Якщо ви досвідчений кулінар, то, швидше за все, чули цю назву, якщо ж ні, то надана інформація повністю відповість на питання: що це – каперси?
Каперси – що це таке, як вони виглядають і які на смак?
Каперси – це не фрукт або овоч, це – рослина. Чагарник, на якому виростають ці невеликі, нерозпущеною бутони. Як виглядають каперси? Вони зеленого кольору з пелюстками, які тільки починають розвиватися.
Збирають бутони руками, у свіжому вигляді вони неїстівні, тому їх консервують, маринують і використовують в якості харчової добавки.
Вони дуже солоні, у складі багато натрію, тому перед застосуванням їх треба вимочувати.
Смак у них яскравий, пікантний, трохи терпкий і кислуватий. Є і присмак гірчиці, так як в стеблах знаходиться гірчичне масло.
Як і де ростуть каперси – екскурс в ботаніку
Як ростуть каперси? Це невеликий колючий чагарник з довгими гілками, який стелиться. У нього дуже гарні квіти. А живе він в основному в тріщинах стін або між каменів.
Сталося рослина з Азії і узбережжя Середземного моря, а основні постачальники каперсів – Італія, Балканські острови, Італія, Північна Африка. У дикому вигляді росте В Україні, в Середній Азії і на Кавказі.
Що таке каперси в кулінарії?
У чистому вигляді каперси не вживають. Вони є приправою або харчовою добавкою. За рахунок вираженого смаку вони насичують блюдо, роблячи його більш яскравим.
Їх додають до м’ясних, рибних і овочевих страв. Але не в цілісному вигляді, а порізавши на дрібні шматочки або ж розтерши їх. Робиться це для пом’якшення дуже різкого смаку. Рекомендується їх класти, коли страва майже готова, так як під час термічної обробки рослина втрачає свої властивості.
Якщо ви любите гострі страви, то можете робити з каперсами бутерброди, випікати пироги і навіть десерти. Вони – обов’язковий компонент грузинської солянки.
Ідеальним поєднанням вважається каперси з анчоусом або оселедцем. Добре гармонують із меленим чорним перцем, свіжими помідорами і сиром.
Користь каперсів для організму людини
Користь каперсів для організму людини досить велика, адже вони є антиоксидантами, тому рекомендується частіше включати в раціон.
- Крім цього в них міститься багато вітамінів, фитонутриентов, які надають сприятливий вплив на імунну систему.
- Входить до складу рутин зміцнює капіляри, запобігає утворенню тромбів, покращує циркуляцію крові. Іноді їх застосовують при розширенні вен і геморої.
- Ніацин дозволяє знизити рівень шкідливого холестерину, а кверцетин має протизапальну, антибактеріальну дію.
- Застосовують їх і для усунення метеоризму, болю у животі, стимуляції апетиту.
- Каперсами лікують опіки, усувають кровотеча та хвороби нирок.
Популярні рецепти з каперсами
Звичайно за те, скільки років ця рослина росте, придумали вже дуже багато страв, але серед них є найпопулярніші і смачні, які потрібно спробувати хоча б один раз.
Мариновані каперси в домашніх умовах
Найпростіший варіант приготування цієї рослини.
Необхідні продукти:
- ложечка солі;
- одна цибулина;
- 500 грам каперсів свіжих;
- пів-лимона;
- два зубчики часнику;
- оцет – 0,3 літра;
- дві сушених гвоздики;
- кілька горошин чорного перцю.
Процес приготування:
- Добре переберіть бутони, серед них не повинно бути зіпсованих, промийте і залиште просохнути, щоб пішла зайва рідина.
- Цибулю і часник дрібно подрібнюємо, лимон перетворюємо на часточки і відправляємо ці інгредієнти в каструлю. Туди ж вливаємо оцет, всі зазначені спеції і сіль.
- Цю масу, постійно помішуючи, доводимо до кипіння, але тільки на середньому вогні, а потім знімаємо і чекаємо, поки охолоне.
- В стерилізовану банку поміщаємо каперси, так щоб вони були майже до горлечка, заливаємо приготовленим розсолом, закриваємо кришками і залишати на 2-4 тижні, після чого вони готові до використання в інших стравах.
Солянка
Солянка з каперсами – блюдо, яке прийшло з Грузії. Якщо у нас її звикли готувати з солоними огірками, то там, і в країнах Європи, їх цілком замінюють зелені бутони.
Необхідні продукти:
- 0,4 кг різних копченостей;
- сіль, перець та інші спеції;
- ложечка цукру;
- півкілограма яловичини;
- цибулина і морквина;
- солодкий перець;
- три помідора;
- 200 грам каперсів і стільки ж оливок;
- чотири картоплини.
Процес приготування:
- Із зазначеної кількості м’яса потрібно зварити бульйон, дістати, порізати на невеликі шматочки і знову повернути назад в каструлю.
- Туди ж викласти картоплю, подрібнену на квадратики, продовжувати варити.
- Обсмажити нарізану цибулю, терту моркву і каперси на гарячій сковороді до м’якості.
- Додати туди, очищені від шкірки і перебиті в пюре помідори, маленьку ложку цукру, залишити кипіти на повільному вогні приблизно на 10 хвилин.
- Отриману суміш відправляємо в бульйон, а на сковороді обсмажуємо вибрані і нарізані на квадратики копченості.
- Їх теж кладемо в каструлю і туди ж викладаємо подрібнений перець.
