Хрустка і апетитна капуста на зиму – одна з найбільш простих і корисних заготовок. Її можна їсти як самостійне блюдо або пікантною закуски, а також використовувати як інгредієнт для складних салатів і супів.
Маринована капуста на зиму
Потрібно сказати, що заготівля закуски на зимовий період – вигідна справа.
По-перше, це швидко, так як подрібнені овочі, залити маринадом і почекати 1-2 доби.
По-друге, це бюджетний варіант заготовок, особливо якщо всі овочі вирощені на власній грядці.
По-третє, це низькокалорійні і смачно, тому поїдаючи капусту, не потрібно переживати про те, що це якимось чином позначиться на фігурі.
Головні інгредієнти – це капуста, велика морква і кілька часточок часнику.
Інші компоненти:
- цукор – 30 г;
- сіль – 2 ст. л. без гірки;
- оцет – 5 мл.
Останній інгредієнт можна замінити натуральним оцтом. Замість нього часто використовують сік лимона порошок або лимонної кислоти. Маринована капуста вимагає стандартного набору спецій – лавра, чорного і запашного перцю.
За бажанням можна додавати селера, гвоздику, корицю, коріандр або насіння кропу.
Порядок дій:
- Нашаткувати капусту. Моркву можна нарізати акуратними кружечками – це виглядає дуже ефектно.
- На дно банки викласти очищений часник, лавр і перець. Щільно заповнити її овочевий масою.
- Закип’ятити 1000 мл води, посолити, поцукрянити і варити на мінімальному вогні 7-8 хв.
- Залити овочеву масу маринадом і тільки тоді додати оцет.
Залишилося закрити банку кришкою, помістити в тепле місце до повного охолодження.
Як засолити капусту в банках?
Зручніше солити капусту в банках.
На качан великого розміру знадобляться такі продукти:
- морква – 0,5 кг;
- сіль – 40 г;
- цукор – 20 г;
- лавр – 3 листочка;
- кріп – трохи насіння.
Капуста в банках – це один з найбільш зручних способів засолювання.
Приготування:
- Подрібнити підготовлені овочі.
- Добре пом’яти капусту разом з сіллю, поки вона не буде давати сік. Після цього додати інші компоненти і інтенсивно перемішати.
- Викласти масу в банки, старанно її утрамбовуючи.
Під кожну банку поставити тарілку, щоб рідина не розливалася. Двічі в день масу необхідно проколювати до дна паличкою. Через 3 доби можна пробувати закуску.
Квашена капуста — класичний рецепт
Хрустка кисла капуста – це класика жанру. У її приготуванні немає нічого складного.
Необхідні продукти:
- капуста – велика головка;
- морква великого розміру;
- сіль крупного помелу – 3 ст. л.
Також можна додати лавр і чорний перець в горошках.
Приготування:
- Нашаткувати капусту, натерти моркву.
- Перемішати суміш овочів, посолити і пом’яти руками.
- Викласти масу в підходящу ємність, прикрити кришкою і встановити вантаж.
Залишити на 48 год. При цьому пару раз в день капусту потрібно проколювати паличкою, щоб вийшов газ, і прибирати в поверхні піну. Потім заготовку слід поставити в холодильник на 5 діб. Після цього капусту можна пробувати.
Зимова заготівля з цвітної капусти
Кучеряве суцвіття капусти разом з іншими овочами в різних видах заготовок виглядають дуже ефектно. На 1 головку взяти моркву, червоний, зелений або жовтий солодкий перець і кілька маленьких цибулин.
Інгредієнти для маринаду:
- вода – 1000 мл;
- цукор – 2 ст. л.;
- сіль – 2 ч. л.
На дно кожної місткості (0,5 л) покласти по кілька горошин перцю, кілька гвоздичок, лавр. Люди, яким подобається все гостре, можуть покласти по маленькому перцю чилі.
Приготування:
- Розібрати капусту на суцвіття. Моркву нарізати кружальцями, перець – кубиками, цибулю – кільцями. Перемішати.
- Простерилізувати банки, викласти на дно спеції, а потім овочі.
- Залити вміст банок окропом на 10 хв. Злити рідина, посолити, поцукрянити, довести до кипіння і знову залити. Влити по 1 ч. л. оцту в кожну банку. Відразу закатати.
Капуста по цьому рецепту виходить хрусткою і гострою, а різнокольорові овочі роблять салат яскравим і ошатним.
Маринована капуста пекінська
Перед консервацією капусту добре промити. Краще замочити на 20 хвилин у теплій солоній воді, щоб позбутися від комах, які часто селяться між листям овоча. Список інгредієнтів дуже короткий.
