У кухонної книзі, надрукованій на території пострадянського простору, майже напевно знайдеться рецепт першої страви, український капусняк з квашеною капустою. І це не дивно, адже такий наваристий, смачний суп користується популярністю не тільки у себе на батьківщині, але і в інших країнах.
Класичний український капусняк з квашеною капустою
Здавна таке блюдо готували тільки в печі. Суп виходив наваристим і дуже смачним. Звичайно, в домашніх умовах домогтися такого смаку складно, але не варто відмовлятися від приготування, адже навіть на звичайній плиті капусняк виходить дуже апетитним і насиченим.
Інгредієнти:
- півкіло м’ясної м’якоті (яловичина або телятина);
- 280 г квашеної капусти;
- морква та цибулю;
- три бульби картоплі;
- три ложки рисових зерен;
- дві ложки томат-пюре.
Спосіб приготування:
- Першим кроком відварюємо м’ясо до готовності, потім додаємо до нього кубики картоплі, сіль, а через 20 хвилин зерна рису.
- Капусту тушкуємо на сковороді з додаванням томатної пасти і невеликою кількістю бульйону.
- Тушковану кислу капусту кладемо в суп за 10 хвилин після того, як додали рисову крупу.
- Пасеруємо На олії нашатковану цибулю і натерту моркву.
- Овочеву засмажку кладемо в суп і варимо капусняк ще 20 хвилин.
- У самому кінці приготування для аромату можна додати рубану зелень і часник.
Як приготувати з пшоном
Традиційним першою стравою є суп з кислої капусти. І якщо ви хочете нагодувати свою сім’ю смачним обідом, то обов’язково спробуйте приготувати капусняк з квашеною капустою та пшоном.
Інгредієнти на півкіло м’яса з кісткою:
- 450 г капусти;
- п’ять бульб картоплі;
- морква і головка цибулі-ріпки;
- 50 г пшона;
- томат-паста.
Спосіб приготування:
- М’ясо в каструлі заливаємо водою і ставимо ємність на вогонь. Коли приберете піну, покладіть в навар кілька горошин перцю, сіль і лаврушку.
- Кубики картоплі кладемо в бульйон, а через десять хвилин засипаємо пшоно.
- Капусту шаткуємо й відправляємо в суп.
- Цибулю і моркву подрібнюємо і разом з томатною пастою тушкуємо до м’якості овочів. Відправляємо овочеву зажарку в каструлю.
- За кілька хвилин до готовності кладемо спеції і зелень.
Варимо капусняк в мультиварці
Незважаючи на те, що капусняк є традиційною українською стравою, його люблять готувати і в Росії, і в Білорусії, і в Польщі, і в інших країнах. Від гарячого наваристого супу зі сметаною важко відмовитися.
Для його приготування використовують квашену капусту, але багато господинь для різноманітності і додають свіжий овоч.
Інгредієнти:
- 350 г м’яса;
- 400 г квашеної капусти;
- три бульби картоплі;
- три ложки будь-крупи;
- за дві цибулини і моркви;
- корінь селери.
Спосіб приготування:
- У чашу приладу закладаємо по одній цибулині і моркви, а також корінь селери. В режимі «Випічка» під закритою кришкою запікаємо інгредієнти протягом п’яти хвилин.
- Потім кладемо м’ясо, наливаємо воду і варимо бульйон протягом години при температурі 100 градусів.
- Готовий бульйон проціджують і знову повертаємо в чашу разом з шматочками м’яса.
- У майбутній суп кладемо нарізані соломкою картоплю, цибулю і моркву. Встановлюємо режим «Мультиповар» і при температурі 120 градусів готуємо продукти десять хвилин.
- Потім висипаємо крупу, додаємо капусту, спеції, лавровий лист, зелень і доводимо страву до готовності півгодини, використовуючи режим «Суп».
З рисом і куркою
В українській національній кухні таке перша страва стоїть на другому місці після борщу. Приготувати смачний український суп капусняк можна на будь-якому м’ясному бульйоні. Якщо ви хочете зварити більш легкий супчик, то використовуйте в рецепті куряче м’ясо, а з круп візьміть рис.