- Залишилося викласти оливки, їх можна опустити в блюдо цілком або, поділивши на частини. Додайте спеції за власним смаком, можна нарізати трохи зелені.
- Дочекайтеся кипіння, зніміть з плити і дайте постояти близько 30 хвилин, після чого можна подавати.
Рецепт смачного салату
Салат з каперсами – досить незвичайне блюдо, але саме за рахунок цих бутонів смак виходить пряним, вишуканим.
Необхідні продукти:
- 2 яйця;
- волоські горіхи – дві ложки.
- 0,3 кг курячого філе;
- дві ложки сметани;
- приправи та спеції;
- ложечка оцту;
- 2 великі ложки каперсів.
Процес приготування:
- Філе викладаємо в каструлю з водою, доводимо до кипіння і відварюємо, не забувши приправити спеціями. Дістаємо і чекаємо, поки охолоне.
- Яйця теж потрібно довести до готовності, вони повинні бути круто.
- Горіхи потрібно подрібнити, це можна зробити за допомогою блендера, але не так щоб вийшла зовсім каша, вони повинні хоч трохи відчуватися. Краще звичайно просто нарізати ножем.
- У салатницю кладемо порізану на кубики курку, яйця квадратиками, каперси з яких попередньо зливаємо рідину і посипаємо зверху горіхами.
- Заправляємо блюдо сумішшю сметани з оцтом, сіллю, перцем та іншими спеціями за смаком.
Незвичайна паста з каперсами
Поєднання, яке мало кого залишить байдужим.
Необхідні продукти:
- 100 грам тунця;
- 200 грам помідор в соку;
- цибулина;
- зубчик часнику;
- 0,3 кг пасти;
- дві маленькі ложки каперсів;
- спеції.
Процес приготування:
- На розігріту сковороду викладаємо нарізаний часник і цибулю, обсмажуємо до гарного кольору.
- Викласти туди томати, включити слабкий вогонь і тушкувати кілька хвилин.
- Потім туди ж викласти вказану кількість тунця і каперсів, тримати ще близько п’яти хвилин, не збільшуючи силу нагріву.
- Окремо в каструлі зварити пасту, викласти її на блюдо і заправити приготованим соусом.
Класичний соус з каперсами
Крім самостійних страв з бутонів можна приготувати і смачний соус.
Необхідні продукти:
- 2 ложки каперсів;
- зубчик часнику;
- сік з половини лимона;
- гірчиця – дві маленькі ложки;
- майонезу 100 грам;
- свіжа зелень.
Процес приготування:
- Каперси порізати на дрібні шматочки. Також чинимо з зеленню і часником.
- Гірчицю з’єднуємо з лимонним соком, майонезом, перемішуємо до однорідності.
- Викладаємо в цю суміш всі інші продукти, вимішуємо. Це ідеальний варіант соусу для м’яса.
Оригінальна піцца
Ще одне блюдо, в якому каперси особливо добре показують себе – піца. Обов’язково спробуйте приготувати.
Необхідні продукти:
- 0,4 кг тіста для піци або готова основа;
- велика ложка каперсів;
- кетчуп або томатний соус для промазки;
- 2 ложки оливок;
- 0,2 кг копченої ковбаси;
- три помідора;
- сир моцарелла або іншій – 150 грам;
- перець солодкий;
- кукурудза консервована – дві ложки.
Процес приготування:
- Спочатку підготуємо всі інгредієнти для начинки. Ковбасу нарізаємо тонкими смужками, перець скибочками, помідор на кружечки, оливки ділимо навпіл, а сир натираємо на крупній тертці.
- Якщо у вас тісто, то його треба розкачати у відповідний розмір, якщо вже готова основа, то можна починати промащувати кетчупом або томатним соусом.
- На тісто кладемо всі подрібнені інгредієнти для начинки, разом з промитим каперсами і кукурудзою. Останніми повинні бути помідори, які покриваються сиром. За бажанням можна ще додати зелені. Випікати на 220 градусах протягом 12 хвилин.
Чим замінити каперси, кілька альтернатив
Якщо не вдається знайти в продажу зелені бутони, але дуже хочеться-то з ними приготувати, то можна спробувати замінити їх чимось іншим. Наприклад, класичним варіантом заміни вважаються оливки або солоні корнішони.
Каперси з настурції
Необхідні продукти:
- 0,1 кг насіння настурції;
- п’ять горошин чорного перцю;
- сіль за смаком;
- 0,2 літра білого винного оцту.
Процес приготування:
- Приготуйте маринад з розчавленого перцю, оцту і солі, змішайте всі інгредієнти і поваріть на невеликому вогні близько 10 хвилин.
- Насіння промийте, покладіть в банку, залийте маринадом, прикрийте кришкою, приберіть на зберігання. Вони будуть готові через три місяці.
Як зробити з кульбаб?
Необхідні продукти:
- три склянки бутонів кульбаби;
- ложка цукру;
- дві сухих гвоздики;
- три горошини перцю;
- літр води;
- 2 великі ложки солі;
- 0,1 літра оцту.
Процес приготування:
- Пуп’янки кульбаби тримаємо дві хвилини в киплячій воді, потім промиваємо холодною і остуджуємо.
- Наповнюємо ними банки дуже щільно, майже до самого верху.
- У вказану кількість води викласти всі спеції, цукор, сіль і пару хвилин кип’ятити. Трохи остудити, влити оцет.
- Отриманим маринадом залити бутони, закрити банки стерилізованими кришками.