Крім капусти знадобляться такі продукти:
- чилі – 1 шт.;
- оцет – 85 мл;
- сіль – 1 ст. л.;
- цукор – 5 ст. л.
В приготуванні немає нічого складного:
- Нарізати основний компонент соломкою, перець – мініатюрними кубиками.
- З’єднати овочі, посолити, перемішати і поставити в холод на годину.
- Виділився сік з капусти злити, додати оцет і цукор, закип’ятити.
- Залити маринадом, перемішати, викласти в підготовлену тару.
Тепер тару з салатом потрібно простерилізувати протягом ¼ ч. Після цього банки слід закатати, прибрати під ковдру до повного охолодження і перенести на зберігання в прохолодне приміщення.
Консервована з оцтом
Якщо доповнити капусту іншими овочами, вийде смачний і різнобарвний салат. Цей рецепт гарний тим, що банки з овочевою сумішшю не потрібно стерилізувати.
З овочів, крім великої головки капусти, нам знадобиться:
- морква – 500 г;
- солодкий перець різних кольорів – 450 г;
- 2 великі цибулини.
Для маринаду необхідно підготувати такі інгредієнти:
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 1 ст. л.;
- лавр – 2 шт.;
- оцет – 75 мл;
- запашний перець – 5 горошків.
Кількість інгредієнтів не вказано в розрахунку на 2 л води.
Приготування:
- Підготувати і подрібнити овочі. Перемішати і наповнити підготовлені банки.
- Закип’ятити воду і залити вміст тари. Зачекати 15 хв., злити рідину, знову закип’ятити і залити.
- В третій раз у воду слід додати необхідні інгредієнти для маринаду.
Після цього залишилося тільки розлити гарячу рідину по банках і закатати їх.
З буряком – шматочками
Ця заготовка виглядає дуже ефектно, так як всі її компоненти забарвлюється в красивий рожевий колір. З овочів взяти капусту, велику буряки, 2 моркви і головку часнику.
Для маринаду:
- цукор – ¾ склянки;
- оцет – ¾ склянки;
- рослинне масло – ¾ склянки;
- сіль – 60 р.
Кількість лавра і запашного перцю можна змінювати в залежності від своїх уподобань.
Послідовність дій:
- Нарізати головний овоч квадратами або прямокутниками.
- Буряк і моркву нашаткувати соломкою. Перемішати овочі.
- У літр води додати прянощі, сіль з цукром, масло. Закип’ятити.
- Вимкнути, влити оцет і додати подрібнений часник.
Залишилось залити салат маринадом і залишити під гнітом на добу. Після цього заготівлю розкласти по банках і поставити в холодне місце. Через 4 добу можна знімати першу пробу.
Солянка з капусти
Таке блюдо урізноманітнює зимове меню. Готується воно дуже просто.
На 2 кг капусти необхідно взяти інгредієнти:
- по 0,5 кг моркви і томатів;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 2,5 ст. л.;
- олія нерафінована – 60 мл
Приготування:
- Підготувати і подрібнити овочі. Трохи посолити і перемішати.
- Гасити овочеву суміш на олії не більше 25 хв.
- Нарізати помідори часточками і додати до інших овочів. Посолити, додати цукор. Гасити 6-7 хв.
Тепер залишилося розкласти солянку по банках, закатати. Зберігати тільки в холодному місці, так як в цій заготівлі немає оцту.
Маринуємо капусту по-корейськи
Виявляється, по-корейськи можна готувати не тільки моркву, але і багато інші овочі. Капуста, приготовлена таким способом, виходить дуже гострою і пікантною.
На качан капусти потрібно взяти продукти:
- морква – 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- олія соняшникова – ½ ст.;
- оцет – 2 ст. л.;
- сіль і цукор – за смаком.
Можна використовувати вже готову приправу для корейських салатів або додати за смаком кмин, коріандр, червоний гострий перець та інші спеції.
Приготування:
- Нарізати капусту великими квадратиками. Пом’яти руками.
- Подрібнити моркву на спеціальній тертці для салатів по-корейські. Перемішати з подрібненим часником і капустою.
- Розігріти масло на сковороді, додати спеції. Влити до овочів і інтенсивно перемішати.
Ємність з салатом необхідно прикрити тарілкою і встановити на неї вантаж. Через 11 год можна знімати першу пробу. Якщо салат вирішено заготовити на зиму, значить, його слід розкласти по банках, закрити кришками і поставити на зберігання в холодне місце.
Засолювання капусти на зиму не вимагає багато часу і сил, тому хоча б кілька банок таких салатів потрібно заготовити. З цього великої кількості смачних рецептів важко вибрати найкращий. Потрібно спробувати приготувати хоча б кілька варіантів і тоді визначитися з найбільш підходящим способом.