Інгредієнти:
- 380 г курячого філе;
- півсклянки рисових зерен;
- 250 г квашеної капусти;
- головка цибулі і моркви;
- три ложки томатної пасти.
Спосіб приготування:
- З курячого м’яса відварюємо бульйон, потім кладемо кубики картоплі і трохи солі.
- Через десять хвилин засипаємо рисові зерна, а ще 15 додаємо зажарку їх моркви і цибулі, а також квашену капусту.
- Продовжуємо варити капусняк і за кілька хвилин до готовності додаємо спеції, томатну пасту і зелень.
Готуємо без м’яса
Приготувати капусняк можна і без додавання м’яса, супчик виходить не менш смачним, але при цьому дуже легким і дієтичним.
Варто відзначити, що квашена капуста уповільнює варіння овочів, тому його слід додавати тільки після того, як картопля майже досягне готовності.
Інгредієнти:
- 450 г кислої капусти;
- по одній моркві та цибулині;
- корінь петрушки;
- кілька бульб картоплі;
- два зубці часнику;
- три ложки томат-пюре;
- приправи, зелень.
Спосіб приготування:
- На розігрітій олії пасеруємо цибулю, потім кладемо до нього подрібнені коріння і томатну пасту. Вливаємо 50 мл води і тушкуємо інгредієнти протягом 15 хвилин.
- У каструлю наливаємо воду, кладемо кубики картоплі і варимо десять хвилин до напівготовності.
- Як тільки картопля буде майже готова, закладаємо капусту і тушковані овочі, також додаємо всі пряності – лавровий лист, запашний перець і сіль.
- Через 20 хвилин кладемо подрібнену зелень, перемішану з рубаним часником, доводимо капусняк до кипіння і відразу вимикаємо вогонь.
Український капусняк з квашеною капустою і грибами
Класичний рецепт приготування капусняку передбачає використання в рецепті м’яса, квашеної капусти і крупи. Урізноманітнити страву можна за допомогою грибів. Якщо є можливість, додайте в рецепт білі – суп вийде не тільки наваристим, але і дуже ароматним.
Інгредієнти:
- 280 г свинячих ребер;
- 120 г сушених білих грибів;
- три бульби картоплі;
- 160 г кислої капусти;
- цибулина і моркву;
- сіль, приправи.
Спосіб приготування:
- Свинячі ребра відварюємо протягом години.
- Гриби замочуємо і варимо окремо 15 хвилин. Потім нарізаємо соломкою і пасеруємо разом з натертою морквою.
- У м’ясний бульйон кладемо брусочки картоплі і дрібні кубики цибулі.
- Як тільки картопля буде майже готовий, додаємо капусту, через пару хвилин підсолюємо суп.
- Залишилось лише викласти грибну зажарку, лавровий лист і горошини перцю. Варимо суп ще десять хвилин і подаємо до столу зі сметаною і зеленню.
Рецепт з рибою
Смачний капусняк можна зварити і з рибними консервами. Якщо не вірите, то записуйте рецепт і спробуйте самі.
Інгредієнти:
- півсклянки пшона;
- 300 г кислої капусти;
- банку рибних консервів у томатному соусі;
- п’ять картоплин;
- головка цибулі-ріпки і невелика морква;
- ложка томат-пюре.
Спосіб приготування:
- Капусту шаткуємо, моркву тремо на тертці. Перемішуємо овочі, заливаємо водою і варимо приблизно 20 хвилин.
- Цибулю шаткуємо і разом з томат-пюре пасеруємо на сковороді.
- Додаємо до капусти пшоно, потім цибульну піджарку і натерту на крупній тертці картоплю.
- Через 15 хвилин кладемо консерви, приправляємо майбутній суп сіллю, перцем, доводимо до кипіння і вимикаємо плиту.
Основним інгредієнтом капусняку є квашена капуста, її можна додавати в суп разом з розсолом. Якщо ви не любите надто кислі страви, то овоч потрібно просто промити. Деякі господині використовують замість кислої капусти свіжу, але такий капусняк за смаком, насиченості і кольором буде абсолютно іншим.