далі все просто. Кожен помідор розрізаємо на половинки. Беремо шпажки і беремося майструвати канапе в наступному порядку: помідорна половинка – листочок базиліка – сирний кулька – другий листок базиліка – ще одна частина помідора. Всю цю красу заливаємо заправкою. Її робимо, змішавши оливкова олія з бальзамічним оцтом, перцем і сіллю.
З додаванням риби
Рибу для канапе можна брати будь – морську, річкову, червону, білу, смажену, підсолену, консервовану, копчену. Ми пропонуємо спробувати рецепт міні-бутербродів зі слабосоленої сьомгою.
Беремо:
- білий батон;
- вершкове масло;
- риба – вистачить 100 грамів;
- твердий сир (будь-який) – не менше 70 грамів;
- огірок (свіжий і невеликий);
- 1/3 чайної ложки соку лимона.
Ріжемо батон на овали. Кожен змащуємо маслом, а потім подрібнюємо до розміру невеликих, зі стороною два сантиметри, кубиків. При цьому не заощаджуємо і обрізаємо скоринку: так майбутні канапе будуть виглядати на шпажках акуратніше.
Сир і рибу перетворюємо на «запчастини» такого ж, як і хліб, розміру. Рибу збризкуємо соком цитруса. Це підкреслить її ніжний смак. Огірок перетворюємо на тонкі кухлі, щоб не ламалися, а заверталися.
У готовому вигляді міні-бутерброди виглядають так (знизу вгору): кубик батона з маслом – квадратик риби – сирний кубик – знову риба – зігнутий дугою огірковий гурток.