Для різноманітності раціону багато господинь вдосконалюють кухарське мистецтво. Спробуйте приготувати смачні та корисні страви з червонокачанної капусти, яку можна придбати в магазинах круглий рік.
Салат з червонокачанної капусти, болгарським перцем і майонезом
Підвищити в зимові дні тонус допоможе вітамінний салат, який дуже простий у виконанні і незвичний на смак. Виходить кисло-солодким, хрустким і яскравим.
Інгредієнти:
- капуста червонокачанна – 0,5 вилка;
- майонез – 3 ст. ложки;
- цибуля – 55 г;
- зелень – 12 м;
- морська сіль – 5 г;
- сметана – 2 ст. ложки;
- цукор – 12 г;
- морквина – 55 г;
- огірок – 120 г;
- болгарський перець – 55 р.
Приготування:
- Капусту і цибулю нашаткувати. Огірок нарізати кубиками. Перець порубати. Моркву натерти. Зелень порубати.
- Посипати сіллю. Перемішати. Руками розім’яти. Посипати цукром.
- У влити сметану, майонез. Перемішати. Залити овочі. Перемішати.
Рецепт приготування салату з кукурудзою
Страви з червонокачанної капусти різноманітні. Особливо смачними виходять салати. З кукурудзою страва стає яскравішим і святковіше.
Інгредієнти:
- червонокачанна капуста – 420 г;
- сіль;
- цибуля – 260 г ріпчаста;
- кріп – 15 г;
- хрін – 25 г;
- петрушка – 15 г;
- лимонна кислота – 2 ч. ложки;
- кукурудза – 220 г;
- рослинна олія – 6 ст. ложок.
Приготування:
- Нарізати капусту. Помістити в друшляк. Облити окропом. Остудити. Посипати сіллю, розтерти і розмішати.
- Дрібно нарізати цибулини.
- Натерти хрін і змішати з сіллю.
- З’єднати продукти. Залити олією. Розмішати.
- Зверху посипати лимонною кислотою, посіченою зеленню і кукурудзою.
Салат з родзинками і червоною капустою
Щоб капуста стала м’якше, відразу після того як нашинковали посолити і розім’яти її руками.
Інгредієнти:
- червона капуста – 0,5 вилка;
- розмарин – гілочка;
- морква – 2 шт.;
- родзинки – 5 ст. ложок;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- яблуко – 2 шт.;
- сік з лимона;
- корінь селери – 2 шт.;
- редиска – 3 шт.;
- насіння – 3 ст. ложки соняшнику.
Приготування:
- Натерти моркву, скористатися великою теркою.
- Дрібно нарізати яблука.
- Нашаткувати капусту.
- Селера і редиска знадобиться кружечками.
- Змішати підготовлені продукти. Насипати насіння. Додати родзинки. Полити соком і олією. Перемішати. Прикрасити розмарином.
Солянка овочева на зиму
З цієї варіації виходить маринована капуста швидкого приготування, яка зберігає свіжість до весни.
Інгредієнти:
- червонокачанна капуста – 1700 м;
- оливкова олія – 55 мл;
- солодкий червоний перець – 650 г;
- цукор – 35 г;
- цибуля – 370 г;
- винний оцет – 30 мл;
- томати – 320 г;
- сіль – 10 г;
- гіркий перець – 110 г;
- часник – 5 зубків;
- петрушка – 85 р.
Приготування:
- Тонко подрібнити качан. Порізати м’якоть перцю. Нарізати півмісяцем цибулю.
- Обдати окропом томати. Зняти шкірку. Нарізати. Подрібнити гіркий перчик і зелень.
- Підготувати каструлю з товстими стінками. Нагріти. Влити оливкову олію. Прогріти. Помістити цибулю. Потомити п’ять хвилин.
- Закинути капусту. Слідом солодкий і гіркий перець. Додати помідори і петрушку. Посолити. Насипати цукор.
- Часник пропустити через часникодавку і відправити до капусти.
- Накрити кришкою. Загасити.
- Потім залити оцтом. Потомити вісім хвилин.
- У гарячому вигляді розмістити у заздалегідь простерилізовану баночки.
Рагу зі свининою
Блюдо ситне, смачне. Пропонуємо вашій увазі данський варіант приготування.
Інгредієнти:
- свинина – 2100 р лопатки;
- солоні огірки – 3 шт.;
- сіль – 2 ч. ложки;
- капуста червонокачанна – 1100 м;
- вода – 1100 мл;
- картопля – 1100 м;
- рослинне масло – 45 мл;
- цукор – 4 ч. ложки.
Приготування:
- Поставити на розігрів духовку (200 градусів).
- У форму помістити лопатку. Залити водою. Помістити в духову піч. Тушкувати півгодини. Дістати м’ясної шматок. Зробити надрізи впоперек і вздовж. Натерти сіллю.
- Відправити назад у піч. Режим переключити на 140 градусів. Витримати півтори години.
- Нашаткувати капусту. Помістити в каструлю.
- Додати картопляні часточки. Влити олію. Підсолити. Накрити кришкою. Тушкувати до готовності овочів.
- Нарізати огірки. Надіслати до капусти. Перемішати. Насипати цукор. Перемішати.
- На блюдо покласти м’ясний шматок. Зверху викласти овочі.
Смачний борщ з червоною капустою
Всі звикли готувати цю страву з білокачанної капусти. При додаванні червонокачанної – смак залишається колишнім, зате колір виходить набагато насиченішим.
Інгредієнти:
- червонокачанна капуста – 0,4 вилка;
- часник – 3 зубки;
- морква – 1 шт.;
- чорний перець;
- картопля – 3 шт.;
- сіль;
- цибуля – 2 шт.;
- оцет – 1 ст. ложка;
- бурак – 2 шт.;
- томатна паста – 2 ст. ложки;
- рослинна олія – 4 ст. ложки.
Приготування:
- Помістити в каструлю бурак. Залити водою. Зварити.
- Капусту нашаткувати.
- Моркву натерти.
- Картоплю порізати.
- Помістити в каструлю. Налити воду.
- Капуста відразу віддасть колір, рідина потемніє.
- Нашатковану цибулю обсмажити в сковороді.
- Готовий бурак натерти. Тертку використовувати велику. Відправити в суп разом з обсмаженням.
- Влити оцет. Додати томатну пасту. Посипати сіллю і перцем.
- Потовкти часник. Відправити в борщ. Закип’ятити. Проварити сім хвилин.
Рецепт оригінальних голубців
Приготуйте оригінальне, фіолетове блюдо, яке має цікавий окрас не тільки зовні, але і всередині. Так як листя фарбують начинку і соус. Червона капуста більш жорстка, ніж білокачанна, тому гасити голубці доведеться довше.
Інгредієнти:
- свинячий фарш – 370 г;
- рис – 170 г;
- вода – 1950 мл;
- цибуля – 120 г фіолетового;
- соняшникова олія – 90 мл;
- червонокачанна капуста – 150 г;
- чорний перець;
- сметана – 5 ст. ложок;
- сіль;
- томатна паста – 6 ч. ложок.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. Шматочки повинні вийти дрібними.
- Обсмажити на сковороді в соняшниковій олії. Змішати з фаршем.
- Відварити рисові зерна. Помістити в м’ясну масу. Присолити. Посипати перцем. Перемішати.
- Підготувати великого розміру каструлю. Налити воду. Біля основи качана надрізати листя. Помістити у вируючу воду. Тримати до розм’якшення листочків. Зняти. Знову помістити у воду. Повторювати процедуру, поки всі листи не стануть м’якими.
- У кожного листочка зрізати жорстку основу. За допомогою великої ложки накласти фарш в лист. Сформувати голубці.
- Помістити в каструлю. На поверхні викласти томатну пасту і сметану.
- Залити водою. Рідина повинна повністю покрити заготовки. Підсолити.
- Закрити кришкою. Готувати півтори години.
Тушкуємо з овочами
Тушкована капуста допоможе підкреслити смак м’яса. А з додаванням овочів вийде не просто смачною, але і вельми корисною.
Інгредієнти:
- перець чорний – 1 ч. ложка;
- червонокачанна капуста – 1550 р;
- сіль;
- помідори – 2 шт.;
- оцет – 1 ст. ложка;
- бекон копчений – 200 г;
- перець болгарський – 3 шт.;
- цукор – 1 ч. ложка;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Прибрати верхні листки з качана. Вирізати качан. Промити і нашаткувати.
- Бекон, перець, томати і цибулю знадобляться дрібними шматочками.
- В каструлю покласти капусту. Залити водою. Рідина повинна доходити до середини. Підсолити. Загасити. Овоч потрібен готовий, але не переварений.
- У суху сковороду покласти бекон. Засмажити. Повинні вийти золотисті шкварки.
- Злити рідину, що залишилася з капусти.
- Закинути шкварки в підготовлені овочі.
- Насипати цукор з перцем.
- Влити оцет. Підсолити. Перемішати. Загасити сім хвилин.
Вітамінний салат з огірками та помідорами
Блюдо виходить легким, вітамінним. Красивий, яскравий вигляд підніме настрій і прикрасить стіл.
Інгредієнти:
- сіль;
- капуста – 0,4 качана;
- сіль;
- рослинна олія;
- томат – 1 шт.;
- лимон – часточка;
- огірок – 1 шт.;
- кріп – 25 р.
Приготування:
- Капусту нашаткувати тонкими смужками. Полити соком, вичавленим з лимонною
часточки. Присипати сіллю. Обім’яти руками. - Огірок нарізати кружечками. Помідор подрібнити у вигляді часточок середніх за розміром. Нашаткувати кріп.
- Змішати підготовлені продукти. Посипати сіллю. Залити олією.
Перемішати.